Ostrzeżenie w tytule tematu i szwankujący kod, owszem, ale przyzwoitość i tak nakazuje zaznaczać spojlery. Anyway.
Neo, ja też bardzo lubię Elenę (moja ulubiona kobieta w FF7), ale w AC postać ta zagrała najwyżej epizodyczną rólkę, w której nie ma co się doszukiwać głębszych komplikacji. Przeczytałam Twojego posta - dzięki za odświeżenie informacji - i mogę Ci napisać, jak to wszystko widzę.
Kod: Zaznacz cały
Po pierwsze, śmierć Eleny nie jest nigdzie pokazana. I jak to w życiu bywa: dopóki nie ma ciała, nie można stwierdzić zgonu. Co z tego, że ktoś o tym wspomina? Ten ktoś może się mylić albo celowo kłamać. Filmów nie oglądasz? ;)
"1. Początek filmu. Słuchać strzały, pisk postrzelonej Eleny i krzyk postrzelonego Tsenga(?), I wtedy z kratetru wylastuje helikopterem Reno, ale sam!! Jakby przyjaciele mieli przeżyć to by ich nie zostawił."
-> Nie każdy strzał musi się skończyć śmiercią. Tseng i Elena mogli mocno oberwać, zalać się krwią, paść na ziemię, nie dawać znaku życia, etc. - ale dalej oddychać. Reno, z tego co pamiętam, już wtedy siedział w helikopterze. Może /musiał/ się ewakuować bez względu na porzucanych towarzyszy, bo tak nakazywała misja? Może liczył, że sobie jakoś poradzą? Może myślał, że nie żyją, ale się mylił? Możliwości jest wiele.
"2.Dialog Vincenta z cloudem nad jeziorkiem Aeris. Vincnet mówi coś w stylu: Udało mi się ich ocalić....ale nie wiem do jakiego stopnia" (tekst by Bartlos ;) ).To zdanie brzmi dwu znacznie."
-> To jest Final, przesiąknięty klimatami fantasy, gdzie wszystko jest możliwe (chociaż Aeris nie wskrzesili ;) ). Może Vinny odnalazł dwoje Turksów ledwo żywych i uratował ich - a czemu nie? - za pomocą komórek Jenovy? A może ocalił ich przed Jenovą? Obie wersje teoretycznie mogą wyjaśniać to tajemnicze 'do jakiego stopnia'. Zresztą, Vincent zawsze jest mhroczny i tajemniczy, może dlatego scenarzyści wrzucili mu ten tekst do rozmowy. _^_
"3. Kadaj pokazuje identyfikatory w krwi, i mówi, że zabił osoby przedstawione na plakietkach."
-> A może to wyglądało tak: Kadaj myślał, że zostawia za sobą trupy, ale w Turksach tliło się jeszcze życie. Albo wiedział, że jeszcze dyszą, ale myślał, że zostawia ich na pewną śmierć (od ran, od zimna, z głodu - w końcu to był Northern Crater, prawda?). Przyszedł jednak Vinny i oboje uratował. Pasuje? _^_
Wersja b - Kadaj kłamie. Plakietki mógł sobie zerwać dwójce nieprzytomnych ludzi. Sephiroth też lubił uskuteczniać swoje gierki na Cloudzie, nazywając go marionetką, etc., więc może Kadaj tak samo bawi się z Rufusem?
"W scenie gdzie Rufus spada za Jenovą, i zostaje złapany w sieć widać Elenę i Tsenga(?) i resztę Turksów."
-> I to jest ostateczny dowód na to, że Elena żyje.
Btw, ja aż do AC byłam przekonana, że Tseng wyzionął ducha w Temple of Ancients, po tym jak Sephi potraktował go swoim mieczem. I do tej pory nie wiem jakim cudem facet przeżył, ale zwyczajnie w to nie wnikam. Nie pierwsza dziura fabularna w produkcie od Square, i nie ostatnia.
"Czy Tseng(?) występował w filmie?"
-> Tak, w tej scenie razem z Eleną. Potem widać go razem z Rufusem i resztą zespołu.
Tak na marginesie: nie mów do mnie Leno, tylko Luci, bo inaczej dostanę rozdwojenia jaźni.