Dobre książki

Kącik dla książko- i historyjkożerców. Pochwal jakąś książkę/komiks lub dowiedz się, co warto mieć.

Moderator: Moderatorzy

White SeeD

Post autor: White SeeD »

Huh? Armia zdziczałych dewotek gania Rona i Harego po Hogwardzie?
Coś w ten deseń :]. Więcej nie zdradzę, spojlerować nie chcę.
Hm, to tylko moje zdanie, Tobie może się podobać, a wg. mnie Pani Rowling skończyły się pomysły. Historia nie jest już tajemnicza, nawet groteskowa, tylko żałosna. Wielu rzeczy można się domyśleć już na początku, nie ma tego charakterystycznego dla poprzednich części klimatu. A (zmieniona) postawa życiowa Harry'ego... uff, bardziej płytkiej buntowniczości nie widziałem nawet w naszym realnym życiu :]
Książka kompletnie mi się nie podobała, ale sprawdź chociaż -> wypożycz sobie z biblioteki, bo może mam taki wypaczony gust po prostu ;)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Go-Go-Yubari pisze:Sapkowski śmierdzi komerchą. Spakowski to, Sapkowski tamto poleca, to od razu tłumy się rzucają. To tak jak z Krawczykiem i Mandaryną.
No, za to ostatnie porównanie to Ty sobie grobik kopiesz, Go-Go, i to całkiem sporawy. :twisted:

Jasne, AS jako człowiek jest bezczelnym, goniącym za kasą (filmiszcze!!! :573:) lubiącym się wymądrzać impertynentem -- łatwo to stwierdzić li tylko na podstawie wywiadów, a także śledząc poczynania autora. Książki z serii 'Sapkowski poleca' to w większości chłam (przeczytajcie sobie 'Rapsodię'... o ile zdołacie... ja nie zdzierżyłam... :lol:), sposób na wyciągniecie paru groszy od naiwnych, zaślepionych fanów, podążających za głosem mistrza... :twisted:

...natomiast jako pisarz facet jest dobry... baaa, rzeknę nawet: bardzo dobry. 'Wiedźmina' mogę bronić do upadłego; jest to książka, na której dosłownie się wychowałam, którą znam na pamięć. Jasne, ostatnie trzy tomy sagi AS generalnie skopał, ale nic, absolutnie nic nie zabije we mnie przekonania, że dwa tomy opowiadań, Krew Elfów i Czas Pogargygenialne -- pełne błyskotliwych dialogów, watkiej akcji, barwnych postaci, etc, etc...
Ostatnio zmieniony wt 22 mar, 2005 07:45 przez Lenneth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Lucrecia pisze:No, za to ostatnie porównanie to Ty sobie grobik kopiesz, Go-Go, i to całkiem sporawy.
Sprawię soboie trumnę taką, jaką miał Lestat :> A grobów mam dość dużo, więc jeden w te czy inną stronę ;)
"Wiedźmina" mam 5 tomów i nie mogę przez to przebrnąć. Może wciąż pamiętam gumowego bazyliczka... "Narrenturm", jak mówiłam i "Bożych bojowników" lubię i to bardzo.Niestety u mnie pan S. zalicza się do kategorii "jeden tytuł i jestem sławny". Za sprawą Geralda właśnie. To tak jak Tolkien: "Z czym Ci się kojarzy J.R.R. Tolkien?" "Z Władcą Pierścieni!". Lub ""Kto to Rowling?" "Harry Potter!" i takie tam. O.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Go-Go-Yubari pisze:"Wiedźmina" mam 5 tomów i nie mogę przez to przebrnąć. Może wciąż pamiętam gumowego bazyliczka...
Zaraz, zaraz, ZARAZ! :shock: Czy Ty sugerujesz, że jesteś PO filmiszczu i PRZED pięcioksiągiem...?
Go-Go-Yubari pisze:Niestety u mnie pan S. zalicza się do kategorii "jeden tytuł i jestem sławny". Za sprawą Geralda właśnie. To tak jak Tolkien: "Z czym Ci się kojarzy J.R.R. Tolkien?" "Z Władcą Pierścieni!". Lub ""Kto to Rowling?" "Harry Potter!" i takie tam. O.
1) No właśnie nie do końca, bo facet nie spoczął na laurach, tylko pisze dalej (zapewne dla kasy i sławy, ale co tam...). Komu jak komu, ale mi AS nie kojarzy się wyłącznie z Geraltem... Przecież były jeszcze 'opowiadania niewiedźmińskie' (W leju po bombie, Maladie, etc), że już o Reynevanie nie wspomnę...

