Ajj..źle sie wyraziłem.
Po pierwsze: Ireth małem na myśli te zespoły co to grają w nich jakies nastoletnie gwiazdki ( dobre określenie

).
Wiem ze są zepsoły w których ludzie wiedzą co robią i robią to z miłosci do muzyki.Fakt zapomniałem wpsomniec o takiej muzyce i takich ludziach.
Mandaryna,Doda elektroda (

) i jeszcze pare innych zepsołów,to o takch ludzi i taką muzyke mi chodziło,jest to absolutny kicz,totalna wiocha ( wiem że obrazam tu ludzi którym sie to podoba,ale dla mnie to nie jest muzyka).
Wspomniałaś o ludziach którzy robią muzyke,a nie zdobywają popularności.
Nie moga jej zdobyć a nie sie rozwinąć,skro ludzie wolą jaką papke którą oferuje nam obecnie TV i Radio.
Wkurza mnie że jakis zepsół pracuje ciężko nad materiałem,sami dochodzą do tego by to nagrać,potem szukają producenta/wydawcy i nie udaje im sie.
Np.mój znajomy:Z zespołem maja juz materiał na płyte od ponad 1.5 roku i będą sie wydawać w Angli,bo w polsce rynek jest za mały na to i za GŁUPI

.
( grają metal progresywny,jazz i jeszcze kilka innych gatunków które ciężako określić - dla mnie to jest swietne brzmienie )
Jest dużo zepsołów które giną na starcie w całym tym natłoku nowych super boysbandów,mandaryn i jakis innych zagranicznych gówienek.
Wystarczy spojrzeć co słucha polski rynek.Listy przebojów mówia same za siebie:jakieś pokrecone żaby i inne pierdoły.Czemu nie ma na pierwszych miejsach jakis zepsołów rockowych,metalowych,jazzowych itp. tylko jakiś Hop-hip,blach music ( 50cent i cała reszta ).
Smieszą mnei te wszystkie programy typu Idol ( mówie tu całym świecie teraz)
Wygra taki "wokalista" casting i juz mu wrózą wspaniałą kariere i cuda nie widy.Nagra jedną piosenke która jest walcowana 30x dziennie,a po roku już nikt nie pamięta jego/ej.
Więc jak nowe młode zespoły maja zdobyc jakąs popularnosc na szerszą skale,skro rynek jest napchany i nadal podsycany takimi badziewiami.
W Sopocie sie zachwycali tak tą brodka ze prawie im po gaciach ciekło
Ja sie pytam"czy za rok dwa lata też bedą sie nią tak zachwycać.
Czy obecne zepsoły nie graja juz z duszą
Garnet pisze:czyzbys sadzil ze obecne kawalki np u2 nie maja juz duszy?? < w dalszym ciagu istnieja ludzie,ktorzy robia muzyke z prawdziwa pasja i nie ma w niej nic komercyjnego>
Swietny przykład Aniu
Polecam sie zapoznać z historia zepsołu,ale tak dokładniej ( np. kśiążka "Bono swiety i grzeszny" )
Zepsół zaczynał dosłownie zniczym,oni grac nie umieli,śpiewać,nie mieli promotora i nikogo kto bym pomógł.
A teraz

prosze bardzo gigańci swiatowego Rocka,dla czego przez tyle lat ich popularnośc nie spadła

robią to z miłosci do muzyki,chcą tylko grac,wiedzą ile musieli wylać z siebie potu,by to osiagnąć,ich piosenki to kolejne HITy na świecie.Jest masa innych zepsołów/wykonawców których by można tu przedstawić.I nie są komercyjni przy tym
Myśle że nie musze już pisać co sądze o U2 i ich twórczości.
Są zepsoły które nadal robnia świetną muzyke i robią to z
Garnet pisze:btw chcialabym zwrocic uwage na materiall,ktory niekeidy proponuje nam mtv classic,teraz classic to takze britney i ewabezsens nie chcialabym,aby moje dzieci < ale glupoty gadam:]> uwazaly,ze to byly klasyki za moich czasow ....
miłosci do niej.
No MTV i VIVA to już wogóle jest przesada,taka komercha sie tam kręci,że przykro patrzeć.
Dzsiaj by psołuchac czeoś dobrego to zostaja wybrane audycje w radiu i jakieś prywatne radia internetowe,które pormója wybrany gatunek.
Rozumie że komus sie nie podoba twórczośc np. DT,Lacrimosy ( btw: brak jak usłyszał "schakal" to puscił tekst "Co to za muzyk cmentarna,aż chce sie umierać" rozbaiwł mnie tym,ale mniejsza o to ) i wielu wielu innych zepsołów,bo ma do tego prawo,ale rynek jest juz tak ogłupiony tym wszystki,że trudno to zmienić.
To tak po krótce wyjaśnienie tego wszystkiego.Mam nadzieje że teraz nikt nie powiem że ja uwarzam"dzisiejsza muza jest fee i bee a kiedys była super i wogóle" Bo przecież inaczej bym nie słuchał już Dream Theater który obchodzi 20-lecie swojej twórczości.