Kącik matematyczny
Moderator: Moderatorzy
Uczyłem się podstaw z jednej książki. Natomiast na informatyce dopiero zaczynamy.Boni pisze:Zna się ktoś na C++ ?
A propo mojego zadania:
Trzeba było tylko oznaczyć np. 423134 jako a i wykonac wszystkie działania przy pomocy tego oznaczenia.
[ Dodano: Pią 07 Paź, 2005 21:18 ]
Jakby ktoś był mało bystry to zaznaczam, że to jest ironia.Boni pisze:oczywiście że nie ^_^
Am Ende bleib ich doch alleine
Die Zeit steht still und mir ist kalt!
Tak czy siak to mi wystarczy. Będę pamiętał o Tobie :D Ja na razie nawet nie wiem jak tam dane liczbowe się wprowadza a już mam robić funkcje kwadratowe z jakimś tam uwzględnianiem błędów przybliżeń, whateverZeratul pisze: Uczyłem się podstaw z jednej książki. Natomiast na informatyce dopiero zaczynamy

[ Dodano: Pią 07 Paź, 2005 ]
To się ucz. Ale bez praktyki nie ma Partyki. lolIzrail pisze:Zaraz se ten dwumian znajde i sie naucze

glamorous vamp
Wykaż, że jeżeli n jest liczbą całkowitą dodatnią oraz
, to x^y = y^x.
[ Dodano: Nie 09 Paź, 2005 17:29 ]
Sorry, że te x i y takie ogromne, ale musiałem tak zrobić z powodów technicznych.

