Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Faris ma rację, porządna jakościowo wersja Shamballi już od jakiegoś czasu krąży w sieci.
Ireth pisze:No i zaintrygował mnie ten Hitler.
Heh, Hilter w stylu FMA jest rozbrajający. Wyobraź sobie Winry. Taaaak. A teraz wyobraź sobie Hiltera. Przypominam, ta sama kreska.
Gdzieś tu się gubi powaga sytuacji. O.o
Ireth pisze:BTW mam zamiar się teraz zabrac za mangę, poszukam sobie róznic pomiedzy mangą i anime, no i przypomne całośc. Z tego co słyszałam to manga jest nieco bardziej humorystyczna niż anime
Owszem. Anime jest bardziej 'tragiczne', manga jest nastawiona głównie na humor i akcję. Parę pomniejszych zmian fabularnych. Plus zupełnie inna postać Eda, który w mandze robi przede wszystkim za zimnego drania o sadystycznych skłonnościach. :]
Faris pisze:Ta kolorystyka i wygląd Eda *__*
No właśnie, czego nam więcej trzeba? *__*
XDD

Btw, już od jakiegoś czasu miałam coś skrobnąć o mandze 'Vagabond'. Dla miłośników pozycji samurajskich jest to bardzo fajny tytuł. Główny bohater to młody, wyjątkowo utalentowany szermierz, który po przegranej bitwie (Sekigahara) i kilku dodatkowych komplikacjach staje się ściganym roninem. O fabule trudno mi coś więcej powiedzieć, bo dalsze tomy mangi oglądałam tylko w wersji włoskiej. W Polsce ukazały się na razie dwie pierwsze części. Polecam. 'Vagabond' zawiera wszystko to, co zawierać powinien: tajemniczego, charyzmatycznego bohatera, klimaty dawnej Japonii, odrąbywane kończyny i hektolitry posoki, trochę seksu (czemu nie widzę na okładce ograniczenia wieku?) i sporą dawkę lekkostrawności. Nie jest to bynajmniej głębokie dzieło filozoficzne, ale na rozrywkę nadaje się w sam raz. :)
Ostatnio zmieniony czw 26 sty, 2006 21:05 przez Lenneth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Jaco »

A ja dzis (& wczoraj) obejrzałem Truguna którego trzymałem od...... listopada? :]

W tym wątku było już pokrótce omawiane to anime ,ale napiszę cosik od siebie ;)

Anime zabawne jak i dramatyczne. Vash - główny bohater nie raz rozbawił mnie do łez, udając luzaka, ale jednak coś w sobie skrywa.... Tak wogóle jego głowa jest warta $$ 60,000,000,000, a więc zdarza się, że całe miasto na niego poluje :] Duzo strzelania & Vash contra Bad Guys z początku i tak już do konca, tyle że później dochodzi do tego całkiem ciekawa fabuła ;) A i koty w Trigunie też są extra :D Ze swojej strony polecam ;)

Teraz czas na Fulmetalchemika the movie, tylko muszę se skołować ;)
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

Post autor: Coco »

Lucrecia pisze:Coco, odnośnie beznadziejnych napisów, miałam to samo. Glacier-san, Roman, Res zamiast Hessa (Huessa), kwestia Mabuzee vs. Babusee _^_
...to maja byc zle napisy?obrocz wspomnianej "wendy" (_^_) byla Gracia zamiast glacier (-_-""""), hughes juz nie pamietam (staralam sie nie patrzec :roll: ), a co najlepsze,jakis idiota przetlumaczyl "enpi" zamiast "envy" :?
Lucrecia pisze:

