Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Preacher

Post autor: Preacher »

Bardzo dobrą książka są "Inne pieśni" Jacka Dukaja, tyle że rozkręca sie dopeiro po jakiś 150 stronach, ale na prawde warto ją przeczytać

Spewak Tolkein jest dobry jednak moim zdaniem lepsza jest saga o Wiedźminie .. sam z początku w to nie wierzyłem jednak keidy przeczytałem od razu zmieniłem zdanie .. tak więc jeśli wydaje sie komuś, że Tolkien jest najlepszy itd a nie czytał Sapkowskiego to niech sie zaraz zabiera do czytania:]

Jeszcze jedna bardzo dobrą książka jest "Księżniczka" autorstwa Andrzeja Pilipiuka .. jest to bardzo dobra ksiąka z wampirem w roli głównej :twisted:
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Jeszcze jedna bardzo dobrą książka jest "Księżniczka" autorstwa Andrzeja Pilipiuka .. jest to bardzo dobra ksiąka z wampirem w roli głównej
oo..;]

btw.mam pytanko Boni czytales Lsnienie?-albo ktokolwiek inny...zamowilam niedawno w klubie dla ciebie..film bardzo mi sie podobal,a o ksiazce slyszalam same rewelacje-zreszta zawsze jak jest ekranizacja filmu to ksiazka jest duzo lepsza...a Kubrick tez wiele elemntow zmienil...tylkoteraz kiedy to czyatc :D lestat jeszcze mi zostal,potem krolowa a jak beda studia i te inne pierodly ...to chhyba nie bedzie zaciekawie..no ale ksiazki nie uciekna ;)
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

btw.mam pytanko Boni czytales Lsnienie?-
tak się składa że czytałem, była to druga książka jaką przeczytałem S. Kinga (pierwszą był Talizman, która napisał King wraz z Peterem Straubem)
Jeśli chodzi o samo Lśnienie- filmu nie oglądałem i tego bardzo żałuję no ale postaram się to nadrobić ;)
Jeśli chodzi o Lśnienie- książkę, to jest to pierwsza książka w moim życiu przy której najzwyczajniej w świecie się bałem
Akcja rozwija się powolutku ale koniec jest miodzio :)
hmm.... ja osobiście najbardziej się przeraziłem przy motywie SPOJLER ze szlauchem i dzieckiem w rurze na placu zabaw KONIEC SPOJLERA

Hmm.... Jeśli chodzi o sam styl pisania to S. King jest w tym mistrzem a klimat prawdziwego strachu uzyskuje najlepiej przy opisywaniu wrażeń "co by było gdyby..."
mam tu na myśli jak czujesz że ktoś jest za tobą i powoli zaczynasz czuć oddech tego czegoś na karku
Właśnie taki styl pisania był częsty w książce TO Kina...
Dla mnie "TO" Stephena jest osobiście najlepszą książką jaką miałem okazję przeczytać, a to z dwóch powodów:
1. Wyśmienity pomysł na zły charakter i powalające zakończenie.
2. Świetna (jak to się nazywa...) hmm.... intencja, posłowie no nie ważne
ten taki cytat na samym początku
w cytaciku tym pisze Czym jest fikcja.... Pamiętam tą formułkę na pamięć no ale nie będę psuć nikomu klimatu i nie będę jej wypowiadać ... wystarczy zajrzeć do książki - polecam :)

Właśnie teraz jestem na ukończeniu ( kolejnej :D ) książki S. Kinga- Bezsenność.

I co tu dużo mówić... POLECAM :D - bezsenność jest książką opisującą aury ludzi
itp...
Właśnie też skończyłem Christine ( S. Kinga :D ) - ..........POLECAM :D
no christine jest wyjątkowa i ta czerwień :D

Pomimo wszystko nic jednak nie przebije miasteczka Derry i Tego co tam żyje gdzieś w kanałach.... ( tak na marginesie wspomnę że przeczytałem TO chyba z 5 razy :D a muszę powiedzieć że to jest BAAAARDZO obszerny horror chyba jeden z najbardziej )
no nie uwzględniam tych różnych tomów serii wampirów itp. bo to już jest inna sprawa ;)

Ogólnie przeczytałem sporo książek Kinga aczkolwiek wiele mi zostało ... ok. 20-kilku
Teraz mam chętkę na "Stukostrachy"... Co prawda tytuł nieco dziwny ale idea cudowna :)
Już czekam na ekranizację :lol: .