[ Dodano: Nie 09 Paź, 2005 17:29 ]
Sorry, że te x i y takie ogromne, ale musiałem tak zrobić z powodów technicznych.
Ostatnio zmieniony pn 10 paź, 2005 14:49 przez Zeratul, łącznie zmieniany 1 raz.
Sluchaj to z tym dwumianem newtona jest bardzo proste juz to policzylem.
Tylko nie wiem jak to zapisac na forum.
Powiedz mi jak moge graficznie sensownie to zapisac to ci to napisze.
A niegraficznie:
(n nad k +1) = n!/[(n-k-1)!(k+1)!] = [n!(n-k)]/[(n-k)(k+1)!] = [(n+1)! - n!k]/[(n-k)!(k+1)!] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!k]/[(n-k)k!k] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!]/[(n-k)k!]
(n nad k) + (n nad k+1) = [n!]/[(n-k)k!] + [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!]/[(n-k)k!] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] = [(n+1)!]/{[(n+1)-(k+1)]!(k+1)!} = (n+1 nad k+1)
Strasznie proste tylko ze pewno tak zapisane nie wyglada najlepiej
Tylko nie wiem jak to zapisac na forum.
Powiedz mi jak moge graficznie sensownie to zapisac to ci to napisze.
A niegraficznie:
(n nad k +1) = n!/[(n-k-1)!(k+1)!] = [n!(n-k)]/[(n-k)(k+1)!] = [(n+1)! - n!k]/[(n-k)!(k+1)!] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!k]/[(n-k)k!k] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!]/[(n-k)k!]
(n nad k) + (n nad k+1) = [n!]/[(n-k)k!] + [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] - [n!]/[(n-k)k!] = [(n+1)!]/[(n-k)!(k+1)!] = [(n+1)!]/{[(n+1)-(k+1)]!(k+1)!} = (n+1 nad k+1)
Strasznie proste tylko ze pewno tak zapisane nie wyglada najlepiej
Ostatnio zmieniony pn 10 paź, 2005 15:37 przez dory, łącznie zmieniany 2 razy.
Znalazłem w encyklopedii dwumian newtona, ale z tego jestem zielony. Tam są zupełnie nieznane przeze mnie oznaczenia i symbole. Postanowiłem, że się teraz tym nie będę zajmował, bo jestem dopiero w I klasie liceum i mam inne rzeczy do nauki z matematyki, a poza tym w koncu jestem na mat-infie, więc kiedyś to będzie na lekcjach.
PS. Dlaczego nikt nie robi mojego zadania?
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:36 ]
A jak chcesz to zapisać na forum to:
1. Napisz to w Wordzie za pomocą obiektu Microsoft Equation.
2. Skopiuj obiekt Microsoft Equation do Painta i zapisz jako plik JPG.
3. Shostuj np. na http://www.imageshack.us/
4. Dostaniesz link: hotlink for forums. Skopiuj ten link i wklej go w swojej wiadomości na forum.
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:37 ]
Chyba umiesz korzystac z Microsoft Equation, nie?
PS. Dlaczego nikt nie robi mojego zadania?
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:36 ]
A jak chcesz to zapisać na forum to:
1. Napisz to w Wordzie za pomocą obiektu Microsoft Equation.
2. Skopiuj obiekt Microsoft Equation do Painta i zapisz jako plik JPG.
3. Shostuj np. na http://www.imageshack.us/
4. Dostaniesz link: hotlink for forums. Skopiuj ten link i wklej go w swojej wiadomości na forum.
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:37 ]
Chyba umiesz korzystac z Microsoft Equation, nie?
1. Uruchom Microsoft Word
2. Wybierz opcję: Menu: Wstaw: Obiekt
3. Z listy wybierz pozycję Microsoft Equation. Tam masz możliwość pisania wszystkich oznaczeń matematycznych (pierwiastków, kwantyfikatorów, ułamków itp.)
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:41 ]
Nie masz Worda? Jakim cudem?
2. Wybierz opcję: Menu: Wstaw: Obiekt
3. Z listy wybierz pozycję Microsoft Equation. Tam masz możliwość pisania wszystkich oznaczeń matematycznych (pierwiastków, kwantyfikatorów, ułamków itp.)
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 16:41 ]
Nie masz Worda? Jakim cudem?
Zeratul twoje tez rozwiazalem :D tylko tego nie zapisze w sposob niegraficzny bo to bedzie tragedia. Musze sobie szybko worda skolowac to ci podam odpowiedz.
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 17:24 ]
Sprobuje to wytlumacyc bez pisania zbytnio:
(1+1/n) sprowadzasz do wspolnego mianownika. Wyjdzie z tego: (n+1)/n
Pozniej wstawaisz to do x^y po doprowadzeniu tego i skroceniu liczysz y^x i wyjdzie dokladnie to samo.
Jak bym mial to zapisac na wzorach to by wyszla tragedia:
Wiem jak to zrobie sproboje:
x^y = [(n+1)/n]^{[n*(n+1)^(n+1)]/[n^(n+1)]} =(po skróceniu n) = [(n+1)/n]^{[(n+1)^(n+1)]/[n^n]}
y^x = [(n+1)/n]^{[(n+1)*(n+1)^n]/[n^n]} = [(n+1)/n]^{[(n+1)^(n+1)]/[n^n]}
Z tego wynika ze x^y = y^x
Dziekuje :D
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 17:27 ]
Dobra za proste te wasze zagadki.
Dajcie cos naprawde trudnego zebym musial poswiecic z godzine na rozwiazenie tego :D
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 17:24 ]
Sprobuje to wytlumacyc bez pisania zbytnio:
(1+1/n) sprowadzasz do wspolnego mianownika. Wyjdzie z tego: (n+1)/n
Pozniej wstawaisz to do x^y po doprowadzeniu tego i skroceniu liczysz y^x i wyjdzie dokladnie to samo.
Jak bym mial to zapisac na wzorach to by wyszla tragedia:
Wiem jak to zrobie sproboje:
x^y = [(n+1)/n]^{[n*(n+1)^(n+1)]/[n^(n+1)]} =(po skróceniu n) = [(n+1)/n]^{[(n+1)^(n+1)]/[n^n]}
y^x = [(n+1)/n]^{[(n+1)*(n+1)^n]/[n^n]} = [(n+1)/n]^{[(n+1)^(n+1)]/[n^n]}
Z tego wynika ze x^y = y^x
Dziekuje :D
[ Dodano: Pon 10 Paź, 2005 17:27 ]
Dobra za proste te wasze zagadki.
Dajcie cos naprawde trudnego zebym musial poswiecic z godzine na rozwiazenie tego :D