Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

pho3n1x

Post autor: pho3n1x »

Nie wiem czy ktoś już tego nie pisał, ale polecam 'Cyfrową Twierdzę' Browna. Bardzo ciekawa i wciągająca lektura.

Edit: A MOŻE BY TAK COŚ WIĘCEJ?
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

Yui-chan pisze:bardziej podoba się "Mała Księżniczka"-czytałam to ogromną ilość razy,strasznie utożsamiałam się z główną bohaterką, która tak jak ja żyje w świecie baśni i układa w myślach "powiastki".
XD < juz myslalam ze bylam sama ^^ > mialam bzika na punckie sary,jak nie wiem co :D ksiazka,a anime to jzu w ogole,ogladalam powtorki kilkakrotnie :D :D ;)

anyway Boni czy przypadkiem nie polecales tej serii?? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=67084260
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

O....!!! Jakim cudem to dorwałaś????!!!!!! Toć to moje ulubione dzieło o wampach :]]]]] A raczej o czymś zupełnie innym ale spojlerować nie będę. Słowem lol polecam!!!! Może się sam skuszę, chciałbym mieć wszystkie trzy części u siebie na półeczce :>>>>>>

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2005 ]
ps. dziwny tytuł jest w wersji polskiej ostatniego tomu. W wersji angielskiej jest o wiele mroczniej. Coś tam "Darkness I" czy jakoś tak. ;)

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2005 ]
tylko że wpierw trzeba na konto płacić a ja nie obeznany w tym XD :(
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

heh,przeglada sie allegro z nudow XD

Boni pisze:a ja nie obeznany w tym XD
sierota ;]

anyway na allegro sa tez inne dziala tej pani.. np serce bestii

ja teraz malo czasu znajduje na czytanie 'przyjemnosci' ...history suck..spoglada na polke obladowana tomami hist.powszechnej i polski -_-
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Post autor: Zeratul »

Polecam Andrzeja Pilipiuka: cykl opowiadań zawartych w czterech tomach, których głównym bohaterem jest 86-letni wiejski samozwańczy egzorcysta-amator-bimbrownik Jakub Wędrowycz. Rozwalające! Parodia fantasy zawierająca w sobie wszystkie inne możliwe parodie (w tym bin Ladena, pokemonów i "Z Archiwum X" itd.). Wszystko genialnie połączone w całość rozgrywającą się w 80 i 90 latach XX wieku we wsiach nieprzypadkowo położonych niedaleko Bugu. Główny bohater za pomocą czarów, etanolu i innych niekonwencjonalnych narzędzi takich jak pętla z linki hamulcowej rozprawia się z różnymi potworami typu utopce, jest zawikłany w wiele zagadek, w których możemy zobaczyć zarówno czarnoksiężnika, jak i agentów KGB.

!!!

Tytuły tomów:
1. Kroniki Jakuba Wędrowycza
2. Czarownik Iwanow
3. Weźmisz czarno kure...
4. Zagadka Kuby Rozpruwacza.
5. (podobno ma być jeszcze tom 5, ale go nie widziałem)

Czytał ktoś?
Ostatnio zmieniony śr 12 paź, 2005 19:28 przez Zeratul, łącznie zmieniany 1 raz.
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Pierwszy raz o tym słyszę (o książce, nie o Pilipiuku :P), ale już widzę, że to kocham. :D Jeszcze w tym tygodniu lecę do księgarni. :grin:
Garnet pisze:XD < juz myslalam ze bylam sama ^^ > mialam bzika na punckie sary,jak nie wiem co ksiazka,a anime to jzu w ogole,ogladalam powtorki kilkakrotnie
To może ja też się przyznam, że z tuzin razy przeczytałam to dziełko. XD
Yui-chan

Post autor: Yui-chan »

[quote="Garnet"]a anime to jzu w ogole,ogladalam powtorki kilkakrotnie :D :D ;)

Yyy,to było jakieś anime???Dżizyz za co to się Japońce nie wezmą :wink: Chyba poszukam w necie coś na ten temat :D

[quote="Zeratul"]

Polecam Andrzeja Pilipiuka: cykl opowiadań zawartych w czterech tomach, których głównym bohaterem jest 86-letni wiejski zamozwańczy egzorcysta-amator-bimbrownik Jakub Wędrowycz.

Czytałam dobrych parę lat temu opowiadania z tego cyklu w "Fantasy" ale do książki się nie dorwałam.Dobrze że o tym napisałeś, przypomniałam sobie o tym starym menelu i może teraz nadrobię zaległości :D :wink:

yyy co ja zrobiłam z tym cytowaniem :wink: Kuso!
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Wędrowycz rox XD Wszystkie tomy są świetne, dobrze się czyta :] Dobry humor po przeczytaniu gwarantowany :lol:
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Zeratul
Kupo!
Kupo!

