Dobre książki
Moderator: Moderatorzy
Izrail, ja właśnie wczoraj byłem w kięgarni i miałem taki wybór:
-Oczy Smoka
-Mroczna połowa
-Mroczna wieża: I, II, III
-Buick 8
-Rok wilkołaka
I długo się zastanawaiłem co wybrać
Heh, początkowo chciałem kupić Mroczną połowę i Oczy smoka :D Ale ostatecznie wybrałem dwa pierwsze tomy Mrocznej wieży i Mroczną połowę... Heh ;]

A swoją drogą ja kończę książkę Alexa o Kunta Kincie. A potem zabieram się za Mroczną wieżę... Trza to w końcu ostatecznie rozwiązać.
-Oczy Smoka
-Mroczna połowa
-Mroczna wieża: I, II, III
-Buick 8
-Rok wilkołaka
I długo się zastanawaiłem co wybrać

Ale skoro Ty to polecasz, to nie omieszkam zakupić ową książkę. Niemniej jednak słyszałem, że Oczy smoka są utrzymane w konwencji bajki/baśni dla młodszych czytelników. Czy to prawda? A i powiedz jakiego wydania książkę czytałeś? Chyba nie AmberaIzrail pisze:Ja skończyłem dzisiaj "Oczy smoka". Fajna książka, miło się czyta, ale brakowało mi trochę tego stylu... I zakończenie takie ni w pięć, ni w dziesięć. Ale ogólnie na +

A swoją drogą ja kończę książkę Alexa o Kunta Kincie. A potem zabieram się za Mroczną wieżę... Trza to w końcu ostatecznie rozwiązać.

glamorous vamp
baśni - racja, ale z tym dla młodych to różnie bywa :]Boni pisze:konwencji bajki/baśni dla młodszych czytelników
Prószyńskiego oczywiście :]Boni pisze:Chyba nie Ambera
I razem będziemy czekać na ostatni tomBoni pisze:A potem zabieram się za Mroczną wieżę

Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...
Run and run and cling to life...
Run and run and cling to life...
A Ty już jesteś na jakimś etapie MW, czy też zaczynasz? :DIzrail pisze:I razem będziemy czekać na ostatni tom
ps. ja tak właściwie, to ekhm, poprostu dopełniam wiedzę, eh whatever ;]
Orgia? No, no, no ;]Izrail pisze:
baśni - racja, ale z tym dla młodych to różnie bywa :]
:]
[ Dodano: Nie 26 Cze, 2005 ]
To dobrze ;]Izrail pisze:
Prószyńskiego oczywiście :]
glamorous vamp
Jak macie wolna chwile i troche czasu, to polecam Kod Leonarda.. na wakacje jak znalazl i musze przyznac ze te miliony sie nie mylily, ksiazka wciaga
Chcialbym przeczytac naukowa weryfikacje tez w niej zawartych..

Kod: Zaznacz cały
np o Marii Magdalenie zonie Chrystusa.. no z tymi obrazami mnie przykonywalo, zreszta sam od zawsze uwazalem ze kosciol kat. historie przeklamuje
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Kościół, jak każda instytucja, ma w sobie wiele przekłamań, a Brown, jak każdy pisarz, ma bujną wyobraźnię- w życiu nie dojdziesz, gdzie tu jest prawdaAshramus pisze:Nie musze wierzyc Brownowi, starczy ze nie wierze kosciolowi. Qumran sie klania..

Z książką jeszcze nie miałam styczności, ale jedna z gier, w którą grałam dotyczyła właśnie tematów poruszanych w "Kodzie..."- ciekawa teza+ kilka efektownych historyjek, nie przeczę, symbolika robi wrażenie.. W sumie dobrze się grało, szczególnie że w całość wpleciono jeszcze wampiry

