In my restless dreams I see that town <SILENT HILL>

Zręcznościówki, strzelanki, RTSy, RGPi ; tzw. blockbustery i te mniej znane dla koneserów.

Moderator: Moderatorzy

Która część najbardziej Ci się spodobała?

1
27
39%
2
28
41%
3
8
12%
4
6
9%

Liczba głosów: 69

Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Mischi pisze:Nie, rowiązywałem juz ta zagadkę i cos mi świta, tylko nie zabardzo pamiętam...

I ten wierszk napewno był dłuższy...
Znacznie dłuższy :)

Kod: Zaznacz cały

" Like coins in the hazy 
aether tossed
Our souls must by
their sinful weight
Descend to earth
with Lightness lost

To "right" the sins
that they hath laid
When thrice in falling they intone
Then happiness shall be thy own

The first note be not by 
the horned Onr rung
Though it be there that
all sins be sprung

The Bringer of Life and
 the Bringer of Shame
The sins of the latter be
even more tame

Though coming
in the Aged One's wake
The Formless One's soul
in fear doth quake

The Needless One, silent,
with hungers all lated
Is least then in sin
with his lusts all abated

For the gravests of sinners
His place be appointed
And if he be lucky
May his soul be anointed" 
Uff

[ Dodano: Pią 24 Cze, 2005 ]
Mischi pisze:Btw - właśnie znalazłem w swoich notatkach jego treść i sposób w jaki go rozwiazałem (jest troche dziwny, ale jak chcesz, to mogę sie z Tobą podzielić moimi domysłami)
Jasne
Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar

Post autor: Mischi »

A więc tak (osoby czytajace poniższe wywody, robia to na własna odpowiedzialość)

Pierwsza zwrotka - traktuję ja jako wstęp, nic nie znaczący
Druga zwrotka - pozycja pierwsza bedzie pusta, bo w zwrotce nie ma nic co pozwalało by przypasować tórąś z monet (chociaż jest tam jeden ciekawy fragment, ale o nim później) -> PUSTO
Trzecia zwrotka - pozycja druga - "Horned One" -> czyli szatan, który przybrał w Biblii postać węża -> SNAKE COIN
Czwarta zwrotka -> pozycja trzecia -> mowa o kobiecie ("Bringer of Life, Bringer of Shame - znów motyw biblijny i nawiązanie do Ewy) -> PRISIONER COIN
Piąta zwrotka - pozycja czwarta -> albo OLD MAN (Aged One) albo SNAKE (Formless One)
Szósta zwrotka - pozycja piąta -> pasuje mi OLD MAN
Siódma zwrotka - podobnie jak pierwsza, nic nie znaczy (robi za zakończenie)

Czyli mamy: PUSTO - SNAKE - PRISIONER - OLD MAN/SNAKE - OLD MAN

Teraz w drugiej zwrotce jest fragment

"To "right" the sins
 that they hath laid"

Czyli (według mojej dziwnej logiki) czytamy od prawej i układamy według częstotliwości popełnianych grzechów i dostajemy:

1. Old man (starzy ludzie z reguły są pobożni - ech ta moja logika ... :D )
2. Old man / snake
3. Snake (zamieniamy z Prisoner, bo diabeł (czyli wąż) grzechów nie popełnia, ale do nich kusi)
4. Prisioner (kobieta, która popełniła grzech pierworodny - jeden z największych)
5. PUSTO

W końcu na zasadzie CHYBIŁ TRAFIŁ doszedłem do poniższego rozwiązania:

Old Man - Pusto - Snake - Prisioner - Pusto 
Mam nadzieje, że zrozumiałaś coś z tej chaotycznej wypowiedzi...
BTW - przypomina mi to zagadkę z ptakami z SH3 - tez był niezły hardcor
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mischi pisze:Mam nadzieje, że zrozumiałaś coś z tej chaotycznej wypowiedzi...
Może cię to zdziwić, ale wypowiedź tworzy całkiem spojną całość. Masz rację z rogatym- moja wyobraźnia nie sięgała tak daleko widocznie :) No i kolejność zwrotek jest ważna- nie zwróciłam uwagi.. Okazuje się,że staroangielski robi tu raczej za straszaka, niż szczególne utrudnienie, a ja właśnie skupiłam się na języku.
Przeczytałam pobieżnie, zwracając uwagę na sposób, w jaki tę zagadkę rozwiązałeś, a żeby nie było tak łatwo, ostateczne rozwiązania poczytam,jak już sama przejdę.. Wielkie dzięki.