Kod: Zaznacz cały

Ed: Weren't you going to use this world's power's at the war in the otherworld? 
Ekhart: I will destroy this world. 
Ed: For what reason? 
Echart: It's dreadful. When I realized that there was other world (...) and realized that there exists a power that surpasses us, I was scared, scared out of my mind. 
Oj, biedna. *głaszcze panią E. po główce
*
ten pewnie byl :wink:
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Coco pisze:to maja byc zle napisy?obrocz wspomnianej "wendy" (_^_) byla Gracia zamiast glacier (-_-""""), hughes juz nie pamietam (staralam sie nie patrzec Rolling Eyes ), a co najlepsze,jakis idiota przetlumaczyl "enpi" zamiast "envy" Confused
Trzeba się czasami przyzwyczaic do cudownych, fanowskich, tłumaczonych ze słuchu napisów -już wiele razy się spotkałam z nieudolnie przetłumaczonymi nazwami. Czasami wystarczy jednak trochę poszperac, aby znaleźc porządniejsze - ja na swoje nie narzekałam.
(Ale imiona Homunculus tłumaczone na polski rządzą :lol: )

Co do minusów - uważam, że

trochę za dużo było kwestii o ratowaniu świata, tym podobnych rozważaniach - ja po prostu nie przepadam za nadmiarem podniosłych scen, a wiem, że ten czas można było zagospodarowac ;)
Aha - zawiodłam się trochę na Eckhardt - jej złe zamiary wydawały się zbyt oczywiste ;) (I miała beznadziejną fryzurę, ale mniejsza z tym - nie ją się obserwuje ;] XD)  
Ale ogólnego wrażenia to i tak nie popsuło ;]
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Jaco »

Odrabiania zaległości ciąg dalszy..... Własnie trawie DaCapo (tak w sumie czekałem od października aż komuś się bedzie nudziło i zrobi napisy, ale w końcu znudziło mi się czekanie i sobie oglądam z angielskim subem ;) )

A o czym to jest. Junichi Asakura to zwykły szary chłopak wokół którego kreci się 7 dziewczyn :] Czyli oklepana historyjka ;) Pomijam, że 2 są z nim jakoś spokrewnione, bo to w anime nie przeszkadza ;) Każdy odcinek opowiada bliżej historię jednej z dziewczyn, ale główny wątek jest pomiędzy Junichim i jego siostra Nemu (która nie jest z nim powiązana więzami krwi - o.O dziwnie to brzmi...). Dużo humoru, sielanka, do obejrzenia na raz ;) Jestem przy 17 odcinku i już były 2 retrospekcje.... jak mnie to wkurza w anime :P Zwykle przewijam, wyłapując to co nowe (czyli zwykle nic). I czy w każdym takiego rodzaju anime ZAWSZE MUSI BYĆ jakiś odcinek na plaży albo na/w basenie/gorących żródłach...... :P Ok - przede mną jeszcze długa noc ;)

[ Dodano: 29-01-06, 02:24 ]
Końcówka strasznie melodramatyczna, ale tego się spodziewałem ;P Jest w sumie Da Capo Second Season, ale jakoś mnie do tego nie ciągnie ;)

25 stycznia wyszła OAVka Hellsing'a :!:

[ Dodano: 29-01-06, 17:10 ]
o.O -> http://www.animenewsnetwork.com/encyclo ... hp?id=6094

No to trzeba w to najpierw zagrać :]
Awatar użytkownika
The Sorrow
Kupo!
Kupo!

Post autor: The Sorrow »

Pomijając FMA CoS- ide sobie kumplem przez Plazę, kumpel wlazł se do kiosku kupic fajki a ja chyc na gazetki i co???
I voila - nowe Kino Domowe a w nim - AKIRA na DVD. 20 złoty i mam ja w domu- nareszcie obejrzę sobie na 21 calowim telewizorku :)
...Battle brings death, death brings the sorrow.
The living... May not hear them... ther voices... Fall upon daef ears.
But make no mistake... Dead are not silent.....
M@rio_16

Post autor: M@rio_16 »

Albo się niedojrzałem,albo nikt z was nie oglądał anime "Bleach".Uważam ją póki co za najlepszą z bajek :D i jest w 200% lepszy od "Dragon Balla"
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

M@rio_16 pisze:i jest w 200% lepszy od "Dragon Balla"
O to nie jest trudno, bo 2/3 wszystkich anime spełnia ten warunek :P
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Abbaddon

Post autor: Abbaddon »

nie wiem czy to był ten temat... ale właśnie się sciągneły saliormonki live akction.. już same intro to hardkore...
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

no dooobraaa .... :wink: skusiłam sie w końcu na Shambalę ..

