Blitzball

Pierwsza część na nową (w ówczesnych czasach) konsolę Sony - PS2, która doczekała się bezpośredniej kontynuacji przygód bohaterów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Post autor: King VERMIN! »

Pomyśl logicznie. Ten strzał jest przecież poniekąd związany z fabułą przecież...
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

king jak masz tak pomagać, to nie pomagaj wcale.Nauczyć się może znający wcześniej wszystkie wymagane umiejetnosci, Shoot do wygrania w lidze. All.
jasior

Post autor: jasior »

Wielkie dzięki... :D A Invicible Shoot?? Ja mam Tidusa na 39 lv i nie mogę się go nauczyć od Zev'a Ronso bo mi pisze, że "Tidus level is too low", a Zev Ronso jest na 23 lv... I PO PROSTU NIE MOGĘ.
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Juz mnie meczy,,,,

Post autor: JaBlam »

Niestety nadal nie moge opanowac Blitzballa. Zeby nie ten Wakka i jego umiejetnosci to dalbym sobie z ta pilka spokoj. Gram mecze i niestety nie udaje mi sie strzelac bramek. Obrrona sie udaje, zastosowanie technik i ich nauka tez jakos ale poza tym nic. Az mi wstyd. Probowalem znalezc Wakke, zeby go wpiac do druzyny ale nie moge go znalezc. probowalem na Airshipie, w Luca - niestety nigdzie nie ma. MOglby ktos mi pomoc? Jaki mozliwy sklad ustawic sobie na poczatek, kogo dolaczyc i gdzie ich znalezc? Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

A więc w końcu masz Wakkę w drużynie, czy nie? xD Bo raz twierdzisz "gdyby nie ten Wakka", a później go szukasz na Airshipie xP
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Blitzball to banał. Poczytać ileś razy instrukcje, kupić lepszych zawodników i levelować, nawet przegrywając. W końcu przestana przegrywać. Poza tym zobaczyć kto ma jakie statystyki, a nie ustawiać zawodników byle gdzie.
JaBlam pisze:MOglby ktos mi pomoc?
Krypta już dawno pomogła, wysil się, człowieku.
http://www.k-ff.com/Finalf10/index.php?n=18

Wakka - Airship, mostek. Wiesz, gdzie jest mostek? Tak! Tam gdzie Cid i reszta. Brawo -_-
JaBlam pisze:aki mozliwy sklad ustawic sobie na poczatek, kogo dolaczyc i gdzie ich znalezc? Bede bardzo wdzieczny.
a ja będe wdzięczna jak najpeirw pomyślisz i zapoznasz się z zasobami Krypty, a nie będziesz pytał o rzeczy, na które już dawno odpowiadaliśmy. Czego nie ma w opisie, to jest w tym temacie. Poszukaj, znajdź, poczytaj... albo cierp, gdy znów Cię dorwę na zadawaniu pytan, na które znudziło nam się odpowiadać.
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Zle sie wyrazilem. Chodzilo mi o to ze gdyby nie overdrive Wakki to bym sobie glowy nie zawracal.

Nemesiz to ze dla Ciebie to banal nie znaczy ze dla innych jest. Przeczytalem Blitzball z Krypty jak tez jeszcze raz tutorial w samej grze i w koncu zalapalem o co w tym wszystkim biega. Nie musisz byc niemila i wypowiadac ironiczne kwestie, bo debilem nie jestem i gdzie jest mostek na Airshipie to wiem. Wakki tam nie bylo jak rowniez zadnych innych czlonkow druzyny. Dopiero jak wszedlem na gore i pokonalem lapy Sina jak i te nastepne czesci to po przerywniku wszyscy czlonkowie powrocili na swoje miejsca w Airshipie. Jak widze nigdy nie przegrywasz i sledzac Twoje odpowiedzi nawet jak zdazylo ci sie nie doczytac do konca albo jakas gafe strzelic to i tak nie odbylo sie bez jadowitych wypowiedzi.

