Najlepszy system magii

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Który system jest najlepszy - do wyboru między FFTA a FFX-2

Materie(FF 7)
110
42%
Junction(FF 8)
48
18%
Czary do kupienia(FF1, FF2, FF3, FF5)
7
3%
Czary uczone z przedmiotów/Esperów(FFTA, FF6, FF 9)
51
20%
Spheres(FFX - FFX-2)
38
15%
Wraz ze zdobywaniem poziomów(FF4)
6
2%

Liczba głosów: 260

Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Mat - przestań, bo znowu wpadasz w tą samą pułapkę. Tu "łatwość użycia etheru", a za chwile "nie zgadzam się z łatwością systemu sztukowania czarów" i po drodze było jeszcze "odnawianie czarów jest takie czasochłonne i trudne" i "nie rozumiesz, że komus się nie chce", by za chwile napisać ""lubienie mieć czegoś na full"- dlatego, też bawie się w szkolenie postaci itp. a nie tylko przejście gry)". No to nie chce ci się, czy nakład wysiłku i pracy? Masterowanie postaci to nie tylko Statistic Junction, ale też podczepianie najlepszych zaklęć, a te zdobędziesz Drawując lub Refine'ując. Nie możesz mieć ciastka i go zjeść zarazem - jeżeli chcesz mieć maksymalnie doczesanych bohaterów, to będziesz musial posiedzieć nad dorabianiem czarów.
Matomania pisze:Moje uzasadnienia uważasz za "bełkot" i "że są bez sensu".
Cały czas proszę, żebyś zaczął WRESZCIE trzymać się jednego toku myślenia, bo póki co zmieniasz pogląd na przeciwny co 4 zdania. Nie miej do mnie pretensji, że widze jak sobie przeczysz i wychodzi z tego bełkot. Przykładowo tak jest z tą trudnością - raz narzekasz, że "nie zgadzasz się z łatwością systemu czary na wagę" a w innym miejscu "uzupełnianie zaklęć jest trudne" - nie widzisz sprzeczności własnych poglądów? No i co ja mam na to powiedzieć? Z tego co piszesz wynika, że suma sumarum albo nie wiesz czego do końca chcesz lub masz jakieś konkretne zdanie na ten temat, ale ewidentnie nie umiesz tego klarownie przestawić.
Matomania pisze:Piszesz, że "kolejny przeciwnik ...". Po pierwsze NIE JESTEM PRZECIWNIKIEM SYSTEMU JUNCTION
Kolejny przejaw Ślepoty Selektywnej. Proszę bardzo - zdanie w oryginale:
rzy okazji miałam też z tego ubaw, bo kolejny przeciwnik/krytyk Junction
Zdaje się, że twoje niezadowolenie z "czarów na sztuki" jest zdaniem krytycznym? No to jesteś krytykiem, w tym przypadku części zastosowań w Junction, a wtedy zastosowana kwalifikacja obowiązuje również ciebie, prawda?
Mojego zdania żadnymi argumentami nie zmienisz, bo przeszedłem zarówno FF8 jak i FF7 i bardziej podobał mi się system z 7. Dlaczego nie możesz pojąć, że ktoś ma odmienne zdanie od twojego?? Próbujesz mnie piórem i mieczem przekonać do twojego.
Jasne, że mogę pojąć. Heh, pisałam już ostatnio w czym tkwi sens sporu, jaki z tobą prowadzę, ale OK - powtórzę. Ja cie nie przekonuje do systemu Junction, tylko zbijam twoje (moim zdaniem) chybione argumenty i idzie mi to łatwo, bo się podkładasz, ale widze, że powoli ulega to poprawie.
Matomania pisze:kończyć walkę jednym atakiem" jeżeli to jest coś zupełnie innego wg. ciebie niż one turn, one won to ja przepraszam, ale naucz ty się języka angielskiego
O ile wiem, to Zanmato i Degenerator(w przypadku 1 pzreciwnika na polu walki) mają dokładnie ten sam efekt, o czym też BiZem mówiliśmy. Jak widać z moim angielskim wszystko w porządku. Przy okazji, popracuj nad polszczyzną - do matury jeszcze troche czasu :D
Matomania pisze:Sorry. Piszesz z "zaznaczeniem, że Degenerator działa tylko na szeregowców". Matko a co ja jestem jasnowidz?? Skąd mam wiedzieć, że akurat to chcesz usłyszeć. (tak samo jak to, że czary zadają małe DMG. Było powiedzieć, że to jest dla ciebie argumentem, a nie bzduro-bełkotem, to bym to napisał. A tak musiałbym zgadywać do śmierci)
Wystarczyłoby troszkę lepiej PRZYŁOŻYĆ SIĘ podczas grania i jestem pewna, że po kilku minutach namysłu byś na to wpadł. A tak niestety braki w twojej wiedzy dają mi możliwość wytknięcia ci tego.
Matomania pisze:jeśli ci chodzi o uzasadnienie nieskorzystania z magii to już mówiłem/pisałem (oczywiście tego nie czytałaś, bo to uwłaczałoby twojej godności) to pisałem, że to zmniejsza statusy i nie pasuje mi bo jestem "pedantem" (ja bym to nazwał "lubienie mieć czegoś na full"- dlatego, też bawie się w szkolenie postaci itp. a nie tylko przejście gry).
