Blitzball

Pierwsza część na nową (w ówczesnych czasach) konsolę Sony - PS2, która doczekała się bezpośredniej kontynuacji przygód bohaterów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Karta zmiany imienia Aeona... CO za wartosc! Wiecej jest takich super prezentow?
No ja tam się cieszyłam, gdy mogłam zmienić imie InuYashy (Valefor) na Dziubek. Oo.

lol
http://www.gamerhelp.com/ps2/FinalFantasyX/83311.shtml
Awatar użytkownika
IzzY
Cactuar
Cactuar

Post autor: IzzY »

Chodzi mi o to, że ja chciałem się jak najwcześniej jak najbardziej napakować. (Nawet po Luca) I próbując zdobyć kolejne Overdrivy. Ale okazało się, że jakoś nie mają zamiaru się pojawiać. Np. Status Reels wygrywa się w lidze, a liga jest dostępna od początku. Próbowałem często Reset Team Data, przy wygrywaniu w mistrzostwach Auroch Reels próbowałem też po prostu wchodzenie/wychodzenie z Play Blitzball i po prostu nie pojawiały się jako nagrody. Pojawiały się za to po przejścia jakiegoś kawałka gry, w którym jak normalnie w Save Spherze masz opcje: Save, Play Blitzball, Cancel to opcja gry w blitzball była na szaro. Np. z tego co pamiętam to po Bikanel Island i Bevelle pojawiał się chyba Status Reels.
You are not dreaming. You ARE a dream...
Stan FF X NSG - po Yunalesce
Marks - 28% przepisane
Espery - 70% przepisane
...
Czekamy na Reunion
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Izzy, dziwne miałeś sensacje, bo jakoś nie zauważyłam,żeby u mnie działo się podobnie. Pierwszy OD dostałam od razu po rozegraniu turnieju, następny w lidze, później znowu turniej..i tak aż do Sigila. Jeśli nie ma w nagrodach oczekiwanego OS albo Sigila, to trzeba po prostu loadować aż do skutku- w końcu nagrody zmieniają się za każdym wczytaniem gry :] Żeby np pojawił się Sigil, resetowałam konsolę co namniej 6-8 razy.
King VERMIN! pisze:Słuchaj, mam radę, jeżeli grasz w Blitza tylko dla Overdriwów Wakki jest szybsza metoda (o wieeeele szybsza), mianowicie jak już zdobędziesz OD który chciałeś, bierzesz "Reset". Tracimy w ten sposób wszystko i wracamy do naszych "default" ustawień, czyli gramy Beseid Aurochsami. Czemu reset? Ano dlatego, że jak go zostanie wybrany, to masz 100% pewności, że pojawi się jakis OD: czyli jak mamy ligę, gramy w nią, aż udostępni się nam turniej i jaką mamy główną nagrodę? OD. Polecam, bo w ten sposób Blitz potrwa o wiele krócej.
Jeśli można tym sposobem uninąć rozgrywania całej ligi za każdym razem to warto się w to pobawić. Jednak skazujemy się na wieczne zaczynanie od nowa, ze słabą drużyną, która ma problemy z wygrywaniem ( tzn trzeba się starać xD) Natomiast z dobrze wytrenowaną drużyną możemy spokojnie wygrywać każdy mecz, bo przeważnie przeciwnik nie dorasta nam do pięt. Może i zajmuje dużo czasu, jednak sama rozgrywka w ogóle nie sprawia kłopotów ;)
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Post autor: JaBlam »

No i w niedlugim czasie, to znaczy rozegrawszy Lige dostalem kolejnego Overdrive Wakki. W sumie spodziewalem sie, ze zajmie to o wiele dluzej, zreszta ktos obliczyl czas gry co nie jest do konca prawdą, bo ten czas Blitza plynie troche szybciej. Ivy, jesli dobrze zrozumialem to mozliwe jest, ze kolejne nagrody w postaci Overdrive oraz Sigil Chest moga nastapic jedna po drugiej? (znaczy przy odrobinie szczescia lub przy pomocy restaru konsoli do skutku?). Pozdrawiam. J.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

JaBlam pisze:W sumie spodziewalem sie, ze zajmie to o wiele dluzej, zreszta ktos obliczyl czas gry co nie jest do konca prawdą, bo ten czas Blitza plynie troche szybciej.
Każdy mecz to 10 minut, ale trzeba pamiętać,że licznik się zatrzymuje gdy mamy wykonać jakąs akcję- taki już urok FFX że sie wszystko ślimaczy xD Mnie tam po kilku ligach czas się dłużył niesamowicie.
JaBlam pisze:mozliwe jest, ze kolejne nagrody w postaci Overdrive oraz Sigil Chest moga nastapic jedna po drugiej?
Tak to właśnie wygląda: zaczynasz np od turnieju- kończysz go i dostajesz pierwszy OD. Po wygranej zaczynasz ligę (zapis gry po wygraniu tournementu, idź do menu blitza i kliknij na ligę- jeśli kolejnego OD nie ma w lidze, to load i tak do skutku), po lidze znowu tournament( turnieje w międzyczasie mozna odpuścić, bo liga pochłania wystarczająco dużo czasu)...i tak aż do Sigila. To działa za każdym razem, tylko trzeba pamiętac, żeby losowanie nagród w lidze/turnieju odbywało się już po zdobyciu poprzedniego OD.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Post autor: King VERMIN! »

