Najlepszy Final !!!

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Najlepsza część FF TWOIM zdaniem

FF IV (SNES/DS)
0
Brak głosów
FF V (SNES/PSX)
2
3%
FF VI (SNES/PSX)
6
8%
FF VII (PC/PSX)
23
32%
FF VIII (PC/PSX)
11
15%
FF IX
12
17%
FF X
9
13%
FF X-2
2
3%
FF XII
3
4%
Inne FFy (FF I,FF II, FF III, FFT, FFTA, FF CC, FF DoC)
4
6%

Liczba głosów: 72

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Może ja się teraz wypowiem :>
Otóż musisz zrozumieć Jenov, że niestety, niestety o gustach się nie dyskutuje. Nie ja pierwszy to piszę i nie ostatni, a sama rozmowa o tym co się lubi a co nie, prowadzi do nikąd. Chcę też zaznaczyć, że FF7 nie ma tego czegoś. Why? Bo żaden FF tego nie ma. Ograniczenie się tylko do tego tytułu powoduje że może i ten ff7 coś ma, ale kiedy się zagra w coś typu Xeno, to uwierz, że FF7 staje się zwykłą mizerną giereczką ku pokrzepieniu ludzkich serc. Oczywiście wiadomym jest, że aby coś określić debeściackim to trzeba w to zagrać, ALE też trzeba zagrać np. w inne FF, a tym bardziej w inne gry. Może i grałeś we wszystkie tam części, ale nie pozwolę sobie, ażebyś nazywał FF7 debeścickim ogólnikowo, za innych. Tobie niech się podoba, loozik, ale żeby w to innych wciągać? Oj, nie :] A swoją drogą co masz na myśli pisząc FF7 to debeściak? Mam nadzieję że ograniczasz się tylko do tytułów związanych z FF, bo jak nie to... kaplica. :P

No, ja osobiście wszystie FF stawiam na równi. Proste. Nie jest to żadna wybitna gra, a swoją drogą śmiem nawet nieco wywyższyć FF9, chociaż tam i tak mało kto mnie zrozumie, bo FF9 mało kto lubi :lol:

No, a teraz uznałem, że Jenov, powinieneś mówić tylko o sobie. Dzięki Ci z góry za to ;]

[ Dodano: Wto 21 Cze, 2005 ]
Właśnie się wczytałem w post Sephirii... No proszę, nawet się zgadzamy ;p
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

FF7 mnie nie pociąga. I nie mam tu na mysli grafiki. Masa spoilerów o tym co się stanie X też mnie nei rusza. Jakoś tak.... Wolę już śmieszny design z FF9... Cloud jako główny heros też mnie nie przekonuje. Pod tym względem wygrywa Squall. Wiem, że nie powinnam się wypowiadać, skoro mało grałam w FF7, ale po tej tonie wypowiedzi na temat tego tytułu już część swej opinii posiadam. Zauważyłam, że większość uzytkowników z "FF7FF7FF7" czy "FF7 rlz!" albo "FF7 to jet to" etc. to typowi fani zapatrzeni w jeden tytuł. Z klapkami na oczach jak perszerony lub fani Dragon Balla. Nie dostrzegą zalet innych Finali, bo te zawsze będa dla nich mniej godne uwagi i czasu. I oczywiście nie biora pod uwagę argumentów przytaczanych przez innych, bo i tak tylko oni posiadają "jedyna i słuszną rację, ze to FF7 rządzi". Rozpędziłam się. :roll:
EOT
Jenov

Post autor: Jenov »

Uhhh ale się porobiło. Dobra, na początek przepraszam wszystkich za zbyt ogólne stwierdzenie iż siódemka króluje. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć że jestem na tym forum nowy, więc nie wiedziałem iż tego typu wypowiedzi są nie na miejscu. Ponadto wydawało mi się iż zdecydowana większość ludzi uzna 7 za numer uno (obstawiałem wynik oscylujący gdzieś koło 50%) ale jest 30 % więc nie jest źle. Naczytałem się swego czasu przeróżnych ankiet i z tych które moje oczy widziały wynikało że siódemka wiedzie zdecydowany prym, dlatego też odważyłem się użyć tak mocnych słów - mój błąd. Tutaj jednak jak widze panuje większe zróżnicowanie opinii w tej kwestii. SORK jeszcze raz, po prostu "nieco" mnie poniosło.

