Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

I dobrze ci się wydawało, co do "Lolity", to wstyd się przyznać, ale nie przetrwałem lektury (film mi się lepiej podobał), tak samo nie wytrwałem w "Zbrodni i Karze" oraz "W Pustyni i w Puszczy" (jak ktoś, kto napisał wspaniałą trylogię i "Krzyżaków" mógł poczynić coś takiego).
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Go-Go-Yubari pisze:Hmmm...a "Lolitę" Nabokov'a czytali?
Jak najbardziej. :D A po lekturze rzuciło mi się na mózg i zaczęłam machinalnie naśladować styl Nabokova w fikach/wypracowaniach szkolnych. :lol:

Ok, pytanie do widowni: czy ktoś z Was czytał książkę Phantom Susan Kay (i może mi coś o niej powiedzieć)? *uśmiecha się z nadzieją*

[...a jak się okaże, że to już było x postów wcześniej, pójdę się wybiczować, ok...? :twisted:]
Go-Go pisze:zwłaszcza wątek Arwena-Aragorn
One-track mind.... *gwiżdże pod nosem*
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Eiko »

Erelen_Galakar pisze:"W Pustyni i w Puszczy"
jak ja sie niezle przy tym wynudzilam i pozniej musialam w trzy dni to przeczytac uh mam nadzieje ze wiecej tego nie bede musiala czytac

ja teraz czytam "wszystko inaczej" nawet nawet nie jest zle ale to kwestia gustu jak ktos to czytal to niech sie odezwie :smile:
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Terry Pratchettt "Zadziwiający Maurycy i jego tresowane szczury". Boska książka. (jak na Terry'ego przystało). Pełna humoru a na dodatek wciągająca i bardzo ładnie wydana. ^^
Lady Luck

Post autor: Lady Luck »

Go-Go-Yubari pisze:Terry Pratchettt "Zadziwiający Maurycy i jego tresowane szczury".
Zgadzam się- podobno książkę w niektórych księgarniach (znam nawet takich kilka) przeznaczono do działu dla dzieci- ...widać nie każda księgarnia wie, co robi...
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

ja kiedyś znalazłam Dragon Ball'a między Harlequinami ..... 8)

A pratcheta najbardziej podobał mi się Mort :grin: ( bo tylko morta i blask fantastyczny czytałam :D )

Lubie humor Pratcheta ( taaa...zeszłoroczniaki rządzą!!!), ale na poczatku troche mnie raził, ale potem sie przyzwyczaiłam
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Encyklopedia PWN to dobra ksiazka ;)

Ah i "Ostatni rozdział, czyli paragraf 22 bis" J. Heller'a ;)
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

a to było?? "Przygody Tomka Sawyera" (chyba tak sie to pisze)
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Trochę to trwało, ale cóż ^^ Wreszcie ukończyłem U.O. :]
Długo czytałem z racji małej ilości czasu bo lalka ta i w ogóle...
Teraz przyszła pora na filmacz. :]
glamorous vamp
Lady Luck

Post autor: Lady Luck »

A ja skończyłam "Kod Leonarda..."
I ogólnie rzecz biorąc- dobra książka
Awatar użytkownika
The Sorrow
Kupo!
Kupo!

Post autor: The Sorrow »

Ksiązki Wiktora Suworowa. Jego "Lodołamacz" wyprostował mi pogląg na II wś. i samego Stalina.
Poza tym Braian Lumley i cykl "Nekroskop", to o wampirach ale wszystkie Lestaty i inne Drakule się chowają.
A ostatnio "Sztuka Wojny" Sun Tzu!
...Battle brings death, death brings the sorrow.
The living... May not hear them... ther voices... Fall upon daef ears.
But make no mistake... Dead are not silent.....
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

teraz jestem na drugim rozdziale (dopiero :lol: ) książki pt. "Inna"- jakby ktoś nie wiedział to jest to druga część "Tego Obcego"
Erelen_Galakar

Ja jak zwykle polecę dość dziwne książki, ale niech będzie ^^
- Xenophont "Hellenica" (bądź "Dzieje Grecji" to po polsku)
- Maria Jaczynowska "Historia Starożytnego Rzymu" (w końcu rozumiem, czemu nikt nie mógł pokonać Rzymian :D).
The Sorrow pisze:Ksiązki Wiktora Suworowa. Jego "Lodołamacz" wyprostował mi pogląg na II wś. i samego Stalina.
Polecam skonrofnotwać, to co jest w tej książce także z innymi pozycjami :) Zdaniem moich znajomych ta książka nie jest całkiem obiektywna (ja jej nie czytałem, ale może dlatego, że bardziej lubię średniowiecze, a po drugie wolę I wojnę światową od drugiej).
The Sorrow pisze:A ostatnio "Sztuka Wojny" Sun Tzu!
Przyłączam się, książka wprost genialna, bardzo przydatna do strategii :) Chyba nawet kiedyś o niej wspominałem :)
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

ta... pewnie polecasz jakieś książki studyjne :]
glamorous vamp
Erelen_Galakar

Ogólnie lubię książki o historii więc je polecam, ale są też takie, które odradzałbym wszystkim zdrowo myślącym :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”