Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Post autor: Ashramus »

Ja tam Narrenturm nie polecam.. ksiazka wydaje mi sie wtorna, prawie tak wtorna jak Maslowska ;) Ciagla stylizacja jezykowa, watek fabularny ktoiry moze niektorym sie podoba.. innym nie. Jak nie czytalas, to polecam przejsc sie do biblioteki po sage wiedzmina tegoz autora. Duzo lepiej sie czyta. Lema niby moglbym polecic, ale zalezy z ktorego jego okresu.. zreszta Lem tez nie wszystkim pasuje. Juz predzej Mrozka, Mrozek jest zabawny :)
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Boni pisze:Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10 XD
:564: Poczekaj do 4 tomu XD
Cid pisze:książki R.A. Salvatoe'a
Jedyna osoba, która poza Denningiem umie pisać o Forgotten Realms.
A i tak Planescape i "Strony Bólu" są lepsze :>
Go-Go-Yubari pisze:Lema bardzo, bardzo polecam

Pomysły ma wręcz genialne, to trzeba przyznać :wink:
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Cid

Post autor: Cid »

Zapomniałbym, warto, na prawdę warto przeczytać wszystkie 3 tomy "Achai" Andrzeja Ziemiańskiego. Świetna książka, interesująca fabuła, niebanalne pomysły, ale trzeba się przyzwyczaić do słownictwa.
Ashramus pisze: Ja tam Narrenturm nie polecam.. ksiazka wydaje mi sie wtorna, prawie tak wtorna jak Maslowska. Ciagla stylizacja jezykowa, watek fabularny ktoiry moze niektorym sie podoba.. innym nie.
Ja z kolei Narrenturm polecam, ale zgadzam się z Ashramusem, ta książka nie każdemu może przypaść do gustu. Jest to specyficzna fantastyka, osadzona w średniowiecznej Polsce, z domieszką ludowości, zabobonów, magii itp. Nie rozumiem tylko, gdze Ty widzisz wtórność.
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Post autor: Ashramus »

Cid pisze:gdze Ty widzisz wtórność.
Zgoda, dla ogolou.. moze to jest swieze, ale dlla osob ktore troche w zyciu poczytaly polskiej fantastyki, archaizacja jezyka u sapkowskiego czy tez wielkie nowatorstwo Maslowskiej jako "1 powiesc dresiarska" to pic na wode fotomontaz.. to juz wszystko bylo tyle ze w rynku niszowym nisko nakladowym :)
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Fuj. Polskie fantasy śmierdzi. Wybacznie, jeśli kogoś uraziłem, ale po prostu mi się nie podoba :D Ostatnio miałem chrapkę na takie książki kurde.... No mam imię autora na końcu języka :/ Wiem, że pisał 3 części jakiejs sagi... w tytule było Krew i lód, albo ogień i lód?, albo jeszcze jakoś inaczej :/

Izrail pisze:Boni napisał/a:
Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10 XD

n Poczekaj do 4 tomu XD
Erm, ee... Widzę, żeś mnie tutaj przegonił... Hmm... Kurde, zachęciłeś mnie że hej XD A swoją drogą ciekawe co tam będzie :]

Ps. Izrail, nie wiem, jak Tobie, ale dla mnie początek drugiej części jest dziwny (mam na myśli tego stworka co zrobił "sam-wiesz-co".... może Rewolwerowcowi się coś odmieni i się uleczy... Heh... Nie spojleruj mi tylko XD ).

A Lema w ogóle nie trawię... I te jego wypowiedzi na temat współczesnej poezji... :roll: :roll: :roll:

Eiko, a Ty pewno wiesz co ja bym Ci polecił XD :wink:
glamorous vamp
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

Cid pisze:Wyszła teraz nowa książka Browna- "Zwodniczy Punkt". Czytał to już ktoś? Ciekawe, wciągające? Czy warto przeczytać?
Sam jeszcze tego nie czytałem ale wczoraj skończył czytać tą książke mój ojciec i stwierdził ze podobnie jak poprzednie ksiażki Browna jest to bardzo wyssane z palca ale jak już było powiedziane wszystkie jego ksiazki podobnie jak i ta są wciagające i jak zacznie się ją cyztać to nie można sie od niej oderwac :) .. ja osobiście mam zamiar zabrać sie za nią dzisiaj wieczorem ;)
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Awatar użytkownika
Kermi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Kermi »