[ Dodano: Pią 24 Cze, 2005 ]
Mischi pisze:BTW - przypomina mi to zagadkę z ptakami z SH3 - tez był niezły hardcor
W trójkę jeszcze sobie nie pogram, bo, niestety nie mam w zasięgu, ale wszystko wskazuje na to,że jutro zasiądę do jedynki- kolejność przechodzenia będzie więc zachowana.
Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar

Ivy pisze:ale wszystko wskazuje na to,że jutro zasiądę do jedynki
to po jedynce, proponuję ci właśnie trójkę, że względu na połączone elementy fabuły (trudno jest zrozumieć fabułe trójki, bez przejścia jedynki)
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mischi pisze:to po jedynce, proponuję ci właśnie trójkę, że względu na połączone elementy fabuły (trudno jest zrozumieć fabułe trójki, bez przejścia jedynki)
Już mi na Krypcie kilka spoilerów wpadło w oko, m in o powiązaniu głównej bohaterki SH 3 i pewnej postaci z SH ;) Wierzę jednak,że takich niespodzianek mi w grze nie zbraknie. Jeśli da się tę grę przejść na co najmniej tyle sposobów co dwójkę ( a zakończeń jest podobno kilka) to czuję,że nie powstrzymam się przed trójką.
Szkoda,że wszystkie endingi SH2 już obejrzane- dog rządzi XD
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Nie wiem, czy to przypadek, ale po zobaczeniu intra jedynki od razu dwie kobiety skojarzyły mi się z Marią(szczególnie jedna w tej czerwonej kurtce przypominająca pielęgniarkę, ale nie wiem jak się nazywa, więc się nie wypowiem), a jedna z Mary...Śmieszna sytuacja...I do tego można by się przychylić, że głowny bohater czasami przypomina Jamesa...
To jest już chorobliwe XD
Ale gra mimo już mocno przestarzałej grafiki pozostawiła pozytywne oczucia... Od razu spodobał mi się klimat :twisted: Nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę, co jest dalej, bo na razie widziałam tylko początek.
Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar

faris pisze:dwie kobiety skojarzyły mi się z Marią(szczególnie jedna w tej czerwonej kurtce przypominająca pielęgniarkę, ale nie wiem jak się nazywa, więc się nie wypowiem),
Pewnie chodzi ci o

pielęgniarkę Lisę
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Heh, wolę nie czytać żadnych spoilerów jak na razie - o Silencie 1 nic nie wiedziałam i nadal nie chcę.... Ale te twarze naprawdę wydają się znajome. XD
Na początku trudno się przyzwyczaić do grafiki, (bo to w końcu odskok od SH2) ale przecież osoba, która przechodiła stare gry na Snesie nie powinna mieć większych problemów :D
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

http://thor.mirtna.org/oddities/lookali ... uilera.jpg
I co ja mam o tym pomyśleć?

[ Dodano: Sob 25 Cze, 2005 ]
Jedynka to prawdziwe wyzwanie- dobrze,że ten design postaci jest taki znajomy..
Awatar użytkownika
Mischi
Cactuar
Cactuar

Ivy pisze:I co ja mam o tym pomyśleć?
Aż strach się nad tym zastanawiać ...

Faris, to nie taki straszny spoiler - tylko jej imię
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

ee..tam..zdjecie stare jak....;) < jakby co to konami sie inspirowalo christina>

Ivy pisze:Wierzę jednak,że takich niespodzianek mi w grze nie zbraknie. Jeśli da się tę grę przejść na co najmniej tyle sposobów co dwójkę ( a zakończeń jest podobno kilka) to czuję,że nie powstrzymam się przed trójką.
zalezy co kto uwaza za te kilka ;) ..anyway mniej niz w 2 < jesli chodizlo Ci o zakonczenia w 3>
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Garnet pisze:ee..tam..zdjecie stare jak.... < jakby co to konami sie inspirowalo christina>
Jak mogli zrobić coś takiego... Jakby tak dłużej pomyśleć, to mam prześwity, jak bym to już wcześniej widziała. To tylko zły sen XD
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Garnet pisze:ee..tam..zdjecie stare jak.... < jakby co to konami sie inspirowalo christina>
Dobrze,że to tylko ciuchy..różowa bielizna Marii to też podobna inspiracja? ;)

Kilkam inut z jedynką i już zaliczyłam poważne zdziwienie: zabili mnie!!! Latajacych potworów i jakichkolwiek trudności od samego początku się po SH nie spodziewałam..
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

W SH1 najbardziej się zdziwiłam, że występują latające potwory i wściekłe psy..Albo dzieci w trailerze..brrr... Ta gra ma pewnie trochę wyższy poziom trudności...To może być wyzwanie, już będę się bać XD
Awatar użytkownika
Garnet
Ifrit
Ifrit

Post autor: Garnet »

ano te maszkary latajace potrafia byc denerwujace podobnie jak psy...chyba jelsi chodiz o wycieczki po miescie to 1 jest tutaj..hm..najtrudniejsza-szcegolnei wlasnie na poczatku
Kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne gatunki gier”