Blitzball

Pierwsza część na nową (w ówczesnych czasach) konsolę Sony - PS2, która doczekała się bezpośredniej kontynuacji przygód bohaterów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Blitz w FFX-2 był skopany pod tym względem, że przybyły nowe statystyki, a sama rozgrywka została uproszczona - właściwie trudno mówić o większej ingerencji w ropzgrywkę. Za to duzym plusem jest fakt,że mecze są krótsze od tych z FFX - nie trzeba spędzać 10 minut (ponad, bo przeciez podczas wydawania poleceń czas stoi w miejscu) na każdy pojedynek - szczególnie taki, w którym jesteśmy pewni wygranej.. Zaczęłam ostatnio tu narzekać na blitza, ale to dlatego,że jestem w trakcie zdobywania Sigila, a nadal nie dobrnęłam do Status Reels >_< Za duzo czasu mi to zżera - po co 2 połowy w meczu, skoro już po pierwszej prowadzę 5:0? :roll:
Matomania

Post autor: Matomania »

Blitz w FF X-2 wnerwiał mnie z kilku powodów:
-nie można pograć-jest tylko oglądanie
-nie wiem do czego służyła połowa statystyk(zresztą niektóre to nawet nie wiedziałem od czego są skrótami :) )
-możliwość kontuzji podczas treningu-jak się kasy nie miało na nowego zawodnika to koniec (można było jakoś dalej wtedy grać?)

Naszczęście na krypcie pojawił się opis, więc teraz można już grać wiedząc "o co chodzi" :)
Awatar użytkownika
TomajS
Cactuar
Cactuar

Post autor: TomajS »

Ivy pisze:po co 2 połowy w meczu, skoro już po pierwszej prowadzę 5:0?
Po to by zrobic z tego 12-0 i zgranąc więcej exp. :razz:
FF XII W trakcie katowania
gokusama

Post autor: gokusama »

Jedyny plus w blitzie w FFX2 jest taki ze nie trzeba calego meczu ogladac, tylko przypomnijcie sobie godziny spedzone dla weapona Wakki. :o
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Matomania pisze:nie wiem do czego służyła połowa statystyk
Ja jakos łatwo się skapnęłam - to pewnie dlatego, że grałam w ponad 100 meczy i musiałam o to dbać, by rozgromic Z. Abes czy Al-Bhed :]
Matomania pisze:-możliwość kontuzji podczas treningu-jak się kasy nie miało na nowego zawodnika to koniec (można było jakoś dalej wtedy grać?)
Faktycznie, to jest potworne - nie ma możliwości kontynuacji, ja w takich momentach resetowałam. A przy trudniejszych starciach trochę kontuzji było i jak sie zapominałam.. :roll:
Ishias

Post autor: Ishias »

Po co grać w BlitzBall szkoda czasu a grę i tak można przejść bez tego!! Nienawidze tego mogli cos lepszego wymysleć :evil:
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

To tylko twoje subiektywne zdanie i nic więcej. Jedni tę grę kochają, inni nienawidzę :) Normalka :) Ja tam lubię Blitza :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Ishias widzisz, ja gram ostatnio głównie w Blitzballa i mnie to bawi bardziej niż expowanie i łapanie stworów na Monster Arenę. Jak się rozumie zasady, umie się z nich korzystać i ma się dobra druzynę, to sie wygrywa, a wtedy bardziej sę lubi Blitzballa. Może go nie lubisz, bo go nie rozumiesz? Zresztą to jedyny sposób, zeby zdobyć Overdrive'y Wakki i Jupiter Sigil niezbedny do jego Celestal Weapon. :roll:
Ishias

Post autor: Ishias »

Własnie jak sie dowiedziałem ze trzeba grac w Blizball zeby dostac dodatek do ostatniej broni Wakki to mi się odechciało i dlatego jego sobie odpusciłem! Zresztą ja ani razu tam nie wygrałem! Stawiam na bramkarz najlepszego mojego zawodnika i zawsze puszcza bramke! Czemu oni kopia zawsze w górny lewy rog?? I zazwyczaj jest bramka bo nigdy tego nie obroni??
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Ishias pisze:Stawiam na bramkarz najlepszego mojego zawodnika i zawsze puszcza bramke!
A patrzysz w ogóle na statsy?

