No mowie wlasnie, ze wyznacznikami 'new age' sa jakies elementy samej muzyki, nie zas tekstu.. chyba.. i ciekawi mnie co sprawia, ze cos jest zakwalifikowane do 'new age' Atken o ktorym wspominam, to dla mnie bylo monumentalne electro :Dciekawe jakie sa wyznaczniki (tam chyba nie ma tekstow )
Dobra muzyka
Moderator: Moderatorzy
~~~<< piesek preriowy >>~~~
ktos kilka(nascie) stron temu napisal ze jesli slucha sie rock'a to obowiazkowo metal tez- z jakiej paki??
slucham System of a Down, P.O.D., Evanescene, Nightwish, Metallica, Linkin Park, Guana Apes ale nie czuje sie na silach zeby sluchac jakiegos Behemota, Fear Factory czy Vadera >_<
SoaD'u nie bede do niczego kwalifikowal bo to nie jest ani rock ani metal ani nu-metal... System to System ^^ i imo posiadaja niebywale inteligentne texty piosenek... nie wiem ktory jeszcze zespol ma takie teskty jak te z Chop Suey, Aerials czy Highway Song
slucham System of a Down, P.O.D., Evanescene, Nightwish, Metallica, Linkin Park, Guana Apes ale nie czuje sie na silach zeby sluchac jakiegos Behemota, Fear Factory czy Vadera >_<
SoaD'u nie bede do niczego kwalifikowal bo to nie jest ani rock ani metal ani nu-metal... System to System ^^ i imo posiadaja niebywale inteligentne texty piosenek... nie wiem ktory jeszcze zespol ma takie teskty jak te z Chop Suey, Aerials czy Highway Song
A to ciekawe stwierdzenie, prędzej odwrotnieBlack pisze:ze jesli slucha sie rock'a to obowiazkowo metal tez

To się zalicza właśnie do metaluBlack pisze:System of a Down, P.O.D., Evanescene, Nightwish, Metallica, Linkin Park, Guana Apes

Teksty mają fajne, ale trudno powiedzieć żeby zawsze takie "inteligentne" byłyBlack pisze:System to System ^^ i imo posiadaja niebywale inteligentne texty piosenek...

Coz ja bym w kazdym razie nie zaliczyl SoaD'u do metalu
oczywiscie zdarzaja sie hardcorowe kawalki (chyba prawie wszystkie ich wczesniejsze kawalki takie byly tzn. Darts, Peephole, P.L.U.C.K, Cubert itp) ale np. wspomniane Aerials, Chop Suey, Highway Song, nawet nowa Mezmerize nie jest specjalnie ostra
Pho3n1x wlasnie o to mi chodzilo ze nie kazdy kto slucha rock'a slucha metalu
Guana Apes tez nie wydaje mi sie specjalnie mocna
mialem zamiar dopisac takze Static-X ale sie rozmyslilem ;D wtedy by wyszlo na to ze calkiem slucham metalu ale tak naprawde to Static-X'a podobaja mi sie tylko 3 piosenki i to te lzejsze, tak samo lubie ballady Metallici, Master of Puppets tez jest fajny ale jako S&M a nie normalna wersja
Widzisz z SoaD'em to jest taki pikus ze go sie nie da zakwalifikowac... tzn mozna tyle ze ktos poda inne piosenki i twoja wersja bedzie bledna
jako rock mozesz podac Thetawaves, jako metal Psycho, a tutaj ktos ci kaze zakwalifikowac np. Sugar, Metro, albo Bounce,a na dokladke Sad Statue, Radio Video itp
i jest problem, eh? ^^
ostatnio gdzies czytalem ze Systemu sie nie kwalifikuje- i dobrze
ale rock'a mimo to slucham, chociaz nie wypisalem wszystkich zespolow- tzn siedzi u mnie np. Bad Religion, Millencolin, Papa Roach, z drugiej strony siedza tez Gorillaz, Therion, A-ha, Nana, Era, Vanessa Mae, nawet Sting, Ill Nino i Rob Zombie
ogolnie rzecz biorac to moje gusta sa pokrecone wiec juz wiecej nie bede probowal ich kwalifikowac do jakiegos gatunku
edit
wroce do SoaD'u bo zapomnialem ~~
Fakt ze czasami ich texty nie sa inteligentne ale w np. Bounce to nie jest wymagane
niektore sa pisane tylko po to zeby sie przy nich dobrze bawic, a inne sklaniaja do refleksji
np.intro z Mezmerize- Soldier's Side mimo ze trwa krotko i ma tak malo slow sklania do refleksji na temat zycia zolnieza
"Welcome to the Soldier's Side
Where there's no one here but me
People, all grow up to die
There is no one here but me"
malo, krotko i naklania do myslenia- ja napisalem tyle wyrazow w tym poscie a i tak nie wyrazilem wszystkiego co chcialem i w taki sposob jak chcialem ~~