Chciałbym troszkę sprostować - FF7 nie był pierwszym jRPG w jakiego grałem. Druga sprawa zgadzam się z Bonim iż o gustach się nie dyskutuje, ale czy nie po to czasem jest to forum ? Jestem ciekaw argumentów dlaczego ktoś woli jedną część od drugiej itd i PODEJRZEWAM że Wy również. Wydaje mi się że to naturalne. Jeśli jest inaczej to proszę o sprostowanie. Następna kwestia - Boni uważasz że użyłem zbyt mocnych słów (do czego się przyznaje) jednak sam wygłaszasz opinię iż żaden final nie ma "tego czegoś". To znów sprawa gustu więc dyskusja nie ma sensu. Ale już stwierdzenie iż "FF7 staje się zwykłą, mizerną giereczką ku pokrzepieniu ludzkich serc" względem Xeno (chyba masz na myśli Xenogears/sagę) to lekkie przegięcie.

Owszem moją ulubioną częścią serii FF (nie wszystkich jRPG !!) jest siódemka ale każdy ma swojego faworyta więc co w tym złego. NIE napisałem także że wszyscy najbardziej doceniają część siódmą, a jedynie że "nie bardzo mogę sobie wyobrazić by ktoś (po zapoznaniu się z całą sagą) nie ustawił FF7 najwyżej". Po prostu ZDECYDOWANA większość wypowiedzi,zestawień itd z jakimi dotychczas się zetknąłem stawiała na 7. Stąd moje nadodważe zdanie. Ja Twojej prośby wysłucham, gdyż rzeczywiście trochę przesadziłem (zobacz godzine o której to pisałem), ja bym natomiast prosił Cię byś nie wyolbrzymiał mojej wypowiedzi do granic :wink: Swoją drogą ciekaw jestem jakie ty gry cenisz najwyżej gdyż piszesz iż FF grą wybitą nie jest. Ten przeklęty "debeściak" odnosił się do serii FF, która to z kolei jest moją ulubioną serią gier. Jeśli zaś idzie o FF9 to akurat choć tu się zgadzamy. To druga w kolejności (JAK DLA MNIE) finalka.

A teraz sprawa do Yubari - Otóż NIE jestem w żaden sposób ograniczony siódemką i nie mam klapek na oczach. Każdy ma swoją ulubioną grę i basta. Zdaje sobie również sprawę iż "FF7FF7FF7" widniejące przy moim nicku brzmi badziewnie i prowadzi do niesłusznych domysłów a'la "zapatrzony w jeden tytuł". Na tym forum jestem od wczoraj i gdy rejestrowałem się wpisałem po prostu byle co, od tak z pośpiechu, gdyż nie sądziłem że zabawie tu dłużej (tymczasem wciągnęło :D ). Dziś od rana starałem się to jakoś zmienić ale nie wiem jak :sad: Będę wdzięczny za informacje. Na swoją ostateczną obroną chce tylko powiedzieć że gram nie tylko z RPG ale niemal wszytskie inne gatunki mnie interesują. Dysponowałem wieloma platformami, więc prosiłbym nie uważać mnie za osobę ograniczoną do jednego tytułu. Jeśli chodzi już o sam gatunek japońskich role-playów to poza serią FF, kocham VS,CT,CC,LOD,wspomniane Xeno i kilka innych. Ufff to chyba wszytsko.

