FFVIII Pomoc: problemy z przechodzeniem gry

Szukasz pomocy przy FF VIII? Właź tutaj.

Moderator: Moderatorzy

zitek

Post autor: zitek »

Pewnie zadam głupe pytanie,jestem na 3 dysku przy samym koncu i nie wiem jak sie dostac do lunatic padora prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
Ababeb
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Ababeb »

Po prostu - podlatujesz Ragnarokiem do Lunatic Pandory i już. :roll: Jeśli nie wiesz gdzie, po prostu polataj na południowym wschodzie kontynentu Esthar i już.
The Schrödinger's cat paradox outlines a situation in which a cat in a box must be considered, for all intents and purposes, simultaneously alive and dead. Schrödinger created this paradox as a justification for killing cats
Awatar użytkownika
Coco
Cactuar
Cactuar

Post autor: Coco »

...lunatic pandora jest nad tear's point...wystarczy podleciec ragnarokiem :roll:
edit:buuuu ababeb mnie uprzedzil :(
kongas

Post autor: kongas »

Witam serdecznie, zaczalem niedawno grac w FF8 i jest to moje pierwsze FF i tu mam pytanie - o co chodzi z limitami bo ciagle o nich czytam a nie mam pojecia co to jest i jak sie tego uzywa a z tego co widze to za bardzo sobie bez nich nie pogram.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

[Nie grałam w FF8 całe wieki, niech mnie ktoś poprawi, jeśli wypisuję bzdury.]

Kongas, kiedy jakaś postać ma mało HP [*] (co poznajesz m.in. po tym, że liczba HP z białej robi się żółta), może ona używać nie tylko normalnych ataków, ale i ataków specjalnych, czyli Limit Breaks. Obok komendy 'atak' powinna się wtedy pojawić strzałka w prawo. [**] Naciskasz i przytrzymujesz strzałkę, a wtedy obok wyskakuje dodatkowa komenda, którą wybierasz za pomocą X'a. Proste. To, co musisz zrobić potem, zależy już od postaci. Poczytaj sobie na Krypcie w odpowiednim dziale. Na przykład jeśli chodzi o Squalla:
Limit break Squalla, Renzokuken, sprawia, że Squal atakuje wroga efektowną serią ciosów. Dodatkowo możemy zwiększyć zadawane obrażenia. Podczas wykonywania limitu, na dole jest wyświetlany pasek, na którym znajduje się zaznaczony kwadrat i przebiegające po nim kolorowe smugi. Wystarczy wcisnąć odpowiedni klawisz (E dla PC, R1 dla PSOne) w momencie, gdy smuga znajduje się na kwadracie i dodatkowe obrażenia gotowe! Teraz czeka nas końcowe (1 z 4 możliwych, w zależności od broni), bonusowe uderzenie (nie zawsze - wszystko zależy od szczęścia). Nowe bronie udostępniają kolejne wykończenia, pozostawiając poprzednie.

Anyway, limitów możesz używać tak długo, jak długo postać ma niskie HP. Oczywiście na dłuższą metę jest to ryzykowne, bo ktoś Cię może w końcu zabić.

[*] Żólte HP to nie jedyny sposób na używanie specjali. Limit Break można też uzyskać po rzuceniu na postać czaru Aura, ale jeśli dopiero zacząłeś grać, to nieprędko ten czar zobaczysz.
[**] Czasem strzałka się nie pojawia, nawet jeśli postać już prawie kona. Wtedy pomaga wciskanie trójkąta albo S, zależy, na czym grasz. Generalnie klep klawisz zmiany postaci aż do pojawienia się strzałki u właściwego delikwenta.
Drac0

Diablos i brak umiejetnosci

Post autor: Drac0 »

wyuczone mam wszystkie umiejetnosci diablosa i niema on mimo wszystko enc-none... nie pojawilo sie po zdobyciu enc-half dlaczego tak moglo sie stac? jeszcze szansa to naprawic?
Awatar użytkownika
Sephir
Cactuar
Cactuar

Post autor: Sephir »

Ludzie się chyba nigdy nie nauczą czytać... wiesz... jest taki dział... na stronie głównej, zaznaczony na czerwono...

A tak btw, zdania zaczyna się z dużej litery.
Drac0

Post autor: Drac0 »

tak robilem to a da sie cofnac to jakos
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Wcześniejszy save (onojętnie czy memorka PSa albo piecyk)
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
vx

Post autor: vx »

Witam wszystkich, mam dosyc specyficzny i chyba powazny problem:)

