Uhhh ale się porobiło. Dobra, na początek przepraszam wszystkich za zbyt ogólne stwierdzenie iż siódemka króluje. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć że jestem na tym forum nowy, więc nie wiedziałem iż tego typu wypowiedzi są nie na miejscu. Ponadto wydawało mi się iż zdecydowana większość ludzi uzna 7 za numer uno (obstawiałem wynik oscylujący gdzieś koło 50%) ale jest 30 % więc nie jest źle. Naczytałem się swego czasu przeróżnych ankiet i z tych które moje oczy widziały wynikało że siódemka wiedzie zdecydowany prym, dlatego też odważyłem się użyć tak mocnych słów - mój błąd. Tutaj jednak jak widze panuje większe zróżnicowanie opinii w tej kwestii. SORK jeszcze raz, po prostu "nieco" mnie poniosło.
Chciałbym troszkę sprostować - FF7 nie był pierwszym jRPG w jakiego grałem. Druga sprawa zgadzam się z Bonim iż o gustach się nie dyskutuje, ale czy nie po to czasem jest to forum ? Jestem ciekaw argumentów dlaczego ktoś woli jedną część od drugiej itd i PODEJRZEWAM że Wy również. Wydaje mi się że to naturalne. Jeśli jest inaczej to proszę o sprostowanie. Następna kwestia - Boni uważasz że użyłem zbyt mocnych słów (do czego się przyznaje) jednak sam wygłaszasz opinię iż żaden final nie ma "tego czegoś". To znów sprawa gustu więc dyskusja nie ma sensu. Ale już stwierdzenie iż "FF7 staje się zwykłą, mizerną giereczką ku pokrzepieniu ludzkich serc" względem Xeno (chyba masz na myśli Xenogears/sagę) to lekkie przegięcie.
Owszem moją ulubioną częścią serii FF (nie wszystkich jRPG !!) jest siódemka ale każdy ma swojego faworyta więc co w tym złego. NIE napisałem także że wszyscy najbardziej doceniają część siódmą, a jedynie że "nie bardzo mogę sobie wyobrazić by ktoś (po zapoznaniu się z całą sagą) nie ustawił FF7 najwyżej". Po prostu ZDECYDOWANA większość wypowiedzi,zestawień itd z jakimi dotychczas się zetknąłem stawiała na 7. Stąd moje nadodważe zdanie. Ja Twojej prośby wysłucham, gdyż rzeczywiście trochę przesadziłem (zobacz godzine o której to pisałem), ja bym natomiast prosił Cię byś nie wyolbrzymiał mojej wypowiedzi do granic

Swoją drogą ciekaw jestem jakie ty gry cenisz najwyżej gdyż piszesz iż FF grą wybitą nie jest. Ten przeklęty "debeściak" odnosił się do serii FF, która to z kolei jest moją ulubioną serią gier. Jeśli zaś idzie o FF9 to akurat choć tu się zgadzamy. To druga w kolejności (JAK DLA MNIE) finalka.
A teraz sprawa do Yubari - Otóż NIE jestem w żaden sposób ograniczony siódemką i nie mam klapek na oczach. Każdy ma swoją ulubioną grę i basta. Zdaje sobie również sprawę iż "FF7FF7FF7" widniejące przy moim nicku brzmi badziewnie i prowadzi do niesłusznych domysłów a'la "zapatrzony w jeden tytuł". Na tym forum jestem od wczoraj i gdy rejestrowałem się wpisałem po prostu byle co, od tak z pośpiechu, gdyż nie sądziłem że zabawie tu dłużej (tymczasem wciągnęło :D ). Dziś od rana starałem się to jakoś zmienić ale nie wiem jak

Będę wdzięczny za informacje. Na swoją ostateczną obroną chce tylko powiedzieć że gram nie tylko z RPG ale niemal wszytskie inne gatunki mnie interesują. Dysponowałem wieloma platformami, więc prosiłbym nie uważać mnie za osobę ograniczoną do jednego tytułu. Jeśli chodzi już o sam gatunek japońskich role-playów to poza serią FF, kocham VS,CT,CC,LOD,wspomniane Xeno i kilka innych. Ufff to chyba wszytsko.
P.S. Yubari (bądź ktokolwiek) daj cynk jak zmienić ten napis.