Manga & Anime

Wszystko co kojarzymy z kulturą: sztuka, język, subkultury & more

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Post autor: Lenneth »

Nieeeee..... tylko nie Dragoooon Baaaaaaall.... znooowuuuu......

Bosze, dlaczego Polska musi być zawsze tak bardzo do tyłu? *jęczy* I co te dzieciaki, do ciężkiej cholery, widzą w tym anime...?

Panie, przesz to nudne jest jak flaki z olejem....

Naprawdę mogli by już nam puścić jakąś inną "loved by the US" komerchę. Wspomnianego wyżej InuYashę. Gundam Winga. Yu Yu Hakusho. Wolf's Rain. Triguna. Kenshina. Ale nie. Te tytuły są widać zbyt mało odmóżdżające. :twisted:

*jęczy dalej, bo ma parszywy nastrój* ...A może tak Fullmetala nam dadzą, jak zrobimy petycję? Podpisałabym się na niej dwa-do-potęgi-czterdziestej razy.... Ktoś jeszcze?

*idzie zmienić awatar*

...A od upadku 'Mangazynu' w tym nieszczęsnym 'Kawaii' chyba dalej tłuką Pokemony... Bosze, widzisz i nie grzmisz.... *ciężkie westchnienie*

No dobra, a na koniec pytanie: ile tomów ma manga 'Wolf's Rain'? Że niby tylko dwa? :shock:
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Post autor: Go Go Yubari »

Lucrecia pisze:Wolf's Rain
Seria Wolf's Rain jest puszczana na Canal+ i powoli zmierza ku końcowi ^^.
Lucrecia pisze:Gundam Winga.
Gundam tyle razy leciał na Hyper, że dobrze, że już zapomniano o tym tytule. Osobiście go nie lubię i na widok Duo i sp. robi mi się mdło.
Lucrecia pisze:Fullmetala
Hahahaha. Śnić to sobie możemy :roll:
Lucrecia pisze:ile tomów ma manga 'Wolf's Rain'? Że niby tylko dwa?
Dwa, bo po co więcej? Historia jest krótka. I dobrze. Niektóre historie ilość nadrabiają treścią. DB jest długi przeraźliwie i nie daje nic, poza uczuciem znudzenia po setnej walce z kolei, która wyróżnia się jedynie wrogiem i kolorem włosów Son Goku. :/
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Rzecz w tym, że nie mam Canal+. ;) Nie widziałam wilczków w wersji anime. Czytałam tylko wydaną ostanio mangę, a ta, szczerze mówiąc, mnie rozczarowała - właśnie ze względu na długość. Cała historia była... zbyt skondensowana (jak dla kogoś, kto serialu nie widział, podkreślam), czyli zanim się zorientowałam, było już po wszystkim. Mało 'głębi psychologicznej' u głównych bohaterów, fabuła z serii 'WTF!?' i zero klimatu (bo ciężko się wczuć w problemy, które zajmują tylko parę kartek).

Mangę CB - tylko trzy tomy - czytało mi się świetnie, bo znałam już Cowboy'a z telewizji. :wink: A Wolf's Rain - niestety nie. :cry:

Oooo, mi też się zbiera na mdłości na widok Gundama!!! :evil: Patos, patos, PATOS, zero realizmu, Einstein przewraca się w grobie, Korczak zresztą też, dzieci bez sumienia, nudne walki, fabuły nie zauważyłam, choć bardzo się starałam. :twisted: ...A do tego głupawe fanfiki yaoi, kretynka-Relena... i czy napomknęłam już o PATOSIE? :twisted:

...No, ale może po prostu jestem kobietą, i jako taka nie potrafię zrozumieć piękna, jakie tkwi w cudownej nawalance dwóch wielkich mechów. :twisted:
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:Mangę CB - tylko trzy tomy - czytało mi się świetnie, bo znałam już Cowboy'a z telewizji
Manga CB to jak dla mnie jest niczym w porównaniu z anime. Pff.

