Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
- Go Go Yubari
- Ifrit
Ehm metoda jest bardzo prosta.
Tylkk nie narysuje tego, ale robilem to z obrazka.
Mniej wiecej to wystarczy podzielic ta figure 4 liniami.
Przyjac zalozmy bok a.
I tak powstaje 1 kwadrat o polu a^2
4 trojkaty o polu 1/4a^2
4 prostokaty o polu 1/2a^2
Reszta to juz tylko podliczenie tego.
A z tym drugim wiesz ze mam problem.
Moze jest to zwiazane z tym ze nie pamietam jakiegos wzoru...
Postaram ci sie to do jutra rozwiazac :D
Tylkk nie narysuje tego, ale robilem to z obrazka.
Mniej wiecej to wystarczy podzielic ta figure 4 liniami.
Przyjac zalozmy bok a.
I tak powstaje 1 kwadrat o polu a^2
4 trojkaty o polu 1/4a^2
4 prostokaty o polu 1/2a^2
Reszta to juz tylko podliczenie tego.
A z tym drugim wiesz ze mam problem.
Moze jest to zwiazane z tym ze nie pamietam jakiegos wzoru...
Postaram ci sie to do jutra rozwiazac :D
Heh, byłem dzisiaj na konkursie z matmy i takie miałem zadanko:
Czterocyfrowe liczby całkowite m i n są różne i utworzone z tych samych cyfr. Rozstrzygnij, czy różnica tych liczb jest podzielna przez 9.
Czterocyfrowe liczby całkowite m i n są różne i utworzone z tych samych cyfr. Rozstrzygnij, czy różnica tych liczb jest podzielna przez 9.
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...
Run and run and cling to life...
Ło matko, jakie proste.
Liczba m ma postać 1000a + 100b + 10c + d, gdzie a, b, c, d to jej cyfry.
Liczba n będzie miała podobną postać, tylko a, b, c, d będą na innych miejscach.
Tak więc róznica liczb n i m będzie równa sumie czterech poniższych działań
1. Od 1000a z liczby m odejmiemy 1000a lub 100a lub 10a lub a (z liczby n).
Wynikiem będzie 0, 900a, 90a lub 9a.
2. Od 100b odejmiemy 1000b, 100b, 10b lub b - wynikem będzie -900b, 0, 9b lub 99b.
3. Od 10c odejmiemy 1000c, 100c, 10c lub c - wynikem będzie -990c, -90c, 0 lub 9c
4. Od d odejmiemy 1000d, 100d, 10d lub d - wynikiem będzie -999d, -99d, -9d lub 0.
W każdym powyższym przypadku wynik jest podzielny przez 9, tak więc suma tych czterech wyników (która jest równa m - n) również będzie podzielna przez 9.
[ Dodano: Sob 22 Paź, 2005 17:31 ]
Przypominam, że wcześniej dałem zadanie, którego nikt nie zrobił!
Liczba m ma postać 1000a + 100b + 10c + d, gdzie a, b, c, d to jej cyfry.
Liczba n będzie miała podobną postać, tylko a, b, c, d będą na innych miejscach.
Tak więc róznica liczb n i m będzie równa sumie czterech poniższych działań
1. Od 1000a z liczby m odejmiemy 1000a lub 100a lub 10a lub a (z liczby n).
Wynikiem będzie 0, 900a, 90a lub 9a.
2. Od 100b odejmiemy 1000b, 100b, 10b lub b - wynikem będzie -900b, 0, 9b lub 99b.
3. Od 10c odejmiemy 1000c, 100c, 10c lub c - wynikem będzie -990c, -90c, 0 lub 9c
4. Od d odejmiemy 1000d, 100d, 10d lub d - wynikiem będzie -999d, -99d, -9d lub 0.
W każdym powyższym przypadku wynik jest podzielny przez 9, tak więc suma tych czterech wyników (która jest równa m - n) również będzie podzielna przez 9.
[ Dodano: Sob 22 Paź, 2005 17:31 ]
Przypominam, że wcześniej dałem zadanie, którego nikt nie zrobił!
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
1000 i (-1000) też się zaliczają do grupy tych liczb. Są różne i składają się z tych samych cyfr. A 2000 nie jest podzielne przez 9.Izrail pisze:liczby całkowite m i n są różne i utworzone z tych samych cyfr
Nie rozpatrzyłeś wszystkich przypadków.Zeratul pisze:W każdym powyższym przypadku wynik jest podzielny przez 9, tak więc suma tych czterech wyników (która jest równa m - n) również będzie podzielna przez 9.
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...
Hem, hem.
Czyli wychodzi na to, że m - n jest podzielne przez 9 tylko wtedy, gdy m i n mają ten sam znak (tzn. obie są ujemne lub obie są dodatnie).
Ja przedtem wziąłem pod uwagę tylko możliwość, że m i n są dodatnie (gdyż przyzwyczaiłem się do dodatniości liczb, gdy mamy do czynienia z ich podzielnością).
Czyli wychodzi na to, że m - n jest podzielne przez 9 tylko wtedy, gdy m i n mają ten sam znak (tzn. obie są ujemne lub obie są dodatnie).
Ja przedtem wziąłem pod uwagę tylko możliwość, że m i n są dodatnie (gdyż przyzwyczaiłem się do dodatniości liczb, gdy mamy do czynienia z ich podzielnością).
Am Ende bleib ich doch alleine