FFVIII Pomoc: problemy z przechodzeniem gry

Szukasz pomocy przy FF VIII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

duo_m

Post autor: duo_m »

czy ktoś wiem może jak przedostać się z kontynentu Centra na ten z domem Edei, na 4CD po przejściu przez wrota? Wiem, że w poradniku napisano, żeby "korzystać z płytkich wód", ale schodząc na plażę nie mogę wejść do wody dalej jak na kilka kroków... czy trzeba zrobić coś, np. nacisnąć jakiś klawisz, żeby wejść głębiej? Czy może plaża przy Ruinach Centra to nie ta??
Będę wdzięczna na szybką pomoc :)
azu

Post autor: azu »

Najpierw trzeba udać się w głąb lasu do lasu Chocobo, zabrać kurczaka i wtedy dopiero iść tam gdzie napisano, kurczak może chodzić trochę po płytkich wodach... heh.
duo_m

aha... ja już wcześniej złapałam Boko, więc muszę go tylko ściągnąć z powrotem do FF8? Dzięki wielkie :grin:
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Nie, nie, nie. łapiesz chocobo w lesie, jedziesz nim na plażę i z plaży wchodzisz do jasnej wody. Jasna woda = płytka woda, a więc taka po której możesz chodzić. kierujesz się w stronę domu Edei i voila.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
duo_m

Tak... zdąrzyłam do tego dojść :grin: w trakcie kolejnych prób wejścia do wody przypomniałam sobie, że rzeczywiście wcześniej Sqall jeździł na Chocobo no to znów po niego polazłam :smile: no i udało się
ciumcia

Post autor: ciumcia »

Sephiria pisze:
czyli: jesli "uderzy" sie w lunatic pandore to nie bedzie sie moglo z niej wyjsc ani wejsc pozniej do zadnego miasta?
Da się - do momentu walki z Seiferem. Jak już zaczniesz się z nim bić, wtedy nie ma odwrotu.
yyy... no ale jak nastapilo uderzenie w pandore to byla odrazu walka z rajin i fujin. no to jak moglam zawrocic? przeciez ragnarok byl "wbity" w pandore.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Ciumcia..... napisałam wyraźnie, DO Walki z Seiferem MOŻNA wyjść z Pandory, co oznacza, że po pokonaniu Raijina i Fujin TEŻ możesz wyjść (wylecieć). Fujin i Raijin są przecież PRZED Seiferem. :roll:
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Za każdym razem? Nie powinno, chyba że masz Encounter None i nie spieszysz się z wykonywaniem głównej linii fabularnej/subquestów. Wypłata obniża zawsze punktację w Randze Seed o zdaje się 10 lub 100 punktów. Na gamefaqs czytałam kiedyś bardzo wnikliwą analizę tego tematu i polecam byś tam tego poszukał.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
duo_m

a ja nie zgadzam się z tym, co napisano w "Chocobo World", ponieważ u mnie mimo że Boko wpadł do dziury zamiast wyciągnąć z niej Coco to i tak jeszcze przed 100 levelem udało mi się zebrać trzy gwiazdki :grin: ale możliwe, że to tylko łut szczęścia...
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

duo_m pisze:a ja nie zgadzam się z tym, co napisano w "Chocobo World", ponieważ u mnie mimo że Boko wpadł do dziury zamiast wyciągnąć z niej Coco to i tak jeszcze przed 100 levelem udało mi się zebrać trzy gwiazdki
Ciekawe jak, skoro Boko >MUSI< wyciągnąć Coco stamtąd, inaczej rozwinięcia romansu nie będzie (dla przypomnienia: gwiazdki dostaje si za całusy, więc jak można dostać całusy, skoro Boko i Coco nie będą się spotykać). Coś mi się zdaje, że ktoś się bawił HexTollem i poprawił sobie statystyki >.>
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
duo_m

nie, nie 8) u mnie Boko i Coco spotkali się wcześniej, zanim Boko doszedł do 50 poziomu, czyli przed wypadkiem z dziurą... ona przechodziła i on się w niej zakochał, dopiero potem wpadł do dziury :smile:
azu

Post autor: azu »

Może on się w niej zakochał, tylko chodziło mu o czysty sex?
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

duo_m pisze:mnie Boko i Coco spotkali się wcześniej, zanim Boko doszedł do 50 poziomu, czyli przed wypadkiem z dziurą... ona przechodziła i on się w niej zakochał
To się zgadza, ale za to gwiazdki nie ma. Potem musiałaś ustawić Move na wysoki poziom, ekran Event na OFF i tym samym automatycznie Coco w dziurze nie było.
Poruszanie się &#8211; ustala jak nasz maluch będzie się poruszał (w jakiej odległości od wydarzenia sam zacznie ku niemu podążać). Ustawienie tego parametru jest powiązane z ekranem Czekania Zdarzeń. Mając włączoną opcję czekania dobrze jest chodzić z niskim nastawieniem poruszania się (około 2).
Tu bardzo ważną rolę odgrywa właśnie Ekran zdarzeń - jeżeli jest włączony, to Boko natrafi na ciemny dół i znajdzie tam samiczkę imieniem Coco, której pomoże wydostać się z jamy. Za pomoc, Coco pocałuje Boko i nasz GF otrzyma pierwszą z trzech gwiazdek, zyskując dzięki temu silniejszy atak - do zdobycia będą jeszcze dwie. W przypadku wyłączenia Event Wait (opcja OFF) zamiast znaleźć w dziurze Coco, Boko sam tam wpadnie i z pomocą przyjdą przyjaciele,
To by wyjaśniało, dlaczegbo jej nie było potem.
duo_m pisze:dopiero potem wpadł do dziury
No i tu już jest zonk, bo za wyciągnięcie z dziury Coco całuje Boko - to pierwsza z trzech gwiazdek. Ciekawam, JAK w takim razie zdobyłaś wszystkie 3 gwiazdki, skoro pierwsza według twoich własnych słów przeszła ci koło nosa.

Imo masz buga albo cheatowałaś, a ponieważ takiego buga nikt tutaj nie zgłaszał ani podobnego w sieci nie napotkałam przez te lata, to skłaniam się do możliwości drugiej - ktoś lub ty sama majstrował przy pliku hextoolem.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
duo_m

:? no i tu jest zonk z mojej strony, bo znam zakres swoich możliwości w zakresie posługiwania się programami komputerowymi i nawet z IRCa nie umiem korzystać, a co dopiero majstrować z jakimś hexo-cośtam... u mnie po prostu spotkania z Coco występowały ja normalne "event". Boko wpadł na Coco jak na Cactusa:
>>EVENT!<<
Coco: Hi
scenka z całusem
Coco: Bye bye
i Boko idzie dalej

:?
Merchardin

Post autor: Merchardin »

Chocobo World jest dla mnie straszne i jestem pełen podziwu dla wszytkich którzy osiągneli w nim 100 lvl, ja bym nie mógł.

Pytanko: Czy wiecie może ile w przybliżeniu energi ma Adel? Prubuje ją pokonać już od dłuszego czasu i nie wiem ile brakuje mi żeby ją pokonać... gra naprawde szła mi głatko dopóki doputy nie spotkałem Adel :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Help - fabuła przejście, techniczne”