Jesli znudzilo CI sie odpowiadac to po prostu pomin kwestie. Jest wiele osob jak widze, ktore nie raz udzielaly odpowiedzi na po raz ktorys zadane pytanie o trenerke CHocobo i jakos nikt sie nie denerwowal i Dżizasami nie rzucal z wyjatkiem Ciebie. Jakby te dzialy byly troszke inaczej skonstruowane to napewno latwiej byloby odnalezc odpowiedzi. Zdarza sie, ze osoby pytaja o to samo tylko z tego powodu bo nie sadze zeby komus chcialo sie przelatywac przez 123 strony na forum w ktorym wszystko o FFX jest wrzucone do jednej kupy i szukac bo moze ktos wczesniej zapytal. Ja osobiscie przegladnalem wiekszosc postow i znalazlem odpowiedzi na pytania ktore mialem zadac (Jak na przyklad znalezienie Tonberry do Monster Area, czy inne) Ale uwierz, ze dla kogos kto znajdzie sie na tym forum pierwszy raz napewno nie jest latwo.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

JaBlam- pamiętaj że jest na forum opcja "szukaj", więc nie trzeba przeglądać całego tematu od deski do deski ;>

Jeśli masz problemy z wygrywaniem, mimo że rozumiesz wszystkie zasady blitza, to znaczy że jedynym wyjściem jest trening i wymiana graczy na lepszych zawodników. Na krypcie masz wykaz wszystkich, których można zwerbować do drużyny. Wielu od samego początku jest na wyższych levelach, niż podstawowy skład. (a dodatkowo w miarę jak będziesz zaliczał kolejne mecze, z innych drużyn będą odchodzić zawodnicy, których będziesz mógł zatrudniać- są lepiej trenowani i mają po kilka umiejętności) No ale to już chyba przeczytałeś na stronce :P Grunt to wybrać dla siebie najkorzystniejsze ustawienie na "boisku" z Tidusem w ataku, z zawodnikiem o wysokim PASS na środku i ewentualnie kimś z wysokim ENDURANCE i ATACK w obronie ( na początek na bramkę polecam Miyu- znajdziesz ją na Moonflow) Środkowy przechwytuje piłkę i dociera jak najbliżej bramki- podaje Tidusowi, a ten wykonuje Jecht Shot i może łatwo ominąć nawet dwóch blokujących zawodników. To jest najprostszy sposób na początek, bo Jecht Shot to najpotężniejszy strzał dostępny na ten moment. (Coś czuję że o tym też na stronie było, ale tę strategię sama sobie swego czasu wymyśliłam xD) To jest naprawdę jedyny dobry sposób na początki w blitzu, bo zawodnicy mają małą szybkość ( i ogólnie statystyki są niskie), niewiele HP i umiejętności. Za to Tidus w jednej połowie może spokojnie strzelić co najmniej jednego gola (jecht shot sporo zdrowia kosztuje xP) Jeśli potrzebujesz szybkości, to zatrudniasz Guado, a jeśli chcesz dobrą obronę, to idziesz do Luca po Ronso. Najlepsi zawodnicy pochodzą oczywiście od Al-Bhed Psyches, ale żeby zaczęli zwalniać swoich, to trzeba trochę poczekać :P
Wszelkie zmiany możesz wypróbować w treningu, ale najlepiej jest jak najszybciej zaczynać ligę i turnieje- w końcu czeka Cię tyle meczów, że zdążysz się wyćwiczyć ;P
Przy odrobinie cierpliwości po prostu musisz zacząć wygrywać- ja w blitzu nie przegrałam ani jednego meczu, a z początku musiałam z 4 razy wczytać, bo groził mi remis ;) Zanim dotrzesz do Sigila Wakki nie dość że będziesz wymiotował na widok blitza, to jeszcze każdy mecz wygrasz 10-0 z zamkniętymi oczami :lol:
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Ivy, dziekuje za wyczerpującą odpowiedz, zastosowałem sie do informacji jakie mi przekazałaś no i w koncu zaczam lapac punkty zamiast je tracic czy remisowac. Trzeba troche tych meczy rozegrac i troche leveli podciagnac i probowac kupic lepsych zawodników, na poczatku wydawalo mi sie ze to ja cos nie tak robie, ale potem sam zauwazylem ze moj bramkarz ma 3pkt w Catch (inna sprawa ze mu dalem 2 techniki co obnizylo mu wartosc w chwytaniu) . . Jeszcze raz dziekuje za Krypte, przejrzalem w koncu od A do Z i znalazlem mase rzeczy, które mi pomogly i w jakiś sposob nakierowaly.

Pozdr.

