Jedna serie mam wlasnie z MuzyBtw. Polecam wydawnictwo Muza. Najlepsze jak dotąd tłumaczenie.

No sprobujemy ,teraz musze czytac "kamienie na szaniec "Go Go Yubari pisze:Zaryzykuj.

Moderator: Moderatorzy
a co ma piernik do wieku?? O_o pierwszy raz przeczytałam Władcę jak miałam 13 lat, cała trylogia zajeła mi może 9/10 dni ( trzeba było jeszce znaleźć czas na lekcje, jedzenie, spanie i takie tam pierdoły) ....i jakos nie czułam, ze czegos nie zrozumiałam, czy tez że do jakiś wątków nie dorosłam O_o ( @_____@)masz 14 więc pewnie do tego dojrzejesz za 2-3
Zobaczymy, nie dlugo sie za nie wezmeIreth pisze:"Kamienie na szaniec " nie są takie złe (: ...chciaz ostatnio nabawiłam się uczulenia na literaturę wojenną![]()
Mysle podobnie, chyba nie ma wiekszego znaczenie czy masz 15 czy 20 lat.Ireth pisze:Cytat:
masz 14 więc pewnie do tego dojrzejesz za 2-3
a co ma piernik do wieku??
Ja czytalem 2 rozdzialy (czasami wiecej, jak dobze mi sie czytalo) dziennie przed snem ,i skonczylem nie wiedzadz ze to juz koniecIreth pisze:Silmarilionu za to przeczytałam tylko połowe, na wiecej nie mogłam się zmusić
Eglerio Go Go Yubari!Go Go Yubari pisze:Bluxnisz. Film jest romansowo-wojenną sieczką... Książkę przeczytaj.
A które to? Ja rozróżniam po nazwiskach tłumaczy.Polecam wydawnictwo Muza. Najlepsze jak dotąd tłumaczenie.
Mój teżPan Wołodyjowski to mój idol
wlasnie niedawno go przerabiałam..ou..<prywatnie nie przepadam za tym panem, choc ogolnie uwielbiam Francje>Go Go Yubari pisze:jaką ksiazkę o Napoleonie polecacie? Naszło mnie na historię, ale zgrabnie i ciekawie napisaną.
jakos dalej zyjeGo Go Yubari pisze:Nie musze chyba mówić, że TRZEBA znać "Władcę..."?
ja wolalam w ogole nie zaczynac...bo wiedzialam,ze utkne o.O tak jest sie czym chwalic-nie przeczytalam zadnej czesci trylogii, mature zdalam i jestem happyIreth pisze:jak najpierw skończe ten nieszczęsny Potop T_____T ....najgorzej jak sie utknie>
Nie wiedziałem właśnie dlaczego praktycznie wszyscy nie lubią tej lektury, bo mi się akurat bardzo podoba... I chyba byłem jedyną osobą w klasie, która przeczytała całośćGarnet pisze:Lalke uwielbiam
Ma tyle, że w pewnym wieku lubi sie raczej inne rzeczy niż w jeszcze innym. Może nie każdy tak ma /Ty jako wyjątek/, ale większość. Dzieciaki wychowane teraz na Potterze etc. potem dojrzeja do ambitniejszej i prawdziwszej fantastyki. Nie oszukujmy się.Ireth pisze:a co ma piernik do wieku??
No, ja miałam 16. Tak więc...Isia pisze:Odnośnie wieku - ja miałam ze 12 lat chyba - nie pamiętam.
A znasz teorię, ze kobiety dojrzewają wcześniej? A tak serio, jest to sprawa indywidualna, ale zwróć tez uwage na to, iż czasy są ciut inne niż wtedy, gdy miałaś te 13 lat. 4 lata to znaczna różnica Ireth.Ireth pisze:i jakos nie czułam, ze czegos nie zrozumiałam, czy tez że do jakiś wątków nie dorosłam O_o
A co zrobisz jak Ci krwi zabraknie?Garnet pisze:jakos dalej zyje![]()
Po przeczytaniu pierwszej strony "Krzyżaków" nie tknełam nigdy wiecej podobnej lektury. Za to "Pana Tadeusza" z 3 razy przeczytałam, bo jakoś idzie mi płynnie. "Lalka" nie była taka zła, ale żebym ją lubiła...nie powiem.Garnet pisze:ja wolalam w ogole nie zaczynac...bo wiedzialam,ze utkne o.O tak jest sie czym chwalic-nie przeczytalam zadnej czesci trylogii, mature zdalam i jestem happy(po prostu nie cierpie tego okresu w hist. pl ...w ogole jakos klimat tych powiesci -_- za to Lalke uwielbiam
Masochista oO'Cierń pisze:Za to bardzo przyjemnie mi się Krzyżaków czytało :D (też pamiętam, że jako jeden z niewielu przebrnąłem przez całość)
Będzie piła barszczykGo Go Yubari pisze:A co zrobisz jak Ci krwi zabraknie?
Uwierzysz, że broniłam się przed nimi rekami, nogami oraz głową? Miałam wypaczony obraz po n+1 nudnych tekstach w AMKsiążki. Tata mnie zmusił, i chwała Mu za to.Go Go Yubari pisze:"Mistrz i Małgorzata"
Dobrze wiedzieć. :D [Mam taką świętą tradycję, że zawsze, kiedy jestem w Zakopcu, kupuję jakąś grubą - 'grubą' to właśnie słowo kluczIsia pisze:Ambitna fantastyka - "Piekło i szpada" Kresa. Mhrok. Isia poleca.
To znamienne, że jeśli chodzi o FR, niemal wszyscy - ze mną włącznie - typują Salvatore'a jako najlepszego, bądź też jedynego znośnego pisarza. 'Trylogia mrocznego elfa' jest infantylna, cieniutka pod względem literackim, momentami źle przetłumaczona i tak dalej, ale faktycznie jest w niej coś, co pozwala spokojnie dobrnąć do końca. To 'coś' nazywa się zapewne Drizzt Do'Urden i ma czarną panterę o trudnym do wymówienia imieniu._Dejwid_ pisze:Z Fantasy calkiem przyjemnie czyta sie ksiazki autorsta Salvatore... Osobiście średnio przepadam za takim 'badziewnym' fantasy, ale czasami dla urozmaicenia przyjemnie jest się zaglebic w podobna lekturę [...] Szczególnie do gustu przypadła mi "Trylogia mrocznego elfa" Salvatore.
Książka jak najbardziej niestrawna, nudna, pompatyczna i wydumana, takie pukanie kotka za pomocą młotka. -_- IMHO absolutna strata czasu. Chciałam czegoś oryginalnego, wynudziłam się na śmierć. Z tego co pamiętam, a czytałam wieki temu, na początku jest jakaś akcja, potem dwieście stron niczego (intrygi polityczne dla ubogich), zaś na końcu znowu coś się dzieje i jest to równie fascynujące, co przygody Aniołków Charliego oglądane z portugalskim dubbingiem. :D Dałam tę książkę z kolei do przeczytania przyjaciółce, absolutnej fanatyczce Tolkiena, myśląc, że może ją wciągnie. Jej reacja była, delikatnie mówiąc, nieprzychylna. Swoją opinię wyraziła słowami 'profanacja Tolkiena'._Dejwid_ pisze:Aha i dla fanow WP moge polecic autora: K.J Yeskova "Ostatni władca pierścienia", ksiażka bardzo zaskakujaca. Pokazuje wojne w śródziemiu z drugiej strony, można także wyczuć powiazanie ze współczesna historia. Ksiażka jak najbardziej warta polecenia.