2) Czyli Tolkien też Ci się kojarzy z jednym tylko tytułem...? :twisted:

3) Co do Rowling - poczekamy, zobaczymy. Kto wie, może już do końca życia będzie pisać książki, nie tylko o Harrym?
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Czyli Tolkien też Ci się kojarzy z jednym tylko tytułem...?
Mimo, że napisał więcej, to tak. Przeprowadx test ;)
Lucrecia pisze:Co do Rowling - poczekamy, zobaczymy. Kto wie, może już do końca życia będzie pisać książki, nie tylko o Harrym?
W 7 tomie stanie się co musi sie stać i będzie koniec :>
Lucrecia pisze:1) No właśnie nie do końca, bo facet nie spoczął na laurach, tylko pisze dalej (zapewne dla kasy i sławy, ale co tam...).
Może i tak, ale mi się kojarzy z Wiedxminem - zawsze.
Lucrecia pisze:Zaraz, zaraz, ZARAZ! Czy Ty sugerujesz, że jesteś PO filmiszczu i PRZED pięcioksiągiem...?
Po połowie tomu, a potem odcinku z gumowym bazyliszkiem :lol:
Awatar użytkownika
Boni
Dark Flan
Dark Flan
Kontakt:

Post autor: Boni »

Go-Go-Yubari pisze:W 7 tomie stanie się co musi sie stać i będzie koniec
Będzie osiem książek ;)
glamorous vamp
Kamil

Post autor: Kamil »

ja ostatnio przeczytam smieszną książke..."Mysza" :D przygody Myszki intelektualistki i bezradnego Niedzwiedzia. Mysz próbuje "odchamić" niedzwiedzia zabierając go na rózne wystawy itd. :D niektóre dialogi są przezabawne :) Polecam dla tych którzy mają doła
Awatar użytkownika
Izrail
Malboro
Malboro

Post autor: Izrail »

Skończyłem "Pieśń Susannah" i baaaaardzo żałuję że ostatni tom dopiero za parę miesięcy. Jak zwykle książka musiała się skończyć w najciekawszym momencie. Jeszcze mi King za to zapłaci... :twisted:
Foolish brother... If you wish to kill me, hate me, detest me and survive in some unsightly way...

Run and run and cling to life...
Awatar użytkownika
Eiko
Dark Flan
Dark Flan

Post autor: Eiko »

a ja czytalam ostatnio ten obcy nie ma to jak dobra lekturka hahahaha
"Na Boga, udawajmy normalnych, skoro nie możemy być normalni, bo inaczej nie wydobędziemy się stąd."
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

"Ten obcy" nie była taki zły Eiko ..wierz mi...sa gorsze lektury :/

a ja ciagle miętole "Paragraf 22" ....jakoś tak utknełam i nie chce mi sie znowu ruszac ...
i polecam wszyskim, bo książka jes świetna ....tak groteskowej wizjii II wojny swiatowe to jeszcze nie wiedziałam ... @_@ :wink:
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Ireth pisze:a ja ciagle miętole "Paragraf 22" ....jakoś tak utknełam i nie chce mi sie znowu ruszac ...
i polecam wszyskim, bo książka jes świetna ....tak groteskowej wizjii II wojny swiatowe to jeszcze nie wiedziałam ... @_@
Jednym tchem to połknęłam. Moja ukochana książka wszechczasów.

