Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

A warto sobie przypomnieć. właśnie jestem na etapie 9 odcinka OAV i już wiem, że to jedna z moich ulubionych serii.
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Requiem for Heores, odcinek 10-ty zapadł mi bardzo w pamięć. Smutna historia - najbardziej mi tego krasnoluda było żal(imię niestety już zapomniałam).
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Ja oglądałem tylko OAV-ki, a teraz zamawiam mangę i muszę stwierdzić, że manga wypada dużo lepiej :D Jest wprost genialna, a Deedlit zdobyła u mnie kolejne punkty (przy okazji nie zakochoju się bez pamięci w pięć minut po opznaniu :D).
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

To był zdaje się odcinek 8, bo tak sie składa, że go wczoraj obejrzałam. Rzeczywiście, żal Ghima, bo choć za krasnoludami w filmach nie przepadam, on był naprawdę świetna postacią.
Erelen_Galakar

Gdzie tutaj był jakiś spoiler?? A przy okazji uważaj co mówisz bo zrobię sobie z ciebie poduszkę na strzały. :evil:
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

manga Kroniki wojny na lodoss to chłam totalny. Przeczytałem pierwszy tom, przez drugi już nie zdołałem. Jaka profanacja pożądnego Anime! :evil:
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Erelen_Galakar

Wszystko zależy od punktu siedzenia. Dla mnie jest lepsza, bo czasami czuję się jakbym obserwował swoją drużynę :) A to jest zabawne :) Miałem dzisiaj superowski sen z Tatianą :) Ach... aż se pospałem do 12 :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Erelen_Galakar pisze:Ja oglądałem tylko OAV-ki, a teraz zamawiam mangę i muszę stwierdzić, że manga wypada dużo lepiej Jest wprost genialna, a Deedlit zdobyła u mnie kolejne punkty (przy okazji nie zakochoju się bez pamięci w pięć minut po opznaniu ).
Czy ja wiem. Dobra jest i ciekawa, ale jak dla mnie do genialnosci to jej daleko. Mimo wszystko czuję sentyment do anime i ta manga jakoś tak...no nie wiem. Czegoś mi brakuje w niej. Podobnie jak Cowboy Bebop czy Slayers'i. Czuję niedosyt czytając ją.
Sephi wyślę ci na gg kilka linków z muzyką z m.in. Record of Lodoss War jeżeli chcesz. ;)

Koki pisze:Dzięki za spoiler. I niech zgadnę, elf/ka żyje nadal? Zawsze tak robią, rasiści. Cholerne długouche dendrofile.
No japończycy psuja elfy dając im te kilkunastocentymetrowe uszy. Uwielbiam elfy w stylu Tolkienowskim. (Chociaż i tak wyznaję zasadę: "Uciąć długouchym, uszy i włosy! "Brudni" faceci rlz!" - patrz: Aragorn. Legolasowi mówię: NIE! <pawik>) Erm wracając do głównego wątku. Tak to był swoisty spoiler Ivy. Od razu wiadomo co się stało. Mnie to rybka, bo ja serię znam dość dobrze, ale nie dziwie się oburzeniu Kokiego.
Erelen_Galakar pisze: A przy okazji uważaj co mówisz bo zrobię sobie z ciebie poduszkę na strzały.
O matulu. Strach się bać. Koki lepiej uciekaj, bo jeszcze cię pogryzą. 8)
Izrail pisze:manga Kroniki wojny na lodoss to chłam totalny
Izrail pisze:Jaka profanacja pożądnego Anime!
No cóż, racja. Anime posiadało swoisty klimat. Nawet długie uszy Deedlit były w miarę znośne. A tych stóp w mandze to strawić nie mogę. Jak jakieś...dziobaki czy coś. Ble. Poza tym klimat Lodossa był podtrzymywany dodatkowo przez cudowną muzykę. ROLW anime to klasyka, manga klasyką gatunku się nie stanie. Taka przykra prawda. C'est la vie. :?

PS:
Erelen_Galakar pisze: Miałem dzisiaj superowski sen z Tatianą Ach... aż se pospałem do 12
Czasem się zastanawiam czy ty nie masz 16 lat. Nie to, żebym się czepiała czy coś. Udowodnione jest, że faceci dłużej pozostaja dziećmi. :roll:
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

poza tym jak można robić mange na podstawiw anime? To tak jakby napisać książke na podstawie filmu... ale i takie zboczenia sie zdarzaja...
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Izrail pisze:poza tym jak można robić mange na podstawiw anime?
Dokładnie. Anime na podstawie mangi - tak, jak najbardziej. Ale odwrotność zwykle kończy się klęską. Najpierw robi się storyboard potem film. Nigdy odwrotnie.
Erelen_Galakar

Go-Go-Yubari pisze:PS:
Erelen_Galakar pisze: Miałem dzisiaj superowski sen z Tatianą Ach... aż se pospałem do 12
Czasem się zastanawiam czy ty nie masz 16 lat. Nie to, żebym się czepiała czy coś. Udowodnione jest, że faceci dłużej pozostaja dziećmi. :roll:
A co to ma wspólnego z byciem dzieckiem :D Nie odpowiadam za swoje sny (nieważne jakby były piękne :D). Przecież wiadomo, że wolę dziewczyny w realu, ale pomażyć każdemu wolno :D A ona jest dość sexi :D
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Erm. Ja pisałam ogólnie. ; ) A ten cytat dałam, zeby nie było, ze wcale nie dałam ;)
Erelen_Galakar

Kilka ciekawych rysunków (mam nadzieję, że tym razem wszystkie będą działały :D):
http://www.hongfire.com/gallery/showpho ... 04/page/25 -> słodkie :D
http://www.hongfire.com/gallery/showpho ... 04/page/33 -> znowu słodziutkie :D
http://www.hongfire.com/gallery/showpho ... 04/page/35 -> Temari, druga po Hinacie :D
http://www.hongfire.com/gallery/showpho ... 04/page/39 -> miałem już nie dawać w tym poście nic słodkiego, ale ona jest zbyt słodka. Ach Sakurka :oops:
http://www.lares.dti.ne.jp/~kazukun/ima ... ile-RM.jpg -> specjalnie dla Yubari, Tatiana :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Tylko Tatiana mi się podoba, reszta jest tak przesłodzona, że zastanawiam się nad przytuleniem się do muszli klozetowej :/
Erelen_Galakar

Ostatnio mi zarzuciłaś, że to co dałem nie było słodkie więce się zrekompensowałem :D No i się dziwisz czemu mi się śniła :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”