Post autor: Zeratul »

Wspomnę też o zamieszczonych z tyłu każdego tomu 'Ogłoszeniach drobnych', typu "Trumny używane. Hurt, detal, niedrogo."

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2005 20:51 ]
W każdym empiku powinne być te książki, także szukajta ich, towarzysze.
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:To może ja też się przyznam, że z tuzin razy przeczytałam to dziełko. XD
od razu razniej :D

ja jeszcze cala sage o ani z zielonego wzgorza zaliczylam :lol:

Yui-chan pisze:yy,to było jakieś anime???Dżizyz za co to się Japońce nie wezmą
lecialo na polonii 1 :D

oho :D http://www.filmweb.pl/Film?id=119535

[ Dodano: Czw 13 Paź, 2005 00:43 ]
lol http://www.little-princess-sara.net/
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Garnet pisze:ja jeszcze cala sage o ani z zielonego wzgorza zaliczylam
Mów mi "siostro"! :D Ja też przeczytałam calusieńką sagę, jakieś kilkanaście tomów, aż po pra-pra-pra-wnuki Ani i Gilberta. XD A najśmieszniejsze jest to, że wcale tej książki jakoś szczególnie nie kochałam, chyba po prostu zadziałało prawo serii. :lol:

Aniu, siostro, nie znałam Cię od tej strony! :lol:

A "Małego Lorda" znasz? Cholera, nie jestem pewna co do tytułu, ale to było o takim biednym blond-chłopcu z Ameryki, który nagle dowiaduje się, że ma bajecznie bogatego dziadka-lorda w Anglii... w sumie troche podobne do "Małej Księżniczki" i "Tajemniczego Ogrodu", chyba to samo wydawnictwo. XD
O, a "Czarny Diament" - o tym karym koniku? :lol: To też była klasyka. :D
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Aniu, siostro, nie znałam Cię od tej strony! Laughing
cii..mam nadzieje ze znajomi tu nie wejda :D :D joke ;)

ta seria ani..strasznie mi sie to dluzylo...najbardziej to czego nei cierpialam to dlugasne opisy ktorych bylo mnostwo...no ale zgodniz Twoja zasada Luci,ze jak seria to tzreba skonczyc ;]
Lucrecia pisze:A "Małego Lorda" znasz? Cholera, nie jestem pewna co do tytułu
tak,tak maly lord:P to byla cala taka seria wydawnictwa pod nazwa Klasyka w takich czerwonych oprawkach :D wiekszoc z tego przeczytalam :lol:

< i tylko patrzec co ze mnei wyroslo po takich lekturach :lol: >
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Garnet pisze:ta seria ani..strasznie mi sie to dluzylo...najbardziej to czego nei cierpialam to dlugasne opisy ktorych bylo mnostwo...
Tja, nudne opisy, momentami (żeby tylko momentami) zbyt senna atmosfera, przygód jak na lekarstwo, a na dokładkę do całości na kilometr wiało archaicznością i pewną sztywnością. Ale co tam, niektóre z tych tomów pamiętam do dziś. XD
Garnet pisze:tak,tak maly lord: to byla cala taka seria wydawnictwa pod nazwa Klasyka w takich czerwonych oprawkach wiekszoc z tego przeczytalam
*smutno kiwa głową*
:lol:
Garnet pisze:< i tylko patrzec co ze mnei wyroslo po takich lekturach>
I właśnie ta puenta jest po prostu rozbrajająca. XDDD
[Zanotować w pamięci: nie dawać córeczce w przysłości "Ani..." i "Księżniczki" do czytania, bo jeszcze zostanie miłośniczką glanów i w ogóle jakąś szatanistką. XDD Takie dewiacje to na pewno od owych lektur. XDD]

Muahahaha, ja się jakoś uchowałam przed tym zgubnym wpływem, bo generalnie wolałam ksiązki dla chłopców: pochłonęłam chyba wszystkie dziełka Niziurskiego, zaczytywałam się Vernem, etc. :wink:
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Tja, nudne opisy, momentami (żeby tylko momentami) zbyt senna atmosfera, przygód jak na lekarstwo, a na dokładkę do całości na kilometr wiało archaicznością i pewną sztywnością. Ale co tam, niektóre z tych tomów pamiętam do dziś. XD
warto dodac jakze interesujace tytuly miala owa seria :D
ania na uniwersytecie,ania z szumiacych topoli,ania ze zlotego brzegu......i bog wie jeszcze z czego XD

anyway,niedawno zakupilam sobie Japonski Wachlarz pani Bator,mam nadzieje ze bedzie ciekawa lektura opisujaca jej zycie w japonii
podobno mozna sie tam dowiedziec ze japonce maja 4 rodzaje kapci-do lazieki,orgodu,jadalni...etc..no ze tyle rodzaji to nie wiedzialam :lol:
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Co nieco przeczytałem tego gotycyzmu. Straszna filozofia, nie wiem Garnet czy lubisz filozofie...
glamorous vamp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”