oczywiscie zdarzaja sie hardcorowe kawalki (chyba prawie wszystkie ich wczesniejsze kawalki takie byly tzn. Darts, Peephole, P.L.U.C.K, Cubert itp) ale np. wspomniane Aerials, Chop Suey, Highway Song, nawet nowa Mezmerize nie jest specjalnie ostra
Pho3n1x wlasnie o to mi chodzilo ze nie kazdy kto slucha rock'a slucha metalu
Guana Apes tez nie wydaje mi sie specjalnie mocna
mialem zamiar dopisac takze Static-X ale sie rozmyslilem ;D wtedy by wyszlo na to ze calkiem slucham metalu ale tak naprawde to Static-X'a podobaja mi sie tylko 3 piosenki i to te lzejsze, tak samo lubie ballady Metallici, Master of Puppets tez jest fajny ale jako S&M a nie normalna wersja
Widzisz z SoaD'em to jest taki pikus ze go sie nie da zakwalifikowac... tzn mozna tyle ze ktos poda inne piosenki i twoja wersja bedzie bledna

jako rock mozesz podac Thetawaves, jako metal Psycho, a tutaj ktos ci kaze zakwalifikowac np. Sugar, Metro, albo Bounce,a na dokladke Sad Statue, Radio Video itp

ostatnio gdzies czytalem ze Systemu sie nie kwalifikuje- i dobrze
ale rock'a mimo to slucham, chociaz nie wypisalem wszystkich zespolow- tzn siedzi u mnie np. Bad Religion, Millencolin, Papa Roach, z drugiej strony siedza tez Gorillaz, Therion, A-ha, Nana, Era, Vanessa Mae, nawet Sting, Ill Nino i Rob Zombie
ogolnie rzecz biorac to moje gusta sa pokrecone wiec juz wiecej nie bede probowal ich kwalifikowac do jakiegos gatunku
edit
wroce do SoaD'u bo zapomnialem ~~
Fakt ze czasami ich texty nie sa inteligentne ale w np. Bounce to nie jest wymagane

niektore sa pisane tylko po to zeby sie przy nich dobrze bawic, a inne sklaniaja do refleksji
np.intro z Mezmerize- Soldier's Side mimo ze trwa krotko i ma tak malo slow sklania do refleksji na temat zycia zolnieza
"Welcome to the Soldier's Side
Where there's no one here but me
People, all grow up to die
There is no one here but me"
malo, krotko i naklania do myslenia- ja napisalem tyle wyrazow w tym poscie a i tak nie wyrazilem wszystkiego co chcialem i w taki sposob jak chcialem ~~
należy do podgatunku "Christian rock"pho3n1x pisze:P.O.D.,
podgatunek Nu-metalpho3n1x pisze:Linkin Park
to ostrzejsza odmiana rocka i Guano Apespho3n1x pisze:Guana Apes
Nie oszukujmy się - pop rock, a nie gothic. To, że lee śpiewała w gospel nie czyni jej kapeli ani ksztyny gotycką. Kawałki grupy są melodyjne i wpadają równie łatwoi w ucho jak poowe shity a la "Oops I did it again".pho3n1x pisze:Evanescene
Po Black album zaczęli grać rocka. ST Anger to typowy Soad Aerials.pho3n1x pisze:Metallica
i tu toczą się spory - wg garnet obecnie grają power Metal, ale ktos tu wskazywał inny równie egzotyczny kierunek.pho3n1x pisze:Nightwish
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Określenie stylu polega nie na tym czy grają ballady czy nie ale jak grają. Najważniejszy jest rytm, perkusja i bass jeśli chodzi o gatunki. To jest jedno co się nigdzie nie zmienia. Zespół może grać różne utwory ale nie znaczy, że się nie da zaklasyfikować. Soad akurat jest bardzo klasyfikowalny (o ile tak można powiedzieć) gdyż posiada charakterystyczny wokal i sekcję rytmiczną.Black pisze:Widzisz z SoaD'em to jest taki pikus ze go sie nie da zakwalifikowac... tzn mozna tyle ze ktos poda inne piosenki i twoja wersja bedzie bledna
Ja tam lubie ten zespółBlack pisze:Static-X

Go łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !! :D
Noo chyba najważniejsza sprawa.Black pisze:niektore sa pisane tylko po to zeby sie przy nich dobrze bawic
Nic błędniejszego. Nie wiem czemu tv propaguje lp jako nu metalSephiria pisze:pho3n1x napisał/a:
Linkin Park
podgatunek Nu-metal

A kto mówi że to gotyk? ? ? Przecież od razu powiedziałem, że to rock.Sephiria pisze:Nie oszukujmy się - pop rock, a nie gothic.
