Tłumaczenia Final Fantasy

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Colly

Post autor: Colly »

Spolszczenie do FF9 istnieje na stronie Nintendencja PL . Poszukaj w googlach tej nazwy :wink:
pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

yyyy spolszczenie do ff9 ? ? ? Na emulator chyba, bo inaczej sobie tego nie wyobrażam.
Jenov

Post autor: Jenov »

Ciężko powiedzieć czy spolszczenia są dobrym rozwiązaniem. Pomijając już lenistwo i system nauczania (Hi Sephiria :D ) na pewno wszędzie znajdą się "ułomki" językowe i nauka (szczególnie w polskich szkołach) niewiele pomoże. Tłumaczenie owszem psuje odbiór gry równocześnie go podnosząc. Zasada jest prosta - niech tłumaczenia powstają, a kto jest na tyle cienki z języka niech po takowe sięgnie. <Ja tam anglika studiuje wiec łatwo mi mówic :P >
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Spolszczenia są potrzebne: dla tych, których nauka angielskiego ominęła i tych co po 6 latach nauki potrafią tylko powiedzieć good morning i wow... Z drugiej strony przechodzenie FF po angielsku, chociażby ze słownikiem w ręku, to całkiem dobra lekcja języka... i w dodatku gratis :)
Jenov

Full zgodność Ivy. Ale przestrzegam przed raniem w spolczone wersje te osoby które językiem jako tako dysponują.
Raz w życiu miałem (nie)przyjemność grania w spolszczoną siódemke i długo nie pograłem :D
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Jeśli nie znasz angielskiego to mimo wszystko sobie nie pograsz - z polskimi napisami czy bez. Podpisy robione przez fanów nie są profesjonalne, a mogą oni źle zinterpretować tekst. I wtedy nici z grania. I do tego autorzy mają tendencję do dodawania "bonusów" od siebie -_-' (spotkałam się z takim przypadkiem) i nie przetłumaczają tekstu...
Cóż, po prostu przestrzegam, sama gram po angielsku i jest dobrze. Najlepsza nauka, to chyba finale mnie najwięcej języka nauczyły... - ucząc bawią, a bawiąc uczą :lol:
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Ja bym chciał polską wersję obaczyć. A co mi tam, najwyżej z polaka będę miał gorsze atmietki :P
glamorous vamp
Colly

Post autor: Colly »

faris pisze:Jeśli nie znasz angielskiego to mimo wszystko sobie nie pograsz - z polskimi napisami czy bez. Podpisy robione przez fanów nie są profesjonalne, a mogą oni źle zinterpretować tekst. I wtedy nici z grania. I do tego autorzy mają tendencję do dodawania "bonusów" od siebie -_-' (spotkałam się z takim przypadkiem) i nie przetłumaczają tekstu...
Cóż, po prostu przestrzegam, sama gram po angielsku i jest dobrze. Najlepsza nauka, to chyba finale mnie najwięcej języka nauczyły... - ucząc bawią, a bawiąc uczą :lol:
Też się spotkałem z takim przypadkiem(ami) i wiem doskonale, jak bardzo to jest wkurzające. Dlatego robię wszystko, by gra była spolszczona poprawnie i w dobrym stylu. O to nie macie się co martwić. Co do samych bonusów - jak czegoś nie wiem, ciężko mi zrozumieć kontekst, to nie piszę byle czego, tylko szukam, sprawdzam i dopóki się nie dowiem - nie tłumaczę.

Oj tak - ja też się dużo języka nauczyłem grając w Finale :grin: . Jednak wydaje mi się, że pomimo wszystko fajnie by było pograć w dobrą polską wersję :mrgreen:
Jenov

HeHe mój znajomy, nie znał angielskiego prawie wcale, więc wziął maszynę do pisania i cały pierwszy CD (później mu się znudziło), przepisał. Później dał swojej matce (nauczycielce angielskiego) żeby mu to wszytsko tłumaczyła. To jest dopiero hardcore :D

Bardzo chętnie bym przeczytał cóż to był za dodatek "od siebie". Pamięta ktoś jeszcze ?? :roll:
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Rinoa: "Come on."
Dopisek: Co za idiotka.

Fajne, co? :twisted:

[ Dodano: Sob 25 Cze, 2005 ]
Erm, po polsku to będzie Rinoa mówić "No choć żesz wreszcie" ;]
glamorous vamp
brain_dead

Post autor: brain_dead »

A dałoby się jakimś sposobem zagrać w FF 7 PL na Xboxie?
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

brain_dead pisze:A dałoby się jakimś sposobem zagrać w FF 7 PL na Xboxie?
a) Nie istnieje coś takiego jak FF7 PL. (ani FF8 PL, ani FF9 PL itd.)
b) Seria Final Fantasy nie ukazuje się na X-Box'a.
brain_dead

Post autor: brain_dead »

Chodzi mi o spolszczone wersje...podmiana plików textowych na te do PSXa i granie na emulatorze PSXa na Xboxie...tak mała combo-combinacja :-) :570:
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Po prostu trzeba poszukać plików spolszczających...Zawsze gram po angielsku, więc takowych nie mam.
pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

Faris pisze:Zawsze gram po angielsku
Ja też i nie wyobrażam sobie grania po polsku :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”