P.S. Yubari (bądź ktokolwiek) daj cynk jak zmienić ten napis.
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Jenov bardzo ładnie piszesz, ale nie lej tyle wody a podawaj argumenty. Takie tłumaczenie naprawdę nie są nam potrzebe. Lepiej sprostować swoją wczorajszą marną wypowiedź porządnymi i dobrze przemyślanymi argumentami. A co do mojej ulubionej części to posprawdzaj poprzednie posty gdyż jestem zbyt leniwy by się powtarzać :P
PS. Co do zmiany, to wchodzisz w profil (ten co masz na górze) i tam masz "tytuł". Tylko zmieniasz i tyle.
PS1. My się nie tyle czepiamy zbyt mocnych słów, co braku argumentów by je jakoś porządnie poprzeć :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Jenov pisze:Każdy ma swoją ulubioną grę i basta.
Znów ogólniki. Ja nie mam tej "naj".

Jenov pisze:Dziś od rana starałem się to jakoś zmienić ale nie wiem jak Sad Będę wdzięczny za informacje.
Masz "Profil"-> widzisz, gdzie masz dany tekst->kasujesz go-> wpisujesz nowy.

Wracając do wątku "Najlepszy Final". Wspomniałam wyżej, ze nie mam i tak sprawa wygląda. O ile grałam trochę tylko w części 7-8, a 9 przeszłam daaawno temu, najlepiej znam się na FFX (nie najlepiej ze wszystkich, bo OWA nikt nie pobije, ale...no wiadomo o co chodzi...). Fabuła dla mnie nie jest idealna, wrecz przeciwnie - posiada wiele niedociagnieć i łatwo ja rozszyfrować.

Kod: Zaznacz cały

Chociażby fakt, ze Seymour jest "zły" jest jak dla mnie widoczny od momentu, gdy go spotykamy w Luca
Finale 1-6 są normalnymi pikselówkami (co nie jest dla mnie minusem] i z nimi w ogóle nie miałam styczności, więc tu zamilknę. FF7 jak już pisałam graficznie nie powala (biorąc pod uwage obecne mozliwości techniczne). Jest jednak to Final zdecydowanie inny niż pozostałe, co jest plusem. Cloud jako główna postać męska jest nijaki, podobnie jak Zidane. Jednak jakoś Zidane więcej mej sympatii zebrał. Squall jest świetnym głównym bohaterem, a sama fabuła FF8 mnie ciekawi. FFX-2 nie uwzgledniam, bo juz niejednokrotnie pisałam, ze to sieczka dla oczu i mózgu. Fajnie jest poskakać raz czy dwa, ale na dłuższą metę gra jak dal mnie nie do zniesienia. O. Więc nie ma dla mnie "Najlepszego Finala", choć niebawem zaczne FF11 i może się to zmienić. :roll:
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

No to się Jenov rozpisał ^_^, ale musze powiedziec że zgadzam się praktycznie ze wszystkim co napisał. Ja osobiście tez uważam FF7 za najfajniejszą cześć z FF w które miałem okazje grać i w ogóle uważam ją za chyba najlepszą grę off-linową w jaką grałem (z onlinówek króluje Ragnarok Online, ale mam zamiar niedługo zaczać grać w FFXI więc zobaczymy jak to bedzie z tym :P). Możliwe ze uważam FF7 za najlepszą ponieważ była to pierwsza gra tego typu w którą miałem okazje grać i pomimo że na początku gra mi szła beznadziejnie to od razu ją polubiłem. Od razu polubiłem Clouda oraz innych ;). Po "siódemce" grałem w 8 i juz aż tak mi się nie podobała choć nie przecze że w nią się nie zagrywałem nocami podobnie jak wcześniej w 7 :D. Na ostatnim miejscu ustawiam 9 (z tych w które grałem dłuzej) bo ta część zupełnie mi się nie podoba (no moze troche rpzesadzam ale jakoś nie moge się cały czas do niej przekonać a cały czas próbuje).