Widziałam i wyraźnie ci napisałam, że doprowadzasz oszczędzanie na skraj śmieszności - tak jakby ci zależało na dosłownie każdej sztuce czaru. Umrzesz jak zamiast 100 zaklęć bęziesz miał 99? Jak tak, to przepraszam, ale cie nie rozumiem - nie można gry traktować tak serio, jakby to o pieniądze chodziło. Jedna sztuka jakiegoś uroku cię nie zbawi, prawda?
Matomania pisze:Najlepiej powiedzieć, że ktoś jest niedorozwój i idiota. Ale to świadczy o twoim wychowaniu a nie moim.
Bardzo mi przykro, ale nigdzie tego nie napisałam - powiedzieć, że to co napisałeś to idiotyzmy, to nie jest jednoznaczne z powiedzeniem, że jesteś (CYTUJĘ za TOBĄ) "niedorozwój, czy idiota" - to twoja własna interpretacja XD.
Matomania pisze:Po raz kolejny się pytam dlaczego nieustannie mnie obrażasz i gnoisz mimo, że nie masz racji
No to UDOWODNIJ mi, gdzie nie mam racji - właśnie TEGO cały czas oczekuje. Jak na razie wygląda na to, że mam rację, skoro nawet BiZ mi ją przyznał, a on zgadza się ze mną raz na pół roku XD. Na tym polega dyskusja ze mną - wyszukania niezbitych argumentów i udowodnienia przeciwnikowi, gdzie się myli. Docinanie ci ma cię zdopingować, żebyś zaczął szukać takich faktów, którym nie będę mogła zaprzeczyć. BiZ się szybko do tego przystosował, bo ma podobny styl dyskusji do mojego. Musisz się postarać, bo jak na razie ułatwiasz mi wytykanie ci nieznajomości tematu swoimi licznymi wpadkami logicznymi.
Matomania pisze:(taki jak granie w Chocobo World - jak grasz na kompie w FF8 to możesz, ale jak masz konsolę to jakim cudem??Nie posiadam tego fajnego urządzonka na którym się w to gra).
TADAM! NARESZCIE - jednak to napastowanie ciebie dało rezultaty, bo wreszcie pokazałeś, że stać cię na trafne spostrzeżenia. Zgoda - posiadacze konsoli, bez Pocket Station mogą sobie pomarzyć o Chocobo World i muszą: albo bardziej skupić się na walkach, bądź ograniczyć się do odnawialnych zasobów magicznych, jak np Stones(z Refine'ów, a jakżeby inacze) lub Gysahl Greens, dostępne u Chocoboya. No i popatrz - POCHWALIŁAM Cię, bo wreszcie wyszedłeś z czymś, z czym trudno się nie zgodzić i tego cały czas chciałam, czyli jakiś rozsądnych argumentów, a nie zmieniania zdania co 4 linijki. Jesteś na dobrej drodze - brawo XD No to teraz będziesz miał ze mną lżej :lol:
Jak zawsze mądry i rozsądny Erelen_Galakar(ale komplement cio? ;) pisze:Yubari nie nadużywaj władzy Evil or Very Mad To znaczy, że Sephi może dyskutować, a on nie, bo dasz mu ostrzeżenie Evil or Very Mad Ma prawo się bronić jak każdy, Sephi lubi powoływać się na prawo karne i konstytucję, a więc ja też przypomnę: "Każda osoba ma prawo do obrony" i "Każda osoba ma prawo do swobodnego wyrażania myśli w sposób, który nie uwłaczałby godności drugiej osoby".
PS. Sam skasuję tego posta, niech tylko Yubari go przeczyta ^^
PS1. Mogę pouczać każdego, kto moim zdaniem napisał bez sensu n I nie gadaj, że nic nie możesz, ostrzeżenie można wlepić każdemu
Słusznie Erelen, słusznie - Mat ma prawo się bronić, a ja moge sobi ostrzeżenie od Go-Go skasować :lol: Swoją drogą dawno tak dobrze się nie bawiłam przy tak zaciętym sporze - nareszcie coś tu się dzieje :D
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Cosik tylko napomknę... W ostatnim poście pisałem, że czarów no niezbyt warto używać, ale Matomanio jest taka ciekawa sprawa z Bahamutem i Edenem, że mają zdolności, odpowiednio: 1-2 i 1-3, tzn. dubble i triple zabiera TYLKO po jednym czarze. Ciekawe udogodnienie zwłaszcza jak używasz Ultimy itp. i nie chce Ci się ponownie ich odzyskiwać :) Heh, arg. po stronie Sephirii :D
Sephiria pisze:BiZ się szybko do tego przystosował, bo ma podobny styl dyskusji do mojego.
No... może... ;]
Sephiria pisze:Jak na razie wygląda na to, że mam rację, skoro nawet BiZ mi ją przyznał, a on zgadza się ze mną raz na pół roku XD
...Na niekorzyść dla mnie zapewne :lol:
glamorous vamp
Czips