Nie chcę Ci zdradzać zakończenia, ale...

No właśnie, 'ale'. Szczerze Ci radzę, doczytaj.
Go-Go pisze:
Luci pisze:Czyli Tolkien też Ci się kojarzy z jednym tylko tytułem...?
Mimo, że napisał więcej, to tak. Przeprowadx test
Nie mam co przeprowadzać. 8) Ludzie, których znam, dzielą się na dwie kategorie:
1) Maniakalni fanatycy, potrafią cytować Silmarilion nawet wyrwani ze snu w środku nocy.
2) "Tolkien? Co to: Tolkien?"

Ok, przesadzam, but you get the point. Większość ludzi przynajmniej słyszała o Hobbicie.
Go-Go pisze:W 7 tomie stanie się co musi sie stać i będzie koniec
Koniec serii o Harrym, owszem. Ale kto wie, co Rowling zrobi potem? Może powstaną Dzieci Harry'ego 3? :shock: :lol: Albo jakieś inne czytadło dla młodzieży?
Go-Go pisze:Po połowie tomu, a potem odcinku z gumowym bazyliszkiem
NIEEEEEEEEEE! Teraz już wszystko jasne: to szczerbial Cię tak wypaczył!!

*odbezpiecza granat i udaje się na poszukiwanie wielce szanownego pana scenarzysty*

...Mam ochotę wmusić w Ciebie Geralta siłą. :twisted: Okej, okej, już się zamykam. Ale jedno jest pewnie -- źle zrobisz, zamykając się na sagę. There's more to the story than just the 'gumowy bazyliszek', you know. ;)
Awatar użytkownika
Ireth
Malboro
Malboro

Post autor: Ireth »

eee...jaki gumowy bazyliszek??O_o ....bo chyba mówicie o sadze sapka ..chyba że sie myle...aha ...ten rzekomy gumowy smok na kółkach? :D ( nie widziałm tego odcinka ...buuu.....)

saga była fajna ....no lepsza niż opowiadania...dobrnęłam do połowy 4 tomu ....i tu sie urwało ..potem sraciłam watek, i już jakoś nie chciało mi sie tego czytać po raz drugi :wink:

z książek sapka czytałam jeszcze tylko ..2 rordziały narrenturm ...i dalej mi sie nie chciało :wink:

w kregu moich znajomych tolkien kojarzy sie z dwoma tytułami : hobbitem i władcą ....z silmarilionem już gorzej :/
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Lucrecia pisze:1) Maniakalni fanatycy, potrafią cytować Silmarilion nawet wyrwani ze snu w środku nocy.
Zalicz mnie do nich Luci, w dodatku jeszcze dopisz, że wyrwani w środku nocy, są w stanie przemowić w queny bądź sindarinie :) I piszę to poważnie :D
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Jednym tchem to połknęłam. Moja ukochana książka wszechczasów.
Luce Ty z Wawy :> Zaczynam się zastanawiać czy nie masz w swych zainteresowaniach części mnie ;) Ah Yossarian *__* Kocham tą książkę! ;)
Lucrecia pisze:Nie mam co przeprowadzać. Ludzie, których znam, dzielą się na dwie kategorie:
1) Maniakalni fanatycy, potrafią cytować Silmarilion nawet wyrwani ze snu w środku nocy.
2) "Tolkien? Co to: Tolkien?"
To daj 3 (czyli tacy jak ja): Uwielbiają Tolkiena, znają Władce Pierścieni na pamięć i mają manię któregoś z bohaterów (Aragorn <3 ), ale nie walną cytatem, bo mają skleroze ;)

