Final Fantasy XII - POMOC

Szukasz pomocy przy FF XII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Gveir
Moderator
Moderator

Post autor: Gveir »

andchaos pisze:Zodiark rzucił dwa razy z kolei Darkija
metalrevan pisze:Podczas ataku czasami dodaje death. Tą umiejętność posiada jeszcze np Yiazmat. Potrafi zabić zwykłym "cepem" lub specjalnym atakiem, który prawie ZAWSZE zabija postać. Można próbować go uniknąć zakładają shell shield, która daje jakieś szanse na przetrwanie tego ataku.
Darkija Zodiark'a ma wbudowany Death, zazwyczaj po jednym ataku padają ze dwie postacie. Założenie Black Mask i Bubble Belt bardzo pomaga, bo nie dość że poziom HP rośnie dwukrotnie, to postacie które przeżyją atak (rzucenie Shell jest obowiązkowe, zmniejsza szansę na padnięcie od Death o 50% - tak jak przyjęcie każdego negatywnego statusu) mają pełne HP i znacznie większą szansę na ożywienie poległych, z powodu nienaruszonego stanu HP. Yiazmat w zwykłym ataku stosuje Death, ale Shell znowu pomaga (przy czym czar jest znacznie, znacznie lepszym rozwiązaniem niż tarcza, bo bronie dwuręczne w tej walce wygrywają maksymalnie). Zauważyłem, że w pierwszych dwóch fazach walki Shell praktycznie eliminuje Death z ataku fizycznego, potem jest gorzej, bo wchodzi znacznie częściej, a i nawet przy jego uniknięciu można bez problemu zarobić combo 9 - 12 hit. Co nie zmienia faktu, że i tak jest obowiązkowe z powodu rzucanego przezeń czaru, który natychmiast zabija, jeżeli nie ma się Shell (jeżeli się ma - znacznie, znacznie rzadziej trafia). Jednym słowem - Shell jest czarem obowiązkowym, kiedy walczy się z wrogiem mającym ataki z wbudowanym Death ;]
We are the outstretched fingers,
That seize and hold the wind...
Rusty
Cactuar
Cactuar

Post autor: Rusty »

dlatego do zodiarka wchodzi się jedną postacią, a po darkja dispeluje się go, a ten zacznie się bufować. btw. darkja ma 50% na death z shell jest to 25% a i tak zawsze mi zabija pierszą postać, bad luck?
Awatar użytkownika
Konsola
Kupo!
Kupo!

Post autor: Konsola »

Mam pytanko, czasami na screenach/filmikach postacie mają np. 9999/5748 HP.
Jak takie coś osiągnąć?
Poprzez założenie jakiegoś itemu który dodaje HP?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Post autor: Raven »

Status Bubble, nakładany poprzez czar o tej samej nazwie (czasowo) lub przez założenie Bubble Belt (na stałe) podwaja maksymalne HP.
Słuchaj więc nas chociażby szła cenzorów horda
Razem zbudujemy punkowego megazorda
Rebel forevor, transformatą napieprzamy
Niech soczyste ŁO K***A obija się o ściany
Awatar użytkownika
Konsola
Kupo!
Kupo!

Dziękuję za odpowiedź i mam następne pytanko.

Do jakiej kategorii zalicza się ten czar, gdzie go można nabyć, oraz gdzie można nabyć item Bubble Belt?
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Bubble - Arcane Magick, poziom 5, do kupienia na Bazarze (trza chyba mieć odpowiednią rangę w klanie) albo na Airshipie.
Bubble Belt - też można kupić na Bazarze. Jedną sztukę otrzymasz również po wykonaniu Hunta z Antlionem.
Awatar użytkownika
Konsola
Kupo!
Kupo!

Właśnie pisałem edit, że znalazłem na jakiejś stronie ; P
Szukałem na zagranicznych i ludzie się wypowiadali, że to najlepszy item w grze, więc jest okrutnie dużo roboty, a tutaj w pierwej lokacji.

Mam obydwa, nie wiem czy wymagana była jakaś ranga, bo questy mam robione tak +/-.

Ale dziękuję.

EDIT:

Jeśli masz czas + widzę, że nie śpisz, mógłbyś napisać według siebie best itemy [broń, tarcza, armor, hełm] + proste sposoby na wejście w ich posiadanie?

Bo z tego co czytam jest spory spór na temat tej najlepszej broni = jakbyś mógł podaj 3 najlepsze. [dla całej drużyny]
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Jesteś dziwny, tym bardziej, że to wcale nie jest trudne ani najlepsze do uzyskania. :roll:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
metalrevan
Kupo!
Kupo!

