Tłumaczenia Final Fantasy

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Comodo

Post autor: Comodo »

Szczerze mówiąc dopiero z tego tematu dowiedziałem się, że istnieją spolszczenia do Finali. Powiem jedno: BARDZO DOBRZE :!: BRAWO :!: A dlaczego? Prosta sprawa. My, starzy wyjadacze, anglo-tudzież-japońco-języczni możemy sobie pozwolić na zagłębianie się w te fantastyczne opowieści, ale co mają począć rodacy nie znający języków na przyzwoitym poziomie? Grać w Quaka, gdy do Finala ciągnie? Osobiście raczej nie mógłbym grać w taką grę - zazgrzytał bym się na śmierć, ale "rodowici Polacy" napewno chętnie zagrają. Równie dobrze moglibyście biadolić na polskie napisy do filmów. :wink:
Heh, chętnie bym zemulatorzył kumplowi jakiegoś finala po polsku, tylko jeszcze nie wiem jak to się robi. On bardzo lubi te klimaty, ale z angola jest noga.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Jeśli ten kumpel to twój równieśnik, to szczerze mówiąc lekki wstyd, że z angola jest słaby, w momencie, gdy ten język staje się uniwersalną drogą porozumiewania się w Europie i coraz szerszych kręgach świata. Niech się zapisze na jakiś kurs językowy albo wyjedzie na staż/wymianę językową organizowaną przez uczelnię to wnet podszkoli na miejscu język.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

ale co mają począć rodacy nie znający języków na przyzwoitym poziomie
ja sobie jednak znalazlam odpowiedni zajecie...wiec nie ma ich co usparwieldiwiac <nie wydawalam zadnych pieniedzy na kurs>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Darios

Post autor: Darios »

Ja pisowni i wymowy nauczyłem się od gier, od pierwszej klasy chodzę na język niemiecki ale i tak więcej znam angielskiego.
Wczoraj załączyłem sobie Fable po angielsku i zrozumiałem CAŁE intro.
A co do spolsczających łatek to osobiście odradzam, ale jeśli chcesz dać swojemu koledze który nie zna TOTAL angielskiego, to możesz mu podrzucić angielską i troche się poduczy. Np. Są wyraz które łatwo zapamiętać, gdy będzie rzucał czar THUNDER, to zauwarzy że pojawił się piorun. I w ten sposób poznał kolejne angielskie słowo :)
Inna możliwość to ta którą robiła Garnet, "ze słownikiem na kolanie"(dosłownie) lecz to jest bardziej czasochłonne, ale sama Garnet kiedyś mówiła że napisała test lepiej od tych którzy uczyli sie anglika.
White SeeD

Post autor: White SeeD »

lol, nie zapomnę grania w Metal Gear Solid ze słownikiem w ręku kilka dobrych lat temu, kiedy to dialogi w codecu zdarzały się co 5 minut. I to naprawdę pomaga- uczysz się bawiąc i vice versa
Dyzio

Post autor: Dyzio »

Angielski to bardzo łatwy język w opanowaniu niezbyt go lubie nie chodzi o to że trudny tylko że taki sobie ja tam mam dobre oceny z Angola same 4 i 5 :D wiem że to troche OFF-topic ale cóż nic nie poradze musiałem to napisać
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

od pierwszej klasy chodzę na język niemiecki ale i tak więcej znam angielskiego
heh u mnei bylo troche podobnie w podstwowce mialam tylko niemeicki a szkoda bylo mi pienaidze wydawac na jakies kursy..zreszta wszyscy tacy dunmni byli chdoze na kurs angielskiego-cos takiego-a teraz jakos nei bardzo widac rezultatow
ale sama Garnet kiedyś mówiła że napisała test lepiej od tych którzy uczyli sie anglika.
coz 5 z matury i 6 na koniec ;) <zawsze facet sie mnei pytal skad sie uczylam..coz teraz wchodzi nowa metoda naukiXD>
lol, nie zapomnę grania w Metal Gear Solid ze słownikiem w ręku kilka dobrych lat temu, kiedy to dialogi w codecu zdarzały się co 5 minut. I to naprawdę pomaga- uczysz się bawiąc i vice versa
na szcescie jak gralam w MGS to jzu bylam troche doswiadczona,no tam to tez niezle z tymi dialogami :D ..tyle ze w mgs jest lepiej bo tez mowili
Angielski to bardzo łatwy język w opanowaniu niezbyt go lubie nie chodzi o to że trudny tylko że taki sobie ja tam mam dobre oceny z Angola same 4 i 5 wiem że to troche OFF-topic ale cóż nic nie poradze musiałem to napisać
spox teraz kazdy zacznie sie tu chwalic :lol: ...spoko Dyzio..latwy..hmm..zapraszam nastudium angielskiego :D
ale sama tez bede jednak stawiac angielki nad neimieckiem..jakos taka wrodzona inicjatywa...coz moze keidys skusze sie do zagrania po neiiemicku w jakas gre z dialogami (bo re czy tr jak gralam chyba ni bardzo do takich sie zaliczaja :D)
Dyzio

ufffffff a ja już sie bałem że dostane bana fajny masz avatar Garnet :)
Spewak

Post autor: Spewak »

Troiche Wam sie chyba odbiega od tematu przewodniego. :P

Ale coz jelsi chodzi omnie to angielski nie sprawia mi wogule zadnych trudnosci 8) i na tym zakoncze :D
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

ufffffff a ja już sie bałem że dostane bana fajny masz avatar Garnet
oo..:lol: .<thx;]>.co do bana...peace my dear...peace,love not war and everything will be ok ;) <nie nie wdychalam marychy :] >
Ale coz jelsi chodzi omnie to angielski nie sprawia mi wogule zadnych trudnosci i na tym zakoncze
heh tak mmi sie przypomnialo ze bodajze na starym forum w jedynm topicu zeszlo tak ze tylko po anglu pisalismy..:)

ale dobra wszyskto co dobre tzreba skonczyc ;]
Dyzio

wszystko zrozumiałem :)
Comodo

Post autor: Comodo »

garnet pisze:heh tak mmi sie przypomnialo ze bodajze na starym forum w jedynm topicu zeszlo tak ze tylko po anglu pisalismy..:)

ale dobra wszyskto co dobre tzreba skonczyc ;]
Zgadzam się. Zwłaszcza, że takie opinie jak ta poniżej:
Sephiria pisze:Jeśli ten kumpel to twój równieśnik, to szczerze mówiąc lekki wstyd, że z angola jest słaby, w momencie, gdy ten język staje się uniwersalną drogą porozumiewania się w Europie i coraz szerszych kręgach świata. Niech się zapisze na jakiś kurs językowy albo wyjedzie na staż/wymianę językową organizowaną przez uczelnię to wnet podszkoli na miejscu język.
są według mnie naiwnym myleniem życzeniowym. Nie każdego stać, nie każdy ma predyspozycje, nie każdy uczy sie akurat tego języka. Gdyby tak było, jak chce autorka, nie potrzeba by było tłumaczyć książek, dokumentów... wogóle nic by z angielskiego nie trzeba było tłumaczyć. eot
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Nie każdego stać
Zgoda, wtedy można spróbować wariant wymiany
nie każdy ma predyspozycje
zgoda, jednym idzie to lepiej, drugim gorzej, ale umieć trzeba - bez tego o pracy możesz zapomnieć
nie każdy uczy sie akurat tego języka
Ok, tak też może być, nie mniej ze względu na to, że angielski jest uniwersalny(plus większość programowania opiera sie o ten język), to powinno się go znać. W tej chwili nawet osoby z innym jednym językiem obcym powinny pomyśleć o drugim języku obcym, bo obecnie już znajomość jednego nie wystarcza, by znaleźć pracę. Stąd warto pomyśleć o drugim języku, najlepiej właśnie angielskim, bo jest szeroko stosowany.
Gdyby tak było, jak chce autorka, nie potrzeba by było tłumaczyć książek, dokumentów... wogóle nic by z angielskiego nie trzeba było tłumaczyć
Bo częściowo świat dąży właśnie do tego, a przynajmniej ten "cywilizowany" - dawniej współnym językiem była łacina, teraz angielski zdaje się mieć podobne aspiracje. A idea jednego języka od dawna jest człowiekowi bliska, właśnie dlatego, że łatwiej się porozumieć - wynika to chociażby takiej ludzkiej cechy jak wygodnictwo.
Zgadzam się. Zwłaszcza, że takie opinie jak ta poniżej, są według mnie naiwnym myleniem życzeniowym
Wręcz tobie to mogę zarzucić - OBUDŹ się, mamy 21-y wiek i możliwości są tylko trzeba CHCIEĆ i wiedzieć JAK.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Xerces

Post autor: Xerces »

Tak się zastanawiam na co w ogóle te dywagacje? Jeśli ktoś chce grać w FF czy jakąkolwiek inną gre po polsku to nie widzę powodu aby ktoś w swojej wizji nauki innych języka angielskiego miał mu tego zabraniać. Jeśli pewna grupa ludzi z ambicji, nudów lub potrzeby samorealizaji pragnie stworzyć spolszczenie, a inna grupa chce z tego spolszczenia korzystać to ich interes - obydwie strony są zadowolone. Ja osobiście nie zagrałbym w wersje PL i przyznam, że też sporo się nauczyłem angielskiego na grach. Jak jednak ktoś chce-nie będę mu prawił kazań moralnych czy naukowych.
Zack

Post autor: Zack »

Uważam że powinny wychodzić polskie wrsje językowe finala bo przecierz nie każdy zna angielski w takim stopniu by zrozumieć wszytko z gry ,choć gra w wersje angielską też ma sporo plusów najważniejszy szlifowanie języka co zawsze się przyda :509:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”