[ Dodano: Sro 23 Mar, 2005 ]
Lucrecia pisze: Dzieci Harry'ego 3
Dzieci Harry'ego....nie chcę nic mówić, ale jak bez Harry'ego? :twisted:
Lucrecia pisze:źle zrobisz, zamykając się na sagę. There's more to the story than just the 'gumowy bazyliszek', you know
Jak przeczytam ten stos książek, który na mnie czeka to obiecuję przeczytać, ya? ;)
Ireth pisze:2 rordziały narrenturm ...i dalej mi sie nie chciało
Bluźnierca :shock: Trzeba odprawić egzorcyzmy :twisted: :x

Zalicz mnie do nich Luci, w dodatku jeszcze dopisz, że wyrwani w środku nocy, są w stanie przemowić w queny bądź sindarinie I piszę to poważnie
To już jest chore O__o'
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Ireth pisze:eee...jaki gumowy bazyliszek??O_o ....bo chyba mówicie o sadze sapka ..chyba że sie myle...aha ...ten rzekomy gumowy smok na kółkach? ( nie widziałm tego odcinka ...buuu.....)
1) No, Złoty Smok na kółkach to im akurat nieźle wyszedł (czytaj: jak na standardy post-PRLu.) Mowa tu o inszych gumowych pomiotach, typu w/w bazyliszek, którego można zobaczyć w filmie i piątym odcinku szczerbialu.

Tak na marginesie... do tej pory nie udało mi się przebrnać przez ten chłam, choć ostatnio nagrałam sobie prawie wszystkie epizody. Oglądanie tego jest... zbyt bolesne... *chlipie*

2) W terminologii fanów 'sapek' to wielbiciel twórczości A. Sapkowskiego. Sam pisarz nie znosi, kiedy go w ten sposób przezywają. Szczerze mówiąc, mam w nosie osobiste preferencje faceta, ale jako fanka, postanowiłam rzecz uściślić. 8)
Ireth pisze:saga była fajna ....no lepsza niż opowiadania...
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

No, to jest dopiero bluźnierstwo.... Ciekawa jestem, czym uzasadnisz swoją opinię (jeśli będzie Ci się chciało, oczywiście. :wink:)

Go-Go pisze:Zaczynam się zastanawiać czy nie masz w swych zainteresowaniach części mnie. Ah Yossarian *__*
Hehe... hehehehehe... hehehehehehehehe....
Go-Go pisze:daj jeszcze 3 (czyli tacy jak ja): Uwielbiają Tolkiena, znają Władce Pierścieni na pamięć i mają manię któregoś z bohaterów (Aragorn <3 ), ale nie walną cytatem, bo mają skleroze
Jest jeszcze czwarta kategoria, do której zalicza się niżej podpisana: 'lubią film Jacksona i nie uważają go za profanację, natomiast piękny tyłek Blooma mają w głębokim poważaniu'. :lol:
Go-Go pisze:Dzieci Harry'ego....nie chcę nic mówić, ale jak bez Harry'ego?
Co to ma być, spojler? :D
Go-Go pisze:
Lucrecia pisze:źle zrobisz, zamykając się na sagę. There's more to the story than just the 'gumowy bazyliszek', you know
Jak przeczytam ten stos książek, który na mnie czeka to obiecuję przeczytać, ya?
Mogę nawiedzić Cię w domu i zacząć Ci czytać na dobranoc, chcesz? :twisted:

A tak serio -- nie leży, nie ma co się zmuszać. Ale spróbuj przeczytać choć jeden tom opowiadań [przy czym polecam raczej Ostatnie Życzenie]. Jeśli Cię nie wciągną, będziesz mogła odłożyć ASa z czystym sumieniem.
Go-Go pisze:
Erelen pisze:Zalicz mnie do nich Luci, w dodatku jeszcze dopisz, że wyrwani w środku nocy, są w stanie przemowić w queny bądź sindarinie I piszę to poważnie
To już jest chore O__o'
Nieźle, Erelen, jestem pod wrażeniem. :)

Nie, Go-Go, to nie jest chore. Ja może nie gadam językiem elfów Tolkiena, ale mapę Wiedźminlandu potrafię narysować o każdej porze dnia. Że już o cytatach nie wspomnę. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, komiksy”