Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
Dory bo to nie miało być rozwiazanie, tylko się upewniałem że o tą postać Ci chodzi bo pisałem ją z pamięci i po prostu nie byłem pewien czy tak to wyglądało
Jak będe miał chwile czasu to postaram się to powyprowadzać
[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 21:40 ]
Boni sin2x już chyba keidyś udowadniałem tylko albo musze poszukać gdize to amm albo pomeczyc się z tym od nowa

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 21:40 ]
Boni sin2x już chyba keidyś udowadniałem tylko albo musze poszukać gdize to amm albo pomeczyc się z tym od nowa

-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
W niedziele podam odpowiedz.
Mam nadzieje ze ktos sie postara to udowodnic.
Pozatym bardzo proste jest to do udowodnienia jesli ktos mial liczy zespolone juz.
Dodam jeszcze drobna podpowiedz: Udawadniajac jedno z nich drugie samo wyjdzie.
Dodam tez ze w ten sposob mozna wyprowadzic wzory na:
sin3x , cos3x, sin4x, cos4x... itd.
Mam nadzieje ze ktos sie postara to udowodnic.
Pozatym bardzo proste jest to do udowodnienia jesli ktos mial liczy zespolone juz.
Dodam jeszcze drobna podpowiedz: Udawadniajac jedno z nich drugie samo wyjdzie.
Dodam tez ze w ten sposob mozna wyprowadzic wzory na:
sin3x , cos3x, sin4x, cos4x... itd.
Du bist so tot, mein Schatz.Boni pisze:Luci, wysłałem do Sephi PW z prośbą o ukaranie Twej niesubordynacji. Pożałujesz tego, coś zrobiła, istoto!!!! Ha. :]

Prosisz i masz. :D (To chyba z jakiejś reklamy było. :])Boni pisze:z resztą jak widzę moja prowokacja się udała... Ach ^_^'
2/7...? :DZeratul pisze:Proszę mi więc powiedzieć, jaką częścią pola tego ośmiokąta jest szary obszar.
Ich verstehe nicht, meine... ee... meine Frau. Trotzdem ich habe gute Idee. Może zrobić by tak topica w którym by się mówiło tylko po niemiecku albo po angielsku? ŚwietneLucrecia pisze: Du bist so tot, mein Schatz.

[ Dodano: Nie 16 Paź, 2005 ]
*eine gute Idee.

glamorous vamp
Patrz, Zeratul, przewidziałam Twą reakcję i mam alibi:Zeratul pisze:CO TO ZA OFFTOP!? To jest śmiertelnie poważny Temat Matematyczny! Robić zadania, a nie pogaduszki urządzać!
:DLucrecia pisze:2/7...? :D
....No, znaczy się, bardzo na temat piszę.

Ich bin nicht deine Frau, denn wir sind (noch?) nicht verheiratet.Boni pisze:Ich verstehe nicht, meine... ee... meine Frau. Trotzdem ich habe gute Idee. Może zrobić by tak topica w którym by się mówiło tylko po niemiecku albo po angielsku? ŚwietnePrzynajmniej dla mnie i do tego zasób słów można poszerzyć co mi z niemca by się przydało Lucrecia, jako że Twa wiedza aż wycieka uszami, co o tym myślisz?
*eine gute Idee.

Nom, mi też by się przydało poszerzenie niemca, ale problem tkwi w tym, że ten wątek, co go proponujesz.... on byłby... po niemiecku! O_O Zgroza! O_O
Ja tam niemca ani nie lubię, ani nie umiem. Tzn. kiedyś umiałam i kochałam, zanim na swoje studia poszłam.

Ale dawaj topic, poszprechamy.

Sorry ze tak dlugo, wiem mialem dac w niedziele.
|z|(cosx + jsinx) = |z|(cosx + jsinx)
Podnosimy obydwie strony do kwadratu.
|z|^2 * (cosx + jsinx)^2 = |z|^2 * (cosx + jsinx)^2
Skracamy |z|^2 po obydwu stronach
Teraz robimy oddzielnie jedna i druga strone.
L=P
L = (cosx + jsinx)^2 = (z twierdzenia) = cos2x + jsin2x
P = (cosx + jsinx)^2 = (z wzoru skroconego mnozenia) =cos^2(x) + j*2sinxcosx - sin^2(x) = cos^2(x) - sin^2(x) + j*2sinxcosx.
(j^2 daje -1 dlatego odrazu zamienilem (jsinx)^2 na -sin^2(x) )
Teraz L=P :
cos2x + jsin2x = cos^2(x) - sin^2(x) + j*2sinxcosx
Aby dwie liczby zespolone byly rowne to czesc rzeczywista i urojona obydwu liczb musza byc takie sama a wiec:
cos2x=cos^2(x) - sin^2(x)
sin2x=2sinxcosx
Prosze. Bardzo proste rozwazanie.
Ale postaram sie nastepne zadanie dac na poziomie liceum, aby wszyscy mogli
|z|(cosx + jsinx) = |z|(cosx + jsinx)
Podnosimy obydwie strony do kwadratu.
|z|^2 * (cosx + jsinx)^2 = |z|^2 * (cosx + jsinx)^2
Skracamy |z|^2 po obydwu stronach
Teraz robimy oddzielnie jedna i druga strone.
L=P
L = (cosx + jsinx)^2 = (z twierdzenia) = cos2x + jsin2x
P = (cosx + jsinx)^2 = (z wzoru skroconego mnozenia) =cos^2(x) + j*2sinxcosx - sin^2(x) = cos^2(x) - sin^2(x) + j*2sinxcosx.
(j^2 daje -1 dlatego odrazu zamienilem (jsinx)^2 na -sin^2(x) )
Teraz L=P :
cos2x + jsin2x = cos^2(x) - sin^2(x) + j*2sinxcosx
Aby dwie liczby zespolone byly rowne to czesc rzeczywista i urojona obydwu liczb musza byc takie sama a wiec:
cos2x=cos^2(x) - sin^2(x)
sin2x=2sinxcosx
Prosze. Bardzo proste rozwazanie.
Ale postaram sie nastepne zadanie dac na poziomie liceum, aby wszyscy mogli