Jeśli chodzi jeszcze o lśnienie- Garnet widziałaś film, dobry był? no może odpowiesz po przeanalizowaniu książki ;) :)

No i jeszcze na koniec:
" Balonik wam na drogę" :lol:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

nio to polecam film ..tj wersje z Nicholsonem w rez.Kubricka..mistrszostwo filmu grozy..klasyka...heh jak bym na maturze wylosoawala pytanie 'polec film znajomemeu' to wlasnie o tym mialam zamiar mowic :D <scena nicholsona wbijajacego siekiere w drzwi to jzu classic:]> ...dlatego mam nadzieje ze ksiazka bedzie jeszcze lepsza

------------------------------------
pytanko-czytal ktos cykl Nekroskop?
Preacher

Post autor: Preacher »

oj tak film Lśnienie jest genialne .. zresztą jak większość filmów, których reżyserem był Kyubric .. ksiąki nie czytalem ale skoro ja tak zachwalacie to ją przeczytam

warta przeczytania ksiąką są "Kroniki Jakuba Wędrowycza" naspine przez Pilipiuka .. jakiś czas temu pisałem o "Księżniczce" tegoż samego autora, niedawno przeczytałem pierwszą częśc czyli "Kuzynki" i też muszę gorąco polecić .. dodatkowo gorąco polecam książki Orsona Scotta Carda szczególnie cykl książek o Enderze
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

oj tak film Lśnienie jest genialne ..
jestem w złym nastroju że wy go widzieliście a ja nie .... skąd go skombinować?? :?
ksiąki nie czytalem ale skoro ja tak zachwalacie to ją przeczytam
heh, ja ci proponuję na pocz. TO S.Kinga ;)

Właśnie cosik chyba dwie nowe książki S.Kinga wyszły:
Rok Wilkołaka- ot króciutka nowelka-horrorek na jakiś wyjazd
I chyba Siostry z Elerii... no cóż Mroczna Wieża czeka na podbój :D
O... właśnie czytałem Bezsenność (teraz urywkami) i przeanalizowałem niektóre momenty... Lol nawiązanie do innych książek jest większe niż się spodziewałem... i Ten Roland :o
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Hehe, Roland będzie rządził na dłuuuuuugi czas 8) szkoda że będzie trzeba czekać jeszze trochę na 6. tom :(
I chyba Siostry z Elerii
Tak właściwie to Siostrzyczki z Elurii - opowiadanie ze świata Mrocznej Wieży, ukazało się w tomie "Legendy", wydanym parę lat temu.
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
kontrat

Post autor: kontrat »

Wujek cos mi mowil ze obok Tolkiena jest jakis Anglik czy Amerykanin ktory tez pisze naprawde konkretne ksiazki fantasy ... ktos zna jego nazwisko ? Musze sobie sprawic jego ksiazke ...
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Wujek cos mi mowil ze obok Tolkiena jest jakis Anglik czy Amerykanin ktory tez pisze naprawde konkretne ksiazki fantasy
może chodzi o S. King'a i jego siedmio-tomowy cykl "Mroczna wieża" ? ...czytałem niedawno recenzję Mrocznej wieży i była ona porównana tylko do dzieła Tolkiena...

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 2004 ]
Tak właściwie to Siostrzyczki z Elurii - opowiadanie ze świata Mrocznej Wieży, ukazało się w tomie "Legendy", wydanym parę lat temu.
lol, a myślałem że to niedawno było :) a no... z Elurii.... co za błąd :?

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 2004 ]
lol, a myślałem że to niedawno było :) a no... z Elurii.... co za błąd :?
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

może chodzi o S. King'a i jego siedmio-tomowy cykl "Mroczna wieża" ? ...czytałem niedawno recenzję Mrocznej wieży i była ona porównana tylko do dzieła Tolkiena...
Dziwisz się bonifacy( i zdun też 8)? Przecież Mroczna Wieża jest Genialna!!! :D
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

jestem w złym nastroju że wy go widzieliście a ja nie .... skąd go skombinować??
u mnie w bibliotece(maja tam tez wypozyczalnie mozna dvd za 3 zl wziasc:]) ..czyli jak nie komp,w sklepie szkoda pienaidzy to sprobuj wypozyczalnie
Madtrax

Post autor: Madtrax »

Ja mam male pytanko - czytal ktos cokolwiek Tom'a Clancy?? Mam chrapke i przydaloby sie cos wiecej :P
garnet pisze:wziasc
......... :]
White SeeD

Post autor: White SeeD »

Czytam właśnie "Boską Komedię" Dantego. Zaiste, dzieło sztuki. Ostatnio odświeżyłem sobie też Iliadę i trochę Odysei. I gdyby nie te porównania Homeryckie... ;) Polecam!
Spewak

Post autor: Spewak »

Ja mam male pytanko - czytal ktos cokolwiek Tom'a Clancy?? Mam chrapke i przydaloby sie cos wiecej
Jedyne co czytalem Clancy`ego to "Polowanie na Czerwony październik" jak na mnie film jest wypasny a ksiazka przynajmniej tak samo dobra!!

polecam
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Czytam właśnie "Boską Komedię" Dantego. Zaiste, dzieło sztuki. Ostatnio odświeżyłem sobie też Iliadę i trochę Odysei. I gdyby nie te porównania Homeryckie... Polecam!
huh? powtarzasz ot tak sobie czy dla egzaminu jakiegoś?
glamorous vamp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”