Przecież Metallica to Trash ! (a nowa płyta to tzw. "shit" :D )Sephiria pisze:pho3n1x napisał/a:
Metallica
Po Black album zaczęli grać rocka. ST Anger to typowy Soad Aerials.
Power metal to to nie jest, ale gotyk też nie. To jest... hmm trzeba by się głębiej zastanowić na harmonią w ich utworach. Ja bym powiedział, że to chóralny metalpho3n1x napisał/a:
Nightwish
i tu toczą się spory - wg garnet obecnie grają power Metal, ale ktos tu wskazywał inny równie egzotyczny kierunek.

Uhh tyle pisania a tak mi się nie chciało

grali Sephiria....graliSephiria pisze:i tu toczą się spory - wg garnet obecnie grają power Metal, ale ktos tu wskazywał inny równie egzotyczny kierunek.

bardzo ale to bardzo chcialabym to skomentowac...ale podaruje sobie :]nie wiem ktory jeszcze zespol ma takie teskty jak te z Chop Suey, Aerials czy Highway Song
jak jzu to symphonic..jak dobrze pamietam chyba chorow tam za duzo nie bylo...whateverpho3n1x pisze:chóralny metal
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Proste, grają w podobnej konwencji co Limp Bizkitt - metal + rap/hip hop by MC (Mike Shinoda w przypadku LP) = nu-metal. Ale ostatnio eksperymentują, bo chociażby Breaking the Habbit jest przykładem wzrócenia się w kierunku industrial/ techno - "Lift me up' Moby'ego jest w podobnej konwencji.pho3n1x pisze:Nic błędniejszego. Nie wiem czemu tv propaguje lp jako nu metal Confused
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Że co? XXXXD Przecież nu metal to nie "metal + rap/hip hop" (nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak to jest masakryczny błądSephiria pisze:Proste, grają w podobnej konwencji co Limp Bizkitt - metal + rap/hip hop by MC (Mike Shinoda w przypadku LP) = nu-metal.

EDIT
(bo jakoś nie wiem jak się robi to "Dodano..."

Oj Sephi, Sephi... Za "egzperd'a" się nie uważam, ale poprostu siedzę w tej muzyce dogłębnie (w innych styla oczywiście też, nie chcę aby wyszło, że ja tu jakiś zatwardziły numetalowiec jestem

aaa i PS: Wyjaśniać mi się już nie chce

Ostatnio zmieniony pt 08 lip, 2005 23:59 przez pho3n1x, łącznie zmieniany 2 razy.
To wyjaśnij panie "egzperd"
[EDIT]
Oto post z innego 4um na temat nu-metalu:
[EDIT]
Oto post z innego 4um na temat nu-metalu:
No, jak dla mnie jest bardzo podopbne do tego, co ja usłyszałam za definicje nu. Cały czas czekam aż pan ezgpert się wypowie i mi wyjaśni co to wg niego nu-metal jest.Slyszeliscie o tzw nu-metalu? Czyli to co w metalu najlepsze: zespolek z zywymi instrumentami + dj + hiphopowo metalowy wokal (lub dwa) . To moj ulubiony rodzaj muzyki. Zespoly takie jak Crazy Town(najnowsza plyta cudo!!!) Papa Roach , Limp Bizkit , Incubus (zwlaszcza s.c.i.e.n.c.e) , Kid Rock, Linkin Park no i troche Sugar Ray (niedawno odkrylem, tez swietna kapela) udowadniaja ze metalowa czadowo-melodyjna muzyka i hiphopowe ciekawe teksty mozna znakomicie polaczyc. A tak poza tym zarowno hiphopowca jak i metalowca podoba sie ten rodzaj muzy (chociaz oczywiscie zdazaja sie ortodoksi ale to juz inna kwestja)
Ostatnio zmieniony sob 09 lip, 2005 00:19 przez Sephiria, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)