Zresztą, nie mam narazie czasu na Browna- od kilku dni lezy na półce "Jasność", więc pora się zabrać do lektury.
Nawet, jeżeli historia i teorie są wyssane z palca, to nie można zaprzeczyć faktowi, że Brown potrafi napisać wciągającą opowieść, którą czyta się jednym tchem. Jakoś tak... te książki mają w sobie to "coś", co sprawia, że czytelnik chce dalej przewracać kartki.
Gdybym miał wybierać, która z jego książek jest najlepsza, to wybrałbym "Anioły i Demony". Bardzo ujęła mnie tematyka, ciekawe, zaskakujące zwroty i umiejscowienie akcji oraz jej niezwykły dramatyzm. Nie potrafiłem się oderwać od tej książki.
Wyszła teraz nowa książka Browna- "Zwodniczy Punkt". Czytał to już ktoś? Ciekawe, wciągające? Czy warto przeczytać?
Gdybym miał wybierać, która z jego książek jest najlepsza, to wybrałbym "Anioły i Demony". Bardzo ujęła mnie tematyka, ciekawe, zaskakujące zwroty i umiejscowienie akcji oraz jej niezwykły dramatyzm. Nie potrafiłem się oderwać od tej książki.
Wyszła teraz nowa książka Browna- "Zwodniczy Punkt". Czytał to już ktoś? Ciekawe, wciągające? Czy warto przeczytać?
Ja właśnie przeczytałem Mroczną połowę i Mroczną wieże, cz. I.
Heh, Mroczna połowa jest świetna, jest tylko jedna rzecz, która mi nie pasi. King mógł już sobie odpuścić krwawe opisy ciała Georga Starka. Gdyby nie to, to książka dostałaby 10/10, a tak jest 9+/10
A jeśli chodzi o Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10
Świetnie się czyta, dla mnie stokroć lepsze od Władcy pierścieni, gdzie jest pełno jakiegoś kiczu i wydumanych opisów. W MW jest wszystko takie solidne i jasne. Heh, świetna lekturka, teraz zabrałem się za drugą część :]
Heh, Mroczna połowa jest świetna, jest tylko jedna rzecz, która mi nie pasi. King mógł już sobie odpuścić krwawe opisy ciała Georga Starka. Gdyby nie to, to książka dostałaby 10/10, a tak jest 9+/10

A jeśli chodzi o Mrączną wieżę: Rolanda, cóż tutaj mamy ocenę 11/10

glamorous vamp
Jeżeli jeszcze nie czytałaś, to polecam książki R.A. Salvatoe'a o przygodach drowa Drizzta Do'Urdena. Pierwsza trylogia to "Trylogia Mrocznego Elfa". Warto przeczytać, wciąga, mimo, iż nie jest to jakaś super literatura. Co nie znaczy, że jest słaba... ale to już zależy od gustów.
Poza tym, warto przeczytać książki Terry'ego Pratchett'a. Autor ma genialne poczucie humoru, na prawdę świetnie się czyta.
Poza tym, warto przeczytać książki Terry'ego Pratchett'a. Autor ma genialne poczucie humoru, na prawdę świetnie się czyta.
Skonczylem 'Cyfrowa Twierdze' Browna.. o dziwo nie ma nic o religii
Bowna czyta mi sie nawet lepiej niz Grishama.. (tego tez polecam, niby wielkich prawd o zyciu tam nie ma, ale przyjemnosc z czytana wciagajacej powiesci jest).
Co do Prachetta.. nie kazdy musi chwycic ten humor, ale mi sie podoba.. chociaz narazie entuzjazmu starczylo mi gdzies na 10 ksiazek.. moze pare nastepnych to dobry pomysl na wakacje? Czyta sie lekko i przyjemnie

Bowna czyta mi sie nawet lepiej niz Grishama.. (tego tez polecam, niby wielkich prawd o zyciu tam nie ma, ale przyjemnosc z czytana wciagajacej powiesci jest).
Co do Prachetta.. nie kazdy musi chwycic ten humor, ale mi sie podoba.. chociaz narazie entuzjazmu starczylo mi gdzies na 10 ksiazek.. moze pare nastepnych to dobry pomysl na wakacje? Czyta sie lekko i przyjemnie

~~~<< piesek preriowy >>~~~
- Go Go Yubari
- Ifrit
Eiko poczytaj sobie "Nigdziebądź" oraz "Koralinę" Gaimana ^^ "Achaja" Ziemiańskieo chyba nie musze polecać. Ciekawy jest tez "Siewca wiatru" Kossakowskiej. "Bozy bojownicy" i wcześniejsze "Narrenturm" Sapkowskiego też polecam szczerze, ale nie wiem czy nie za młoda na to jesteś
Poza tym Harry Poter....
żartowałam... Lema bardzo, bardzo polecam...