Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

Kermi pisze:a o czym jest FMA?? To zapewne jakis skrot wiec prosze o rozwiniecie
FullMetal Alchemist.
Ababeb pisze:Ababeb też dorzuca swój znak jakości dla FMA. Niewiele anime widziałem, ale z tych które widziałem, to jest moim najlepsze.
Strasznie mnie wkurza to anime. Odcinki nie pokrywające się z mangą są dobre, ale jak widzę jak pomieszana jest fabuła to mnie szlag trafia. Polecam mangę.
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

GITS - swojego zcasu interesowałam się filozofią , i na kółku przerabialismy ten film pod zagadnieniem sztucznej inteligencji ( uwielbiałam to ...gadanie z Fido Xd AI rox) .....jesli spojrzysz na niego pod tym kątem, to istna perełka :] ...mnie zmusił do przemyśleń :)

Anime Naruto skończyłam na 50 odcinku, bo dalej mi sie nie chciało ogladać, wolałam mangę. W mandze wszytsko leci szybciej, walki sie tak nie dłuża, no i Gaara nie wyglada jak debil XD ...Ale za to walki wygladaja w anime o wiele lepiej :) ....i dotychczas jakiś specialnie wielkich róznic nie zauważyłam ( o ile w ogóle jakies znaczace są O_o)

Znak jakości dla FMA musi być XD teraz ogladam drugi raz, odcineczek dziennie, będę sie nim delektować ^___________^
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

pho3n1x pisze:Odcinki nie pokrywające się z mangą są dobre, ale jak widzę jak pomieszana jest fabuła to mnie szlag trafia.
No, tu ci przyznaję rację - anime jest dobre, ale te różnice...

Kod: Zaznacz cały

Wnerwiło mnie, że w anime Barry został tak szybko uśmiercony. :( Albo ten kawałek z miastem auto-mail. (nie pamiętam już jak się nazywało)
Chociaż w sumie, jeśli nie znasz mangi, to w anime nie będzie ci to przeszkadzać. I tak uważam, że FMA jako anime i jako manga jest świetne. :P (chociaż troszeczkę manga jest lepsza) Tak w ogóle, i tak i tak by mogło wyjść źle. Gdyby anime i manga były do siebie bardziej podobne, podniosłyby się głosy "a to zbyt wtórne jest!". Zamiast tego, mamy "w mandze tak nie było!". ;p
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

W sumie muszę się zgodzić, ale najlepiej by było jakby anime nie powstało :P. Innym wyjściem było by ukazanie w anime wydarzeń nieopisanych w mandze. Zastanawia mnie też pełnometrażówka FMA i jej zakończenie. Manga jeszcze zakończona nie została (przynajmniej z tego co mi wiadomo) a w filmie już zakończenie nam podali.
Awatar użytkownika
Jaco
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Jaco »

Kermi pisze:Gunslinger Girl (cudowne... a ta muzyczka... "And when I feel like I can feel once again..." ),
Ja się domagam drugiej serii TV :P ;)
Kermi pisze: teraz Gilgamesh
Kreska mnie odrzuca na tyle, że nie oglądam tego.... a drugi raz się przymierzałem, zresztą ponownie opusciłem 2 epa :/

A z Fullmetali to i tak wolę Panic!'a ^^ (btw. wychodzi OAVka TSR pod koniec maja!)

Dziś obejrzałem pierwszy odcinek nowego sezonu Tsubasa Chronicle ^_^ No to będzie co oglądać przez kolejne miesiące :]
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

pho3n1x pisze:W sumie muszę się zgodzić, ale najlepiej by było jakby anime nie powstało :P . Innym wyjściem było by ukazanie w anime wydarzeń nieopisanych w mandze. Zastanawia mnie też pełnometrażówka FMA i jej zakończenie. Manga jeszcze zakończona nie została (przynajmniej z tego co mi wiadomo) a w filmie już zakończenie nam podali.
Nie możemy wymagać, żeby anime zupełnie zgadzało się z mangą, bo oglądanie tych samych scen, tekstów, czy nawet ujęć nie przynosi już tyle radości ;] Kwestia gustu :)
Wstawiam się tym razem za animowaną wersją ;]
Ireth pisze:Anime Naruto skończyłam na 50 odcinku, bo dalej mi sie nie chciało ogladać, wolałam mangę. W mandze wszytsko leci szybciej, walki sie tak nie dłuża, no i Gaara nie wyglada jak debil XD ...Ale za to walki wygladaja w anime o wiele lepiej :) ....i dotychczas jakiś specialnie wielkich róznic nie zauważyłam ( o ile w ogóle jakies znaczace są O_o)
W tym przypadku też najpierw zajęłam się oglądaniem serii - w mandze jestem na samym początku, więc nie mogę się zbytnio wypowiedzieć (ale żadnych różnic nie wychwyciłam ;) )

Właśnie jestem przy odcinku 160 i trochę mi się dłuży oglądanie kolejnych.