I nie bolało az tak bardzo. Nawet zgrabnie im ten film wyszedł, choć i tak lekko naciagany ( jak kazda kontynuacja chyba ? O_o)

Ale wole sobie nie dopisywac tego jako końcówki serii, niech zostanie tak jak po 51 odcinku (:

Mimo wszytsko fajnie było zobaczyć znajome mordki, ale końcówka coś im faktycznie nie wyszła :

ja tu myślałam, ze jak już sie rozpętała wojna, to bedzie mega hiper walka, a tu tylko nasza główna 'zła pani' wywaliła ..hmm....przemówionko
sprawa druga:

odniosłam wrażenie, ze chyba juz nie mieli co robić z reszta postaci, to ich pozabijali O_o ...tak się ich wszytskich jakoś na koniec mało zrobiło..troche naciagane O_o
Tak wiec nie było tak źle ^^" <jak zobaczyłam Hitlera to parsknęłam na monitor :roll: >

BTW jeszcze raz dziekuję Ivy za napisy, ozdwyczaiłam sie od googli ^^""""
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

The Sorrow pisze:Pomijając FMA CoS- ide sobie kumplem przez Plazę, kumpel wlazł se do kiosku kupic fajki a ja chyc na gazetki i co???
I voila - nowe Kino Domowe a w nim - AKIRA na DVD. 20 złoty i mam ja w domu- nareszcie obejrzę sobie na 21 calowim telewizorku n
ej no ;P wczoraj bylam w Plazie i calkowicie o tym zapomnialam,zeby rozejrzec sie za Akira -_- mam nadzieje,ze ludziska nie powykupuja wszystkich egzemplarzy-nadzieja empik w katowicach;P

wydawnictwo przygotowuje sie takze do wydania Ghost in The Shell: Stand Alone Complex :)
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Zna ktos moze jakis dobry sklep(najlepiej internetowy) z manga?? albo wie ktos gdzie mozna kupic mange "weiss kreuz"??
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Post autor: Ashramus »

Troche ode mnie.

BECK 10/10 Realistyczna historia o formowaniu sie mlodej kapelki rockowej w Japonii.
Oglada sie swietnie, chyba ze ktos lubi wymuszone gagi etc, tu jest troche humoru ale calosc bardzo naturalna, 0 SD etc. Pozatym, swietna muzyka i ogolnie duzo tej swietnej muzyki. Caly odcinek 24 i czesc 35 to np. wielki koncert podobny do naszego Woodstocka :) Goraco polecam wszystkim ktorzy kochaja muzyke (obraz kapeli moze troszeczke uproszczony ze wzgledu na raptem 26 odcinkow.. ale te problemy ktore przedstawiona, sa autentyczne). Pozatym ciekawi bohaterowie (poczawszy od glownego bohatea ktory w pewnym stopniu odzwierciedla model chlopaka do bicia, ale to przezwycieza przez perkusiste o zamknietych oczach (material na best frend dla kazdego) glownego gitarzyste o skomplikowanej przeszlosci i olbrzymim samozaparciu i jego siostre (i znow dlugo by pisac) w ramach zachety dla mezczyzn, powiem ze jak dla mnie kreska jaka ja rysuja 10/10 (kawaiiii) na wokaliscie ktory jest prawie kalka kudlatego glownego bohatera z Samurai Champloo. A co do muzyki.. kojarzycie Battlecry of a hawk z intra do Samurai Champloo? Nie wiem czy to nie ten sam glos w kawalkach Becka wlasnie:)
Anime zmeczylem w 2 wieczory po 13 odcinkow i zaluje ze juz koniec..
Hmm.. z elementow humorystycznych, zapomnialbym o 40kilkuletnim bylym czlonku kardy olimpijskiej Japoniiw plywaniu, ktory uczy gry na gitarze glownego bohatera.. przy tym pasuje do niego okreslenie 'hentai' no i ma gadajaca papuge ktora wlasciwie glownie rzuca wyzwiskami. Pamietacie moze w Samurai Champloo odcinki z obcokrajowcami? Tu tez duzo jest wlasnie takiego amerykanskiego jak dla mnie, przekoloryzowanego gadania.. co daje swietny efekt. A jak pojawiaja sie murzyni.. "madafakar-z" rewelacja :)))

