FFVIII Pomoc: problemy z przechodzeniem gry

Szukasz pomocy przy FF VIII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

niickt

Post autor: niickt »

Nie rozumiem. Jak mozna zrobic finalne bronie na 1cd skoro do zrobienia broni porzebne sa te czasopisma "weapon monthly". Nawet gdy uzbiera sie wszystkie skladniki do np najlepszej broni squalla to i tak w sklepie na liscie nie bedize do wyboru "Lionheart". A moze sie myle?
CePeN

Post autor: CePeN »

niickt pisze:Nie rozumiem. Jak mozna zrobic finalne bronie na 1cd skoro do zrobienia broni porzebne sa te czasopisma "weapon monthly".
Zanim napiszesz głupotę może byś użył opcji szukaj na forum
Patrz tutaj
niickt

Wybacz, ale jak natrafilem przy szukaniu na kilka spoilerow to mi sie odechcialo ;) k, wielkie dzieki
Kiepska

Post autor: Kiepska »

Siemka mam taki mały problem jestem na drugiej płytce ff8,udalo mi sie zdobyc GF(nie pamietam jak sie nazywa taki mały stworek dzialajacy na cala druzyne).Czy jego warto uzywac bo jak narazie jak go uzywalam nic mi to nie dawalo tracilam ruch i dostawałam lomat ani mnie to nie ochranialo.Co on daje jakie korzysci czy warto go uzywac?pozdrawiam
Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

Jeśli to Carbuncle to zakłada on Reflect na całą drużynę... Niezbyt użyteczny w walce ;)
Kiepska

Czyli raczej mozna sobie go darowac i nie uczyc go wiecej spoko
Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

Jest naprawdę niewiele walk, w których przydaje się status Reflect zakładany przez Carbuncle ;) Odbijanie magii działa w obie strony, bo uniemożliwia bezpośrednie leczenie naszych postaci - magia odbije się od Reflect i walnie we wroga... Jednak samego GFa zawsze warto komuś podpiąć w Junction - ale samo używanie go w walce jest mało efektywne...
Kiepska

ok dzieki
dorian

Post autor: dorian »

Trenować trzeba - Carbuncle ma parę umiejętności, które przydadzą się w walce, zwłaszcza, że możesz go podpiąć postaci i więcej się o niego nie martwić.
niickt

Dowiedziawszy się, że nie potrzeba gazetek aby zrobic najlepsze bronie postanowilem sobie wykonac Lionhearta jako pierwszego xD, no no tylko chodzi o to ze nie za bardzo ten T-rex chce mi dropic Dragon Fang. Rozwalilem jakos 14, moze 15 no i za kazdym razem Dino bone i tylko to. Jesli to istotne - Squall -50lvl- , Rinoa -33lvl-, Zell -44lvl-. Na krypcie napisano ze T-rex daje Dragon fang od 20 lvla. Albo mam wielkiego pecha albo.. sam juz nie wiem ;P.

I druga sprawa: o Edenie- "Jako jedyny Strażnik ma wystarczająco długą animację ataku, która pozwala na spokojne podbicie siły uderzenia o 250 procent na PC, dzięki umiejętności Boost (konsolowcy mają tu znacznie łatwiej). Przy dobiciu wskaźnika do 250 i zastosowaniu czaru Meltdown obrażenia ponad 50000 stają się standardem." // O co chodzi z tym podbijaniem wskaznika?
Awatar użytkownika
kilmindaro
Cactuar
Cactuar

Post autor: kilmindaro »

niickt pisze:O co chodzi z tym podbijaniem wskaznika?
Jeśli GF ma wyuczoną komendę Boost, to w czasie animacji przyzwania tegoż GF'a należy wcisnąc i przytrzymać bodajże Select (pojawi się wskaźnik) i nawalać chyba kwadratem (wskaźnik pnie się do góry aż do maksymalnej wartości 250, jeśli będzie podbijany odpowiednio szybko). Problem polega na tym, ze 250 jest nieosiągalne u większości GF'ów, a do tego w trakcie podbijania licznik może nam się wyzerować, jeśli nie usłuchamy komendy i naciśniemy kwadrat wtedy, kiedy pokazane jest na ekranie, żeby tego nie robić.

A tak przy okazji, żeby nie było wątpliwości: atak Edena jako chyba jedyny w grze może zadać jednorazowe obrażenia większe niż 9999, np: 15 000, 50 000, etc., a nie jak np. w przypadku limitów (5x9999, etc.)
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

kilmindaro pisze:A tak przy okazji, żeby nie było wątpliwości: atak Edena jako chyba jedyny w grze może zadać jednorazowe obrażenia większe niż 9999
Błąd rzeczowy.

Cactuar na Poziomie 100 zadaje dmg 10000, Boko Lvl 100 3 gwiazdki + Meltdown 15000
niickt pisze:Jesli to istotne - Squall -50lvl- , Rinoa -33lvl-, Zell -44lvl-. Na krypcie napisano ze T-rex daje Dragon fang od 20 lvla. Albo mam wielkiego pecha albo.. sam juz nie wiem ;P.
Bo tak mi wyszło podczas pisania questu. Już raz było o to pytanie. Jedyna rada, to zastosować Lvl Dn Tonberry i próbować do skutku.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
niickt

O przydatny bajer, dzieki :) teraz jeszcze zostaje sprawa Dragon Fang..

---
ok bede probował dalej ;)
shuriken

Post autor: shuriken »

Jeśli to Carbuncle to zakłada on Reflect na całą drużynę... Niezbyt użyteczny w walce
Ja użyłem carbuncle do prostego pokonania edei w pierwszym starciu. Gdy użyłem carbuncle ona używała dispel dopóki wszystkim postaciom nie usuneła reflect.

A co do dragon fanga to chyba go dostałem od Blue Dragona na Island closest to hell.
dorian

Post autor: dorian »

Jesli to istotne - Squall -50lvl- , Rinoa -33lvl-, Zell -44lvl-. Na krypcie napisano ze T-rex daje Dragon fang od 20 lvla. Albo mam wielkiego pecha albo.. sam juz nie wiem ;P.
Hmm, a jakiego poziomu jest sam T-Rex? Spróbuj go podbić Lvl up - potem zabić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Help - fabuła przejście, techniczne”