Post autor: Czips »

Co jak co, nejlepsza magia jest w FFX, mianowice "wysysanie" umiejętnośći wraz z życiami ale niestety tylko jedna osoba to umie (Kimahri), ale jest jedna zaleta, nie dość że odnawiasz sobie HP to masz nową umiejętność :roll:
Awatar użytkownika
TomajS
Cactuar
Cactuar

Post autor: TomajS »

Czips pisze:Co jak co, nejlepsza magia jest w FFX, mianowice "wysysanie" umiejętnośći wraz z życiami ale niestety tylko jedna osoba to umie (Kimahri), ale jest jedna zaleta, nie dość że odnawiasz sobie HP to masz nową umiejętność :roll:
Taa... a tych umiejetnosci jest tyle że nic tylko ssać :roll: a HP tyle sie ciągnie że prędziej mnie Potion uleczy.
FF XII W trakcie katowania
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Czips pisze:nie dość że odnawiasz sobie HP to masz nową umiejętność
Zapomniałeś jeszcze, że Lancet przywraca także MP. Na początku naprowadziłam na Lancet Yunę i Lulu i teraz nie muszę się martwić brakiem MP :D

Hmm jakby się zastanowic, to nie wiem, który system magii jest najlepszy. Macie tutaj wykład zrobiony przez Faris XD To są moje opinie:

- FF4 nie było zbyt skomplikowane pod tym względem, kpowanie czarów to właściwie żaden system...

- FF5 - system Jobsów całkiem mi odpowiadał, każda postać mogła być kimś innym, praktycznie żadnych ograniczeń. System ten został rozwinięty w FFX-2, ale nadal do tego z FF5 mam sentyment. Poza tym, jak te piksele się przebierały, wyglądały naprawdę zabawnie...