Lucrecia pisze:...No, ale może po prostu jestem kobietą, i jako taka nie potrafię zrozumieć piękna, jakie tkwi w cudownej nawalance dwóch wielkich mechów.
Ej w Yattamanie też w sumie były mechy. I w Yattodetamanie też, a nie mogłam się oderwać od tych anime. NGE znam jedynie z mangi i jakoś mi wystarczy.
Tylko w NGE im jako-takie wyszły.
Czyżby osoba, która nie zachwyca się NGE jak większość ludności? Alleluyah.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ivy »

Koki pisze:Japończycy nie umieją robić mechów. Tylko w NGE im jako-takie wyszły.
Nie przepadam za mechami w ich wykonaniu. Ostatnio przegladałam sobie kawaii'owe płytki (z czasów świetności) z openingami do kilkudziesieciu serii- ponad połowa zawierała jakiegoś super-hiper potężnego mecha na tle gołego tyłka bohaterki serialu.

Lucrecia pisze:Rzecz w tym, że nie mam Canal+. Nie widziałam wilczków w wersji anime. Czytałam tylko wydaną ostanio mangę, a ta, szczerze mówiąc, mnie rozczarowała - właśnie ze względu na długość. Cała historia była... zbyt skondensowana (jak dla kogoś, kto serialu nie widział, podkreślam), czyli zanim się zorientowałam, było już po wszystkim. Mało 'głębi psychologicznej' u głównych bohaterów, fabuła z serii 'WTF!?' i zero klimatu (bo ciężko się wczuć w problemy, które zajmują tylko parę kartek).
Muszę się z tobą zgodzic- manga jest za krótka i zbyt uproszczona, cała historia mija się z seria TV w drugim tomie i jest tylko cieniem serialu. Podobała mi się oprawa graficzna, nie twierdzę też, że sie podczas czytania nudziłam, ale wiele tej mandze brakuje. Te teksty o raju na co piatej stronie zaczynały mnie wnerwiać, a zakończenie było mało odkrywcze. Polecam serial, bo to solidna pozycja! Odcinki 1-26 są po prostu swietne, ostatnie 4 to jednak juz inna historia... ale o tym ciii, bo spoiler popsułby całą frajdę oglądania.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Ivy pisze:nie twierdzę też, że sie podczas czytania nudziłam, ale wiele tej mandze brakuje
Ej, ale tak to zwykle jest z mangami tworzonymi na podstawie anime, że są gorsze. Jak było Z Cowboy Bebop, Slayersami, Wolf's Rain właśnie? I Record of Lodoss War. Po anime odbiorca wymaga wiecej, i zwykle jest zawiedziony. To najpierw powinna być manga, a dopiero potem anime. Nie wyobrażam sobie, jakby wyglądała manga Sailor Moon, gdyby zrobion ją na bazie anime. :?
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Robienie mangi na podstawie popularnego serialu to najczęsciej wyciąganie pieniędzy od fanów serii, ale w przypadku mangi "wolf's Rain" zrobiono to z klasą- oprawa graficzna niczego sobie, tylko historia lekko naciagana...
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Ivy - zgadzam się, oprawa graficzna w Wolf's Rain była bardzo ładna, całość czytało się płynnie. Ale, jak wiadomo, to nie wystarczy. :wink:

Żeby obejrzeć anime, będę musiała chyba zejść na drogę przestępstwa i się spiracić (...Sephirio, udaj, że tego nie widzisz, błagam). Szczerze mówiąc, manga wcale nie zniechęciła mnie do serialu, bo przecież nietrudno mi się było domyślić, że w 26+ odcinkach znajdzie się miejsce i na fabułę, i na characters' development. No a poza tym - ci wszyscy fani Wolf's Rain nie wzięli się chyba z powietrza. :wink: Coś jednak musi w tej serii zachwycać.

