Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Złe pytanie. ;) Znam na tyle, żeby móc rozszyfrować fragmenty Kenshina w oryginale, li tylko na podstawie czytanej kiedyś skanslacji. Z hiraganą i katakaną nie mam problemów, gorzej z 'krzaczkami'. Uczę się japońskiego raptem drugi rok. :wink:

Anyway, chodzi mi m.in. o to, żeby ten nieszczęsny język podszkolić. A ze zrozumieniem i tak nie będzie problemu, bo wystarczy przecież wziąć do ręki i mangę, i skanslacje w jakimś 'ludzkim' języku. Jakoś pójdzie. :wink: W ten właśnie sposób przeczytałam piętnaście ostatnich tomów Kenshina po... włosku, choć włoskiego to ja ani w ząb. :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Lucrecia pisze:Uczę się japońskiego raptem drugi rok.
Ja myślę, żeby się zacząć japońkiego uczyć. Gdzie chodzisz? Zadowolona jesteś? ;)
Lucrecia pisze:po... włosku, choć włoskiego to ja ani w ząb.
No na włoski się wybiorę jak zrezygnuję z japońskiego ;)

Ciekawe w jakim tempie Egmont wyda InuYashę :/ 40parę tomów, a oni dwa do tej pory wydali :/ No ale KKJ tom 5 niebawem ;)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Go-Go-Yubari pisze:Ja myślę, żeby się zacząć japońkiego uczyć. Gdzie chodzisz? Zadowolona jesteś?
Bardzo -- a to i tak 'lekkie' niedpowiedzenie. Jestem zachwycona, choć oznacza to wstawanie o 6:30 w każdą sobię, i tak od miesięcy. :) Chodzę do Empiku. Czteroosobowa grupa (pozostałe są większe). Mamy świetną babkę, przez cały poprzedni rok za darmo zostawała po lekcji z niektórymi (najbardziej zdolnymi, hłehłe) z nas, uczyła kaligrafii - za pomocą prawdziwych gadżetów z Japonii, rany, museliśmy własnoręcznie zrobić sobie tusz! - przynosiła wierszyki, puszczała nagrane programy, etc. To kobieta z pasją - i z jajami - co tu dużo ukrywać. W tym roku dostaliśmy też native speakerkę, Shinobę. :D Ooo, ta to dopiero rządzi. :D Ale najlepsze są podręczniki. Dla amerykańskich trzynastolatków. Kupa śmiechu co zajęcia. :lol:

Uczę się też w domu, z dwóch dodatkowych podręczników. Kanji każą nam wkuwać samodzielnie.

Jeszcze duuuuużo mi brakuje do jako-takiej znajomości. Jak kiedyś (w zeszłym roku) przyszło mi 'rozmawiać' (czyt: kiwać głową i uśmiechać się głupkowato) z parą nativów, myślałam, że umrę z zażenowania. Sooooo frustrating! :x
Go-Go-Yubari pisze:No na włoski się wybiorę jak zrezygnuję z japońskiego.
Bleh. :/ Wszystko, tylko nie to. Wprawdzie podobała mi się łacina na studiach, ale żeby aż tak...

Wybierz japoński. :)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Tak naparwdę włoski aż tak trudny nie jest, przynajmniej podstawy. Oglądałam kilka lekcji włośkiego w dwójce rano i zanim jeszcze zaczęli tłumaczyć co i jak, to sporo słów natychmiast pojmowałam przez analogię do angielskiego lub francuskiego, czasem też właśnie łaciny. Nie wiem jak jest z czasami i szerszym zakresem słownictwa, ale włoski nie lokuje się jako wybitnie trudny.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Nikt nie twierdzi, że jest trudny. Po prostu nie podoba mi się melodia języka, i tyle. A to jest, niestety, główne kryterium wyboru gdy idzie o rozpoczęcie nauki - przynajmniej w moim przypadku.

