Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

Bardzo dobrą ksiazką, która jest jednocześnie lekturą jest moim zdaniem Dżuma, według mnie to bardoz dobra ksiażka, którą się czyta wyątkowo szybko. Wdług mnie bardzo dobrze pokazuje nam ignoracnję ludiz an to co dizeje się wokół nich i te kilka wybitnych ejdnostek któe starają sie cokolwiek zrobić zeby ratować sytuacje :)
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Dante pisze:No cóż, o lekturach wiele nie powiem bo wiele ich nie przeczytałem. Zazwyczaj zaczynałem czytać w ostatecznym terminie, i rzadko kiedy zdążyłem minąć 1/4 zanim nauczyciele poczęli omawiać te "dzieła sztuki" (bleee).
ja mialam najlepiej w ostatniej klasie,ja jeszcze nie zdazylam zdobyc jednej ksiazk a tu juz inna omawialismy :lol:

Dante pisze:Problem polega na tym ze ciężko dostać resztę jej książek
gdzie Ty mieszkasz?? dwie dalsze czesci-wampir lestat oraz krolowa potepionych,mozna dosac w empiku/ksiegarni/taniej ksiazce/allegro
jelsi mowimy o dalszych to faktycznie trudno,bo wiekszosc nawet in polish nei wydali <albo jak wydali to 1 raz i trudno dostac te wydania>,no ale moge sie pochwalic ze juz mam prawie cala serie:) <teraz po przeczytaniu Zlodzieja Cial,biore sie za Memnoch the Devil>
ale mamy tez np wampira armanda juz po polsku...oby dalej cos ruszylo

siostra kupila wczoraj Purpurowa Rzeki...jak skonczy sama sie za to biore :> podobno o wiele lepsza niz film

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2005 12:51 ]
o dzuma tak fajna jest :) <w koncu przeczytalam ja cala XD>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

Post autor: Coco »

Izrail pisze: Ja Władcy nie przeczytałem - odrzuciło mnie po pierwszym tomie. Język mnie doprowadzał do szału.
to ciesz sie, ze nie probowales czytac silmarilliona :lol:
mi sie tam wladca podobal...(mowie o ksiazce, nie o filmie)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Ja podobnie jak Izek też byłem nieco przytłoczony stylem pisania. Przeczytałem, ale momentami to była katorga.... Heh.... ;)

King pisze jasno i klarownie nie omieszkając przy tym wprowadzić zagmatwaną akcję :D
glamorous vamp
Bobson

Post autor: Bobson »

"Zapach Szkła" Niezła książka tylko żałuje że jest to zbiór opowiadań... Bo tytułowa opowiastka bije reszte na głowe...

Sensacja/ Fantastyka

Polesam
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

A ja zaopatrzyłem się w książkę o gotycyźmie, o wampirach... Jest tam mowa m in o Stephenie Kingu albo o Annie Rice i masie innych, np. Sade. Dopiero zaczynam lektórę ale już mi się podoba XD Ciekawe cóż tam ciekawego o frankensteinie i o wampach usłyszę... :> No o Kingu to wiadomo że same dobre rzeczy XD
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Boni masz moze na mysli ta ksiazke?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=64180801

bo caly zcas psozukuje kogos kto by mi napisal o niej recenzje :>

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2005 00:20 ]
chociaz jest inna ksiazka ktora jak pamietam tez nosi tytul gotycyzm i tam jest wiecej o wampirach..
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Tak to ta książka :D

Chcę zauważyć że na tej aukcji jest przeceniona. W wydawnictwie ja ją zakupiłem za 30 zł, 20 zł różnicy ;]

A co do książki, na razie sam wstęp i kawałek pierwszego rozdziału przeczytałem :D Jak się zagłębie mocniej to zdam zapierającą dech w piersiach relację. :wink:

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2005 ]
Jak to pisałem, gołąb łomotnął w okno. Mało nie umarłem tak mnie wystraszył O_o'
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Boni pisze:Chcę zauważyć że na tej aukcji jest przeceniona
to ze licytacja zaszla tak daleko,nie ma nic wspolnego z cena za jaka wystawil ja sprzedawca :]

4. Motywy wampiryczne w gotyckim świecie Edgara Allana Poego

jakbys mogl cos wiecej o tym rozdzialie napisac ^^
aha i co pisze o Ance ^^

Boni pisze:gołąb łomotnął w okno.
hmm..tak to miec chatke posrod lasu :lol:
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Jak ja już dawno nie czytałam normalnych książek...o_O XD
Co do lektur:
Przed chwilą ukończyłam (z trudem ,ale zawsze XD) czytać "Tajemniczy ogród"(trochę dziwne, że dopiero teraz) - jak na lekturę to całkiem, ale pod koniec była w niej zawarta TAKA dawka optymizmu, szczęścia i radości, że nie mogłam tego znieść :P Wiadomo, że bohaterowie muszą przejść przemianę, bla bla bla, ale ile można ;)

....Przydałoby się siegnąc po coś dla własnej przyjemności _^_
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

"Tajemniczy Ogród" ze cztery razy przeczytałam dla własnej przyjemności. :>

Aktualnie trzymam w rękach "Z głowy" Janusza Głowackiego. Fajne, nawet bardzo. Autobiografia polana gęstym sosem satyry, ironiczno-nostalgicznym spojrzeniem na PRL, stan wojenny, amerykańską emigrację, etc. Niezależnie od tego, jak to brzmi, czyta się świetnie.
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

tajemniczy ogrod...dostalam pod koniec roku za swiadectwo z czerwonym paskiem :lol: tak,wedy to sie ksiazki dostawalo ^^ <no poza malym slownikiem starozytnosci:]>

co do ogrodu...uwielbialam tez bajke :D

a ja wzielam sie za 5 czesc kronik wampirzych...^^memnoch the devil
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Nareszcie (po ponad dwóch latach przekładania "na jutro" -_-) udało mi się ruszyć tyłek do biblioteki i wypożyczyć "Czarny Deszcz" autorstwa Ibuse Masuji. Jeśli ktoś jeszcze o książce nie słyszał, informuję, że jest to 'pamiętnik ofiar bomby atomowej' w Hiroszimie. Czyta się bardzo dobrze, sama raz-dwa skończyłam lekturę. Zainteresowanym polecam.
Yui-chan

Post autor: Yui-chan »

Mi tam z pozycji literackich autorki "Tajemniczego Ogrodu" bardziej podoba się "Mała Księżniczka"-czytałam to ogromną ilość razy,strasznie utożsamiałam się z główną bohaterką, która tak jak ja żyje w świecie baśni i układa w myślach "powiastki". :grin:
A teraz cierpię na głód książek, chyba będę musiała zajrzeć do biblioteki i wypożyczyć w koncu drugą część "Wiedżmina" i "Kuchnię" Banany Yoshimoto.Ktoś czytał tą drugą książkę?Warto do niej zajrzeć?
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Czytałam. Warto, choć jest to lektura dość specyficzna. "Japońskość", melancholia, realizm magiczny i takie tam. Mnie ta książka podniosła na duchu. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”