Go-Go-Yubari - fakt, 'coś na podstawie czegoś' zazwyczaj okazuje się gorsze od pierwowzoru. Częściowo muszę się jednak z Tobą nie zgodzić - podobało mi się CB w mangowej wersji, może dlatego, że sam fakt wydania tej pozycji w Polsce był dla mnie zaskoczeniem. Jasne, komiks nie jest tak dobry jak serial i film - z przyczyn raczej oczywistych - ale i tak sprawił mi dużą przyjemność. Podobnie zresztą jak manga Record of Lodoss War (i inne poboczne tytuły z tej serii), którą czytałam już dawno temu (wtedy jeszcze gustowałam w takich nieskomplikowanych historyjkach :wink: ), zanim w ogóle dane mi było obejrzeć taki-sobie serial w polskiej TV.
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Lucrecia pisze:26+
Erm na c+ leci chyba OAV, bo po 6 czy 8 odcinkach akcja się zbliża ku końcowi... chyba, że tylko mi się tak wydaje.
Awatar użytkownika
Ivy
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nie taki koniec bliski, jak sie wydaje, najgorzej jest jednak przebrnąć przez 4 odcinki powtórkowe, w których absolutnie nic nowego sie nie dzieje. Poczciwemu Canal+ zajmie to całe 2 miesiace, potrzeba duzo cierpliwości...
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

A więc tak: magazyn Anime+ będzie kosztował 8,90. Głównie ma sie skupić na recenzjach mang i anime u nas nie publikowanych/puszczanych. Będzie także osobny kącik poświęcony hentai oraz spora dawka materiału na temat kultury i historii Japonii. Mam nadzieję, że skoro to będzie tyle kosztować (nie aż tak dużo, ale zawsze więcej niż kawajec) to oni tego nie schrzanią.
Anime Wolfs Rain doprowadziło mnie do błogiego stanu uśpienia (takie to nudne było), za to mangę była ciekawsza, szybsza, z brakiem niepotrzebnych powtórzeń (ile odcinków może zająć przejście bohaterom kawałku lasu - 7, w ile ten sam kawałek drogi przebędą przeciwnicy - pół odcinka :) w mandze tego nie ma). W mandze mnie także bardziej zainteresowała fabuła :D
Wczoraj skończyłem oglądać wszystkie trzy serie CCS, ale to słodkie, hanyah :)
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

CCS?
Erelen_Galakar

Post autor: Erelen_Galakar »

Card Captor Sakura :) Mam także złą wiadomość, dla wszystkich fanów Full Metal Alchemist, otóż manga ta (jak na dzień dzisiejszy) zniknęła z zapowiedzi wydawnictwa (tak samo jak wcześniej Mahoromatic). Jednak tym razem podobno są to kłopoty z licencją, a nie zaniechanie wydawania. Jednak w tej kwestii trzeba poczekać na oficjalną wypowiedź kogoś z wydawnictwa.
Awatar użytkownika
Lenneth
Moderator
Moderator

Ach, dziękuję obu panom za wyjaśnienie. :)
Erelen_Galakar pisze:Mam także złą wiadomość, dla wszystkich fanów Full Metal Alchemist, otóż manga ta (jak na dzień dzisiejszy) zniknęła z zapowiedzi wydawnictwa. Jednak tym razem podobno są to kłopoty z licencją, a nie zaniechanie wydawania. Jednak w tej kwestii trzeba poczekać na oficjalną wypowiedź kogoś z wydawnictwa.
No tak, ale od czego są skanslacje w sieci? *uśmiecha się z rozmarzeniem* Poza tym, planuję kiedyś (jak tylko uzbieram pieniążki) zakupić oryginał. :)
Awatar użytkownika
Go Go Yubari
Ifrit
Ifrit

Erelen_Galakar pisze:Mam także złą wiadomość, dla wszystkich fanów Full Metal Alchemist, otóż manga ta (jak na dzień dzisiejszy) zniknęła z zapowiedzi wydawnictwa
Erelen_Galakar pisze:tym razem podobno są to kłopoty z licencją, a nie zaniechanie wydawania.
Tak było z MKR.
Lucrecia pisze:No tak, ale od czego są skanslacje w sieci? *uśmiecha się z rozmarzeniem* Poza tym, planuję kiedyś (jak tylko uzbieram pieniążki) zakupić oryginał.
Hmmm. A znasz japoński?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura”