"Final Y jest BE, bo" - ponarzekaj na którąś FF ;)

Tutaj piszemy o rzeczach ogólnie związanych z Final Fantasy.

Moderator: Moderatorzy

Jenov

Post autor: Jenov »

O mój boże jesteś tak zapatrzona w swoje racje że potrzeba by cudu by cię do czegoś przekonać. Określenia typu "bullshit" są troche nie na poziomie wszak latek już troszke masz. Postaram sie jednak wciąż utrzymywać stoicki spokój, do rzeczy.

Aeris nie uważam za w pełni grywalną postać, ale na pewno bardziej zasługuje na to miano niż cała wymieniona przez ciebie zgraja z FF8. Aeris jest prawie przez połowę gry, nie żadne 1/3 !! (takim choćby Seiferem maszerujemy "nieco" krócej chciałem zauważyć). Po drugie co do udziału Kirosa, Warda, Laguny, to nie miałem na myśli "komu można napakować level bo i tak przechodzi on na postacie". Nie rozumiem jak wogóle mogłaś tak pomyśleć. :lol: . Chodziło o to kogo możesz w każdej chwili do ekipy wziąść, z kim przebywasz przez całą niemal przygode. Tak więc nie mów mi bullshit bo wszystkie te nazywane przez mnie "drugoplanowymi" postacie są słabiutko rozbudowne (limity etc.) i jeśli traktujesz je jednakowo jak postacie Squall i pozostali to gratuluje :lol: Twoja definicja przeczy sama sobie, bowiem NIE sterujesz nikim z wymienionych postaci (mówie tylko o FF8) przez znaczną część gry a tym bardziej całą :shock: System też nie był dla nich zbyt łaskawy, po jednym limicie i do widzenia :[ Przyjżyj się opisanym przez ciebie postaciom, np włącz Rinoe i porównaj ilość informacji, technik itd w porównianiu np do Warda. I co nadal uwarzasz że są to postacie tego samego kalibru ?! 8)
Nie muszę niczego rozbijać o kant sosny bowiem NIGDZIE w swoim poście nie napisałem że Aeris jest full grywalną postacią. Cytat : "Sprawa z Aeris wyglądała z goła inaczej, skoro kierowaliśmy jej poczynaniami przez połowę gry" i dalej pisze że dlatego nie można ich uznawać za postacie o tych samych prawach bo równie dobrze można by do tego grona zaliczyć Sepha itd...przeczytaj sobie i porównaj bo zarzucasz mi coś czego nie powiedziałem (not fair). Opis DRUGOPLANOWYCH postaci zamieściłaś, sorry, nie zauważyłem (ale tak jak mówiłem porównaj je z opisami postaci PIERWSZOPLANOWYCH). Regułkę ułożyłaś zaiście wzorowo i mniej więcej o to mi chodziło tyle tylko że nie potrafiłem tego ubrać tak w słowa jak ty, stąd nieporozumienia. Niestety problem chyba polega na tym że ja rozumiem ją inaczej niż ty, może załapiesz.
Edea jest głównym wrogiem do końca 2 CD zgadza się, ale nie jest jedną z głównych grywalnych postaci. Ona owszem w fabule pełni bardzo ważną rolę i tego nie zamieżam jej odejmować ale LITOŚCI nie jest "full playable character" bo takich w grze jest tylko 6 ! Podobnie to że Seiferem biegamy przez chwilke nie czyni z niego PEŁNOPRAWNEGO CZŁONKA DRUŻYNY. Przecież to jasne jak słońce !

Wyobraź sobie również że o Refine słyszałem i trochę się z tym bawiłem jednak żadna to DLA MNIE przyjemność nie była, podczas gry materiami z 7-mki, Jobsami z 6 czy choćby uzbrojeniem z 9 bawiłem się świetnie. Ja nie próbuję ci zarzucić że system z 8 jest gorszy, nic z tych rzeczy. Wszytsko co pisze to moje subiektywne zdanie.