Post autor: metalrevan »

Konsola pisze:Bo z tego co czytam jest spory spór na temat tej najlepszej broni = jakbyś mógł podaj 3 najlepsze.
najlepsza jest masamune w połączeniu z genj gloves
tournesol jest bardzo dobry, ale dość długo się go robi
zodiac spear- żaden problem jak się wie, których skrzynek nie wolno otwierać
Konsola pisze:Szukałem na zagranicznych i ludzie się wypowiadali, że to najlepszy item w grze, więc jest okrutnie dużo roboty, a tutaj w pierwej lokacji
no wiesz jak kto woli. Według mnie bubble belt jest praktycznie nie przydatny. Wystarczy sobie co jakiś czas rzucić bubble i tyle, a miejsce w ekwipuku wykorzystać na coś bardziej wartościowego jak np genji gloves, czy catter hood
Did you ever hear what I told you
Did you ever read what I wrote you
Did you ever listen to what we played
Did you ever let in what the world said
Did we get this far just to feel your hate
Did we play to become only pawns in the game
stasiu666

Post autor: stasiu666 »

witam ja mam taki problem, jak przewrocic glaz w mospforan highwaste?? gdyz chcac zrobic najlepszy luk w grze musze dostac sie do tamtego mobka a niemam pojecia jak przewrocic ten glaz:/ prosze o fast odp
Awatar użytkownika
andchaos
Cactuar
Cactuar
Kontakt:

Post autor: andchaos »

stasiu666 pisze:witam ja mam taki problem, jak przewrocic glaz w mospforan highwaste?? gdyz chcac zrobic najlepszy luk w grze musze dostac sie do tamtego mobka a niemam pojecia jak przewrocic ten glaz:/ prosze o fast odp
z lokacji wychodzisz na prawo i siadasz tam na chocobo (musisz mieć dla niego roślinki) i następnie na chocobo jedziesz na około mospforan highwaste zgodnie z wskazówkami zegara, są tam po drodze zarośla które możesz tylko przejść jadąc na chocobo, jak objedziesz na około to bendziesz mógł podejść do głazu i go przewrócić, jakoś tak to było o ile dobrze pamiętam :)
Awatar użytkownika
metalrevan
Kupo!
Kupo!

Post autor: metalrevan »

stasiu666 pisze:witam ja mam taki problem, jak przewrocic glaz w mospforan highwaste?? gdyz chcac zrobic najlepszy luk w grze musze dostac sie do tamtego mobka a niemam pojecia jak przewrocic ten glaz:/ prosze o fast odp
http://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=62 ... 110&PAGE=1
tutaj masz jak tam dojść, przy okazji możesz załatwić exodusa :D
Did you ever hear what I told you
Did you ever read what I wrote you
Did you ever listen to what we played
Did you ever let in what the world said
Did we get this far just to feel your hate
Did we play to become only pawns in the game
Awatar użytkownika
Konsola
Kupo!
Kupo!

Mam 2 pytania.

1)Zabrałem się za Tournesol i mam problem z paroma loot'ami.

Niektórzy piszą, że większa szansa jest jeśli posiadamy dany Monograph. Im ich więcej, tym większy % rare loot'u czy każdy z osobna odpowiada za inny/e item/y?

Wyczytałem [domyśliłem się], że chainowanie "zwiększa" [?] drop rare loot'ów.
Jeśli to prawda, to proszę o potwierdzenie i wytłumaczenie o co dokładnie z tym chodzi.
Od jakiegoś 99 chains jest większy % na drop?
Nawet jeśli tak, to pojawia się problem [możliwe, że tylko na tej planszy]
Chainuje Leynir'y, wychodząc/wchodząc na dany obszar, pojawiają się, ale tylko do 14 chains.
Potem trzeba cofnąć się o 2 lokacje - wrócą, ale chain'y się skasują...
Jest jakiś inny sposób?

2)Dlaczego każdy tak wychwala broń Masamune, jeśli ona ma 93 punkty Attack Power?
Głupie Golden Axe ze sklepu ma 110.
Awatar użytkownika
Raven
Redaktorzy
Redaktorzy
Kontakt:

Konsola pisze:Dlaczego każdy tak wychwala broń Masamune, jeśli ona ma 93 punkty Attack Power?
Bo jest szybkie i ma genialne combo rate, zwłaszcza w połączeniu z Genji Gloves. A jako że nie ma tu Break Damage Limit, na wyższych poziomach kilka ciut słabszych ciosów jest lepsze niż jeden za 9999.
Awatar użytkownika
Konsola
Kupo!
Kupo!

Dziękuję za odpowiedź.

Pomoże ktoś z pierwszym pytaniem?
Zablokowany