Po odejściu Sasuke ma się wrażenie, że kolejne misje służą jedynie jako zapychacze czasu, a główny wątek stanął w miejscu.  
Poczekamy, zobaczymy ;) Anyway seria mnie naprawdę wciągnęła i mam swoich ulubieńców x3. (ale na widok Hinaty lub Sakury czasami dostaję drgawek XD" ) Po prostu uwielbiam sceny z braćmi Uchiha :]

..a Naruto przydałoby się uciszyć >.>"
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

ojjjj taaaak ...chetnie bym się zajęła wymyślaniem tortur dla kochanej Sakury ( jej tylko pomponów brakuje -_-) :twisted: ...chciaz nie powiem, w częsci drugiej chyba sie trochę się za siebie wzięła, i juz nie mam ochoty rzucać w nią nożami, wręcz przeciwnie :]

....ale Hinatka?! Hinatka jest soo sweet i w ogóle :D , szkoda, ze w drugiej części póki co nie ma jej wiecej, ale i tak mnie rozwaliła

mdlejąc na widok NarutoXDXDXD
Co i tak nie zmienia faktu, że Shikamaru to mój idol, najlepsza postać w ogóle, po prostu debeściak :D

A ja się cieszyłam, że

Sasuka wykopali, nudny się zrobił, no ale teraz na jego pojawienie się czekam z niecierpliwością  :]
Mam nadzieję, ze do mojej matury ta seria się zakończy Xd nigdy wiecej niczego co ma wiecej niż 50 odcinków -_-
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Ireth pisze:hciaz nie powiem, w częsci drugiej chyba sie trochę się za siebie wzięła, i juz nie mam ochoty rzucać w nią nożami, wręcz przeciwnie :]
Sakura zawsze obiecuje się zmienić, gdy stan zdrowia drużyny staje się krytyczny - ale zwykle nie potrafi zrobić nic poza wykrzykiwaniem imion bohaterów XD'
Może dziewczyna zyska w moich oczach, bo wreszcie wygląda na to, że znalazła swoje powołanie @_@

Hinata..zawsze żałuję, że nie może mieć takiego charakteru jak Neji xD
A ja się cieszyłam,

że Sasuka wykopali, nudny się zrobił, no ale teraz na jego pojawienie się czekam z niecierpliwością  :]
Mam wrażenie, że właściwie cała najciekawsza akcja się kręci wokół niego ;) (być może dlatego, że jest moją ulubioną postacią, ale to pomińmy XD" )

Dobra..nie będę rozwodzić się na temat poszczególnych bohaterów, kończę :]
Awatar użytkownika
Kermi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kermi »

Tak Jaco - masz racje, kreska byla dla mnie odrzucajaca... w pierwszych 2-3 odcinkach, ale potem sie przyzwyczailam, naprawde fajne to jest... ;] Obejrzyj, chociaz w sumie nie wiadomo ktora strona dobra, ktora zla ani nic... (chyba, ze ja taka ciemna... :P). a GG to jej... tez bym chciala druga serie :D na 3 odcinkach gdzies sie malo nie poplakalam... :] Taka ja wrazliwa.. :P
"A friend in need's a friend indeed..."
"Pure Morning" PLACEBO
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Ababeb pisze:czy opłaca się obejrzeć Ghost in the Shell? Wacham sie, czy nie zamówić.
waHasz powiadasz:)
imo warto zobaczyc juz dla samego slowa klasyka..wiadomo jednym cos sie podoba innym nie, ale najpierw trzeba zobaczyc,a Ghost zalicza sie do filmow, ktore wypadaloby obaczyc:) ..pozniej te wszystkie inspiracja dla matrixa czy innych podobnych rzeczy....
a jesli lubisz s-f, czy cyberpunk to nie powinno byc problemem z polubieniem^^" dla mnie wladca marionetek rlz :)
..i tak jak pisala Ireth-zmusza do przemyslen....
2 ma sie ukazac na naszych kinowych ekranach, a jesli sie tak nie stanie to zawita standardowo do kina domowego:]
btw. w kioskach jest juz 2 numer serialu Gits:)
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Garnet pisze:btw. w kioskach jest juz 2 numer serialu Gits:)
Mi do domci prenumeratke przysylaja ;)
Abe - pewnie ze warto, pozatym 20 zl miesiecznie to maly wydatek, a ogladac jest naprawde co ;)
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

wlasnie Kimahri przyslali Ci juz pudełko na te opakowania dvd???
Awatar użytkownika
Kimahri
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Kimahri »

Mieli przyslac ale napisali w e-mailu , ze zostalo jakos zle zrobione czy cos takiego, i narazie niema.... tak wiec nie przyslali. A ty Garnet masz to pudelko??
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

tez nie:(

Obrazek polski akcent w anime^^ (jesli juz bylo, to sorki)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

ROTFL. :lol: Product of Poland. :lol:
Jakie to anime?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”