[ Dodano: Czw 09 Lis, 2006 20:33 ]
Ivy jeszcze raz dzieki.. Teraz to juz nawet wygralem kilka turniejow i lig prawie wszedzie ogrywajac porzeciwnikow do zera, nauczylem sie technik no i mam levele powyzej 20. Teraz ta gra wydaje sie byc latwiejsza. Mam jeszcze pytanie.. po ilu mniej wiecej turniejach zaczynaja pojawiac sie nowe overdrive dla Wakki? czy jest to przypadkowe czy moze jest to mozliwe do ustalenia? Dziekuje
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JaBlam, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

JaBlam pisze:po ilu mniej wiecej turniejach zaczynaja pojawiac sie nowe overdrive dla Wakki? czy jest to przypadkowe czy moze jest to mozliwe do ustalenia?
Jest to całkowicie przypadkowe.
Awatar użytkownika
King VERMIN!
Cactuar
Cactuar

Post autor: King VERMIN! »

Mam jeszcze pytanie.. po ilu mniej wiecej turniejach zaczynaja pojawiac sie nowe overdrive dla Wakki?
Słuchaj, mam radę, jeżeli grasz w Blitza tylko dla Overdriwów Wakki jest szybsza metoda (o wieeeele szybsza), mianowicie jak już zdobędziesz OD który chciałeś, bierzesz "Reset". Tracimy w ten sposób wszystko i wracamy do naszych "default" ustawień, czyli gramy Beseid Aurochsami. Czemu reset? Ano dlatego, że jak go zostanie wybrany, to masz 100% pewności, że pojawi się jakis OD: czyli jak mamy ligę, gramy w nią, aż udostępni się nam turniej i jaką mamy główną nagrodę? OD. Polecam, bo w ten sposób Blitz potrwa o wiele krócej.
Awatar użytkownika
IzzY
Cactuar
Cactuar

Post autor: IzzY »

Jest tylko jedno ale. Nie da się np. zdobyć Auroch Reels ani Jupiter Sigil zaraz po wyjściu z Luca choćby nie wiadomo ile się grało. Możliwość zdobycia nowych pojawia się po przejściu lokacji w których z Save Spher nie można wybrać play blitzball. No a oprócz tego to Reset Team data i od nowa zbieramy skład. (Wedge, Brother, Miyu minimum)
You are not dreaming. You ARE a dream...
Stan FF X NSG - po Yunalesce
Marks - 28% przepisane
Espery - 70% przepisane
...
Czekamy na Reunion
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

No jak na razie pogralem troche w blitza, Drugiego Overdrive (Attack Reels) zdobylem juz chyba w drugim Tournament ale ciekawe po ilu pojawi sie nastepny.. Na razie mam levele okolo 30 i chyba 28 wygranych meczy... udalo mi sie zdobyc 2 zawodnikow Al Bhed Psyches (z czego Nimrook na bramce) wiec nie mam na razie wiekszych problemow z wygrywaniem.

Izzy. NIe bardzo zalapalem o co chodzi z Twoja odpowiedzia... Możliwość zdobycia nowych pojawia się po przejściu lokacji w których z Save Spher nie można wybrać play blitzball
W tej chwili jestem na etapie rozwalania glowy Sina... czy ma to jakis zwiazek z tym co piszesz? Dziekuje za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

IzzY pisze:Możliwość zdobycia nowych pojawia się po przejściu lokacji w których z Save Spher nie można wybrać play blitzball.
Pierwszę słyszę. Ja nie miałam takich sensacji. Załapałam fazę na blitza i jakoś wyskakiwały te OD. Zresztą jestem typem masochisty. Żal by mi było mojego super teamu tylko po to, żeby mi szybciej OD wyskakiwały :roll:
JaBlam
Kupo!
Kupo!
Kontakt:

Nemezis no wlasnie mi tez szkoda teamu, bo juz calkiem fajnie mi sie gra, ale jak przeczytałem odpowiedz Izzy to mialem watpliwosc czy uzyskanie pozostalych OD zalezy od wykonania jeszcze czegos poza "boiskiem" blitza. Na razie rozbawila mnie super nagroda dla najlepszego gracza - Karta zmiany imienia Aeona... CO za wartosc! Wiecej jest takich super prezentow?

N: Błagam (desperacja) stosuj INTERPUNKCJĘ. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony pt 10 lis, 2006 20:03 przez JaBlam, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Final Fantasy X i X-2”