- FF6 - jeden z systemów, który mnie wkurzał. Właściewie nic skomplikowanego, postacie uczą się jeynie czarów od podpiętych Esperów. Nie wysilili się. To rozwiązanie mi się nie podobało.

- FF7 - materie naprawdę świetny pomysł - te wszystkie łączenia, masterowanie :) . Jeden z najlepszych, ale ma jedną wadę - nie ma czegoś typu materia exchange - przenoszenia materii pomiędzy postaciami. Bo jeśli kogoś się odłącza od drużyny, trzeba mu usunąć materie, a nowemu przyłączać od nowa...

- FF8 - ten "kłótliwy" system też mi nawet prypadł do gustu. Może czasami mnie denerwowało, że trzeba wyciągać czary, które trzeba mieć, ale nie jest to naprawdę takie złe. Poza tym podpinanie czarów do statystyk, dzięki którym można było mieć 255 jakiejś cechy XD nie wkurza mnie :lol:

- FF9 - uczenie umiejętności z przedmiotów, no i do tego różne typy accesories - hełmy, zbroje, miecze, flety XD ... Bardzo dobry pomysł - powrót do korzeni. Poza tym cały FF9 to powrót do klasyki...ehh...

- FF10 - chyba najbardziej "elastyczny" system. Można wykształcić każdą postać według własnych preferencji, jesli korzysta się z Expert Sphere Grid. Np. u mnie Rikku była nawet całkiem, całkiem białym magiem :) Świetna innowacja...

- FFX-2 - jak już wspominałam, coś w podobie FF5, tylko że rozszerzone i więcej umiejętności do nauczenia. No i postacie w ciuchach lepiej wyglądają XD Na dłuższą metę uczenie się może być nudne. W ankiecie nie zaliczyłabym, że to jest system Spheres, ale cóż :)
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

Dwa małe sprostowania:
Faris pisze:- FF4 nie było zbyt skomplikowane pod tym względem, kpowanie czarów to właściwie żaden system...
Nie kupowanie - postacie uczyły się czarów wraz z poziomami, a to jest jeszcze prostsze dla gracza.
Faris pisze:- FF6 - jeden z systemów, który mnie wkurzał. Właściewie nic skomplikowanego, postacie uczą się jeynie czarów od podpiętych Esperów. Nie wysilili się. To rozwiązanie mi się nie podobało.
Bullshit - Terra i Celes uczyły się niektórych czarów razem z poziomami, poczytaj sobie: http://www.k-ff.com/Final6/index.php?n=14 http://www.k-ff.com/Final6/index.php?n=26 Postacie można uczyć różnych czarów na stałe, czego materie nie zapewniają.
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Ababeb pisze:Bullshit - Terra i Celes uczyły się niektórych czarów razem z poziomami
Ale tylko one w ogóle mogły używać czarów na początku... A później to już wszyscy, mi chodzi o ogólny system... A takiej Ultimy, której Terra uczyła się na 99lv, można było wyuczyć się wcześniej u jednego Espera (nie pamiętam jakiego...)
Ababeb pisze:Nie kupowanie - postacie uczyły się czarów wraz z poziomami, a to jest jeszcze prostsze dla gracza.
Można było i kupować i postacie jednocześnie się uczyły XD Wiem, o co ci chodzi...
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Faris pisze:(nie pamiętam jakiego...)
Ragnaroka.
Faris pisze:Można było i kupować i postacie jednocześnie się uczyły XD Wiem, o co ci chodzi...
Chwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwila! Jak to kupować? Albo sobie brałem w żyły ;p albo jakoś dziwacznie grałem, ale ta część postu sprawia że [wstawić określenie Ababeba dziwnie wpatrującego się w swój zdezelowany monitor]. :P
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Ababeb pisze:Chwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwilachwila! Jak to kupować?
Można było kupować :) Zresztą w ankiecie jest napisane.
Chyba że mi się coś w mózgu poprzewracalo :lol: bo ff4 to odleeegła przeszłość.... XD

