Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Hellsing-anime to dla mnie porażka i kompletne nieporozumienie - ani to straszne, ani śmieszne, ani ekscytujące. Normalnie zero emocji. Czasem w takich przypadkach serię ratuje jeszcze muzyka/grafika, ale akurat jeśli chodzi o Hellsinga, trudno się tym zachwycać. Muza bezpłciowa, chara design też, nawet Mroczny Ziom w Czerwonym Płaszczu (jakieś skojarzenia, anyone...?) nie przypadł mi do gustu. Heh, ale może ja po prostu z założenia nie lubię Mrocznych Czerwonych Ziomów. :twisted:

Mangę czytałam. Mam o niej znacznie lepsze zdanie - przynajmniej jest śmieszna/obrzydliwa (chciałam napisać: 'przerażająca', ale gdzie tam przerażenie? :lol:). Fabuła jak fabuła - nie zauważyłam. :twisted: Ok, ok, przyznacie chyba, że ta opowiastka nie opiera się na jakimś szczególnie skomplikowanym scenariuszu.

Lady Integra (czemu w mandze mianowali ją 'sir'? :lol: swego czasu na forum Ś.P. Mangazynu była o tym niezła dyskusja z tłumaczem, ktoś w Was brał może udział? :D) charyzmatyczna jak zawsze... a Czerwony Ziom jak zawsze niedorysowany. Heh, kreska jest doprawdy powalająca, bohater przechodzi operację plastyczną z kadru na kadr! :lol:

Czarny humorek fajny.

Last but not least: niemieckie słowa/dialogi w mandze rozłożyły mnie na łopatki. Takiego steku bzdur w życiu nie widziałam! :lol: [Kiedyś nawet zabrałam komiks na uczelnię i mieliśmy niezły ubaw -- ten z serii 'WTF!?' Heh, szanuję Japończyków, ale czasami przejawiają powalającą ignorancję. Czytał ktoś 'Yami no Matsuei', może? Bo jest tam taki jeden fajny kawałek: wywód mangaczki na temat 'Imienia Róży' Eco. Przeczytałam to w osłupieniu, a potem się poturlałam. :lol:]
Ivy pisze:
Koki pisze:A Witch Hunter Robin? Porażka. Nudne jak cholera, i te problemy egzystencjonalne... do kosza.
Obejrzałeś do końca? Bo mnie zniechęciły pierwsze odcinki, były po prostu nudne... a od ok6-7 odcinka zaczyna się właściwa akcja!
...Dobrze wiedzieć, bo na razie mam o tej serii takie samo zdanie jak Koki. Nudna i pretensjonalna, niby powinien być klimat, a jakoś nie ma.

Ok, przyznaję bez bicia: swego czasu, po obejrzeniu openingu, bardzo się na to anime napaliłam. Żeby niby taka śliczna kreska, fajna muzyka i w ogóle atmosfera. Poczekałam miesiąc, ściągnęłam (err....) wszystkie odcinki, zasiadłam do oglądania... i z trudem przebrnęłam przez pierwszy. Potem pobieżnie sprawdziłam drugi, pośliniłam się do Majkela, pozachwycałam Robin... i wywaliłam całość z dysku, bo normalnie oglądać się tego nie dało.

No, ale skoro twierdzisz, że potem się rozkręca...
Koki pisze:, i czytałem Fushigi Yuugi. Wytrzymałem 3 tomy aż... spolszczenie dobre, ale po prostu nie zmogę tego, po prostu brak mi słów.
Ive pisze:Ja widziałam 3 odcinki anime... kompletne dno- nudne, pretensjonalne i sztuczne...
Heh, kolejne rozczarowanie stulecia w moim przypadku. Kiedy byłam *dużo* młodsza, obejrzałam parę artów i strasznie nakręciłam się na tę serię. Były to czasy, kiedy manga w Polsce praktycznie nie istniała, o BitTorrencie nie miałam bladego pojęcia, do Niemiec się nie jeździło... wtedy właśnie FY śnił mi się po nocach, i zawsze budziłam się żalem, że to tylko sen. Cóż, a potem -drżąc ze szczęścia- dorwałam w Szwablandii pierwszy tom i... jakież było moje zdziwienie! :lol:

Tego się nie da ani czytać, ani oglądać. Polecam za to 'M jak Miłość'. Też telenowela, ale o klasę wyżej. :D
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

Ivy pisze: Obejrzałeś do końca? Bo mnie zniechęciły pierwsze odcinki, były po prostu nudne... a od ok6-7 odcinka zaczyna się właściwa akcja!
chyba będę musiałą sie wziąć w garść o obejrzeć tę serię do końca...

