Master1599 pisze:Ach jednak musze jeszcze nie chwilke tu wrócić Jak wytrenować mocnego złotego chocobo ??
Bo tak złapałem wonderfulla i great [z rocket] dałem im 10-20 sykisow troszke innych i wonderfulowi jeszcze 200 tych po 100 gil
wonder mial 117 i a great ze 100 [kiedy dawalem zierenka to juz rosła tylko stamina która zawsze jest max 999[chyba]]
Kiedy zrobił sie z nich niebieski miał szybkośc max 106 i nie rosła... ;/
I boje sie że złoty może być niezbyt... a chciałem sobie takiego wypasowego chocoboska zrobić ^^
Prosiłbym o jakieś drobne porady... : )
Nie wiem skąd te perturbacje w robieniu kolorowych wynikają - od nowa gram w FF VII i właśnie maksuje hodowlę. River, Mountain i Black wychodzą mi za pierwszym razem z kombinacji Rocket-Wonderful.
Kwestia prędkości maksymalnych - moim zdaniem, po tym podejściu do hodowli, nie tylko średnia z prędkości rodziców gra tu rolę. Wyjaśniam. Miałam Wonderfull (Female) 111, River 134 (male), Mountain 114 (Female) i Black 124 (Male). River i Mountain powstali z Wonderfull 111 + Rocket 108 - średnia prędkość to 109. Mountain ma lekko ponad średnią - 114, a River 134 a więc znacznie powyżej średniej. Krzyżujemy River + Mountain 114 + 134 /2 = 124 Black (male) czyli średnia. Krzyżuję Wonderfull female 111 z Black Male 124 i otrzymuję: Gold Male 155 (średnia to 117), a Gold Female wyszła mi ...
173!. Nadmienię, że główny bohater i dwie postacie w party mają Luck 255.
Wnioski: teoria dziedziczenia zdolności po rodzicach (głównie prędkość ) jest generalnie poprawna - jest to średnia arytmetyczna z prędkości rodziców - ale z obserwacji wynika, że ulega modifikacjom przez wpływ kilku czynników. Pierwszą z nich jest na pewno płeć - w niektórych typach chocobo samice są szybsze, przy innych samce. Drugi czynnik to rodzaj chocobo, które mają pewien zakres szybkości, jakie mogą osiągnąć. Skojarzmy oba fakty. Przykładowo gdzieś w starym savie samica river miała speed 99, w obecnym samiec ma aż 134 (różnica 35 km/h - ogromna!). Teraz dorzucę do tego ostatni, najtrudniejszy czynnik - zwykły fart. Tak bowiem było, że nigdy w Goldach nie miałam szybszego niż 155 km/h i wtedy lucka postaciom nie podbijałam. Teraz przy trzech postaciach luck 255 za bodaj trzecią próbą wyhodowania samiczki trafiła mi się sztuka 173 km/h. Zatem z moich obserwacji wynika, że oprócz płci i rodzaju chocobo dochodzi też fart przy generowaniu kurczaka podczas seksu rodziców oraz być może też luck postaci. W tej chwili po spisaniu niektórych danych, trzeba będzie uaktualnić opis hodowli, w głównej mierze przedziały szybkości dla podstawowych kurczaków (Wonderfull 105 - 120, Rocket 96 - 110) i chyba dodać zakresy szybkości dla kolorowych kurczaków (river 99 - 135, mountain też 99 - 135, black 120 - 155 i gold 150 - 175).
W przypadku Goldów musimy mieć też na uwadze ich podział na pierwotnie szybkie i wtórnie szybkie. Pierwotnie szybkie to te, które powstają z krzyżówki black - wonderfull, wtórnbie szybkie gold + gold = gold. Nie wiem, czy te 173 dla pierwotnie szybkiego to maksimum, czy może na pierwszym rozrodzie da się osiągnąć więcej jak 175, ale patrząc na rozpiętości w innych typach chocobo sądzę, że bariery 200 nie przekroczą w pierwotnym rozrodzie (możliwa moim zdaniem szybkość pierwotnych to 180 - max max 190 km/h). Sytuacja z wtórnie szybkimi jest o tyle prostsza, że mają od rodziców solidną podstawę. Weźmy na przykład moje kurczaki z obecnego przejścia: samiec gold 155 + samica gold 173 => średnia 164 i kto wie, czy przy odrobinie farta wtórnie szybki z łatwością nie przekroczy bariery 200 km/h. Z tego co widziałam na wyścigach, z wyjątkiem TEIOH inne chocobo w klasach wyścigów mają przypisane progi szybkości, co dla S wypada w granicach 160-165 max. Jedynie TEIOH jest zaprogramowany, by zawsze być szybszy i wytrzymalszy (przy mojej samicy 173 on/a 192 km/h, ale kto wie, czy po przekroczeniu barirery 200-tki nawet TEIOH przestanie w nieskończoność zwiększać swoją Speed.
Pokażą czas i mnóstwo testów.