Najlepszy system magii

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Który system jest najlepszy - do wyboru między FFTA a FFX-2

Materie(FF 7)
110
42%
Junction(FF 8)
48
18%
Czary do kupienia(FF1, FF2, FF3, FF5)
7
3%
Czary uczone z przedmiotów/Esperów(FFTA, FF6, FF 9)
51
20%
Spheres(FFX - FFX-2)
38
15%
Wraz ze zdobywaniem poziomów(FF4)
6
2%

Liczba głosów: 260

Awatar użytkownika
kruger09
Kupo!
Kupo!

Post autor: kruger09 »

Materie z FF7 są już systemem kultowym, który fascynuje mnie po dzień dzisiejszy. Jednak najlepszy jest Sphere grid z FFX, bo jest mega rozbudowany i dzięki niemu poraz pierwszy w serii można tworzyć postaci w/g własnych preferencji. Nieco w tyle, na drugim miejscu plasuje się Junction z FF8, dzięki któremu pokochałem tą grę i w ogóle całą serię FF.
Jestem macho mnie kobiety nie wybaczą
Awatar użytkownika
vacek
Kupo!
Kupo!

Post autor: vacek »

Dla mnie najlepsze są materie z FFVII. Mnóstwo możliwości układów materi sprawiają, że można w pełni dostosować zdolności postaci.

Sphere grid też jest ciekawe ale nie można tak bardzo kombinować jak z materiami :twisted:

FFIX - fajne ale nic rewelacyjnego

FFVIII - jak dla mnie pierwowzór sphere grid ponieważ można było dowolnie zmieniac zdolości GF'ów jak w dziesiątce i abilities. Ale magia do dupy jednym słowem
Black Mage
Bys

Post autor: Bys »

Dla mnie wymiatają Meteriie z FF 7.
Chodź mam jakiś taki sentyment do systemu z FF5 (pierwsza gra z serii FF w którą grałem 8) )
M@rio_16

Post autor: M@rio_16 »

W FF7 materie są najlepsze bo można je łączyć ze sobą i "układać" fajne kombinacje,np.Final Attack z Phoenixem.W dalszej kolejności to systemy z FF6 albo FF9.
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

na tak moim zdaniem materie tez sa najlepsze chociaz podoba mi sie pomysl z FFV i z FF X-2 najgorsze jest Junction(FF 8) -dlatego ze "nie ja tego czaru nie uzyje bo mi staty spadna " zawsze sie jakos zalowalo tych czarow
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Kimahri8 pisze:najgorsze jest Junction(FF Cool -dlatego ze "nie ja tego czaru nie uzyje bo mi staty spadna " zawsze sie jakos zalowalo tych czarow
Jak już pisałam w innym temacie, tylko ktoś o skłonnościach do bałaganiarstwa i z niezdolnością do rozsądnego planowania ma problem z tym systemem.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

Mi się w FF8 nie podobało czarowanie 'na sztuki'

< btw ciekawa teoria z tym bałaganiarstwem....cos w tym chyba musi być :D >

Co do 'kultowego systemu w FF7' - system jak system, prosty jak drut, żeby tam cos schrzanić to trzeba byc mistrzem... :roll:

Juz bradziej mi odpowiadał ten w FF9, bo był bardziej zróznicowany, postacie miały swoje profesje, dzieki czemu czarny mag nie mógł miec tego kompletu czarów co summonerka...'Wyuczanie sie' czarów i umiejętności tez było ok... jednym słowem nie mam sie do czego przyczepić.....
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Sephiria pisze:ak już pisałam w innym temacie, tylko ktoś o skłonnościach do bałaganiarstwa i z niezdolnością do rozsądnego planowania ma problem z tym systemem.
Po czesci prawda ,zgodze sie z toba ale jak masz np. podczepione 100 ultima pod str. to nie zal ci bylo jej uzywac??
Awatar użytkownika
gilgamesh
Cactuar
Cactuar

Post autor: gilgamesh »

Kimahri8 pisze:Po czesci prawda ,zgodze sie z toba ale jak masz np. podczepione 100 ultima pod str. to nie zal ci bylo jej uzywac??
Pewnie nawet gdyby 50 bylo podczepione ultim to str bylby wymaxowany :>
Ja mialem bez zadnych czarow ok 200 kazdej statystyki (oprocz speed, evade, luck )
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

gilgamesh pisze:Pewnie nawet gdyby 50 bylo podczepione ultim to str bylby wymaxowany n
Nie sadze
Nazwa czaru HP STR VIT MAG SPR SPD EVA HIT LUC
Ultima 6000 100 82 100 95 60 24 60 64
tak ja widzisz ultima przy 100 sztukach daje 100 str. str bez ultima masz przyjmijmy 130 czyli 130+100=230 a max to (jak sie nie myle ) 255
Awatar użytkownika
gilgamesh
Cactuar
Cactuar

Post autor: gilgamesh »

No a przyjmijmy, ze mam 200 str i ability str +60% _^_
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

a Przyjmijmy ze chcesz czarowac i dodasz 100 ultim do MAG. :D
tetra master81

Post autor: tetra master81 »

ja zaczynalem przygode z ff od 9 i ten system magii mi osobiscie sie najbardziej podoba . co do siudemki to tam system tez nie jest zly za to w 8 totalnie go spartaczyli bo slaba postac mozesz dopakowac tak ze az glupio a gdzie te godziny spedzone na pakowaniu leveli : :smile: poprostu czegos usemce brakuje i basta :P
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

tetra master81 pisze:poprostu czegos usemce brakuje i basta
Nie ma co - ynteligentny argument -_-'
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
kruger09
Kupo!
Kupo!

Post autor: kruger09 »

tetra master81 pisze: poprostu czegos usemce brakuje i basta
Chłopie obecnie FFVIII przechodze chyba poraz piąty i CIĄGLE uważam, że ta gra jest idealna i to pod każdym względem. Doskonała fabuła i postacie, świetna grafika jak na możliwości PSX-a, a w szczególności MEGA przyjemny ciekawy i rozbudowany system, dzieki któremu można tworzyc postaci w bardzo dogodny i złożony sposób. Junction w mej opini stanowi bazę/opoke, na której powstał Sphere Grid z FFX( w tym aspekcie, że można rozbudowywac postacie w/g własnych preferencji) , a to ,że jest ciut nowatorski i z początku wydaje się ciut ''przekombinowany'' mam gdzieś. Ósemce brakuje tylko piatego dysku :D
Jestem macho mnie kobiety nie wybaczą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”