Czepiasz się szczegułów z rodzajami magii pod Vit, bowiem wiadomo że istnieje cała seria czarów które zwiększają tę statystykę. Chodziło mi o najlepiej zwiększającą Ultimę (ew. Meltdown, Fullcure) których to często używałem więc ciągle brakowało mi uzupełnienia. Rozwiązaniem jest owszem Refine ale tak jak wspominałem ilekroć byłem zmuszony do korzystania z tego rozwiązania, nie byłem zbyt szczęśliwy. Uszanuj proszę to że jednej osobie lepiej korzysta się z jednego systemu, komu innemu z innego.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Tak sobie właśnie przesłuchuję ścieżki z Finali i muszę stwierdzić,że FFX-2 jest bardzo be- jedynie muzyki z tej części w ogóle nie chce mi się słuchać poza grą... Nawet OST z FF 5 w midach zawsze się dobrze prezentuje XD
Final Fantasy 7 na PC jest be- ponieważ zamieszczanie utworu "One Winged Angel" w foramcie mid i pozbawianie go głosów to wręcz zbrodnia!
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Jenov pisze:Aeris nie uważam za w pełni grywalną postać, ale na pewno bardziej zasługuje na to miano niż cała wymieniona przez ciebie zgraja z FF8.
I tu po prostu wychodzi to, że masz klapki na oczach. Aeris to, Aeris tamto. Nie możesz przyjąć do świadomości prawdy, że jest tak samo "full" grywqalna jak właśnie "stadko" z FF8. Samo stwierdzenie przez Ciebie, że to "zgraja" świadczy o tym, że istnieje dla Ciebie tylko FF7. Nie przyjmujesz do wiadomości cudzych argumentów i nie potrafisz się zamknąć, tylko dalej ciągniesz ten temat.
Jenov pisze:Aeris jest prawie przez połowę gry, nie żadne 1/3 !!
Sephi wie, co pisze. Bo wiedzę ma ogromną, w porównaniu. Daj argumenty człowieku, nie puste słowa.

Jenov pisze:twoja definicja przeczy sama sobie, bowiem NIE sterujesz nikim z wymienionych postaci (mówie tylko o FF8) przez znaczną część gry a tym bardziej całą
A Aeris masz od początku gry? Albo Yuffie czy Reda? -_-'

Jenov pisze:"Sprawa z Aeris wyglądała z goła inaczej, skoro kierowaliśmy jej poczynaniami przez połowę gry"
Wygląda dokładnie tak samo. Połącz czas jaki grałeś Laguną, Seiferem etc, a ile Ci wyjdzie gry? -_-

Jenov pisze:Ja nie próbuję ci zarzucić że system z 8 jest gorszy, nic z tych rzeczy. Wszytsko co pisze to moje subiektywne zdanie.
Które się systematycznie zmienia z posta na post.

Jenov pisze:Uszanuj proszę to że jednej osobie lepiej korzysta się z jednego systemu, komu innemu z innego.
To Ty się wykłócasz, o to czy Aeris, Laguna etc. jest "full" grywalną postacią -_-' Zamiast uszanować czyjąś opinię, podajesz puste argumenty, byle napisać, byle się odszczeknąć, byle FF7 okazało się lepsze od innych FF, zwłaszcza od FF8. Tak to wygląda i nie pisz teraz przemówiania, ze tak nie jest etc. Ten temat nie do tego służy. Zrobił sie OT, więc go w chwili obecnej kończę. Chcesz to ciągnać Janov? NIE tutaj.

W FFX, Ivy, moim zdaniem muzyka tez nie była specjalnie poruszająca. Poza Zanarkand Theme i Suteki da ne, jakoś nic mi nie utkneło w pamięci. Muzyka w FFX-2 pasuje do tej gry. Taka lukrowana i słodka -_-'
No i w FFX-2 ciut zmienili niektóre lokacje, dali Via Infinito i O. Zero ambicji :/
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Jenov pisze:Aeris jest prawie przez połowę gry, nie żadne 1/3 !!
Hmmm.... teraz mogę się lekko pomylić (w FF 7 grałem tylko raz, a na drugi nie mam już sił), ale do momentu