Jeśli można tym sposobem uninąć rozgrywania całej ligi za każdym razem to warto się w to pobawić. Jednak skazujemy się na wieczne zaczynanie od nowa, ze słabą drużyną, która ma problemy z wygrywaniem ( tzn trzeba się starać xD) Natomiast z dobrze wytrenowaną drużyną możemy spokojnie wygrywać każdy mecz, bo przeważnie przeciwnik nie dorasta nam do pięt. Może i zajmuje dużo czasu, jednak sama rozgrywka w ogóle nie sprawia kłopotów
Zgadzam się, ale wygrywanie cały czas 7:0 nudzi, nudzi wręcz śmiertelnie, bo ile można? Do tego aby dostać OD, czy Sigil musimy rozegrać jakieś 10 meczy w lidze, 4 w turnieju i znowu i znowu i znowu, aż w końcu się nam trafi.

Przy resecie mamy 100% pewności, że jeżeli nie będzie OD czy Sigil'a w Lidze, to będzie w Tournamencie, sprawdziłem. Co do trudności wygrywanie, można zrobić mały przekręcik, otóż:

Jesteśny na Airshipie, resetujemy, kupujemy Brothera i Wakke, wsadzamy ich do drużyny. Ręcze głową, że z takim składem nie da się przegrać, ponieważ Wakka ma na "dzień dobry" Venom Shot, a Brother ma świetne SH. Jeśli wygramy 2-3 mecze i naszych kolegów podszkolimy, stają się niepokonani w strzelaniu. Pozatym, jeśli gramy na "manualu" można zrobić niesamowity przekręt.

Stawiamy Wakkę i Brothera na ataku, piłkę łapie Letty (lub zamiast Lettiego dajemy na jego miejsce Brothera - ma on zabójczą prędkość). Zaczynamy przekręt. Podływamy do przeciwnika, na tyle blisko aby zaczął nas gonic, a na tyle daleko, aby nie mogl nas złapać. W ten sposób obrońcu nas gonią, płyniemy pod bramę i podajemy do Wakki, on strzela z Venom Shot'a. Sprawdzałem, gram tak, taką drużyną można spokojnie wygrać z każdą drużyną 5:0, wyjatkiem są tylko Al Bed Psyches, bo mają zabójczego bramkarza, ale da się im mimo wszystko strzelic ;) Polecam sprawdzić.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

King- ja tam za bardzo lubiłam moją napakowaną drużynę i zawodników z Al-Bhed Psyches, żeby wracać do początków. Gdybym wiedziała od razu,że po kilku godzinach z blitzem będę go tak przeklinać, to pewnie bym zrobiła reset, ale znużenie przyszło już wtedy, gdy miałam całkiem zgrabny skład xD Trochę szkoda xD
King VERMIN! pisze:Brothera - ma on zabójczą prędkość)
W momencie w którym zakończyłam moją, jakze pasjonującą, przygodę z blitzem, to właśnie on był najlepszym zawodnikiem pod względem statsów. Mimo innych "nabytków" to Brother levelował najszybciej (nawet wtedy, gdy nie był wystawiany w ataku :D )
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Całkowicie Cię rozumiem Ivy ;) Gdybym miał wszystkich z Al Bhed, ciężko by mi było włączyć Reset, ale jednak nerwy zrobiło swoje i dosłownie - znienawidziłem Blitz - dlatego bo zamiast rozrywki od czasu do czasu, stał się nudnym obowiązkiem. Square dali ciała trochę z tym, bo wystarczyło by przecież dać z 10-15 drużyn, albo przynajmniej jakieś sensowne AI. Nie wiem czy ktoś zauważył, ale ZAWSZE osoba z przeciwnej drużony jak ma piłkę, to płynie albo przed siebie (na którego czeka Brother z Wither Tackle i Tidus z Wakką), albo prawo w dół... albo mogli dać chociaż mocne drużyny z którymi by się wygrywało 3:2... marzenie :wink:
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

