Tabaka i inne używki - ich wpływ na zdrowie

Tutaj można toczyć rozmowy o zdrowym trybie życia, dawać porady, ro zmawiać o modzie i stylu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Koki pisze:przyjemności
Znam lepsze formy miłego spędzania wolnego czasu.

Tak, tak... nie mylisz się "wolnego czasu"...
glamorous vamp
Lady Luck

Post autor: Lady Luck »

Bonifacy_i_zdun pisze:Tak, tak... nie mylisz się "wolnego czasu"...
:shock:
A myślałam, że mam zwidy :P

Ivy pisze:Chyba sobie przetestuję płuca...
Ja też :D
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Tu nie chodzi o trucie się, tylko o nie odmawianie sobie przyjemności.
Przyjemnością jest zjedzenie czekolady... papierosy to trucizna, a życie jest tylko jedno... Tak sobie powtarzam od miesięcy i palę coraz rzadziej.. :) Najwyraźniej pomaga.. Gdyby tylko połowa moich znajomych nie kopciła jak smoki, to bym już od conajmniej roku nie paliła..
To jest najgorsze: Idziesz na spotkanie ze znajomymi np z liceum, masz mocne postanowienie, że nie zapalisz,i, co najlepsze, nie masz na to ochoty...a tu nagle każdy wyjmuje na stół paczkę fajek, podpala sobie, a ty po 5 minutach i tak śmierdzisz jak popielniczka...nie mówiąc o biernym paleniu..
Lady Luck

Ivy pisze:Przyjemnością jest zjedzenie czekolady...
Taaa....
O MAMUSIU!! PRZECIEŻ JA MAM DWIE CZEKOLADY W TORBIE!! O_o
<wyrywa od biurka, leci do torby, którą rzuciła na łóżko>

Ivy pisze:śmierdzisz jak popielniczka...nie mówiąc o biernym paleniu..
Właśnie. Palacze to często egoiści- zapominają o "zjawisku" jakim jest bierne palenie...
Orion

Post autor: Orion »

Wczoraj widziałem reklamę(można to tak nazwać?) nt.palenia przy dzieciach.Jakieś dwie kobiety siedzą na ławce i jarają,a w piaskownicy się bawią dzieciaki itd.
W sumie przydało by się więcej takich akcji,bo niektórzy dopiero po czymś takim idą po rozum do głowy.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Orion pisze:Wczoraj widziałem reklamę(można to tak nazwać?) nt.palenia przy dzieciach.
To się nazywa: kampania społeczna. :wink:
Lady Luck

Ale dobra :D
Nie widziałam jej co prawda, ale jestem za.
Niech matule palą, ale niechże oszczędzą swym dzieciątkom... :/
Awatar użytkownika
Nienormalny_PS2
Malboro
Malboro

Post autor: Nienormalny_PS2 »

Jak ktoś się mnie pyta na ulicy "masz szluga?" a ja mówię " nie palę",to wyłapują bloki,jak by nie znali takiej odpowiedzi.W klasie gimnazjalnej byłem jedyny który nie palił.Jakoś to weszło w nawyk jako "funkcja standardowa" i ludzie palą to cholerstwo.Nie nawidzę tego,a jak ktoś przy mnie pali to się oddalam.Ten piekielny dym.Zawsze się zastanawiałem co w tym tak wciąga.
Lady Luck

Moja ukochana sytuacja: idę sobie na autobus tunelem, a przede mną ktoś pali sobie papieroska i cały dym pozostawia za sobą tak, że cały smród leci na mnie... podobnie, kiedy idzie się chodnikiem... Coś okropnego... :/
Awatar użytkownika
Nienormalny_PS2
Malboro
Malboro

Wrzucasz trójkę i wyprzedzasz :D.Mnie też to denerwuje.Pamietam jak kiedyś znajomi chcieli mnie nauczyć palenia.Zaciągali się i dmuchali mi w twarz.Efekt był...odwrotny..eh? :?
Lady Luck

Właśnie tak dziadek wybił mi z głowy pomysł palenia, kiedy miałam 4 lata... tylko kiedy dmuchanie nic nie zdziałało dał mi spróbować... od tamtej pory nie przeszło mi nawet przez myśl, żeby zapalić.. brrr!
Awatar użytkownika
Nienormalny_PS2
Malboro
Malboro

Lady Luck pisze:Właśnie tak dziadek wybił mi z głowy pomysł palenia, kiedy miałam 4 lata...
Dobrze,że jak byłaś taka mała,bo za małolata nic z takich rzeczy nie pasuje generalnie.Ja kiedyś nie nawidziłem piwa... XD Powiedzmy,że teraz mi smakuje :D Ale papierosów czy dragów never 4 ever.
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Eiko »

Ja też nienawidzę papierosów :). Chwyta mnie jak widzę kogoś palącego tymbardziej w moim wieku... Raz mnie chciała taka dziołcha w to wciągnąć bleeh... Moi rodzice też palą i zawsze, ale to zawsze palą przy mnie, a ja już nie umiem tego znieść. Tak samo babcia. Nie rozumiem jak można takie cholerstwo nawet do buźi wkładać...
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Nałóg Eiko, nałóg, a potem jak przyjdzie opamiętanie to rzucić jest trudno. Poczekaj cioerpliwie, aż rodzice odczują skutki palenia - spadek kondycji, kaszelek, duszności i jak lekarz im postawi diagnozę wycieńczenia organizmu, to się opamietają. A wtedy będziesz im mogla spokojnie prosto w oczy, z rozbrajającą szczerością powiedzieć: "A nie mówiłam, że tak będzie?"
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Nienormalny_PS2
Malboro
Malboro

Poczekaj cioerpliwie, aż rodzice odczują skutki palenia - spadek kondycji, kaszelek, duszności i jak lekarz im postawi diagnozę wycieńczenia organizmu, to się opamietają. A wtedy będziesz im mogla spokojnie prosto w oczy, z rozbrajającą szczerością powiedzieć: "A nie mówiłam, że tak będzie?"
Co racja to racja.Lepiej by było wytłumaczyć to im już teraz,zaoszczędzić im zdrowia.Ale oczywiście nie posłuchają.A mówią,że to młodzi są głupi i uparci.Prawda,ale starsi widać też :D.Moi starzy poszli na jakąś kurację i już nie palą(Yay!! :D ) ;) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, styl życia”