Taktyka też jest ważna - jeśli stawiasz jedynie na to, że bramkarz obroni, a drużyna spokojnie wbije gola, to wygranej się nie doczekasz...
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ishias pisze:Zresztą ja ani razu tam nie wygrałem!
Bo nie myślisz taktycznie.

Ishias pisze:Stawiam na bramkarz najlepszego mojego zawodnika i zawsze puszcza bramke!
Jak ma atak 20 to zwykla CA ma 4-5 więc nie dziwne, ze nie obroni. Zanim kogoś ustawisz na danej pozycji, sprawdź czy się nadaje. Proste. Z Besaidowej druzyny najlepszy na bramkarza jest Keepa. http://www.k-ff.com/Finalf10/index.php?n=18 tu masz wiele napisane. Nie dziw się, ze przegrywasz skoro liczysz na to, ze byle zawodnik spisze się na byle pozycji.
B4-Hunter

Post autor: B4-Hunter »

U mnie na bramce do końca stał Keppa :). Nauczyłem go nowych zdolności bramkarskich i tereaz nie ma bata aby wpuścił jakąś piłkę :). Zresztą mają dwóch obrońców Guado raczej nikomu nie udaje się dojść pod bramkę :P.

A Tidus z S.Shotem może zdjąć każdego.
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

A Tidus z S.Shotem może zdjąć każdego.
Ja tam zawsze chłopaka olewałam i inni grali :D

Na bramkę - Miyu albo Yuma Guado ;)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

B4-Hunter pisze:Zresztą mają dwóch obrońców Guado
U mnie Pah Guado jest z przodu i tam się genialnie sprawdza. Na tyłach jest Vuroja z Kiliki i Nuvy Ronso. Z produ jeszcze Tidus i Brother. Na jedna połowę zamiast Paha Guado (maj lov) daję Shaami czy jak jej tam. a Keapa stoi na bramce od zawsze. Grunto to też Techcopy. Jedno Jecht Shot wiele nie zdziała jak jest zbyt wielu obrońców, a do bramki daleko. Wygrałam raz Jecht Shot 2, ale Tidus był zbytnim noobem, żeby się tego nauczyć ;) Zresztą Sphere Shot jest przyjemny. Jak się uda mi czasem utrafić 63 SH to z połowy boiska swobodnie się trafi. :>
B4-Hunter

Post autor: B4-Hunter »

Go Go Yubari pisze:U mnie Pah Guado jest z przodu i tam się genialnie sprawdza. Na tyłach jest Vuroja z Kiliki i Nuvy Ronso. Z produ jeszcze Tidus i Brother. Na jedna połowę zamiast Paha Guado (maj lov) daję Shaami czy jak jej tam. a Keapa stoi na bramce od zawsze. Grunto to też Techcopy. Jedno Jecht Shot wiele nie zdziała jak jest zbyt wielu obrońców, a do bramki daleko. Wygrałam raz Jecht Shot 2, ale Tidus był zbytnim noobem, żeby się tego nauczyć ;) Zresztą Sphere Shot jest przyjemny. Jak się uda mi czasem utrafić 63 SH to z połowy boiska swobodnie się trafi. :>
Święta prawde :). Tidusa wystarczy meczyć od początku tymi S.Shotami a po pewnym czasie pokona każdego bramkarza. Guado jest też dobry na środku. Wystarczy by miał dobre podanie a podpływa do przeciwnika najlepiej 3 środkowych zgadani ich na siebie wraca pod brakę i podaje Tidusowi. Tadam! Jesteśmy sam na sam z bramkarzem albo + 1 obrońca :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Final Fantasy X i X-2”