Najlepszy system magii

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Który system jest najlepszy - do wyboru między FFTA a FFX-2

Materie(FF 7)
110
42%
Junction(FF 8)
48
18%
Czary do kupienia(FF1, FF2, FF3, FF5)
7
3%
Czary uczone z przedmiotów/Esperów(FFTA, FF6, FF 9)
51
20%
Spheres(FFX - FFX-2)
38
15%
Wraz ze zdobywaniem poziomów(FF4)
6
2%

Liczba głosów: 260

Gildor Laavel

Post autor: Gildor Laavel »

1.Materia
2.Uczenie się
3.Junction
Dlatego FF8 na ostatnim iejscu, ponieważ np takiej ultimy, czy aury nie wyciągniesz od nikogo, a użyć (szczególnie aury) czasami trzeba...
Shimon
Cactuar
Cactuar

Post autor: Shimon »

ale zauwaz,ze tej Aury i Ultimy mozna miec na peczki dzieki Refine,wiec nie widze problemu
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Sprawa z ankietą się ciut skomplikowała, bo w 4 czary są uczone/level, 5 kupowanie czarów + uczenie się zdolności rzucania uroków z Jobów, 6 Espery, 7 Materie, 8 Draw, 9 nauka z przedmiotów,a 10 ścieżki na Sphere Grid. Teraz już raczej za późno na korektę.

Jak jest w 1-3 nie wiem, nie grałam.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Gildor Laavel

Dla mnie i tak FF8 będzie kojarzyło się z oszczędnością i liczeniem jeszcze 4 tego mogę rzucić to mi siła spadnie o tyle... Poza tym system w FF8 był chyba najbardziej skomplikowany...
Shimon
Cactuar
Cactuar

powiem Ci,ze z magii w FF 8 to ja tylko Aure,Full-Life i Meltdown uzywalem.moze jeszcze troszke innych na poczatku typu Blind i elementy.reszty nie ruszalem w ogole,wiec parametry mi nie spadaly,a jak cos to robilem sobie nowe,zeby miec to 100 ;)
Gildor Laavel

Ale przyznaj, że najbardziej skomplikowany był, bo jakby na to nie patrzeć to nigdzie tak rozbudowanego systemu nie było...
Shimon
Cactuar
Cactuar

heh wydawal mi sie bardzo skomplikowany jak o nim czytalem,ale jak zagralem to byl prosciutki.co to za problem wstawic GF-a a potem magie tam gdzie bylo to mozliwe w danej chwili ;)
Gildor Laavel

Ale przyrównując do innych Finali? 5 kupujesz 6-9 uczysz się z esperów/przedmiotów 7 "kulki do dziurek" 10 sfery, łatwiej się nie da.
Shimon
Cactuar
Cactuar

ja mialem najwiekszy problem z Materiami,ale moze to dlatego,ze to byl moj pierwszy Final i jeszcze nie wiedzialem o co biega w tym wszystkim

a najlepsze dla mnie sa chyba Sphery z X
Darios

Post autor: Darios »

Co to łatwego sposobu na mp, to White Draw mnie zawsze ratuje ;)

1- Nauka z przdmiotów
2- Junction
3- Materie
Pheonix

Post autor: Pheonix »

Głosowałem na system z IX bo był według mnie najprostszy i użyteczny, potem chyba materie...
Gildor Laavel

Dla mnie w FF9 za dużo tego przekładania było, w FF7 jak już dałeś materię jednej postaci to z reguły zostawała ona do końca(czytaj do Master)...
Awatar użytkownika
TomajS
Cactuar
Cactuar

Post autor: TomajS »

Pozwoliłem sobie otworzyc temat,gdyż uwarzam go za bardzo ciekawy,a to że przez pewien czas nikt nie odpowiadał nie znaczy że sie kompletnie znudził,przybywają nowi urzytkownicy i napewno chcieli by sie wypowiedzieć w nim. Jeśli jednak przez dwa tygodnie nikt sie eni dopisze to sie może zamknie temat,choc nie widze takiej potrzeby.
Awatar użytkownika
Kairi-chan
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kairi-chan »

moim zdaniem system magii w ffx i x-2 powinien być podzielony. Przecież one były zupełnie inne. a miejsca w ankiecie póki co nie brakuje. rozumiem polączyć x-2 z ff5, ale z ffx? nigdy nie zrozumiem czemu wszyscy tak łączą te finale

i materie to w zasadzie też magia do kupienia... dlaczego więc łączone są zupełnie inne systemy? bo jedyne co maja wspólnego to chyba tylko nazwa

zagłosowałabym w ankiecie na ffx ale obecność x-2 skutecznie mi to uniemożliwia :]
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

racja ...:/ ten podział trochę szwankuje.... ja i tak jestem za uczeniem się z przedmiotów, tak jak to było w FF8, junctionów nie trawię ...a materie były ok...

Kairi ..z tym kupowaniem to chyba chodzi o pojedyncze czary ( tak jak w FF8), takei na sztuki ...a materie były na stałe, umiejętniości i magia były ..hmm..."wbudowane" :wink:
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”