Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Madtrax

Post autor: Madtrax »

Spewak pisze:No Madtrax szczrze Ci powiem ze tez Trylogie Mrocznego Elfa czytalem nie raz i osmiele sie z Toba nie zgodzic co do tego ze kazda kolejna czeswc jest gorsza od poprzedniej
I wcale czegos takiego nie napisalem... :]

Co do okreslenia "najhlepszy szermierz krain" to zaczerpniete zostalo z wszelakich zapowiedzi ksiazek gdzie Drizzt tak jest okreslany :) - i tak nie ma to znaczenia :]
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

A co do BG to tez rozwalilem Drizzta bez problemu
W BG2 to żaden problrm, przyznaję, rozwal go wręcz w Bg1 i to na solówce - impossible :D

A co do książek to wiecie że w książkach i innych produktach z Forgotten Realms czas płynie o wiele wolniej niż w naszym, realnym świecie? Jakoś nie za bardzo to rozumiem tych twórców. :(
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Post autor: Dante »

na tym stanowisku widze chociażby Durlaga, Jarlaxle' a czy nawet Eltana
Nie żebym tutaj offtopował :P ale Jarlaxle dostał bęcki od Drizzt'a w jednej z książek(nie powiem której bo nie chcę zdradzać faktów tym którzy nie czytali). Może ma najlepsze układy w krainach i najbardziej zorganizowaną i smiercionośną gildię najemników - ale do Drizzt'a mu daleko. Nawet mowa o tym w samych książkach - iż jego siła tkwi w układach a nie umiejętnościach bitewnych. Co do Eltana - nie wiem dlaczego akurat jego wypisałeś ale poza reputacją jako przywódca etc. to jest po prostu pionek :lol: A trzeciego kurdę nie znam więc nic nie napiszę o nim.

Spewak jeśli chodzi o "Mroczne oblężenie" - ta książka ukazała właśnie te wydarzenia o których marzyłem aby je "zobaczyć" od samej trylogii mrocznego elfa. Książka spod znaku kick ass - zdecydowanie najlepsza z tych które proponuje "Dziedzictwo mrocznego elfa", choć nie ma tam pozycji przegranych 8)
"Beneath this mask there is more then a flesh... beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof!"

V.
Spewak

Post autor: Spewak »

No ta ksiazka to byl by dobry material na ekranizacje co ja bym dal zeby zobaczyc ta cala trylogie zekranizowana! To bylo by wspaniale gdyby zrobil to ktos kto ma kase i zapal 8)
Spewak jeśli chodzi o "Mroczne oblężenie" - ta książka ukazała właśnie te wydarzenia o których marzyłem aby je "zobaczyć" od samej trylogii mrocznego elfa.
Dokladnie - uwielbiam jak w tego typou ksiazkach jest ukazana tak wielka bitwa w ktorej wystepuja wszelkie rodzaje wojska od kawalerii po magow! przecowdownie bylo sobie to wyobrazic jak sie czytalo pierwszy i kazdy nastepny raz - miodzio dla wyobrazni :D
antychryst__666

AVE

Post autor: antychryst__666 »

:evil:
ja polecam ksiazke "Zycie Pi" naprawde bardzo fajna ksiazka
:evil:
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Co do Eltana - nie wiem dlaczego akurat jego wypisałeś ale poza reputacją jako przywódca etc. to jest po prostu pionek
Taaaa ciekawe. miecem na pewno nie macha gorzej od Drizzta. A z Durlagiem to by się nawet Drizzt nie mógł mierzyć. A poza tym jak napisał Dante Jarlaxle dostał od Drizzta bęcki w jednej z książek. Dziwi cię to? W końcu to była książka o Drizzcie :P Jakby napisali o Jarlaxsie to by był albo remis albo Jarlaxle by zwyciężył 8)
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Izrail'u - przecież to Salvatore stworzył obie te postacie i to on zadecydował o tym że jeden z nich wpiernicz dostał, przyznając samemu że umiejetności szermierskie Jarlaxle'a stały dużo niżej niż te prezentowane przez Drizzt'a. Po pierwszej wymiane łysy na kolanach klęczał przed Drizzt'em, a to dlatego że został sam, bez swojej przybocznej straży. I właśnie tu autor ukazał prawdziwą prawdę o tej postaci - jak już pisałem wczesniej, jego potęga brzmi w kontaktach a nie walce. Czytaleś tą książkę ? :P
A z Durlagiem to by się nawet Drizzt nie mógł mierzyć
qrdę ja dalej nie wiem kto to jest :? Powiedz mi to coś wymyślę :twisted:

