żeby była ścisłość z pytaniem na dowaoną liczbę większą od 11. nieskończoność- dzielimy na dwa trójkąty i rysujemy ich wysokości padające na przeciwprostokątną. z otrzymanymi trójkątami robimy to samo i tak do usranej śmierci

Moderator: Moderatorzy
żeby była ścisłość z pytaniem na dowaoną liczbę większą od 11. nieskończoność- dzielimy na dwa trójkąty i rysujemy ich wysokości padające na przeciwprostokątną. z otrzymanymi trójkątami robimy to samo i tak do usranej śmierci
mi wyszło że jedyna, ale nie upieram się przy tej odpowiedzi. nie miałem pomysłu na to zadanie, a ten który wykożystałem wydał mi się wątpliwy. jak ktoś wie jak rozwiązywać takie zadania to z chęcią poznam algorytm ;]Zeratul pisze:Źle. To tylko jedna z odpowiedzi.
Nie ma znaczenia z której kratki zaczniesz, ważne tylko abyś poruszał się według podanej reguły, poza tym nie jest wiele kombinacji początku bo jak wiadomo kwadrat można obracać, czyli to nam daje 2 kombinacje + 4 obroty, czyli z tego co pamiętam jest to 24 kombinacje.Markfrompoland pisze:Skąd zaczynamy?
Czy to w ogóle jest możliwe zapełnić wszystkie 16? Bez żadnego problemu można osiągnąć 15 ale ...CePeN pisze:Mamy kwadrat 4x4 a w nim powinno być 16 pól, musimy je wszystkie zapełnić, ale tylko poprzez ruch konika szachowego.
Mi się udało dojść najwyżej do 14.