Kod: Zaznacz cały

śmierci Aeris
grałem jakieś 8 - 10 godzin, a po

jej śmierci

jakieś 30 - 33. Czyli nie jest to nawet 1/3 gry.
Jenov pisze: Podobnie to że Seiferem biegamy przez chwilke nie czyni z niego PEŁNOPRAWNEGO CZŁONKA DRUŻYNY. Przecież to jasne jak słońce !
Seifer nie jest pełnoprawnym członkiem drużyny, gdyż występuje tylko chwilę. Ale za to Laguna, Kiros i Ward jak najbardziej. Ich perypetie to taka gra w grze i oni są głównymi bohaterami swojej mini gry.
Cały czas gadasz, że pełnoprawny bohater, to taki którym sterujemy od początku do końca, z minimalnymi przerwami, a więc takich postaci mamy w: FF 7 - 2, FF 8 - 2 (uparłbym się nawet przy 3), FF 9 - 2. Dziwny remis :)
[Edit] Nie zauważyłem drugiego spoilera :/ Dzięki Faris za pokazanie :)
Ostatnio zmieniony pt 24 cze, 2005 11:18 przez Erelen_Galakar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Post autor: Faris »

Go-Go-Yubari pisze:Muzyka w FFX-2 pasuje do tej gry. Taka lukrowana i słodka -_-'
Co do muzyki z ffX-2, denerwuje mnie to że utwory się ciągle powtarzają, szczególnie Yuna's Theme (grrrr gdy to słyszę czasami...) Co ciekawe, każdy motyw postaci wiąże się z jakąś denerwującą wstawką zręcznościową - Yuna - Gunner's Gauntlet (no może nie aż takie złe), Rikku - cactuary, Paine - kalibrowanie wież (-_-')
Go-Go-Yubari pisze:W FFX, Ivy, moim zdaniem muzyka tez nie była specjalnie poruszająca.
Ja ją bardzo lubię, jednak przyczepiając się do poszczególnych fragmentów, to na początku nie przypadła mi do gustu ta muzyka w Cloister of Trials... Jak nie można znaleść Destruction Sphere, to można oszaleć :twisted: Na szczęście dawno mam to za sobą, bo pamiętam układ :D
Erelen_Galakar pisze:ale do momentu
Spoiler:

śmierci Aeris
grałem jakieś 8 - 10 godzin, a po jej śmierci
Ja tu widzę DWA spoilery :D
------
Erelen_Galakar pisze:Ale za to Laguna, Kiros i Ward jak najbardziej
Też się z tym zgadzam, bo są to odpowiedniki postaci, które ma się w drużynie Squalla. Ale nie będę przeciągać OTa
Jenov

Widzę że rzeczywiście w tej sprawie się nie dogadamy, jeśli uważacie że w FF8 jest 11-osobowy team, ok. Nie mam zamiaru tego przekrzykiwać. Argumentów mam całą furę, zapewniam, ale skoro nie chciesz dalej ciągnąc tematu, w porządku.

Skoro nie wolno obrażać FF8 to może z 9-ką mi wyjdzie. Znakomity system kart z 8-mki został brutalnie zmieniony na gorsze w części następnej. Nawet gdy poznało się mniej więcej zasady grało się nie przyjemnie i nigdy, przynajmniej ja nie stawiałem swych ruchów na tym polu odważnie. Karty w 9-tce BE, zawiodłem się wówczas okrutnie...

P.S. Szerszej argumentacji nie piszę gdyż nie wiem czy ktoś wogóle ma ochote o tym dyskutować.
Awatar użytkownika
Preacher
Kupo!
Kupo!

Post autor: Preacher »

Musze zgodzić się z wypowiedzią Jenov`a, mi tez nie spodobał się system gry w karty w FF9 o ile w 8 bardzo mi się spodobał i praktycznei od razu umiałem grać o tyle rozpracowanie tego z 9 zajęło mi trpche czasu, według mnie zbyt go skomplikowali, przynajmnije w moim odczuciu dlatego uważam że jest on nieudany
-Hey Lust, can I eat him? Can I eat him?
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Hmmm... ja się nie zgodzę znowu :P System kart w FF 8 jest dla mnie do dzisiaj całkiem nie zrozumiały. Za to ten z FF 9 jest dużo prostszy i przyjemniejszy :) Największy minus FF 8 to właśnie karty :) Ale to tylko moja subiektywna ocena.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Go-Go-Yubari pisze:W FFX, Ivy, moim zdaniem muzyka tez nie była specjalnie poruszająca. Poza Zanarkand Theme i Suteki da ne, jakoś nic mi nie utkneło w pamięci.
Auron's theme, Lulu's theme, Otherworld, Seymour'owata muzyka- mnie ich tam trochę w pamięci utkwiło.. I chociaż melodia suteki da ne przewija się w co drugim utworze na ścieżce dźwiękowej z gry, to i tak jest przyzwoicie.
Za to w FFX2 doskwiera brak Uematsu, który, chociaż może i się zestarzał i popada chwilami w błędne koło, zawsze tworzy nastrojowe kawałki... Faktem jest jednak,że w starszych FF takich perełek jest więcej..
Jenov