A ja bardzo lubię książki Marty Fox. Porusza w nich problemy nastolatków, które są bardzo trudne... Na początku czerwca była u nas w szkole i mieliśmy z nią spotkanie. Bartdzo fajna, miła babka. :D Rozmawiała z nami bardzo na luzie. Naprawdę - polecam jej książki...
"A friend in need's a friend indeed..."
"Pure Morning" PLACEBO
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Boni pisze:Widzę, żeś mnie tutaj przegonił
Od pół roku czekam na ostatni tom :] A druga część jest... ugh... "najcięższa", ale lepiej teraz niż później. A jak sam-wiesz-co przeczytałem to też mnie zdarło troszkę XD

A z książek to jeszcze godna polecenia jest... Alicja w krainie czarów :> Świetna rzecz, tyle psychologicznych myśli ukrytych jest na kartkach tej książki, wręcz raj dla takich genialnych umysłów jak ja ^_^
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Awatar użytkownika
kanzer
Kupo!
Kupo!

Post autor: kanzer »

uffff nareszcie przeczytałem cały temat od początku :D
ja ze swojej skromnej strony polecam kilka książek i autorów...

Neil Gaiman - "Amerykańscy bogowie" - amerykański świat i skandynawscy (?) bogowie, czyli Odyn, Loki i spółka ;). Bardzo ciekawa książka, jedna z najlepszych jakie czytałem.

Maja Lidia Kossakowska - "Siewca Wiatru"- Yubari niestety mnie już uprzediła i to nawet dwa razy ;) ale ja polecam trzeci raz ;) angel fantasy jeśli to tak można nazwać, ;) wspaniała książka, podsuwa wyobraźni bardzo ciekawe obrazy

Franz Kafka - "Proces", "Zamek"- mnie osobiście urzekły te książki, po prostu niesamowity klimat, niedorzeczność sytuacji, zdolne zobrazowanie niemocy jednostki wobec chociażby urzędu;)

William Gibson - trylogia: "Neuromancer", "Graf Zero", "Mona Liza Turbo"
kultowe powieści cyberpunkowe ;) przyznaję, że czytałem tylko pierwszą część, ale poluję na kolejne, Neuromancera jak najbardziej gorąco polecam tym, którzy lubią cyberpunkowe klimaty ;) Jeszcze jedna jego książka "Idoru" jest godna uwagi.

Andre Norton - "Pani kainy mgieł" - wspaniała książka, w sumie nie wiem do czego to zaliczyć do fantasy czy do s-f bo są elementy z obydwu tych gatunków. Ogólnie cała saga pani Norton o świecie wiedźm jest wspaniała.

Lawrence Watt-Evans - "Jednym Zaklęciem" - historia o czarnoksiężniku wyruszającym w świat, znającym tylko jedno proste zaklęcie :)

Chuck Palahniuk - "Podziemny krąg" - co prawda książki jeszcze nie czytałem, ale zasłyszawszy wiele pozytywnych opinii i obejrzawszy film jestem wręcz przekonany co do świetności tej książki :)

To by było chyba na tyle jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę ;)
Matomania

Post autor: Matomania »

Czytał ktoś z was "woję światów"? Fajne to? Opłaca się przeczytać?

[ Dodano: Czw 07 Lip, 2005 ]
Terry Pratchett - rulllllllla :) Polecam. Rotfle co 3 minuty ;)
Ziółek

Post autor: Ziółek »

Izrail pisze: :564: Poczekaj do 4 tomu XD

Uważam że 6 był lepszy, chociaż początek nudny
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Skończyłem "Małych ludzi w żółtych płaszczach". Książka, bo opowiadaniem ciężko to nazwać, ciekawa. Postacie jak zwykle dopracowane, fabuła też, no i to powiązanie z

Kod: Zaznacz cały

Mroczną Wieżą...
Miodzio :]

No to biore sie za Serca Atlantydów :>

Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Izrail pisze:no i to powiązanie z
Ciekaw jam do którego tomu ;] I to żaden spojler :lol:

Izrail pisze:No to biore sie za Serca Atlantydów
No i zaczyna się staczanie w dół. Powolne, ale jeszcze nabierze rozpędu. Śley willie to chyba ekstremum porażki.
glamorous vamp
Ziółek

Post autor: Ziółek »

Nieeeeeeeee. Myślę, że Dlaczego jesteśmy w Wietnamie było jeszcze większą porażką i dużo bardziej bez sensu :twisted: w pewnym momencie nie wiedziałem( :!: ) gdzie się dzieje akcja
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Ziółek, a pamiętasz moment, jak:

Kod: Zaznacz cały

Z nieba spadały telewizory, fortepiany, pralki, telewizory, patelnie, tostery i inne bzdety?
To było po prostu bezsensowne, King chyba chciał dać upust swojej fantazji. Cieszę się, że rzadko to robi. ;)
glamorous vamp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”