Podsumowując, moim skromnym zdaniem FF7 jest najlepszym z finali w które grałem po pierwsze ponieważ była to peirwsza gra tego typu w którą grałem a pozatym bardzo spodobał mi sie tamten świat, postacie oraz cała historia, ale jak mówiłem to jest tylko moje skromne zdanie na ten temat ;)
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Jenov

Aha no i wszytsko jasne :) Jak widzisz nie jestem obyty w sprawach forum ale się podszkole :D

Argumenty hmmm. Muzyka, wzruszające sceny, pasjonująca historia (choć pod tym względem Final chociażby 8-my czy też 6-ty nie ustępuje !), cudowny system materii którego jestem zwolennikiem, hodowla chocobo (yesss).

I to wspomniane "coś" które jak mi się dotychczas zdawało dostrzega niemal każdy. Ostatnim aspektem jest tzw. MIODNOŚĆ (ale tu juz kompletnie wszytsko zależy od gustu) - żadnego innego finala nie przechodziłem tyle razy co 7, wystarczy kilka miesięcy przerwy a ja muszę w to zagrać (zresztą z innymi finalami jest podonie ale nie z tak dużą częstotliwością).

Masa subquestów (ciekawych !!), randka, battle arena, no chyba nie każesz mi wszytskiego wymieniać co mi tą część winduje w górę ?! 8)
Krzysiek2099
Cactuar
Cactuar

Post autor: Krzysiek2099 »

OT mode on:

Jenov -> o gustach niby się nie dyskutuje. Fakt. Ale na forum niby można. Fakt. Ale jest jeszcze kwestia, czy mówisz o swoich gustach, czy krytykujesz kogoś za czyjeś. Każdy ma swoje i należy to uszanować.

OT mode off.

Hm - miodność. To chyba dla mnie fajnale są mało miodne, gdyż żadnego nie przeszedłem więcej niż dwa razy (z tych co grałem).

Ale kijowo się gra jednocześnie w FF5 i FF6 :P Motywy mi się mylą.
"FFXI": RAMUH: Krzysiek SAM75/ THF50/ WAR46/ NIN44/ PLD,BLM,RNG20/ DRK19/ MNK16/ RDM,WHM10
Leathercraft 7, Goldsmithing 11, Smithing 2, Fishing 15
Jenov

Nikogo nie krytykuje za to jaki ma gust !

Może najlepiej ułożę swoje zestawienie :

1) FF7
2) FF9
3) FF8
4) FF6

Nie podaję dalszych miejsc gdyż z X i X-2 jeszcze nie zdążyłem się bliżej zapoznać (czekam wciąż na $), zaś od FF1-5 ciężko jest wytypować przynajmniej mi.
__Sephiroth

Post autor: __Sephiroth »

Czytam sobie wypowiedzi użytkowników takie jak "(...) o gustach się nie dyskutuje..." a później patrzę na tytuł tematu w którym obecnie jestem, i nasuwa mi się ogólne pytanie. "Jak można nie rozmawiać o gustach w temacie który wręcz tego wymaga?"...

Nie ma FFa idealnego, a gusta są różne jak różni są ludzie. Zatem niech moja wypowiedź zostanie potraktowana jako mój własny gust.

Najlepszy FF wg mnie to FF7 i 9. Moje zdanie jednak ogranicza się tylko do FFów na PSXa, ponieważ w FF10 i 10-2 nie dane mi było jeszcze zagrać...
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Hmm jakby nie pomyśleć, przeszłam prawie wszystkie FF i można by już wybrać, który najlepszy... Od początku jakoś najlepiej wypadło wg mnie FF8 za niepowtarzalny nastrój (zresztą, po co piszę, każdy FF ma inny :) ), świetnych bohaterów i ...muzykę. Ostatnio przeszłam FF9(cudowne-wszystko) i się waham - na razie te obie części są na 1. miejscu. Potem FF10 i FF7 - znowu nie mogłam się zdecydować, ponieważ każda ma to "coś" w sobie, co nieziemsko przyciąga, ale mają też swoje wady... FF10-2, z tych nowych FF-ów niestety na ostatnim, 3. miejscu, po prostu nie mogłam wyżej, ale część również mi się bardzo spodobała i już nie narzekam ;)

Jakoś trudno było mi umieścić w tej samej liście najlepsze części Snesowe,(z trzech XD) no bo przeciez wiadomo, że aż tak rozbudowane te gry nie są, ale mimo wszystko wciągające. Więc 1. miejsce przypada FF5 za bohaterów i historię, (lekką, ale przyjemną ^_^) oraz za całokształt. Drugie FF6 za Kefkę i historię, ponieważ główni bohaterowie jakoś nie zawsze przypadają mi do gustu, lecz jest kilka wyjątków. Listę zamyka FF4 który nie spodobał mi się aż tak, jak pozostałe części, ponieważ nie wybija się niczym specjalnym, ale mimo wszystko polecam. Nie wiem dlaczego, ten "Final" kojarzy mi się z "Gwiezdnymi Wojnami" XD

I jak zwykle podkreślam, że jest to moja własna opinia ;)
Jenov

Zgadzam się w 100% z opinią Sepha n.t. "o gustach się nie dyskutuje". Sam także dziwię się dlaczego tak często to hasło pada na różnych topikach. Mniejsza z tym.

Chyba przeważająca większość osób uważa epizody V i VI za najlepsze z tych nesowosnesowych. Do tej oponii przyczynia się fakt że już część czwarta to znaczny skos w tył, historia nie porywa ...
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Nie do końca się z tym zgodze - jest tu kilka niespodziewanych zwrotów akcji i mimo początkowo dość infantylnego motywu zemsty, akcja szybko się rozkręca na wysokie obroty. Do tego historia jest dość wyrazista i dobrze eksponuje charakter bohaterów, którzy dopiero co wrócili po eksodusie w FF 3. Ktoś gdzieś w innym wątku narzekał, że postacie z czwórki są takie niewyraźne, Ashramus miał dość Paloma i Porom, a jak się wnikliwiej przyjrzeć, to się okaże że choćby właśnie: Kain, Porom, Cecil (wersja japońska, nieocenzurowana ^^), Rosa (też wersja jap), Yang, Cid, Rydia, Edge są bardziej bliscy graczowi, niż choćby bezpłciowi Bu(c/tz) i Cara
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Sephiria pisze:są bardziej bliscy graczowi, niż choćby bezpłciowi Bu(c/tz) i Cara
Heh, a może bałaś się powiedzieć "Faris" :lol:

Ja nie mówię, że czwórka jest zła, przecież przyjemnie się grało, ale niektórzy bohaterowie się nagle pojawiają i znikają (czasem do końca) i jakoś nie udało mi się z nimi zżyć. I wcale mi nie chodzi tylko o moment, kiedy

Kod: Zaznacz cały

Leviathan zatapia statek, bo ci którzy tam byli, wracają jak pamiętam
Sephiria pisze:jest tu kilka niespodziewanych zwrotów akcji
A może nawet więcej, niż w późniejszych częściach, gdyby tak dłużej pomyśleć.
Sephiria pisze:mimo początkowo dość infantylnego motywu zemsty
We wcześniejszych FF jest to nawet normalne, bo nie są to jakieś bardzo skomplikowane gry. Bardzo lubię piątkę, ale czasami też były motywy naciągane i przewidywalne...

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2005 ]
W ankiecie zagłosowałam na FFVIII, FFIX i FF Anthology (IV-V).
Awatar użytkownika
Kermi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kermi »

Ja kocham dosłownie siódemeczkę Final'a... jest wspaniała... ta muzyka i w ogóle... przeszłam ją ok 10 razy... Jest extra!!I nigdy mi się nie znudzi... A tak to jeszcze głosowałam na te starsze na PSX'a części, czyli: VIII i IX.
"A friend in need's a friend indeed..."
"Pure Morning" PLACEBO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”