Jaco pisze:Gveir, skomentuj proszę powyższą wersję mjr Kusanagi
Cudnie podpuszczasz.
Ogólnie: widać elementy z mangi, z SAC i przede wszystkim z pierwszej kinówki. Plus urywki dialogów wskazują na własny plot - nigdy nie było poszukiwania tożsamości. Ok, may it be.
Wizualnie - podoba mi się. Sterylnie tam gdzie powinno być, brudno tam gdzie ma być brudno. Ba! Jest jeszcze bardziej syfnie niż poprzednich ekranizacjach (tylko serial sięgał do takich scenerii tak mocno). Wyraźny ukłon w stronę klasycznego, prawdziwego cyberpunku - a nie nowych trendów gatunku (ale za to ślicznie uaktualnione technologie). W sumie... wygląda jak trybut dla Blade Runnera i pierwszego filmu kinowego: sceny odtworzone idealnie. Nawet podoba mi się ubranie pani Major i Batou w odpowiednio: w flekową kurtkę i dresowo-ortalionową bluzę. Zacnie aktualizuje to wizualia. Batou jeno nieco za mały. Samochody np. cudowne, futurystycznie podrasowane sportowe kwadraciaki z lat 80'. Jest bardzo oldschoolowy feel.
Co najśmieszniejsze - pierwszy film kinowy wydaje mi się bardziej realistyczny w przedstawieniu świata niż ta ekranizacja. Kolory, otoczenie, kadrowanie, reżyseria i scenariusz w końcu są tam absolutnie cyzelowane na wygląd filmu live action i wraz z Jin-Roh pozostaną dla mnie zawsze idealnie zrbionymi filmami pod tym względem. Tu jest lekko przerysowany, oniryczny klimacik - ale to też fajnie.
Pani Major - całe życie czekałem na to, aż znajdą aktorkę i łądną i umiejącą grać. No i znaleźli. Podobać się nie musi wszystkim, natomiast po Dziewczynie z Perłą, Her, Vicky, Christina, Barcelona i kilku innych, artystowskich dokonaniach nie sposób Scarlett odmówić talentu. Poza tym - jak i cały film, to ma być adaptacja postaci, nie kalka - i na taką czekam. Jak będzie sensowna, to fajnie

Whitewashing itp? %$#@* &^@! Pani Major z rysów w filmie była zdecydowanie bardziej biała niż cokolwiek innego, plus w mandze też ciężko było coś powiedzieć pewnego na temat jej narodowości. A dlaczego? Bo ma pełną protezę ciała. I tyle w temacie - jak ktoś nie rozumie: zalecam powrót do Reksia i Bolka i Lolka

Jak to mawia kumpel, też fanatyk: "Motoko była białą lesbą, a Wy marudzicie?"
A żeby dobić (poztywnie) - Ocaj, KONIECZNIE obadaj:
https://www.youtube.com/watch?v=F5amv-vqUFo