A teraz coś dla fanów białowłosego - kto jeszcze nie czytał "Bezgłośnej klingi" zapraszam do sklepów. Warto chociażby dla tych momentów traktujących o Entrerim 8)
"Beneath this mask there is more then a flesh... beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof!"

V.
Spewak

Post autor: Spewak »

No wlasnie Izrail zkad zes wzial tego Durlaga wiem ze mial on swoja mala twierdze w BG 1 ale nic wiecej o nim nie wiem :P

A co do Eltana to zeczywiscie tez jest wypasiona postacia, lubie go ma charyzme no i umiejetnosci ale jak na mnie Drizztowi to nikt nie dorowna 8)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

heh, czy jest tu ktoś kto oprócz fantasy lubi Thiller a la good fear?? (nio oprócz Garnet.....) ? z miłą chęcią bym podyskutował o mrocznej wieżu lub o perypetiach Tego :] .

[ Dodano: Wto 12 Paź, 2004 ]
Heh, TO zapewne mało kto czytał, w blibliotekach pusto, a w księgarni droga... :/
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

bonifacy chętnie z tobą pogadam o mrocznej wieży 8) Ostatino to jeden z moich ulubionych cyklów :D

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

bonifacy chętnie z tobą pogadam o mrocznej wieży Ostatino to jeden z moich ulubionych cyklów
heh, akurat nie czytałem żadnej książki z tej serii JESZCZE (!) ale dobrze wiedzieć że ktoś tam wie o tym co nie co ;) :)
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

heh, akurat nie czytałem żadnej książki z tej serii JESZCZE
Cudo miodzio gorąco polecam Roland rządzi :D

Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Sorry za offtop - Izrail mógłbyś mi odpowiedzieć na moje pytanie?

V.
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Durlag Zabójca Trolii - krasnoludzki bohater, który cierpiał na wyjątkowo mocne złote oko. Durlag zachowywał się honorowo, lecz w ostatnich czasach swego życia zamknął się w swojej wieży znajdującej się na południe od Lasu Ostrych Kłów. Wypełnił wieżę taką dużą ilością skarbów, że rzucający Wykrycie Magii są przyprawiani o zawroty głowy. Bogactwa te są bardzo dobrze chronione. Niektórzy uważają, że Durlag nadal siedzi w swojej Wieży, ale oszalał i nie panuje juz nad własnym umysłem.

Awatar użytkownika
Dante
Cactuar
Cactuar

Zabójca Trolii - krasnoludzki bohater, który cierpiał na wyjątkowo mocne złote oko. Durlag zachowywał się honorowo, lecz w ostatnich czasach swego życia zamknął się w swojej wieży
Wiesz, mroczny elf to nie troll, może z tymi drugimi sobie radził świetnie - nie znaczy to jednak że dałby radę Drizzt'owi. Mając jeszcze na względzie fakt że przeżył już swoje lata myslę, że gdyby doszło do walki między dwoma panami to ja osobiście wszystko postawiłbym na drowa (niekoniecznie Drizzt'a). I jeszcze jedno wielkie "ale" - skoro jest krasnoludem to za cholerę nie jest szermierzem więc dlaczego niby miałby startować do tytułu "najlepszego szermierza krain"??

Dobra a teraz coś o książkach :): Byłem dzisiaj w gdyńskim empiku i normalnie widziałem na półce książki z FR w zupełnie nowych oprawach. Śmiem zatem przypuszczać że wypuszczono nową serię książek ze zm8ienionymi okładkami. Trylogia mrocznego elfa po prostu wygląda zaje****iście !!! Rysowane są przez jakiegoś nowego rysownika - dużo lepiej obrazującego zawartość książki wg. mnie. Na twardą okładkę zapewne przyjdzie nam jednak trochę jeszcze poczekać :sad:

V.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”