Jaco pisze:Skoro nie wiesz, to skąd wiesz?
Napisałem "chyba", doczytaj zanim napiszesz coś.
Jaco pisze:Nah.... zawsze można coś uprościć

I tak nie wiemy czy wersje angielskie są w 100% zgodne z japońskimi....
Skoro nie wiemy to nie wydawajmy sądów na ten temat. A zresztą jestem pewien, że gdyby odpalić dwa Finale na splitscreene :D jeden japoński a drugi Europa to różniły by się tylko tym,że jeden jest w krzakach a drugi nie i ten jeden za....la bo jest w NTSC :D. Joł
Oczywiście dochodzą tu strategie translatorskie: egzotyzacja, naturalizacja, transformacje: redukcje, substytucje itp, ale Final to nie książka i funkcji estetycznej nie ma (chociaż w pewnym sensie jest to sztuka ....lepiej w to nie wnikać...)
Huzar pisze:Więc zawsze gdzieś mają w pamięci, że tworzą grę "in english" i dlatego wątpliwe jest stwierdzenie, że pierwotnym językiem gry jest japoński.
Jaco pisze:Wątpliwe? Czyli tworzą w języku angielskim, potem tłumaczą na japoński, potem udają ze tłumaczą na angielski i eksoprtują grę poza granice KKW pół roku po premierze w Japonii? o_O
Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Biorą pod uwagę przy tworzeniu gry, że ma być ona również european i american user friendly. Dlatego też czynnik ten brany jest pod uwagę przy planowaniu gry. A proces tłumaczenia to nie tylko wstawianie zdań w jednym języku za zdania w innym. Prawdopodobnie mnie ktoś zbeszta, ale jRPG to raczej nie erpeg mocno wsadzony w kontekst kulturowy tylko specyficzny system gry. Odkryłem Amerykę...
A robią lokalizacje poza-japońske po sześciu miesiącach bo reszta świata jest opóźniona o pół roku w stosunku do Nipponu(hehe).
Jaco pisze:(...)swego czasu przecież nawet nie wydano angielskich wersji FF2, FF3 i FF5
Swego czasu wydano FF5 jako FF2 ( i to całkiem swego czasu) nieprawdaż?? Jak dla mnie wydanie zlokalizowanej gry na tę sama platformę w pierwszej połowie lat 90. to nie znowu taka przepaść. A trzy pierwsze tytuły to tworzyła mała firma developerska dopiero podbijająca japoński rynek nieprawdaż?? Nie muszę Ci chyba opowiadać skąd przymiotnik "final" się wziął w tytule.
Jaco pisze:Jasne, ze w obecnych czasach nie ma możliwości, by jakiś FF nie opuscił granic Japonii
Czyli opuścił Japonię bo takie czasy. Bo ludzie sobie od niechcenia w to grają bo opuściło sobie z racji czasów mimowolnie Japonię?!?!? Nie obrażaj graczy...
A tak w ogóle to dzięki za chęć podjęcia polemiki, miło się to czytało i może cos konstruktywnego z tego wyjdzie :D
Czekam na beszty!