Najboleśniej odczułem "wysoki poziom trudności" systemu kart z 9-tki gdy za nic w świecie nawet nie zbliżyłem się do najwyższej rangi, nie mówiąc o zdobyciu wszytskich kart, co w 8-mce dawało dużo frajdy.

Co by wybić co poniektórym osobom z głowy że to ja niby w 7-ke jestem zapatrzony i świata nie widzę, napiszę o rażącym i ogromnym minusie siódemki. POZIOM TRUDNOŚCI. Nie wiem kto się ze mną zgodzi a kto nie, ale uważam siódemke za najprostszy epizod w świetle 9 części. Na pierwszy rzut oka nie byo aż tak prostacko, ale kiedy poznało sie tajniki operowania materią gra zrobiła się dziecinnie prosta, wszak bez skucia można śmiało dojść aż do krateru :x
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Popieram Erelena - Tetra Master jest o niebo lepsze od Triple Triad. I nie ma tego pochlastanego Random... Lepiej zrobiona po prostu. Czynnik losowy jest bardzo dobry. Nie jest tak jak w FF8, że nie da się przegrać rozgrywki. Tutaj każda karta to broń obosieczna :twisted:
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Sphere Break jest do niczego - matematyczna gierka dla ubogich -_-'
Izrail pisze:Tetra Master jest o niebo lepsze od Triple Triad
eee ja chyba wolę Triple Triad, bo się bardziej przyzwyczaiłam. Ale Tetra też jest niczego sobie, chociaż mam wrażenie, że nie rozumiem zasad. I do tego miła muzyczka :wink:
Izrail pisze:Nie jest tak jak w FF8, że nie da się przegrać rozgrywki
Chyba, że jest Random, albo Wall czy coś w tym stylu (w ff8 grałam dość dawno)
Jenov pisze:Znakomity system kart z 8-mki został brutalnie zmieniony na gorsze w części następnej
Mi się wydaje że nie jest to żadna kontynuacja, czy zmiana, jedynie innowacja, bo jest to nowy system. A wspominałeś, że lubisz innowacje XD - dobra, nie czepiam się słówek.
Jenov

Owszem lubię i to bardzo, i uwielbiałem TT a w 9-tce taki fajny pomysł spalił. Ja również grając w TM miewałem wrażenie że coś jest nie tak, czegoś tu nie rozumiem. Niepotrzebnie tak to skomplikowali gdyż ide o głowę że w TT zagrywało się więcej osób niż w TM. Jest jakaś karcianka w X / X-2 ??
Awatar użytkownika
Faris
Malboro
Malboro

Jenov pisze:Jest jakaś karcianka w X / X-2 ??
Nie, takie głupie krążki trzeba zbierać...a potem nimi grać, liczyć wileokrotności itp. ale strasznie nudne...

Blitzball rządzi...Bardzo podoba mi się pomysł i do tego miło się w to gra .(nie licząc pierwszego meczyu z Luca Goers, przyznaję) Ale w ffx lepiej to rozwiązano.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

faris pisze:Sphere Break jest do niczego - matematyczna gierka dla ubogich -_-'
Nie zapominajmy, że FFX-2 jest przeznaczona dla amerykańskich dziewięciolatków. :twisted: To uwzględniwszy, wychodzi na to, że Sphere Break jest dużym wyzwaniem. :twisted:

...Zresztą, dla mnie też był wyzwaniem, dopóki nie zaczęłam liczyć na głos. Kolosalna różnica, Shinra padł od razu. :lol:

Karciankę z FF9 zaliczam na plus. Triple Triad za to ledwo tknęłam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie Final Fantasy”