no tak zupełnie o tym zapomnaiłem:P bo teraz już pisząć jakiś wielomian to z góry zakładam że współczynnik przy nim jest =/=0dory pisze:Moge dac drobne dokonczenie tego
dla m=0 jest to funkcja liniowa (trzeba sprawdzic czy ma pierwiastek dodatni)
A istenieje taki dodatni pierwiastek dla m=0
Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
						- 
				dory

Hmm czym sie rozni matma jedna od drugiej... Na studiach wlasnie tym bardziej nie mozesz zapomniec o najdrobniejszym szczegole...
Ja juz 2 lata jestm na studiach i jakos bardzo dobrze pamietam to wszystko :D
Edit:(Zapomnialem dodac, ale Boni te twoje zadania sa strasnie proste ze az mi sie nie chce za nie zabierac, dam szanse innym
)
A zeby nie bylo offtopic:
Edit: apropo tego o ktorym mowilislmy to: x(1)*x(2)=c/a
x(1)+x(2)=-b/a
Wzory wiete'a.
A teraz cos te zalozenia ci mowia Boni ?

Ja juz 2 lata jestm na studiach i jakos bardzo dobrze pamietam to wszystko :D
Edit:(Zapomnialem dodac, ale Boni te twoje zadania sa strasnie proste ze az mi sie nie chce za nie zabierac, dam szanse innym
A zeby nie bylo offtopic:
Czy zrobiles jakos blad czy co ale z tego co jest tu napisane to ta druga funkcja wcale nie jest parabola :D2. Dla jakich wartosci parametrów m i p, parabole określone wzorami: y=x^2+(m+2)x+m i y=(-m-2)^2+mx+m+p przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach.
Edit: apropo tego o ktorym mowilislmy to: x(1)*x(2)=c/a
x(1)+x(2)=-b/a
Wzory wiete'a.
A teraz cos te zalozenia ci mowia Boni ?
http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=162&t=98
Niezła zabawa.
[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 20:55 ]
Takie zadanie łatwe:
Liczby a i b są rzeczywiste.
Wiadomo, że a+b=1.
Udowodnij, że a^2 + b^2 >= 1/2.
PS. Czy jest takie twierdzenie, że średnia arytmetyczna z dowolnych liczb jest zawsze większa lub równa średniej geometrycznej z tych samych liczb?

Niezła zabawa.
[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 20:55 ]
Takie zadanie łatwe:
Liczby a i b są rzeczywiste.
Wiadomo, że a+b=1.
Udowodnij, że a^2 + b^2 >= 1/2.
PS. Czy jest takie twierdzenie, że średnia arytmetyczna z dowolnych liczb jest zawsze większa lub równa średniej geometrycznej z tych samych liczb?
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
- 
				dory

A idź mi stąd ze swoimi liczbami zespolonymi. Żebym przynajmniej wiedział co to dokładnie jest to moglibyśmy pogadać, ale tak to raczej niczego się nie dowiem. To chyba na studiach dopiero jest, nie?
O liczbach zespolonych wiem tylko tyle, że jej postać to a+bi gdzie a i b są rzeczywiste, a i jest :D jednostką urojoną. No cóż - muszę przyznać, że wiele mi to nie mówi.

O liczbach zespolonych wiem tylko tyle, że jej postać to a+bi gdzie a i b są rzeczywiste, a i jest :D jednostką urojoną. No cóż - muszę przyznać, że wiele mi to nie mówi.
Am Ende bleib ich doch alleine
- 
				Abbaddon

Z tego co wiem to pierwiastki nieparzyste z liczb ujemnych jak najbardziej istnieją ..przynajmniej tak mi zawsze usilnie wmawiano 
a mam taki bardzo prosty problemik z liczb zespolonych (który sam mi wyszedł podczas przerabiania ich), mianowicie czy liczba 2 jest liczbą pierwszą w zbiorze liczb zespolonych? Jeśli tak/nie to dlaczego?

a mam taki bardzo prosty problemik z liczb zespolonych (który sam mi wyszedł podczas przerabiania ich), mianowicie czy liczba 2 jest liczbą pierwszą w zbiorze liczb zespolonych? Jeśli tak/nie to dlaczego?
						- 
				dory

Chodzi mi po prostu o to czy liczba 2 rozpatrywana jako liczba zespolona (czyli postaci a + bi, w tym przypadku a=2, b=0) jest liczbą pierwszą, czyli czy np da się ją przedstawić jako iloczyn dwóch liczb różnych od 1 i (w tym przypadku) 2 i jesli można ją przedstawić w taki sposób to automatycznie przestaje być liczbą pierwszą (mam nadzieje że nie jest to zbyt naciągna 
)