King VERMIN! pisze:ZAWSZE osoba z przeciwnej drużony jak ma piłkę, to płynie albo przed siebie (na którego czeka Brother z Wither Tackle i Tidus z Wakką), albo prawo w dół
Nie zapomnę Ronso, których ogrywałam chyba maksymalną ilością punktów, na jaką pozwalał czas- przeciętny wynik 15:0. A to wszystko właśnie przez niską inteligencję- atakujacy Ronso, po otrzymaniu piłki zawsze wykonywał ten sam manewr, za każdym razem wpadał na tych samych zawodników z mojej drużyny, a strzelcem goli była wciąż ta sama osoba xD. Mecze z nimi wyglądały tak, jakby się coś zacięło i ciagle puszczano replay.
King VERMIN! pisze:mogli dać chociaż mocne drużyny z którymi by się wygrywało 3:2... marzenie
Ano mogli- chociażby w formie dodatkowego wyzwania, w którym dostawalibyśmy atrakcyjne itemy. Nie wiem, czy chciałabym jednak wyższego poziomu trudności w sytuacji, gdy dla Sigila trzeba prześć drogę przez mękę i rozegrać tyle meczów _^_ Idealnie by było ograniczyć ilośc meczów np w lidze i jednocześnie podnieść AI zawodników.
Blitz to może i jest najbardziej rozbudowana minigierka, jednak pewne błędy wyglądają komicznie. Już tu kiedyś pisałam, ale to mnie zawsze powala swoja głupotą: zawodnik, strzelający z bliskiej odległości, w animacji wcale nie kopie piłki, ale unosi sie w wodzie, a piłka wypada zza jego pleców xD Mogli dać chociaż imitację Fify- łatwo i przyjemnie, piłka przyklejona do nogi/ręki i znacznie bardziej dynamicznie ( a więc szybsza rozgrywka=mniejsza frustracja xD).

Tylko mi tu nie zaczynać tematu PES vs FIFA. Nie o to chodzi xDDDDD
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Mogli "poprostu" zrobić mocniejsze drużyny z lekką poprawką AI - sytuacja o której pisałem i Ty pisałaś - oczywiście w takim zestawieniu meczy byłoby powiedzmy mniej o połowę. Myślę, że wtedy pakowanie drużynki, kupowanie zawodników i MYŚLENIE miałoby sens i myślę, że Blitzball byłby naprawdę świetną gierką... a tak to trochę niewykorzystany potencjał.

Piłka zza pleców mnie w ogóle nie denerwowała, bo zwykle w grach turowych na takie rzeczy się zwracam uwagi ^^

Edit: Z Ronso? Ja miałem takie sytuacje z Guado. Masz rację: ogląda się to jak replay... 15 razy ;)
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Post autor: JaBlam »

No ja mam ciagle te sama druzyne 2 guado, Nimrooka , jeszcze jednego z Al Bhed i jakis 2 innych co ich na jakims 27 levelu mam.Zastosowalem sie do Twojej uwagi Ivy i po wygranym turnieju mam ostatni OD Wakki. Co prawda ostatni mecz to tylko 1:0, ale to wystarczylo mi, tym bardziej ze wczesniejsze zaliczalem 6-7:0 . Teraz musze tylko wylukac skrzynke i opuszczam wspaniale boisko. Blitz juz sie nudny zrobil i faktycznie, troche szkoda ze potraktowano go tylko jako pretekst do uzyskania Wakkowych OD. W ogole te mini quest, jakies lapanie motylkow i skoki przed piorunami sa chore. Wydaje mi sie, ze mozna bylo cos bardziej atrakcyjnego zrobic. Mam nadzieje ze w Finale XII nie bedzie takich durnych rozwiazan, natomiast mam jeszcze jedno pytanie: Zeby np taki Wakka zadawal wysokie obrazenia to potrzebna mi jest ta ostateczna bron z 2 dopalkami?
Znalazlem gdzies informacje, ze taki Omega Weapon czy Dark Ptaszysko to dla Wakki danie na sniadanie W tej chwili przy jednej dopalce i podobno najlepszym OD, jakim jest Atack Reels Wakka zabiera 12x 1000-1200 a to chyba troche za malo? CHyba ze cos nie tak zroumialem.

I: Z takimi pytaniami to już do Helpa zapraszam :]
Ostatnio zmieniony sob 11 lis, 2006 01:10 przez JaBlam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

King VERMIN! pisze: Co do Blitza - nie znam osoby która po zdobyciu Atack Reels i Sigil wróciła do tej gry :D
Miło mi... nabilem postaciami ponad 80 lvl, spedzilem na blizu wiecej czasu niz na MA. Coć w tym dziwnego? Bliz mi sie podobal , bo to pierwsza tak rozbudowana mini gierka w FF, poza tym wciagnela mnie jak nie wiem...
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

i bawiło Cie wygrywanie 8:0?
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Mnie bawiło wygrywanie 14:0 :lol: Widzisz king. Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Ja przy blitzu spędziłam masę czasu, do chwili, gdy nie wkręciło mnie ffxi. Oh mój Pah Guado, jakże on boski był *____* I bawiło mnie wygrywanie nawet największych dupereli.
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

i bawiło Cie wygrywanie 8:0?
Kiedys bylo i 12:0 xD - owszem bwilo, ale bardziej mnie satysfakcjonowały punkty EXP.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Final Fantasy X i X-2”