Anyway, chodzi mi m.in. o to, żeby ten nieszczęsny język podszkolić. A ze zrozumieniem i tak nie będzie problemu, bo wystarczy przecież wziąć do ręki i mangę, i skanslacje w jakimś 'ludzkim' języku. Jakoś pójdzie.
Manga & Anime
Moderator: Moderatorzy
Złe pytanie.
Znam na tyle, żeby móc rozszyfrować fragmenty Kenshina w oryginale, li tylko na podstawie czytanej kiedyś skanslacji. Z hiraganą i katakaną nie mam problemów, gorzej z 'krzaczkami'. Uczę się japońskiego raptem drugi rok.
Anyway, chodzi mi m.in. o to, żeby ten nieszczęsny język podszkolić. A ze zrozumieniem i tak nie będzie problemu, bo wystarczy przecież wziąć do ręki i mangę, i skanslacje w jakimś 'ludzkim' języku. Jakoś pójdzie.
W ten właśnie sposób przeczytałam piętnaście ostatnich tomów Kenshina po... włosku, choć włoskiego to ja ani w ząb. 
- Go Go Yubari
- Ifrit

Ja myślę, żeby się zacząć japońkiego uczyć. Gdzie chodzisz? Zadowolona jesteś?Lucrecia pisze:Uczę się japońskiego raptem drugi rok.
No na włoski się wybiorę jak zrezygnuję z japońskiegoLucrecia pisze:po... włosku, choć włoskiego to ja ani w ząb.
Ciekawe w jakim tempie Egmont wyda InuYashę
Bardzo -- a to i tak 'lekkie' niedpowiedzenie. Jestem zachwycona, choć oznacza to wstawanie o 6:30 w każdą sobię, i tak od miesięcy.Go-Go-Yubari pisze:Ja myślę, żeby się zacząć japońkiego uczyć. Gdzie chodzisz? Zadowolona jesteś?
Uczę się też w domu, z dwóch dodatkowych podręczników. Kanji każą nam wkuwać samodzielnie.
Jeszcze duuuuużo mi brakuje do jako-takiej znajomości. Jak kiedyś (w zeszłym roku) przyszło mi 'rozmawiać' (czyt: kiwać głową i uśmiechać się głupkowato) z parą nativów, myślałam, że umrę z zażenowania. Sooooo frustrating!
Bleh.Go-Go-Yubari pisze:No na włoski się wybiorę jak zrezygnuję z japońskiego.
Wybierz japoński.
Tak naparwdę włoski aż tak trudny nie jest, przynajmniej podstawy. Oglądałam kilka lekcji włośkiego w dwójce rano i zanim jeszcze zaczęli tłumaczyć co i jak, to sporo słów natychmiast pojmowałam przez analogię do angielskiego lub francuskiego, czasem też właśnie łaciny. Nie wiem jak jest z czasami i szerszym zakresem słownictwa, ale włoski nie lokuje się jako wybitnie trudny.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Nikt nie twierdzi, że jest trudny. Po prostu nie podoba mi się melodia języka, i tyle. A to jest, niestety, główne kryterium wyboru gdy idzie o rozpoczęcie nauki - przynajmniej w moim przypadku.
Żeby nie było totalnego off topicu: czyta ktoś z Was Miecz Nieśmiertelnego? Powiedziałabym nawet, że to fajna manga.
Mimo - a może właśnie ze względu - na sporą dawkę przemocy. Plus charyzmatyczni bohaterowie i ten cały romans 'nawet o tym nie myśl' między główną parą. 
Żeby nie było totalnego off topicu: czyta ktoś z Was Miecz Nieśmiertelnego? Powiedziałabym nawet, że to fajna manga.
- Go Go Yubari
- Ifrit

Do empiku? Tego w centrum czy do któregoś z punktów? Dzizas. Napaliłam się na japoński ^^Lucrecia pisze:Bardzo -- a to i tak 'lekkie' niedpowiedzenie. Jestem zachwycona, choć oznacza to wstawanie o 6:30 w każdą sobię, i tak od miesięcy. Chodzę do Empiku
Wiem, dlatego chciałam się go uczyć. Poza tym do Włoch 1 do roku jeżdżę, a w japonii jeszcze nie byłamSephiria pisze:Tak naparwdę włoski aż tak trudny nie jest, przynajmniej podstawy.
A wręcz przeciwnie. Wybitnie prosty.Sephiria pisze:ale włoski nie lokuje się jako wybitnie trudny.
Ekhem co do mangi i anime.
Czytaliście "Shirahime Syo"? Pisałam o tym przy okazji innej wypowiedzi, ale muszę to zrobić ponownie, bo boska to manga. Xxxholic też jest niczego sobie. Szkoda, że jpf wstrzymał X'a, skończył Chobits i ma CLAMPowy zastój.
[ Dodano: Czw 17 Lut, 2005 ]
Nie byłam w stanie tego ruszyć, po kilku stronach.Lucrecia pisze:Miecz Nieśmiertelnego?
Do tego na Marszałkowskiej. W W-wie istnieje jeszcze kilka innych miejsc, gdzie można się uczyć japońskiego (np. na SGHu organizują jakieś kursy dla outsiderów), ale wszystkich adresów chwilowo nie pomnę....
Zapewniam Cię jednak, że potem robi się ciekawiej. Humor, 'głębia psychologiczna' i character development też się znajdą; ta manga to nie tylko odrąbane kończyny (średnio dziesięć na tom
) i hektolitry posoki. Poza tym kreska ogromnie przypadła mi do gustu.
Oooo? No cóż, o gustach się nie dyskutuje.Go-Go-Yubari pisze:Nie byłam w stanie tego ruszyć, po kilku stronach.Lucrecia pisze:Miecz Nieśmiertelnego?
- Go Go Yubari
- Ifrit

W zapowiedziach są dwa tomy Hellsinga- 6 i 7- czy to nie pomyłka? Wiedziałam, że jest szósty, bo wpadła mi rece okładka, ale siódmy to kompletne zaskoczenie!
I ja sie nazywam fanem Hellsinga! Zanlazłam okładkę do 7 tomu (polecam stronę Hellsing Project )
I ja sie nazywam fanem Hellsinga! Zanlazłam okładkę do 7 tomu (polecam stronę Hellsing Project )
-
Erelen_Galakar
Tom 7 został dopiero niedawno wydany
Nawet na okładce tomu 4 jest napis, że tom 5 jest już ostatnim
A w tomie 6 krótka informacja, że dopiero co w Japonii ukazał się tom 6 i postarają się zdobyć do niego prawa
Więc nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie wydawany Hellsing :D
PS. Tak to jest, jak autor robi sobie roczną przerwę
No wiec czekam do maja na 7 tom. Cholera, a myślałam, że to juz zamkinięta seria... nie ma co, baaaardzo miła niespodzianka. A może któś zna jeszcze jakieś mangi Kohty Hirano? bo podoba mi sie taka kreska, a na żadne inne pozycje jego autorstwa nie trafiłam.Erelen_Galakar pisze:Więc nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie wydawany Hellsing
- Go Go Yubari
- Ifrit

widziałam anime "Metropolis"- czy obie pozycje maja ze sobą coś wspólnego? bo film nie przypadł mi za bardzo do gustu, wiec nie ineresowałam sie tym tematem.
Ostatnio zmieniony pt 18 lut, 2005 12:40 przez Ivy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Go Go Yubari
- Ifrit