Dobre książki
Moderator: Moderatorzy
Ja tam Narrenturm nie polecam.. ksiazka wydaje mi sie wtorna, prawie tak wtorna jak Maslowska 
 Ciagla stylizacja jezykowa, watek fabularny ktoiry moze niektorym sie podoba.. innym nie. Jak nie czytalas, to polecam przejsc sie do biblioteki po sage wiedzmina tegoz autora. Duzo lepiej sie czyta. Lema niby moglbym polecic, ale zalezy z ktorego jego okresu.. zreszta Lem tez nie wszystkim pasuje. Juz predzej Mrozka, Mrozek jest zabawny 

~~~<< piesek preriowy   >>~~~
						Boni pisze:Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10
Jedyna osoba, która poza Denningiem umie pisać o Forgotten Realms.Cid pisze:książki R.A. Salvatoe'a
A i tak Planescape i "Strony Bólu" są lepsze
Go-Go-Yubari pisze:Lema bardzo, bardzo polecam
Pomysły ma wręcz genialne, to trzeba przyznać
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...
Run and run and cling to life...
- 
				Cid

Zapomniałbym, warto, na prawdę warto przeczytać wszystkie 3 tomy "Achai" Andrzeja Ziemiańskiego. Świetna książka, interesująca fabuła, niebanalne pomysły, ale trzeba się przyzwyczaić do słownictwa. 

Ja z kolei Narrenturm polecam, ale zgadzam się z Ashramusem, ta książka nie każdemu może przypaść do gustu. Jest to specyficzna fantastyka, osadzona w średniowiecznej Polsce, z domieszką ludowości, zabobonów, magii itp. Nie rozumiem tylko, gdze Ty widzisz wtórność.Ashramus pisze: Ja tam Narrenturm nie polecam.. ksiazka wydaje mi sie wtorna, prawie tak wtorna jak Maslowska. Ciagla stylizacja jezykowa, watek fabularny ktoiry moze niektorym sie podoba.. innym nie.
Zgoda, dla ogolou.. moze to jest swieze, ale dlla osob ktore troche w zyciu poczytaly polskiej fantastyki, archaizacja jezyka u sapkowskiego czy tez wielkie nowatorstwo Maslowskiej jako "1 powiesc dresiarska" to pic na wode fotomontaz.. to juz wszystko bylo tyle ze w rynku niszowym nisko nakladowymCid pisze:gdze Ty widzisz wtórność.
~~~<< piesek preriowy   >>~~~
						Fuj. Polskie fantasy śmierdzi. Wybacznie, jeśli kogoś uraziłem, ale po prostu mi się nie podoba :D Ostatnio miałem chrapkę na takie książki kurde.... No mam imię autora na końcu języka 
 Wiem, że pisał 3 części jakiejs sagi... w tytule było Krew i lód, albo ogień i lód?, albo jeszcze jakoś inaczej 
 A swoją drogą ciekawe co tam będzie :] 
Ps. Izrail, nie wiem, jak Tobie, ale dla mnie początek drugiej części jest dziwny (mam na myśli tego stworka co zrobił "sam-wiesz-co".... może Rewolwerowcowi się coś odmieni i się uleczy... Heh... Nie spojleruj mi tylko
 ).
A Lema w ogóle nie trawię... I te jego wypowiedzi na temat współczesnej poezji...

Eiko, a Ty pewno wiesz co ja bym Ci polecił

Erm, ee... Widzę, żeś mnie tutaj przegonił... Hmm... Kurde, zachęciłeś mnie że hejIzrail pisze:Boni napisał/a:
Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10
n Poczekaj do 4 tomu![]()
Ps. Izrail, nie wiem, jak Tobie, ale dla mnie początek drugiej części jest dziwny (mam na myśli tego stworka co zrobił "sam-wiesz-co".... może Rewolwerowcowi się coś odmieni i się uleczy... Heh... Nie spojleruj mi tylko
A Lema w ogóle nie trawię... I te jego wypowiedzi na temat współczesnej poezji...
Eiko, a Ty pewno wiesz co ja bym Ci polecił
glamorous vamp
						Sam jeszcze tego nie czytałem ale wczoraj skończył czytać tą książke mój ojciec i stwierdził ze podobnie jak poprzednie ksiażki Browna jest to bardzo wyssane z palca ale jak już było powiedziane wszystkie jego ksiazki podobnie jak i ta są wciagające i jak zacznie się ją cyztać to nie można sie od niej oderwacCid pisze:Wyszła teraz nowa książka Browna- "Zwodniczy Punkt". Czytał to już ktoś? Ciekawe, wciągające? Czy warto przeczytać?
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
						A ja bardzo lubię książki Marty Fox. Porusza w nich problemy nastolatków, które są bardzo trudne... Na początku czerwca była u nas w szkole i mieliśmy z nią spotkanie. Bartdzo fajna, miła babka.   :D  Rozmawiała z nami bardzo na luzie. Naprawdę - polecam jej książki...

