Grunt żeby czytać różne książki a nie tylko jeden gatunek/autora.
Moja top lista
- K.May (Winnetou,Trzej Muszkieterzy) - przygoda
- Z.Nienacki (

) chyba nie trzeba przedstawiać.
- S.King (Bastion,Christine, Misery, Lśnienie...wiadomo)
- D.Koontz (Odwieczny Wróg, Opiekunowie, Grom, Łzy Smoka, Zwierciadło Zbrodni...aj masę napisał tego. Mój ulubiony autor thilerów, lubię jego zakończenia)
- D.Weber (cała saga H.Harrington jest obowiązkową pozycją zarówno dla fanów fantastycznej militarystyki jak i przeciętnych czytelników nie przepadających za tym gatunkiem, "Zaprzysiężony Bogu Wojny" 3tomy naprawdę dobrego fantasy.
- E.Haydon (Rapsodia,Proroctwo , Przeznaczenie- 2 tom to moja ulubiona książka)
- Salvatore (mam mieszane uczucia co do tego autora ale sprawdzić warto, żeby nie było przeczytałem 15 pozycji spłodzonych w coraz większych bólach

zdecydowanie znienawidziłem postać Cadderlyego.
- H.Harisson (Bill Bohater Galaktyki, Cykl EDEN
- O.S Card (Gra Endera, Cień Endera, Loveloc,Planeta Spisek, Szkatułka,Zadomownienie - naprawdę dobry i wszechstronny autor)
- D. Morrel (Bractwo Róży, Bractwo Kamienia, Bractwo Nocy i Mgły -REWELACJA!!!, Totem, Piąta Profesja, Ostre Cięcie... intrygi, płatni zabójcy, techniki zabijania i niesamowite tempo akcji, oto jego wizytówka.)
- T.Clancy,P.Wright - akcja,wojsko, polityka całkiem całkiem ale szybko się przejadło
- Piers Anthony (Cykl Xanth, Pęknięta NIeskończoność)
- R.Cook (Coma, Mutant)
- S.Sailor (Cały cykl o Gordianusie Poszukiwaczu)
- A.Christie (Morderstwo w Orient Expressie, Kurtyna...dla lubiących tajemnice)
- Piekara (Cykl o Inkwizytorze, ostatnio wydana książka o Aribaldzie z wybrzeża- naprawdę gorąco polecam)
- A.Pilipiuk (2586 kroków!!! Kuzynki (tylko 1 i 2 tom mi się spodobał), Wędrowycz

- Coelo (Demon i Panna Prym, Alchemik, Weronika Postanawia Umrzeć, - odrobinę przereklamowany niemniej ciekawy i lekkostrawny)
- A.Huxley (Nowy Wspaniały Świat - co by było gdyby.... wspaniała i warta uwagi pozycja)
- Márquez García Gabriel (Sto Lat Samotności- GENIALNA, jeżeli spodobała się tobie Zbrodnia i Kara to pozycja dla Ciebie)
- H.Sienkiewicz (Trylogia, Krzyżacy i oczywiście Quo Vadis wędrowcze)
- A.Ziemiański (ACHAJA !!!

Trochę się rozpisałem niemniej jednak to temat rzeka...