Nie rozumiem dlaczego ciągle gracze próbują hodować zielone i niebieskie chocobosy przy pomocy wonderfula. Ja mam jeden sposób: złapać dwa na Mideel i wszystko powinno wychodzić.
Ktoś powie, że wonderful chocobo będzie miał potomstwo szybsze i wytrzymalsze. Możliwe, ale nie wiem, po co to komu potrzebne. Ja zawsze robiłem tak:
1. Łapałem dwa greaty na Mideel.
2. Następnie wyhodowałem z nich niebieskiego (wychodziło nawet w klasie C, bez żadnego treningu)
3. Następnie podrasowałem moje greaty (greensami).
4. Wybrałem się do GS i poodciągnąłem im klasę do B.
5. Następnie bez większych problemów wyhodowałem zielonego chocobosa z tych samych dwóch chocobosów, zktórych stworzyłem niebieskiego.
6. Następnie podrasowałem niebieskiego i zielonego chocobosa greensami i na GS podwyższyłem im klasę do A.
7. Następnie skrzyżowałem oba te chocobosy i również bez większych problemów wyhodowałem chocobosa czarnego.
8. Chocobosa czarnego podrasowałem i podwyższyłem mu klasę do S.
9. Złapałem wonderfula i zdobyłem Zeio Nut.
10. Podciągnąłem wonderfula do klasy S.
11. Czarny + wonderful + zeio nut = złoty.
12. Tak wyhodowany złoty chocobos po podrasowaniu jest niepokonany.
Oczywiście zaznaczam, że do wyhodowania chocobosów: zielonego, niebieskiego i czarnego potrzebny jest Carob Nut.
Jeżeli są problemy z wygrywaniem na Chocobo racing, to wówczas należy użyć metody, którą już gdzieś tu na tym topicu opisałem.
Aby zdobyć kasę na greensy, wystarczy sprzedawać jakieś zmasterowane materie takie jak All. Aby je ćwiczyć, wystarczy zaopatrzyć Clouda w Apocalypse i trenować w lasach na Mideel.