Aeris nie uważam za w pełni grywalną postać, ale na pewno bardziej zasługuje na to miano niż cała wymieniona przez ciebie zgraja z FF8. Aeris jest prawie przez połowę gry, nie żadne 1/3 !! (takim choćby Seiferem maszerujemy "nieco" krócej chciałem zauważyć). Po drugie co do udziału Kirosa, Warda, Laguny, to nie miałem na myśli "komu można napakować level bo i tak przechodzi on na postacie". Nie rozumiem jak wogóle mogłaś tak pomyśleć.

Nie muszę niczego rozbijać o kant sosny bowiem NIGDZIE w swoim poście nie napisałem że Aeris jest full grywalną postacią. Cytat : "Sprawa z Aeris wyglądała z goła inaczej, skoro kierowaliśmy jej poczynaniami przez połowę gry" i dalej pisze że dlatego nie można ich uznawać za postacie o tych samych prawach bo równie dobrze można by do tego grona zaliczyć Sepha itd...przeczytaj sobie i porównaj bo zarzucasz mi coś czego nie powiedziałem (not fair). Opis DRUGOPLANOWYCH postaci zamieściłaś, sorry, nie zauważyłem (ale tak jak mówiłem porównaj je z opisami postaci PIERWSZOPLANOWYCH). Regułkę ułożyłaś zaiście wzorowo i mniej więcej o to mi chodziło tyle tylko że nie potrafiłem tego ubrać tak w słowa jak ty, stąd nieporozumienia. Niestety problem chyba polega na tym że ja rozumiem ją inaczej niż ty, może załapiesz.
Edea jest głównym wrogiem do końca 2 CD zgadza się, ale nie jest jedną z głównych grywalnych postaci. Ona owszem w fabule pełni bardzo ważną rolę i tego nie zamieżam jej odejmować ale LITOŚCI nie jest "full playable character" bo takich w grze jest tylko 6 ! Podobnie to że Seiferem biegamy przez chwilke nie czyni z niego PEŁNOPRAWNEGO CZŁONKA DRUŻYNY. Przecież to jasne jak słońce !
Wyobraź sobie również że o Refine słyszałem i trochę się z tym bawiłem jednak żadna to DLA MNIE przyjemność nie była, podczas gry materiami z 7-mki, Jobsami z 6 czy choćby uzbrojeniem z 9 bawiłem się świetnie. Ja nie próbuję ci zarzucić że system z 8 jest gorszy, nic z tych rzeczy. Wszytsko co pisze to moje subiektywne zdanie.
Czepiasz się szczegułów z rodzajami magii pod Vit, bowiem wiadomo że istnieje cała seria czarów które zwiększają tę statystykę. Chodziło mi o najlepiej zwiększającą Ultimę (ew. Meltdown, Fullcure) których to często używałem więc ciągle brakowało mi uzupełnienia. Rozwiązaniem jest owszem Refine ale tak jak wspominałem ilekroć byłem zmuszony do korzystania z tego rozwiązania, nie byłem zbyt szczęśliwy. Uszanuj proszę to że jednej osobie lepiej korzysta się z jednego systemu, komu innemu z innego.