Jak zobaczyłam kilka screenów to tak sie napaliłam na tą serię, ze nie mogłam przestać o niej mysleć 8)

widziałam gdzieś do 10 odcinka i sie zniecheciłam ...chyba trezba wrócić :D
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Ireth pisze: widziałam gdzieś do 10 odcinka i sie zniecheciłam ...chyba trezba wrócić
Hm, z drugiej strony... skoro prawie pół serii jest badziewne, to po co zawracać sobie głowę? :roll: Dobre anime zazwyczaj chwyta już od początku, nie ma co się zmuszać na siłę...
Pheonix

Post autor: Pheonix »

Izrail pisze:Odcinki możesz ściągnąć z NarutoFan
Ale jak, bo chyba z godzinę się męczyłem i nie znalazłem... (sory że taki upierdliwy jestem, ale naprawdę mi zależy, a tyle prubowałem, że już mnie głowa boli :l )
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

http://www.narutofan.com/ -> czy ten adres jest taki ciężki ^^
Pheonix

To znalazłem, ale konkretnie w jakim dziale? Bo nie widzę downloadu (może jestem ślepy :grin: )

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 2005 ]
Sorry znalazłem inną stronę mój błąd... i dzięki! :D

Ale mi podczas pruby ściągnięcia błąd wyskakuje, że niby nie może znaleźć, ale tylko przy odcinkach...
Erelen_Galakar

Nie mogę ci tego wytłumaczyć, bo było by to, poinformawanie jak kraść czyjąś ciężką pracę. Ale sam się kapniesz, wystarczy podstawowa znajomość angielskiego bądź intuicja :)
Pheonix

Nie, nie! Nawet specjalnie się zarejestrowałem, ale mi się pokazuje takie coś jakby nie mogło odnaleźć strony :/

(Jak jakaś rada to na priva :D )
Erelen_Galakar

Właśnie przed chwilą, przypomniałem sobie ostatnie odcinki pierwszej serii MKR i *SPOILER I TO OGROMNY* śmierć Zagato i Emeraute *SPOILER* jak zawsze mi się robię przy tym smutno ^^ Ech, zawsze mnie rozbrajał ten *SPOILER* uśmieszek Zagato w momencie śmierci *SPOILER* ^^
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

taaa??? SPOILER a on sie wtedy uśmiechał?? nie pamiętam :wink: , za dawno to ogladałam SPOILER....ale lubiłam tą serię ....jedna z pierwszych którą widziałam, i zawsze jakiś sentyment pozostaje :wink:

ehh ..mi sie teraz przypomniał ostatni odcinek drugiej serii Slayersów :wink:
&. - > kropek na rollercasterze
A. - > kropek na wieży Eiffla
+. - > kropek z procesją
|.| - > kropek w toi-toi'u ( by Cierń)
Oo. - > kropek uciekający przed lawiną ( by Cierń)
Erelen_Galakar

Ta zaraz wszyscy zaczną płakać wspominając ostatnie odcinki danej serii :) *SPOILER* Chodź mój ulubiony odcinek Slayersów, to gdy "Lord of Nightmers" wstąpił w ciało Liny i te pamiętne słowa: Mój umysł to moja siła, moja siła to mój umysł - cała moja filozofia życiowa zawarta w jednym zdaniu *SPOILER*
Pheonix

Slayers było genialne, (nie miałem okazji spotkać się z mangą) fajnie było *SPOJLER* jak te legendarne bronie zbierali na (nie jestem pewien) chyba Darkstara *SPOJLER* chociaż początek serii był lepszy :)
Cid

Post autor: Cid »

Tak, tak, TAK!
Slayers jest świetne! Niestety dosyć późno zabrałem się za to anime i muszę przyznać, że jest czego żałować. :) Całego jeszcze niestety nie oglądałem, aktualnie stoję w miejscu, bo nie mam jednego odcinka, a nie chce go przeskakiwać, bo to jest końcówka pierwszej serii i chcę wszystko wiedzieć. :/ Muszę czekać, aż koleżanka da mi płytę. :/

Poza tym... świetnym anime jest Samurai 7. Kto nie oglądał, niech nadrobi to, bo na prawdę warto. Niektórym może nie spodobać się specyficzny, nowatorski styl rysowania, ale fabuła i muzyka jest świetna. Polecam.

Do tego oglądam jeszcze Hellsinga... też świetne anime, szkoda tylko, że na razie wyszło jedynie 13 odcinków... : /

A manga... czytam Slayers na bieżąco, jak wychodzą kolejne tomy. Jednak wydaje mi się, że to nie to samo, co anime. W anime było więcej humoru.

Do kompletu dorzucę jeszcze Eden... kolejna świetna manga, ukazująca nasz świat z tej gorszej strony. Polecam.

I na koniec: Hellsing... piękna manga, piękne anime. Nie wymaga to chyba wielu słów komentarza. Po prostu trzeba zobaczyć/przeczytać. Ksiądz Anderson rulezz. :]
Erelen_Galakar

Tak, a lada dzień (no dobra za miesiąc) tom 7 :)
Xellos

Post autor: Xellos »

Ja mam pewne wątpliwości jak pisać imie Xela bo spotakłem się z pisownią Xelos Xellos i Xelloss (a nawet coś w stylu Zeros :grin: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”