[ Dodano: Czw 30 Cze, 2005 ]
Ale chwila, sprawdzam :D
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Faris pisze:Można było kupować n Zresztą w ankiecie jest napisane.
Nie wiem kto dał FF4 w "kupowaniu". Grałem w FF4 nie tak dawno temu i nie ma tam ani jednego sklepu z magią. Chyba dobrze będzie to poprawić. :P Jak dla mnie Espery w FF6 zasługują na osobną kategorię, a w FF5 czary były kupowane.
Ostatnio zmieniony czw 30 cze, 2005 10:55 przez Ababeb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Chyba masz rację - przyznaję się -_-' Przecież Rydia i Rosa uczyły się z levelami...ta młodzieńcza skleroza XD

Ja tam nad ff4 nigdy się nie rozczulałam i mi się z ff5 pomyliło :D

Waaaaah przechodzę czwórkę :D
Ale koniec OTa XD bo się rozgadaliśmy..
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Faris pisze:takiej Ultimy, której Terra uczyła się na 99lv, można było wyuczyć się wcześniej u jednego Espera (nie pamiętam jakiego...)
Ragnarok, ewentualnie Palladin Shield
Ababeb pisze:Nie kupowanie - postacie uczyły się czarów wraz z poziomami, a to jest jeszcze prostsze dla gracza.
Nie do końca - zależy od wersji. W japońskiej potwory są nieco cięższe i mają niekiedy ukryte potężne ataki, których w wersji angielskiej nie uświadczysz. Osobną sprawą jest nieco inny rozstrzał nauki czarów - w wersji amerykańskiej Rydia i Rosa na 50-tce mają pełny repertuar, a w japońskiej Rosa potrzebuje 5-ciu poziomów więcej, Rydia 10. Wymagania expa na poziomy chyba też nieco inne.

Podzielam zdanie Faris, że prostsze jest kupowanie czarów w FF 1, 3, 5. Materia jest podobna, ale ją trzeba rozwijać, by mieć dostęp do lepszych czarów, dlatego jej tu nie uwzględniam.
Faris pisze:nie ma czegoś typu materia exchange - przenoszenia materii pomiędzy postaciami. Bo jeśli kogoś się odłącza od drużyny, trzeba mu usunąć materie, a nowemu przyłączać od nowa...
Faris... oczywiście, że jest. W ekranie materii zaznaczasz jedną z dwóch będących tam opcji, która wywołuje małe menu. tam masz opcje Remove, Exchange, Trash i coś tam jeszcze. Właśnie za pomocą Exchange pzrechodzisz do ekranu, gdzie są sloty wszystkich postaci i możesz wymieniach materie między nimi. Ten wykład sponsorowała literka M :lol:
Faris pisze:FF9 - uczenie umiejętności z przedmiotów, no i do tego różne typy accesories - hełmy, zbroje, miecze, flety XD ... Bardzo dobry pomysł - powrót do korzeni. Poza tym cały FF9 to powrót do klasyki...ehh..
Ale ma to też tył - przegapiłaś jakiś przedmiot i mogło dojść do sytuacji, że danej zdolności/czaru już się nie nauczysz. Są takie zdolności, które zaklęto tylko w tym jednym typie przedmiotu, akurat tego, co jest już poza twoim zasięgiem.
Faris pisze:- FF10 - chyba najbardziej "elastyczny" system. Można wykształcić każdą postać według własnych preferencji, jesli korzysta się z Expert Sphere Grid.
Ma jedną, naprawdę drobną wadę - chodzi o tą wytłuszczoną przeze mnie część twojej wypowiedz. Po prostu potrzeba dobrego rozeznania w tym systemie, co wymaga minimum jego grania na Standard, z wnikliwym wgłębieniem się w Sphere Grid, a nie wszyscy mają ochotę grać ponownie w FFX (patrz przypadek garnet, Kokiego i reszty ludzi, którzy mają FFX za pomyje).
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Sephiria pisze:Faris napisał/a:
- FF10 - chyba najbardziej "elastyczny" system. Można wykształcić każdą postać według własnych preferencji, jesli korzysta się z Expert Sphere Grid.