Żeby nie było totalnego off topicu: czyta ktoś z Was Miecz Nieśmiertelnego? Powiedziałabym nawet, że to fajna manga. :) Mimo - a może właśnie ze względu - na sporą dawkę przemocy. Plus charyzmatyczni bohaterowie i ten cały romans 'nawet o tym nie myśl' między główną parą. :lol:
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Bardzo -- a to i tak 'lekkie' niedpowiedzenie. Jestem zachwycona, choć oznacza to wstawanie o 6:30 w każdą sobię, i tak od miesięcy. Chodzę do Empiku
Do empiku? Tego w centrum czy do któregoś z punktów? Dzizas. Napaliłam się na japoński ^^
Sephiria pisze:Tak naparwdę włoski aż tak trudny nie jest, przynajmniej podstawy.
Wiem, dlatego chciałam się go uczyć. Poza tym do Włoch 1 do roku jeżdżę, a w japonii jeszcze nie byłam :/
Sephiria pisze:ale włoski nie lokuje się jako wybitnie trudny.
A wręcz przeciwnie. Wybitnie prosty.

Ekhem co do mangi i anime.
Czytaliście "Shirahime Syo"? Pisałam o tym przy okazji innej wypowiedzi, ale muszę to zrobić ponownie, bo boska to manga. Xxxholic też jest niczego sobie. Szkoda, że jpf wstrzymał X'a, skończył Chobits i ma CLAMPowy zastój. :/

[ Dodano: Czw 17 Lut, 2005 ]
Lucrecia pisze:Miecz Nieśmiertelnego?
Nie byłam w stanie tego ruszyć, po kilku stronach. :/
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Do tego na Marszałkowskiej. W W-wie istnieje jeszcze kilka innych miejsc, gdzie można się uczyć japońskiego (np. na SGHu organizują jakieś kursy dla outsiderów), ale wszystkich adresów chwilowo nie pomnę....
Go-Go-Yubari pisze:
Lucrecia pisze:Miecz Nieśmiertelnego?
Nie byłam w stanie tego ruszyć, po kilku stronach.
Oooo? No cóż, o gustach się nie dyskutuje. :) Zapewniam Cię jednak, że potem robi się ciekawiej. Humor, 'głębia psychologiczna' i character development też się znajdą; ta manga to nie tylko odrąbane kończyny (średnio dziesięć na tom :lol:) i hektolitry posoki. Poza tym kreska ogromnie przypadła mi do gustu.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

[sic] pomyliło mi się. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina...

Nie wiem, co mi strzeliło do łba, że skojarzyłam to ze "Skrzydłami Serafina" -_-

"Miecza..." nie czytałam.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Ach, Skrzydeł to ja też nie mogłam napocząć! Wzięłam do ręki, zamrugałam, odłożyłam. End of story. :lol:

No cóż, w takim razie nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko zapoznać się z Mieczem. Polecam! :)
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

W zapowiedziach są dwa tomy Hellsinga- 6 i 7- czy to nie pomyłka? Wiedziałam, że jest szósty, bo wpadła mi rece okładka, ale siódmy to kompletne zaskoczenie!

[ Dodano: Czw 17 Lut, 2005 ]
I ja sie nazywam fanem Hellsinga! Zanlazłam okładkę do 7 tomu (polecam stronę Hellsing Project )
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Tom 7 został dopiero niedawno wydany :) Nawet na okładce tomu 4 jest napis, że tom 5 jest już ostatnim :) A w tomie 6 krótka informacja, że dopiero co w Japonii ukazał się tom 6 i postarają się zdobyć do niego prawa :) Więc nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie wydawany Hellsing :D
PS. Tak to jest, jak autor robi sobie roczną przerwę :)
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Erelen_Galakar pisze:Więc nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie wydawany Hellsing
PS. Tak to jest, jak autor robi sobie roczną przerwę
No wiec czekam do maja na 7 tom. Cholera, a myślałam, że to juz zamkinięta seria... nie ma co, baaaardzo miła niespodzianka. A może któś zna jeszcze jakieś mangi Kohty Hirano? bo podoba mi sie taka kreska, a na żadne inne pozycje jego autorstwa nie trafiłam.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

To chyba pierwsza manga tego autora, bo nie ma informacji w internecie na temat jego mang poza "Hellsing". No to tyle.

Czytał ktoś "Metropolis"?
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

widziałam anime "Metropolis"- czy obie pozycje maja ze sobą coś wspólnego? bo film nie przypadł mi za bardzo do gustu, wiec nie ineresowałam sie tym tematem.
Ostatnio zmieniony pt 18 lut, 2005 12:40 przez Ivy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:widziałam anime "Metropolis"- czy obie pozycje maja ze sobą coś wspólnego? bo film nie przypadła mi za bardzo do gustu, wiec nie ineresowałam sie tym tematem.
Film uwielbiam, a mangi nie czytałam. Dlatego pytałam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”