Kącik matematyczny

Czy trzeba cokolwiek tłumaczyć? Róbta co chceta - tu możecie się do woli wyszaleć!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

dory pisze:Moge dac drobne dokonczenie tego
dla m=0 jest to funkcja liniowa (trzeba sprawdzic czy ma pierwiastek dodatni)
A istenieje taki dodatni pierwiastek dla m=0
no tak zupełnie o tym zapomnaiłem:P bo teraz już pisząć jakiś wielomian to z góry zakładam że współczynnik przy nim jest =/=0 :P ..nie ma to jak różnica między matmą na studiach a w licku :D
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
dory

Post autor: dory »

Hmm czym sie rozni matma jedna od drugiej... Na studiach wlasnie tym bardziej nie mozesz zapomniec o najdrobniejszym szczegole...
Ja juz 2 lata jestm na studiach i jakos bardzo dobrze pamietam to wszystko :D
Edit:(Zapomnialem dodac, ale Boni te twoje zadania sa strasnie proste ze az mi sie nie chce za nie zabierac, dam szanse innym :P)

A zeby nie bylo offtopic:
2. Dla jakich wartosci parametrów m i p, parabole określone wzorami: y=x^2+(m+2)x+m i y=(-m-2)^2+mx+m+p przecinają oś OX w tych samych dwóch punktach.
Czy zrobiles jakos blad czy co ale z tego co jest tu napisane to ta druga funkcja wcale nie jest parabola :D

Edit: apropo tego o ktorym mowilislmy to: x(1)*x(2)=c/a
x(1)+x(2)=-b/a
Wzory wiete'a.
A teraz cos te zalozenia ci mowia Boni ?
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Obecnie na matmie miałem wielomiany męczone w najróżniejszych formach i po prostu dla ułatwienia za każdym razem zakładaliśmy, że wybraz przy najwyższej potędze jest =/=0. No ale mniejsza z tym, faktem jest, że o tym zapomniałem :P
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Post autor: Zeratul »

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=162&t=98
Niezła zabawa.

[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 20:55 ]
Takie zadanie łatwe:

Liczby a i b są rzeczywiste.
Wiadomo, że a+b=1.
Udowodnij, że a^2 + b^2 >= 1/2.

PS. Czy jest takie twierdzenie, że średnia arytmetyczna z dowolnych liczb jest zawsze większa lub równa średniej geometrycznej z tych samych liczb?
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Zeratul pisze: PS. Czy jest takie twierdzenie, że średnia arytmetyczna z dowolnych liczb jest zawsze większa lub równa średniej geometrycznej z tych samych liczb?
Tak. Jest takowe i czasem trza z tego korzystać ;)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

I takie mam pytanie jedno: dlaczego nie istnieją pierwiastki nieparzystego stopnia z liczb ujemnych?
Np. dlaczego nie można wyciągnąć pierwiastka trzeciego stopnia z -8 ? Przecież to będzie -2, bo (-2)^3=-8.

???
dory

Mi sie wydaje ze nie ma nigdzie napisane ze nie istnieja.
A wiec istnieja :D
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Zeratul, obecnie w operonie przyjmowano, że takowe pierwiastki istnieją ;)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Hm... informacje, że nie istnieją takie pierwiastki dostałem raz od nauczyciela. A poza tym: kompilator Visual Basic zwraca mi błąd, gdy chcę wyciągnąć taki pierwiastek.
dory

Aby uniknac tego problemu poprostu: wystarczy liczyc pierwiastek na zbiorze liczb zespolonych. Zawsze wtedy istnieje pierwiastek nawet istnieje pierwiastek drugiego stopnia z liczby ujemniej :D
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

A idź mi stąd ze swoimi liczbami zespolonymi. Żebym przynajmniej wiedział co to dokładnie jest to moglibyśmy pogadać, ale tak to raczej niczego się nie dowiem. To chyba na studiach dopiero jest, nie?

O liczbach zespolonych wiem tylko tyle, że jej postać to a+bi gdzie a i b są rzeczywiste, a i jest :D jednostką urojoną. No cóż - muszę przyznać, że wiele mi to nie mówi.
Abbaddon

Post autor: Abbaddon »

W wikipedii piszą o tym [liczbach zespolonych] a jako bonus [przy okazji liczb zespolonych] o pierwiastkach sześciennych.
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Z tego co wiem to pierwiastki nieparzyste z liczb ujemnych jak najbardziej istnieją ..przynajmniej tak mi zawsze usilnie wmawiano :P

a mam taki bardzo prosty problemik z liczb zespolonych (który sam mi wyszedł podczas przerabiania ich), mianowicie czy liczba 2 jest liczbą pierwszą w zbiorze liczb zespolonych? Jeśli tak/nie to dlaczego?
dory

e ?
Nie znam sie na liczbach pierwszych w zbiorze liczb zespolonych.... :/
Nigdy tego nie mialem.
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Chodzi mi po prostu o to czy liczba 2 rozpatrywana jako liczba zespolona (czyli postaci a + bi, w tym przypadku a=2, b=0) jest liczbą pierwszą, czyli czy np da się ją przedstawić jako iloczyn dwóch liczb różnych od 1 i (w tym przypadku) 2 i jesli można ją przedstawić w taki sposób to automatycznie przestaje być liczbą pierwszą (mam nadzieje że nie jest to zbyt naciągna :P)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Off Topic”