Ma jedną, naprawdę drobną wadę - chodzi o tą wytłuszczoną przeze mnie część twojej wypowiedz. Po prostu potrzeba dobrego rozeznania w tym systemie, co wymaga minimum jego grania na Standard, z wnikliwym wgłębieniem się w Sphere Grid, a nie wszyscy mają ochotę grać ponownie w FFX (patrz przypadek garnet, Kokiego i reszty ludzi, którzy mają FFX za pomyje).
Ja nigdy nie grałam na Standardzie. Za pierwszym razem nie miałam pojęcia czym się różnia i szłam jak mi intuicja podpowiadała (najpierw zobaczyłam sobie gdzie są jakie czary etc. ;) ), swobodnie dałam sobie radę....
Uważam, że Sphere Grid jest świetny. Nie o tyle chodzi o ścieżki etc. Sam fakt, że jest dość łatwo się po tym poruszać i łatwo uczyc się nowych umiejętności etc. Wolę osobiscie takie rozwiazanie niż nabijanie leveli i uczenie się przez to nowych rzeczy. W FFX-2 w ogóle spaprali sprawę, ale znów się wszystko kręci wokół sukienek etc. :?
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

A teraz małe sprostowanie co do postu Sephirii ;) "
Sephiria pisze:Faris... oczywiście, że jest. W ekranie materii zaznaczasz jedną z dwóch będących tam opcji, która wywołuje małe menu. tam masz opcje Remove, Exchange, Trash i coś tam jeszcze. Właśnie za pomocą Exchange pzrechodzisz do ekranu, gdzie są sloty wszystkich postaci i możesz wymieniach materie między nimi. Ten wykład sponsorowała literka M
To to wiem od dawna :D Mi chodziło o całkowite, automatyczne przeniesienie wszystkich materii jednej postaci do drugiej postaci. A czegoś takiego nie ma.
Sephiria pisze: Po prostu potrzeba dobrego rozeznania w tym systemie, co wymaga minimum jego grania na Standard
Heh, za pierwszym razem rzuciłam się na Experta i Standard do tej pory nie widziałam. Na początku się gubiłam, ale potem poszło gładko...

Sephiria pisze:Ale ma to też tył - przegapiłaś jakiś przedmiot i mogło dojść do sytuacji, że danej zdolności/czaru już się nie nauczysz. Są takie zdolności, które zaklęto tylko w tym jednym typie przedmiotu, akurat tego, co jest już poza twoim zasięgiem.
Zawsze gram uważnie, mimo to "zgubiłam" jakąś umiejętność początkową dla Steinera i nie wiem, gdzie to jest... Rzeczywiście spora wada.
Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Mischi »

Sephiria pisze:Ale ma to też tył - przegapiłaś jakiś przedmiot i mogło dojść do sytuacji, że danej zdolności/czaru już się nie nauczysz. Są takie zdolności, które zaklęto tylko w tym jednym typie przedmiotu, akurat tego, co jest już poza twoim zasięgiem.
Czyżbyś miała na myśli Mythril Sword i Armor Break Steinera... O tak to czasami potrafi doprowadzić do wściekłości - pamiętam, jak na CD4 rozwijałem Freyę - wtedy brakowało mi jednej umiejętności (bodajże Cherry Blossom), bo odpowiedni ekwipunek był do zakupienia w Estogaza (i cała wine za to zwaliłem na moją druzynę...) Jednakże lubie system FF9, bo poza tą większych wad nie ma i jest w sumie bardzo prosty

Podoba mi się również system z FF6, a głównie to że przy nauce czarów można jeszcze wzmocnić swoje postacie dzięki bonusom w statystykach (łatwo na niskich levelach o większy damage)

Oprócz tego lubie też system materii (za duzą liczbę kombinacji, w jakie można je połączyć) oraz Junction (ponownie, za możliwość zwiększenia statystyk i obronę elementarną i statusową -> możemy się bronić przed wszystkimi czarami elementarnymi odpinając odpowiednie czary - niewiele akcesoriów pozowliło na cos takiego (chyba tylko Paladin Sheild z FF6))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”