Mianowicie, jestem na 4cd (gram na ps2) przed zamkiem ultimecji, pokonoalem pierwszego sluge i odblokowalem draw, niestety kolejny jest dla mnie juz nie do przejscia... podczas calej gry do opisu zajrzalem dopiero przy okazji pojedynku z adel no i wyszlo jak wiele stracilem:)

najsilniejsza postac w mojej druzynie ma jakies 2600-3000hp...wszystkie postacie maja bronie podstawowe gdyz przez cala rozgrywke nie znalazlem przedmiotow to zrobienia lepszych (inna sprawa ze nie szukalem ich jakos specjalnie, po prostu, szedlem za fabula)

gf`y jakie posiadam to: irifit, shiva,quezacotl, diablos, cerberus i brothers. trzy pierwsze abilites wsystkie nauczone maja, diablos wazniejsze, reszta tragicznie:)

no i wracajac do tematu, jestem sobie przed tym zamkiem ultimecji, sluga nr dwa Tri-Point miazdy mnie przeokropnie swoim ONRUSH , mimo ze z junction`owalem thundage pod obrone to i tak moje postacie sa zbyt slabe zeby przyjac chociazby jedno jego uderzenie...

co ja moge zrobic w takim razie? po wyjsciu na mape swiata, mimo ze mam dostep do rangaroka to i tak do zadnego miasta wejsc nie moge, nie mam jak zrobic lepszych broni, jak kupic sobie napoji regenerujacych:D, jedyne co mi wg mnie pozostalo to walka (raczej nudne rozwiazanie) z potworkami po swiecie w celupodniesienia HP postaci i ewentuanlie wyciaganie z nich magii (bo czarow tez mi za wiele nie zostalo, kilka leczacych kilka life i reszta atakujace) nawet phoenix down mam dwa tylko:)

co radzicie w takim wypadku?
Awatar użytkownika
Sephiria
Administrator
Administrator

Post autor: Sephiria »

Refine'y koniecznie - będzie trzeba walczyć, ale o Itemy (ewentualnie kraść od pzreciwników). By mieć refine'y siłą rzeczy musisz walczyć i mieć podołączane GFy, by tych Refine'ów się nauczyły. Przyda się też Tonberry z Call Shop i Familair - dzięki temu drugiemu w sklepie dostaniesz dużo rzadkich przedmiotów (np. przedmioty uczące HP+20% czy 40 - dzięki czemu wszystkie postacie dostaną jakiś upgrade w HP itp.).

Spójrzmy prawdzie w oczy: trenowanie postaci cie nie ominie, ale nie mówie tu o siedzeniu półtora dnia do nabicia maksa, a o powiedzmy 3 H, by zdobyć kilka lvli, pouczyć nieco GFy , pozbierać stuffu i pzrerobić to na potrzebne czary i komponenty do broni.
"Mój świat się składa ze mnie,
Bo żyję tutaj sam
To moje przeznaczenie
Tu tylko ja i tylko ja"
(IRA - Wyspa ego)
vx

ok dzieki to ja lece po tonbery (tam gdzie odina zdobylem?) i na cactuar island bo tam te kaktuski daja +20ap tak?
a czy wyszkolony na maxa gf pobiera tez po walce jakies AP? tzn jak juz nie ma czego sie uczyc to po walce część ap i tak zostanie mu przydzielona? to dam rade zdobyc jeszce lepsze bronie zdobyc z tym call shop od tonberego? co robi familiar :)?
Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

vx pisze:ok dzieki to ja lece po tonbery (tam gdzie odina zdobylem?) i na cactuar island bo tam te kaktuski daja +20ap tak?
2 x tak :)
a czy wyszkolony na maxa gf pobiera tez po walce jakies AP? tzn jak juz nie ma czego sie uczyc to po walce część ap i tak zostanie mu przydzielona?
Nie. Jak ma wszystko już niczego sie nie uczy - i AP nie są rozdzielane pomiędzy GFy - jak dostajesz 20 AP po walce - każdy GF tyle dostaje.
vx pisze:to dam rade zdobyc jeszce lepsze bronie zdobyc z tym call shop od tonberego?
Nie - potrzebujesz do tego innej zdolności - Call Junk Shop - ma ją Doomtrain :)
vx pisze:co robi familiar :) ?
O ile pamiętam dostajesz zniżki w sklepach (lub możesz kupić rzadkie przedmioty :P) niezbyt pamiętam :)
vx

w opisie doomtraina nie widze zeby mial call junk shop?;/

no ale jest to drugi gf po tonberym ktorego chyba dam rade jeszcze zdobyc w mojej sytuacji?
Awatar użytkownika
kwazi
Redaktorzy
Redaktorzy

Post autor: kwazi »

vx pisze:w opisie doomtraina nie widze zeby mial call junk shop?;/
Najlepsze zdolności (abilities): Junk Shop, ST- & Elem- J's
W tabelce widocznie nie ma :P Doomtrain bedzie miał tą umiejętność już wyuczoną ^^
vx pisze:no ale jest to drugi gf po tonberym ktorego chyba dam rade jeszcze zdobyc w mojej sytuacji?
Potrzebujesz do jego przywołania Salomon Ring z Tear's Point. Tylko nie wiem czy na 4 CD można się tam dostać - jeśli nie to klops :/. Jeśli jednak już masz Salomon Ring - aby dostać GFa musisz zebrać: 6 Remedy+, 6 Steel Pipes, 6 Malboro Tentacles i wtedy urzyć Salomon Ring w inventory.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Help - fabuła przejście, techniczne”