"A friend in need's a friend indeed..."
"Pure Morning" PLACEBO
						"Pure Morning" PLACEBO
Od pół roku czekam na ostatni tom :] A druga część jest... ugh... "najcięższa", ale lepiej teraz niż później. A jak sam-wiesz-co przeczytałem to też mnie zdarło troszkęBoni pisze:Widzę, żeś mnie tutaj przegonił
A z książek to jeszcze godna polecenia jest... Alicja w krainie czarów
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...
uffff nareszcie przeczytałem cały temat od początku   :D  
ja ze swojej skromnej strony polecam kilka książek i autorów...
Neil Gaiman - "Amerykańscy bogowie" - amerykański świat i skandynawscy (?) bogowie, czyli Odyn, Loki i spółka
. Bardzo ciekawa książka, jedna z najlepszych jakie czytałem.
Maja Lidia Kossakowska - "Siewca Wiatru"- Yubari niestety mnie już uprzediła i to nawet dwa razy
 ale ja polecam trzeci raz 
 angel fantasy jeśli to tak można nazwać, 
 wspaniała książka, podsuwa wyobraźni bardzo ciekawe obrazy
Franz Kafka - "Proces", "Zamek"- mnie osobiście urzekły te książki, po prostu niesamowity klimat, niedorzeczność sytuacji, zdolne zobrazowanie niemocy jednostki wobec chociażby urzędu;)
William Gibson - trylogia: "Neuromancer", "Graf Zero", "Mona Liza Turbo"
kultowe powieści cyberpunkowe
 przyznaję, że czytałem tylko pierwszą część, ale poluję na kolejne, Neuromancera jak najbardziej gorąco polecam tym, którzy lubią cyberpunkowe klimaty 
 Jeszcze jedna jego książka "Idoru" jest godna uwagi.
Andre Norton - "Pani kainy mgieł" - wspaniała książka, w sumie nie wiem do czego to zaliczyć do fantasy czy do s-f bo są elementy z obydwu tych gatunków. Ogólnie cała saga pani Norton o świecie wiedźm jest wspaniała.
Lawrence Watt-Evans - "Jednym Zaklęciem" - historia o czarnoksiężniku wyruszającym w świat, znającym tylko jedno proste zaklęcie
Chuck Palahniuk - "Podziemny krąg" - co prawda książki jeszcze nie czytałem, ale zasłyszawszy wiele pozytywnych opinii i obejrzawszy film jestem wręcz przekonany co do świetności tej książki

To by było chyba na tyle jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę

ja ze swojej skromnej strony polecam kilka książek i autorów...
Neil Gaiman - "Amerykańscy bogowie" - amerykański świat i skandynawscy (?) bogowie, czyli Odyn, Loki i spółka
Maja Lidia Kossakowska - "Siewca Wiatru"- Yubari niestety mnie już uprzediła i to nawet dwa razy
Franz Kafka - "Proces", "Zamek"- mnie osobiście urzekły te książki, po prostu niesamowity klimat, niedorzeczność sytuacji, zdolne zobrazowanie niemocy jednostki wobec chociażby urzędu;)
William Gibson - trylogia: "Neuromancer", "Graf Zero", "Mona Liza Turbo"
kultowe powieści cyberpunkowe
Andre Norton - "Pani kainy mgieł" - wspaniała książka, w sumie nie wiem do czego to zaliczyć do fantasy czy do s-f bo są elementy z obydwu tych gatunków. Ogólnie cała saga pani Norton o świecie wiedźm jest wspaniała.
Lawrence Watt-Evans - "Jednym Zaklęciem" - historia o czarnoksiężniku wyruszającym w świat, znającym tylko jedno proste zaklęcie
Chuck Palahniuk - "Podziemny krąg" - co prawda książki jeszcze nie czytałem, ale zasłyszawszy wiele pozytywnych opinii i obejrzawszy film jestem wręcz przekonany co do świetności tej książki
To by było chyba na tyle jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę
- 
				Matomania

Skończyłem "Małych ludzi w żółtych płaszczach". Książka, bo opowiadaniem ciężko to nazwać, ciekawa. Postacie jak zwykle dopracowane, fabuła też, no i to powiązanie z  Miodzio :]
No to biore sie za Serca Atlantydów

Kod: Zaznacz cały
Mroczną Wieżą...No to biore sie za Serca Atlantydów
- 
				Ziółek

Ziółek, a pamiętasz moment, jak: 
To było po prostu bezsensowne, King chyba chciał dać upust swojej fantazji. Cieszę się, że rzadko to robi.  

Kod: Zaznacz cały
Z nieba spadały telewizory, fortepiany, pralki, telewizory, patelnie, tostery i inne bzdety?glamorous vamp