Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

OOO, jakie świeże spojrzenie na M&a. Podejrzewam jednak, że obalają te bzdury...
http://www.focus.pl/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=-1&layout=0

No i zboczone simsy dodali...może się skuszę..
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Ivy pisze:OOO, jakie świeże spojrzenie na M&a.
Może ktoś wytłumaczy ludziom, ze mia to nie goły tyłek Bulmy tylko i że manga ma 300 lat -_-'

PS: Zboczone simsy są śmieszne XD
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Doczytałam :).. to nie kolejna nagonka na zboczone japońskie bajki..

[ Dodano: Wto 21 Cze, 2005 ]
Kolejny taki artykuł, chyba żyjemy w cywilizowanym kraju... pewnie jeszcze wycofam sie z tej opinii :)
Jeszcze niech na Polsacie puszczą FMA zamiast Duel cośtam na i będzie jak w raju..
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Post autor: Ashramus »

I tak z ciekawostek, tu gdzies jest tracker do Basiliska ponoc ENG ale cos nie ufam :d
http://arabdreamers.com/
~~~<< piesek preriowy >>~~~
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Na Projekt Manga jest jeden z moich ulubieńszych tytułów. Można rzec, ze mam świra na punkcie zagadek kryminalnych i głównego bohatera, który niestety przez 95% mangi jest małym kurduplem. Mowa o "Meitantei Conan" (Detektyw Conan). Anime jest dupne, choć niemiecki dubbing wyjatkowo mi do gustu przypadł (Zwłaszcza głos Shinichi'ego ;) ). Jak do tej pory moja rozmowa na temat tego tytułu ograniczyła się do:
- Co czytasz?
- Detektywa Conana ^^
- Mają za duże uszy.

No i tyle. Uszy są, jakie są i już. Normalne, ze moga razić, ja szybko przywykłam. A tu kilka ujęć Shinichiego Kudo ^^

Pieszczoszek ^^
Mały pieszczoszek :>

Postać żeńska pierwszoplanowa czyli Ran Mori, znajduje się w czołowej dziesiątce moich ulubionych mangowych (animowanych też) bohaterek. Choć ślepa i mało kojarzy...ale kto by ją winił ;)
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

GTO swietne. Jeszcze lepiej mi sie oglada ze sam moglem zostac nauczycielem :P
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ashramus pisze:GTO swietne. Jeszcze lepiej mi sie oglada ze sam moglem zostac nauczycielem
Nie pierwszy raz słysze dobrą opinię o tej serii..a manga warta czytania?
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Przyznam ze na mangach sie nie znam, pewnie tak.. ale pewnosci nie mam.

Za to mam nowa serie do ogladania!

Eyeshield 21.

Jesli ktos ogladal odcinki Captin Hawka.. to to mu sie spodoba napewno.

Seria o footballu amerykanskim.. utrzymana wlasnie w konwencji Tsubasy (triki , droga do pokonania wrogiej druzyny z ktora sie przegralo, turniej ) ale i Bleach.. podobna kreska..

Team sklada sie z kolesia troszke mamisynkowatego, ktorego team ma oswoic z zyciem.. ale sie musi ukrywac bo by mu przyjaciolka nie pozwolila grac ze strachu ze go tam zabija (tytulowy bohater, zasowa jak samolot [hmm.. znaczy wlasciwie szybciej :P ] ) , miska, ktory wyglada jak hmm.. no dziwnie wyglada, wielki bobas - szerokosci jakos 3 zawodnikow - o mentalnosci 5 latka no i moj ulubiony, elf-wampir bedacy kapitanem. Procz tego troche zwyklych kolesi.. choc sadze ze beda jeszcze wzmocnienia o 'nietypowe postacie'. Wazny mecz rozgrywali przez 3 odcinki :D

Ukazalo sie narazie 8 epizodow i pod wzgledem miodnosci, seria ta obecnie u mnie na 1 miejscu wraz z Basiliskiem. Widocznie odczuwalem niedosyt komedii-sportowych. Dodatkowa zaleta jest mozliwosc nauczenia sie zasad f.amerykanskiego.. powoli zaczynam kumac (tlumacza sporo dla noobow :D). GTO o ktorym wspominalem wczoraj, rewelacja.. ale Eyeshield ma w sobie to cos, ze sie czeka na nowy odcinek z niecierpliwoscia.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ashramus pisze:Przyznam ze na mangach sie nie znam, pewnie tak.. ale pewnosci nie mam.
