Najlepszy Final !!!

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Najlepsza część FF TWOIM zdaniem

FF IV (SNES/DS)
0
Brak głosów
FF V (SNES/PSX)
2
3%
FF VI (SNES/PSX)
6
8%
FF VII (PC/PSX)
23
32%
FF VIII (PC/PSX)
11
15%
FF IX
12
17%
FF X
9
13%
FF X-2
2
3%
FF XII
3
4%
Inne FFy (FF I,FF II, FF III, FFT, FFTA, FF CC, FF DoC)
4
6%

Liczba głosów: 72

Cid

Post autor: Cid »

Ja zagłosowałem na FF7. Słusznie ktoś zauważył kilka postów wyżej, że najbardziej podoba się pierwszy Final, w jaki się grało. Jestem skłonny przyznać się, że w moim przypadku jest to chyba prawda, pokochałem Final Fantasy VII i zawsze będę tą grę kochać.
Lecz wydaje mi się, że fakt, iż był to pierwszy FF w jaki grałem nie jest moim jedynym argumentem, dlaczego zagłosowałem na FF7.
Ta gra była sama w sobie rewolucją, jak niegdyś FF I. FF I miało być ostatnią grą śp. Squaresoft'u, lecz przyczyniło się jedynie do błyskawicznego i spektakularnego rozwoju podupadającej wtedy firmy. Gra była rewolucją. Tak samo było według mnie z Final Fantasy VII. Pierwszy Final, który ukazał się na konsolę PlayStation... i od razu stał się przełomem, grą doskonałą w swej kategorii. Przejście z grafiki 2D cechującej poprzednie Finale do 3D było ogromnym krokiem naprzód. Renderowane filmiki również ukazały się po raz pierwszy w serii FF. Nie będę już wspominał o fabule, przepięknej muzyce, wygodnemu interfejsowi, przejrzystemu i nowatorskiemu systemowi magii. Gra była kamieniem milowym w dziedzinie jRPG, tak jak niegdyś FF I. Po sukcesie FF VII każdy kolejny Final już szedł śladami prekursora, jednocześnie ulepszając jedynie zastosowane rozwiązania. FF VII było pierwsze. To chyba właśnie przemawia do mnie z tak dużą siłą.
Ale to nie wszystko. Fabuła- wiadomo, wspaniała, piękna, klimatyczna, boska... długo można wymieniać. Charyzmatyczne, udane postaci, z którymi gracz się utożsamia. Muzyka napisana przez Wspaniałego Nobuo Uematsu... zacytuję tu Roberta Schumanna, który mówił o Fryderyku Chopinie: "Panowie, czapki z głów, oto geniusz." No i klimat opowieści. Ktoś powiedział, że za bardzo było w nim czuć elementy S-F. Owszem, są one, ale wydaje mi się, że nie rzucają się one aż tak w oczy. Mi właśnie wydaje się, że w FF8 elementy S-F są jeszcze bardziej widoczne. Ale wracając do kliamtu: ma on w sobie to "coś". Historia jest opowiadana w sposób przekonujący, nie ma w niej tandety, ani przegięć. Są w niej momenty poważne i zabawne, zmuszające gracza do powagi, do śmiechu, rozluźnienia, a nawet do wzruszeń [SPOILER] (niech poniesie rękę ten, kto nie przejął się przynajmniej na chwilę zakończeniem pierwszego dysku, czyli śmiercią Aeris.) [/SPOILER];autorzy grają na pełnej gamie uczuć graczy.
Na zakończenie: to są moje argumanty, dalczego tak kocham Final Fantasy VII. Dlaczego ta gra jest cześcią mojego serca i życia. Ma to "coś", czego nie wyczułem w innch grach spod sztandaru Final Fantasy. Nie znaczy to jednak, że inne Finale uważam za słabe. Wręcz przeciwnie, również są świetne, ale blask Final Fantasy VII świeci jaśniej, niż od innych Finalów, gra się nieco wybija ponad inne.
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2005 12:11 przez Cid, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kairi-chan
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kairi-chan »

ależ sie poetycko rozpisał XD

a ten moment odnośnie zakończenia dysku 1 radze w spoiler zaznaczyć.... jakbym nie grała w ff7 to bym sie mocno wkurzyła
Darios

Post autor: Darios »

Cid pisze:niech poniesie rękę ten, kto nie przejął się przynajmniej na chwilę zakończeniem pierwszego dysku
Ja, gdyż wiedziałem o tym wsześniej, Cloud jakoś sie tak tym za bardzo nie przejoł : /.
Radziłbym zaznaczyć spoiler.
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Eiko »

Kairi-chan pisze:ależ sie poetycko rozpisał XD
ze tez mi sie chcialo to czytac...

no cid nie ladnie zapominac o spojlerach :P
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Cid

Post autor: Cid »

<ukłon> dziękuję za docenienie moich wypocin ^^

No i znowu zapomniałem o spoilerach... przepraszam, już robię edit. (zrobione ;))
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Cid pisze:niech poniesie rękę ten, kto nie przejął się przynajmniej na chwilę zakończeniem pierwszego dysku
*podnosi rękę i macha nią energicznie*

A wszystko przez głupie spojlery właśnie. :evil:
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2005 19:54 przez Lenneth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

mogę sie dołączyć do machania Lucrecio???

bo mi też zabawe totalnie zepsuły takie teksty :twisted:
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

dobrze ze przed graniem w ff8 9 i 10 nie bylam na tym forum przynajmniej nie wiedzialam niczego wczesniej
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Xellos

Post autor: Xellos »

Jay!!! Też machne ręką ;) niestety przez nie zaznaczanie spojlerów się o tym dowiedziałem, a poza tym Darios ma rację Cloud za bardzo się tym nie przejoł :\
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

ehh ...mi po prostu kumpela wypaplała (arghhhh zabić :twisted: )

i też daletgo grało mi sie lepiej w FF9, bo była dla mnie nowa i nieodkryta, nic o niej nie wiedziałam,a o FF7 wszedzie było głośno wiec trudno się było nie dowiedzieć paru szczegółów...
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Xellos pisze:a poza tym Darios ma rację Cloud za bardzo się tym nie przejoł :\
tak wystarczy spojrzec jak ja mile potraktowal hehe
Awatar użytkownika
Kairi-chan
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kairi-chan »

Cloud miał mocne problemy psychiczne.... również i wtedy nie był do końca sobą
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Kairi-chan pisze:Cloud miał mocne problemy psychiczne
to wiem

Kairi-chan pisze:również i wtedy nie był do końca sobą
ale od czego sa przyjaciele
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

hmmm..od czego sa przyjeciele??? SPOILER...od tego żeby ich topić :twisted: ...ok ..ponooisło mnie :roll: ..KONIEC SPOILERU

ale gdyby nie miał problemów z psychiką, to częśc fabuły pewnie by szlag trafił :/
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

ale gdyby nie miał problemów z psychiką, to częśc fabuły pewnie by szlag trafił
i pomyslec ze w takim psycholu SPOJLER zakochaly sie dwie babki SPOJLER
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”