Inne anime to
Paranoia Agent - jestem w trakcie ogladania, ciekawy klimat, oniryczny a moze raczej wynaturzony swiat. Dziewczyna gadajaca rysujaca maskotki, bezdomna, dziadek z demencja starcza, chlopak z wielka ambicja bycia popularnym, kobieta ktora (no dobra, nie bede spoilerowal bo mnie to zaskoczylo;>) . Ogolnie, wciaga.. bo jak narazie nic nie wiadomo.. juz w intrze pojawia sie mlody chlopak w zlotych rolkach z wykrzywionym zlotym baseballem.. zreszta samo intro jest dziwne, wszyscy bohaterowie smieja sie.. nie wiadomo z czego, obojetnie gdzie.. na stoliku w barze, na tercie smieci czy na szczycie gory.. Anime z pewnoscia dla lubiacych wygiente klimaty ale tez bez przesady (nie skonczylem ogladac wiec nie wiem o co chodzi..) W drobnym stopniu przypomina mi Monster.. bo tematy sa rzeczywiscie nie najprostsze. Pozatym - animeDB zalicza to anime do mystery i dementia.. nie sposob sie z tym nie zgodzic :)

Anime-Kraze tlumaczyc zaczyna historie Ergo-Proxy, po epizodzie 0 zapowiada sie troche bladerunerowa historia z ciekawa kreska.

Pozatym, zabralem sie za Tsubasa Road to World Cup 2002 - wersja z francuskimi napisami.. wspomnien czar, mozna ogladac bez rozumienia o czym gadaja bo i tak wszystko sie wie.

Daphne in Briliant Blue - hmm, raczej nie polecam, historia o panienkach walczacych ze zbirami. Nie wiem tylko czemu walcza w kusych strojach, wsumie czemu nie nago, jszcze ciekawsze by bylo ^^"
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Informacja dla tych, co się nie mogli doczekać Hellsing OVA (czy jeszcze ktoś oprócz Ciernia i mnie? XD ): można się już zaopatrzyć w pierwszy odcinek, wrażenia opiszę już po obejrzeniu.

Jednak po krótkim wprowadzeniu , jaki pojawił sie już jakiś czas temu "Hellsing OVA - digest for freaks" można śmiało stwierdzić, że kreska jest lepsza od tej z serialu TV, a akcja bliższa mandze. Wynika z tego,że nie zobaczymy paskudnego Incognito, a jedynie moją ukochaną Rip Van Winkle, Shroedingera i Majorka 8)

Poza tym, zgodnie z zapowiedzią JPF, od dziś można kupić FMA w wersji mangowej, jednak nie wybrałam się jeszcze na zakupy, żeby sprawdzić ;)
Awatar użytkownika
Cierń
Cactuar
Cactuar

Post autor: Cierń »

Ivy pisze:Informacja dla tych, co się nie mogli doczekać Hellsing OVA (czy jeszcze ktoś oprócz Ciernia i mnie? XD ): można się już zaopatrzyć w pierwszy odcinek, wrażenia opiszę już po obejrzeniu.
Hohohoho... ostatnio nie sprawdzałem... w moim źródle dostępne jest już od wczoraj... Właśnie się zaopatrzam. No nic pozostało czekać... :twisted: Ale z drugiej strony chciałbym już teraz :D Ciekawość mnie zżera poprostu *_*
"We carry death out of the village!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”