Ja też nie jestem ekspertem, wolę książki :) Manga jest u nas wydawana,pomyślałam że może mnie jakiś hit ominął, stąd pytanie.

Ashramus pisze:Seria o footballu amerykanskim.. utrzymana wlasnie w konwencji Tsubasy (triki , droga do pokonania wrogiej druzyny z ktora sie przegralo, turniej ) ale i Bleach.. podobna kreska..
Ashramus pisze:Dodatkowa zaleta jest mozliwosc nauczenia sie zasad f.amerykanskiego.. powoli zaczynam kumac
Rozumiem więc,że kompletna nieznajomość sportu nie przeszkadza w odbiorze?
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Ivy pisze:Ja też nie jestem ekspertem, wolę książki n Manga jest u nas wydawana,pomyślałam że może mnie jakiś hit ominął, stąd pytanie.
Tez wolalem ksiazki, zanim poszedlem na studia... >.<" Nawet mangi nie chce mi sie "czytac" (niby w anime czytam napisay, ale same sie zmieniaja ^^")
Tez slyszalem ze GTO u nas wydaja ale z braku kasy i wiekszych wiadomosci.. puscilem to mimo ucha. Stany emocjonalne sa dziwnie pokazane, dziwna kreska, cos jak z niechlujnej mangi albo hmm.. moze troche z Island mi sie kojarza? Ale ogolnie grafika niezla i co wazne, klimat.. mauczyciel w zlotym lancuchu, ktory lubi sie napic z kumplem i potem ma problemy zoladkowe, zarazem ma podejscie do mlodziezy.. zreszta ma to troche odcinkow a ja jestem przy pierwszych wiec nie bede sie rozpisywal.
Ivy pisze:Rozumiem więc,że kompletna nieznajomość sportu nie przeszkadza w odbiorze?
Mysle ze nie, ja o footballu amerykanskim nie wiedzialem nic, tyle ze sa kopniecia i touchdown jak koles przebiegnie boisko.. a tu jest to wytlumaczone i czasem jakies fajne wykresiki daja :) Wlasciwie nie wiem na co jest to anime nastawione bardziej, na rozrywke z komedii czy ze sportu, a moze na psychologie glownego bohatera ? Mysle ze najbardziej komedie.. co podkresla wspomniany sklad druzyny.. ah, jest jeszcze piesek wampira, Cerberos.. przydatny do kontroli nad Eyeshieldem :) Humor nie jest specjalnie wyszukany, ale zarazem calkiem przyjemny.. no mi sie kojarzy Bleach - zwiazek w wygladzie, zwiazek w humorze
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ashramus pisze:mauczyciel w zlotym lancuchu, ktory lubi sie napic z kumplem i potem ma problemy zoladkowe, zarazem ma podejscie do mlodziezy
A do tego przystojny- i mamy senne marzenie licealistek.. Chyba sobie obejrzę..

Ashramus pisze:ah, jest jeszcze piesek wampira, Cerberos.. przydatny do kontroli nad Eyeshieldem
Imię wskazuje na na znikome pokrewieństwo z bohaterami w tym stylu:
Obrazek
A to juz duży plus

Ashramus pisze:Humor nie jest specjalnie wyszukany, ale zarazem calkiem przyjemny
Najgorszy jest właśnie ten wyszukany- często aż tak bardzo,że nie ma się z czego śmiać..
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Nie wiem czy ktoś to wie, ale można w Polsce kupić takie anime na DVD jak: Gravitation, Ninja Scroll oraz GTO i to wszystko z polskimi napisami. Wydawcą jest Anime - Video (postaram sie zaraz czegoś więcej o nich dowiedzieć), a kupić napewno można w Traffic (warszawa - Centrum).
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Erelen_Galakar pisze:Gravitation, Ninja Scroll oraz GTO
Pierwsze mam, drugie widziałam, a trzecie oglądałam na aiconie i nie chce mi się na to kasy wydawać. Powiedz, że mają Hotaru no Haka, Jin-roh, albo Mononoke Hime i Sen to Chihiro no kamikakushi po japońsku z napisami, to mnie uszczęśliwisz ;)
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Czy ty za dużo nie wymagasz :roll: Poza tym masz piraty a to orginały :P Zapewne kupię ninję scroll oraz 3x3 Eyes tylko poczekam na dopływ gotówki.
PS. W necie nic o tym nie ma :roll:
Awatar użytkownika
Ashramus
Cactuar
Cactuar

Erelen, a jak ci sie podoba bohaterka " Kono Minikuku mo Utsukushii Sekai " ?
Tzn jeszcze nie wiesz pewnie jak wyglada, ale mysle ze by Ci sie spodobala :P

O samej serii powiem cos wiecej jak zobacze.. narazie mam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”